SSC JE (EE) Mock Test- 2


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering | SSC JE (EE) Mock Test- 2


Description
Attempt SSC JE (EE) Mock Test- 2 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The reactance of 1F capacitance when connected to a D.C. circuit is-

Solution: Impedance is just the sum of the DC component, resistance, and the AC component, called reactance. If a circuit has only DC applied to it, then the inductive reactance is zero (short circuit) and the capacitive reactance is infinite (open circuit). The equations you derive for AC analysis will, in principle, work for DC analysis if you recognize that the AC frequency is zero. This will mean replacing inductors with shorts and capacitors with opens. This transition can sometimes be handled by just setting the frequency parameter to a small non-zero value. Or you may have to rework your equations. The concept of impedance in AC circuits really converts to one of resistance in DC circuits.
QUESTION: 2

Select the related word from the given alternatives.
India : Peacoak: : Nepal : ?

Solution:

The national bird of India is Peacock. In similar way the national bied of Nepal is Lophophorus impejanus.
Hence, option (A) is correct.

QUESTION: 3

In the following question, select the related word from the given alternatives.
Dog : canine : : Horse : ?

Solution:

Dog is a canine animals. Similarly, Horses belong to a group of mammals called ungulates.They are animals with HOOVES, hard coverings that protect their toes and are great for running.

QUESTION: 4

Camel:Desert::Ship:?

Solution:

As camel run is desert as ship is ocean.
So, (A) is correct.

QUESTION: 5

X is elder than Z, Y is younger than Z, Z is elder than W, W is younger than X. Who is the eldest?

Solution:

X>Z>W>Y

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

8 : 28 :: 27 : ?

Solution:

The relationship is (x3.(x1)31.)

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Pyorrhea : Teeth : Eczema : ?

Solution: Pyorrhea disease of Teeth similar

Eczema disease of skin

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Bank : Money : Transport : ?

Solution: Transaction of second is done through the first.
QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

NET : 13227 :: YAN : ?

Solution: 27-(N)14=13

27-(E)5=22

27-(T)20=7

Same as

27-(Y)25=2

27-a)1=26

27-(M)13=14

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

VISH : ERHS :: NAME : ?

Solution:

QUESTION: 11

A man facing south turns to his left and walk 10 m, then he turns to his right and walk 15 m again he turns to his left and walk 5 m and then he turns left and walk 15 m. In which direction he is facing now?

Solution:

QUESTION: 12

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

1236, 2346, 3456, 4566, ?

Solution: 1236, 2346, 3456, 4566, ?

In this series:

+1 in starting three letters and last as it is in this series.5676

QUESTION: 13

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

3, 10, 20, 33, 49, 68, ?

Solution: In given series follow this pattern

+7,+10,+13,+16,19+,+22

QUESTION: 14

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

F-1, G-3, J-5, O-7, ..?

Solution: In letters series:-+0,+2,+4,+6,+8 and in no.:1,3,5,7,9
QUESTION: 15

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

5, 7, 25, 49, 125, ?

Solution:

5, 7, 25, 49, 125, ?
(51, 71, 52, 72, 53, 73(343))

QUESTION: 16

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

BG, GC, HN, N?

Solution:

BG = B(+5) (→) G
GC = G(-4) (→) C
HN = N(+6) (→) N
Similarly
NI = N(-5) (→) I

QUESTION: 17

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

T, R, P, N, L, ?, ?

Solution: T, R, P, N, L, ?, ?

In this series follow this pattern:

-1,-1,-1,-1,-1,-1

J,H

QUESTION: 18

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.
14, 22, 37
04, 06, 03
05, 03, 05
61, 135, ?

Solution:

Sum of third element of column with the product of first and second element of respective column is equal to fourth element of that column.
61 = (14 × 4) = 5
135 = (22 × 6) + 3
Similarly
? = (37 × 3) + 5 = 111 + 5 = 115
→ ? = 116

QUESTION: 19

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Birds: Feathers::?

Solution: Birds fly with Feathers same as

Car run on Wheel

QUESTION: 20

In the following question, select the odd letter group from the given alternatives.

Solution:


Clearly, option A is different from others
Hence, option A is correct.

QUESTION: 21

Which figure represents the relationship between religion, mosque, temple?

Solution: Religion, Mosque, Temple

these are different to each other.

QUESTION: 22

If PRATAP is coded as 1618120116 then NAVIN will be?

Solution:

PRATAP (⇒) 1618120116
Similar (According to alphabate count)
NAVIN (⇒) 14122914

QUESTION: 23

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except option C all others are engine vehicle.
QUESTION: 24

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except option B all others option follow this pattern

-1,-1,-1,-1

QUESTION: 25

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution:

Except option C all others are capital of Country.

QUESTION: 26

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution:

Except option A all others are Birds fly in the sky.

QUESTION: 27

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: In these options all second no. is divided by first no. except option C.
QUESTION: 28

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution:

C + 5 =H, H + 6 = N

K + 5 = P, P + 5 = U

B + 5 = G, G + 5 = L

M + 5 =R, M + 5 = W

QUESTION: 29

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except option D all others are divisible by any number.
QUESTION: 30

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except option A all others are internal part of body.
QUESTION: 31

Which one set of letters when sequentially placed at gap in the given letter series shall complete it. A_ba_bb_ab_a

Solution: The series is abbaabbaabba. Thus, the pattern 'baab' is repeated.
QUESTION: 32

Which one set of letters when sequentially placed at gap in the given letter series shall complete it.

__nmmn__mmnn__mnnm__

Solution: The series is nnmm/nnmn/nnmm/nnmm. Thus, the pattern 'nnmm' is repeated.
QUESTION: 33

From the given alternative, select the word which can not be formed using the letters of the given words.

ORGANISATION

Solution: In the given word E missing.
QUESTION: 34

Select the one which is different from the other three responses

Solution:

Except 199, all others numbers are composite numbers and the sum of the numbers is also composite. 

QUESTION: 35

Amongst the following words, which appear fourth in the dictionary?

Solution: According to alphabet dictionary Option D comes last.
QUESTION: 36

If RED=54, PEN=70 then DANCE=?

Solution:

R = 18, E=5, D=4
18 + 4+5=27 (⇒) 27 x 2 = 54
P = 16, E = 5, N = 14 (⇒) 35 x2 = 70
D = 4, A=1, N= 14,C= 3, E = 5 (⇒) 27 x 2 = 54

QUESTION: 37

Which one of the given response would be a meaningful order of the following words in ascending order?

(1) family

(2) community

(3) member

(4) locality

(5) country

Solution:

member (→) family (→) locality (→) community (→) country

QUESTION: 38

Select the set of symbol which can fitted in the equation?

5 – 3 – 8 – 4 – 2 = 21

Solution: 5 x 3 + 8 – 4 ÷ 2 = 21
QUESTION: 39

A well 20 m in diameter is dug 56 m deep and the earth taken Out is spread all around it to a width of 5 m to form an embankment. The height of the embankment is:

Solution:

Volume of well = volume of embankment
π(10)2 × 56 =  {152 - 102} × H
H = (100×56) / 125 = 44.8 m

QUESTION: 40

If ‘+’ means ‘x’, ‘-‘ means ‘ ’, ‘x’ means ‘-‘ and ‘ ’ means ‘+’ then the value of the given equation is:

9 + 8 8 – 4 x 6 = ?

Solution: 9 + 8 ÷ 8 – 4 x 6 = ?

after change according to question

9 X 8 + 8 ÷ 4 - 6

=72+2-6

=68

QUESTION: 41

In the following question, select the odd letter from the given alternatives.

Solution:


Clearly in ‘IDEF’ the rule is not same as others, therefore it is odd from other.
Hence, option D is the right answer.

QUESTION: 42

Select the related figure from the given alternatives.
Question Figures:

Solution:

From first figure to second figure both the designs interchange positions as well as size.

QUESTION: 43

In the following questions, select the missing number from the given.

Y, X, V, S, ? ?

Solution: Above series according to this pattern

+1,+2,+3,+4,+5

QUESTION: 44

In the following questions, select the missing number from the given.

Solution:

(1319 = 32 => 32/8 = 4)
(799 = 80 => 80/8 = 10)
(12832 = 160 => 160/8 = 20)

QUESTION: 45

In the following questions, select the missing number from the given.
CAT, FDW, IGZ, ?

Solution:

C (-1) A +19 T
F (1) D +19 W
I (1) G +19 Z
L (1)J +19 C

QUESTION: 46

In the following questions, select the missing number from the given.

Solution:

9+3=12

=12+6(3 X 2)=18

=18+12(6 X 2)=30

=30+24(12 X 2)=54

=54 +48(24 X 2)=102

QUESTION: 47

In the following question, select the odd letter from the given alternatives.

Solution:


Hence, option B is correct.

QUESTION: 48

In the following questions, select the missing number from the given.

Question Figure:

Answer Figure:

Solution: In Question given images turn (90°) clockwise direction.
QUESTION: 49

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?

Solution:

Figure D is hidden in the given figure.

Hence, option D is correct.

QUESTION: 50

A is mother of B & C. If D is husband of C then what is A for D?

Solution:

A is mother of B & C and D is husband of C.

So, A is Mother-in-law of D.

QUESTION: 51

The age of the father is twice that of the elder son. After ten years, the age of father will be three times that of younger son. If the difference of ages of the two sons is 15 years, the age of father is?

Solution:

According to question-

2 E (Elder son) =F (Father)....(i)

After 10 Years-

4 S (Smaller son) =F+10....(ii)

2E=4S-10....(iii)

E-S=15 (given)....(iv)

Equan (iv) multiply by 2-

we get

2E-2S=30...(V)

From eqn (iii) and (iv)

S=20

Put this value in (iv)

E=35

then father age =70 years

QUESTION: 52

Eustatie movement is related to

Solution:

Eustatic movement is related to Large scale rise and fall of sea-level. Eustatic changes are the dropping of sea levels when eater is locked away as ice, and its rising as it melts. Eustatic change is when the sea level changes due to an alteration in the volume of water in the oceans or, alternatively, a change in the shape of an ocean basin and hence a change in the amount of water the sea can hold. Eustatic change is always a global effect.

QUESTION: 53

India is sealing agreement with which country on mutual recognition of educational qualifications?

Solution:

India and United kingdom are holding talks to seal agreement on mutual recognition of educational qualifications.

QUESTION: 54

Gautam Buddha was married at the age of -

Solution:

Gautam Buddha was married at the age of 16.
He married the woman named Yashodhara and they had a son, Rahul.

QUESTION: 55

By how much percentage the DA has been increased by Central Government in March 2018 ?

Solution:

The Cabinet approved a hike in Dearness Allowance to central government employees and Dearness Relief to pensioners from 5% to 7%, with effect from January 1, 2018. It represents an increase of 2%. The hike is expected to benefit 48.41 lakh central government employees and 61.17 lakh pensioners. The impact on the exchequer over the DA hike will be Rs. 6,077 crore per annum.

QUESTION: 56

The northern plain of India is formed of ___________.

Solution:

The Great plain of Northern India lies on the south of the Himalayas. It is, in fact, bounded by the Himalayas on the north and the Deccan plateau on the south. The Great plain of Northern India was formed by the sediments brought down by the Indus-Ganga-Brahmaputra and their tributaries and it is popularly known as the Indo-Ganga-Brahmaputra plain.Alluvial soil is found in this plain. Alluvial soil is a fine-grained fertile soil deposited by water flowing over flood plains or in river beds. The proportion of nitrogen in this soil is generally low.

QUESTION: 57

Gautam Budhha was given the name of Gautam by

Solution:

7 days after the birth of Gautam Buddha,His mother died and he was brought up by his stepmother Mahaprajapati Gautami  who gave him the  title of Gautam.
More about Gautam Budh
Born: Lumbini
Nepal Died: Kushinagar
Full name: Siddhartha Gautama
Parents: Maya, Śuddhodana
Most Important: 
Gautam Buddha delivered his first sermon at Sarnath on the topic “Dharmachakrapravartan” or Turning of the Wheel of Law

QUESTION: 58

What is the theme of ‘World Autism Awareness Day’ 2019?

Solution:

The 2019 theme for the World Autism Awareness Day is "Assistive Technologies, Active Participation".
The ‘World Autism Awareness Day’ has been observed across the world on 2nd April every year to raise awareness about people with autism throughout the world.

QUESTION: 59

Under which tree Gautam Buddha attained 'Nirvana'?

Solution:

Gautam Buddha attained Nirvana under the Peepal Tree at Bodh Gaya.
The Bodhi Tree was a large and ancient sacred fig tree located in Bodh Gaya, Bihar.
This tree is one of the most important of the four main Buddhist pilgrimage sites.

QUESTION: 60

The Rupee is not the currency of which of the following countries?

Solution:

Malaysian Ringgit is the currency of Malaysia. Rupee is the currency of following countries -

  • India - Indian rupee
  • Indonesia - Indonesian rupiah
  • Maldives - Maldivian rufiyaa
  • Mauritius - Mauritian rupee
  • Nepal - Nepalese rupee
  • Pakistan - Pakistani rupee
  • Seychelles - Seychellois ruper
  • Sri Lanka - Sri Lankan rupee
QUESTION: 61

A sudden fall of mercury in a barometer indicates

Solution:

Barometer is a device that measures air pressure.
•A sudden fall of mercury in a barometer indicates a stormy weather.

QUESTION: 62

Radioactivity is a property of

Solution:

Radioactivityis property exhibited by certain types of matter of emitting energy and subatomic particles spontaneously. It is, in essence, an attribute of individual atomic nuclei.

QUESTION: 63

For how many years, Gautam Buddha wandered before attaining Nirvana?

Solution:

Buddha left home at the age of 29 and attained Nirvana at the age of 35 so, he wandered for 6 years.

QUESTION: 64

The charge on neutron is ____ coulomb /gm.

Solution:

The charge on neutron is zero (0).
Other important facts to learn:-

  • The charge on proton is 1.6×10−19C
  • The charge on electron is −1.6×10−19C
  • The neutron was discovered by James Chadwick.
QUESTION: 65

How many types of commercial bank are there?

Solution:

The Commercial Banks are banking institutions that accept deposits and grant short-term loans, and advances to their customers.

  • In addition to giving short-term loans, commercial banks also give medium-term and long-term loan to business enterprises.
  • The Commercial Banks are of five types i.e., Scheduled Banks, Public Sector Banks, Private Sector Banks, Non Scheduled commercial Banks and Foreign Banks.
QUESTION: 66

For improvements of state highways of karnataka ,India has signed an agreement with whom ?

Solution:

On 30th August The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a 346 million dollars loan to improve more than 400-km of state highways in Karnataka to enhance connectivity and access to economic centers across its 12 districts.
State highways provide a crucial link to population and economic centers, and support for the development of the state highway network in Karnataka through this project will promote economic activities and foster inclusiveness.

QUESTION: 67

Kaziranga National Park is most famous for _______.

Solution:

Kaziranga National Park is most famous for One-horned Rhinoceros.
It is a protected area in the northeast Indian state of Assam.
It spreads across the floodplains of the Brahmaputra River, its forests, wetlands and grasslands are home to tigers, elephants and the world’s largest population of Indian one-horned rhinoceroses.
It’s visited by many rare migratory birds, and grey pelicans roost near Kaziranga village.

QUESTION: 68

Radio waves, microwaves, infra-red spectrum, ultraviolet rays, X-rays and gamma rays are classified as____.

Solution:

Electromagnetic radiationis the radiant energy released by certain electromagnetic processes. It consists of electromagnetic waves which are synchronized oscillations of electric and magnetic fields that propagate at the speed of light through a vacuum.

QUESTION: 69

Charak, Sushrut and Dhanvantri in ancient India are associated with which discipline of science?

Solution:

Charak, Sushrut and Dhanvantri in ancient India are associated with Medicine.

  • Charak was main contributor to Ayurveda.
  • Sushrut was a great surgeon.
  • Dhanvantari is the Hindu god of medicine.
QUESTION: 70

Joint Air Exercise -Cope India 2018 is conducted between which of the two following countries ?

Solution:

Joint Air Exercise –“Cope India 2018” is conducted between the air forces of the United States and India on December 3, 2018 in West Bengal, India.

  • The 12-day exercise will be held from December 3-14 at Air Station Kalaikunda and Air Station Arjan Singh in Panagarh airbase.
  • The main aim of exercise is to provide operational exposure and undertake mutual exchange of best practices towards enhancing operational capability.
QUESTION: 71

What is Lame-duck Session?

Solution:

In Parliament a lame duck session is conducted after election of new members but before they are installed.
This refers to a session in which the members participate for last time because of failure to re-election.
If a person loses an election, but continues to hold the office till new officer is installed can also be called as Lame Duck Session.

QUESTION: 72

Who among the following tennis player has won Paris Masters Men's Singles title in 2018 ?

Solution:

Karen Khachanov has been won the Paris Masters Men's Singles title in 2018.

  • He defeated current number one Novak Djokovic in the Finals .
  • Karen Khachanov wins the finals meeting in straight sets, going 7-5 6-4 over the Novak Djokovic.
  • His win in Paris marks his first career Masters 1000 title.
  • It is just his fourth ATP singles title.
QUESTION: 73

Disinvestment is_____?

Solution:

Disinvestment refers to the use of a concerted economic boycott to pressure a government, industry or company towards a change in policy or in the case of governments, even regime change.

QUESTION: 74

Twiddle is associated with ______.

Solution:

Twiddle is associated with Table Tennis. To twiddle is to spin your racket in order to switch the backhand side of the racket to the forehand side of the racket. This is often used by defensive players who use a pimpled rubber on one side and a regular inverted rubber on the other side. In the middle of a fast rally, this player will twiddle and play the ball with the other rubber, hoping the opponent doesn't notice the change and is then likely to misplay the ball.

QUESTION: 75

What is Employment elasticity?

Solution:

Employment elasticity is the growth of employment relative to growth of Economy (in GDP). It indicates the ability of an economy to generate employment opportunities for its population as per cent of its growth (development) process.

QUESTION: 76

The first wave of feminism was fought to bring ______

Solution:

Modern Western feminist history is split into three time periods, or "waves", each with slightly different aims based on prior progress.
1) First-wave feminism of the 19th and early 20th centuries focuses on overturning legal inequalities, particularly women's suffrage.
2) Second-wave feminism (1960s - 1980s) broadened debate to include cultural inequalities, gender norms, and the role of women in society.
3) Third-wave feminism (1990s - 2000s) refers to diverse strains of feminist activity, seen as both a continuation of the second wave and a response to its perceived failures.

QUESTION: 77

Which option is not related to the teachings of Buddha?

Solution:

Rejected the authority of Vedas and did not believe in existence of god is not the teachings of Buddha in Buddhism. It is one of the points of the teachings of Mahavira in Jainism. Jainism founded by Rishabha. Buddhism as a religion and philosophy encompasses a variety of traditions, belief and practices largely based on the teachings of Buddha.

QUESTION: 78

Who was becomes a member of ‘Jacobian Club’?

Solution:

Tipu Sultan was becomes a member of ‘Jacobian Club’. He succeeded Haider Ali. He planted Tree of Liberty and declared himself Citizen Tipoo. at Seringapatnam and become a member of ‘Jacobian Club’. It was founded in 1794 by French Republican officers with the support of Tipu Sultan.
The Maratha

QUESTION: 79

Aam Adami Swastha Bima Yojna will be implemented in which of the following area?

Solution:

The Chief Minister of Delhi will launch a new universal health scheme for the citizens of NCR. As per the Chief Minister’s Office, approximately 40 lakh families will be benefitted with the new health scheme.

QUESTION: 80

Which of the following is not correct about Jet Streams?

Solution:

Jet streams are relatively narrow bands of strong wind in the upper levels of the atmosphere. The winds blow from west to east in jet streams but the flow often shifts to the north and south. Jet streams follow the boundaries between hot and cold air.
The strongest jet streams are the polar jets and somewhat weaker subtropical jets.
On Earth, the main jet streams are located near the altitude of the tropopause.

QUESTION: 81

Poison used for killing rats is______.

Solution:

Zinc phosphide (Zn3P2) is the inorganic chemical compound. It is a grey solid, although commercial samples are often dark or even black. It is used as a rodenticide. Rodenticide means rodent killer.

QUESTION: 82

Which of the following Governor General was associated with Separate Electorate?

Solution:

Lord Willingdon was the man behind separate electorate. As a result of the Separate electorate, there was dissatisfaction among the people. Mahatma Gandhi underwent a fast. This fast ended with Poona Pact between Mahatma Gandhi and B.R Ambedkar.
Lord Dalhousie was associated with diarchy by which Indian rulers were not allowed to adopt sons and thereby have to give their kingdom to the British empire.
Lord William Bentinck was associated with banning of sati and female infanticide.
Lord Ripon was associated with Illbert Bill, Resolution of Local Self Government.

QUESTION: 83

Global Meet on Maternal and Child Health 2018 will be held in which of the following Indian city ?

Solution:

The UNICEF announced that India would be the Global Host for a meet of stakeholders from nearly 100 countries on issues related to maternal and child health.

  • The forum to be held on December 12 and 13 at Vigyan Bhawan, New Delhi, India.
  • This is the second time India is hosting the forum .
  • The first was in 2010.
  • Previous chapters of the forum have been held in Johannesburg in South Africa in 2014 and Dar es Salam in Tanzania in 2007. 
QUESTION: 84

Who among the following Indian American has been appointed as chief justice of DC Circuit Court of Appeals in U.S. ?

Solution:

U.S President Donald Trump nominated Indian-American Neomi Rao to replace Supreme Court Justice Brett Kavanaugh on the DC Circuit Court of Appeals on 13th November, 2018.

  • The powerful US Court of Appeals for the DC Circuit is considered next to the US Supreme Court.
  • She is a graduate of Yale University and the University of Chicago Law School.
QUESTION: 85

Thermosphere is the hottest part of the atmosphere because _________.

Solution:

There are relatively few molecules and atoms in the thermosphere, even absorbing small amounts of solar energy can significantly increase the air temperature, making the thermosphere the hottest layer in the atmosphere.

QUESTION: 86

Which among the following is the Eight Fold Paths given by Gautam Buddha?

Solution:
  • Eight Fold Paths of Buddhism:- 

​1.Right Speech
2.Right Livelihood
3.Right Efforts
4.Right Thoughts
5.Right Actions
6.Right Remembrance
7.Right Concentration
8.Right Mindfulness

QUESTION: 87

Which of the following companies is not a public-sector undertaking?

Solution:

Indian Petrochemicals Corporation Limited (IPCL) was a petrochemicals company in India. It was established on March 22, 1969, with a view to promote and encourage the use of plastics in India.
In June 2002, the Government of India as a part of its disinvestment programme divested 26% of its equity shares in favour of Reliance Petrol investments Limited (RPIL), a Reliance Group Company. RPIL acquired an additional 20% equity shares through a cash offer in terms of SEBI (Takeover Regulations) and held 46% of Company's equity shares. IPCL merged with Reliance Industries Ltd. in 2007.

QUESTION: 88

Who among these has not been awarded Bharat Ratna?

Solution:

Dhyan chand has not been awarded Bharat Ratna instead he has been awarded Padma Bhushan in 1956. Dhyan chand is the best known Indian hockey player also known as “The Wizard” for his superb ball control and he helped India in winning several gold medals in Olympics. His birthday, 29th August, is celebrated as National Sports Day in India every year.

QUESTION: 89

Which among the following is the water source for Nagarhole National Park?

Solution:

Nagarhole National Park’s water sources include the Lakshmmantirtha river, Sarati Hole, Nagar Hole, Balle Halla, Kabini River, four perennial streams, 47 seasonal streams, four small perennial lakes, 41 artificial tanks, several swamps, Taraka Dam and the Kabini reservoir.

QUESTION: 90

The mass of electron as determined by J.J. Thomson is_______.

Solution:

The invariant mass of an electron is approximately 9.1 X 10-31 kilograms.

QUESTION: 91

What is the tenure of judges of the ‘International Court of Justice’?

Solution:

The International Court of Justice is composed of fifteen judges elected to nine-year terms by the UN General Assembly and the UN Security Council from a list of people nominated by the national groups in the Permanent Court of Arbitration.

QUESTION: 92

A cannon ball is fired. The motion of this ball is an example of.......................

Solution:

A Cannon ball is fired. The motion of this ball is an example of Projectile motion. Projectile motion is a type of motion in which object is thrown from Earth’s surface and it moves in a Curved path under Gravitational force.

QUESTION: 93

Which of the following areas affected by the tropical cyclone Gita?

Solution:

Cyclone Gita affected multiple island nations and territories in the South Pacific – Vanuatu, Fiji, Walls and Futuna, Samoa, American Samoa, Niue, Tonga, New Caledonia, Queensland, New Zealand.

QUESTION: 94

NaNO3 is commonly known as _______. 

Solution:

NaNO3 is commonly known as Chile Saltpeter.
Borax - NA2B4O7.10H2O
Common salt - NaCl

QUESTION: 95

Under article 110 which of the following bills come?

Solution:

Only those financial bills which contain provisions exclusively on matters listed in article 110 of the constitution are called Money Bills. On this basis, a bill is money bill if: It results in imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax at union or state level but NOT at local level.

QUESTION: 96

What are the symptoms of Autism Spectrum?

Solution:

Autism spectrum disorder is a neuro developmental condition that affects a person's ability to communicate, interact and behave appropriately with others in social situations.
• Approximately 1 in 68 children in the United States has autism, and the condition is about five times more common in boys than in girls, according to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

QUESTION: 97

The symbol of the Constituent Assembly of India was

Solution:

The elephant is the symbol of the constituent assembly.
The state emblem is an adaptation from the Sarnath Lion Capital of Ashoka.
The National Anthem of India Jana-gana-mana.

QUESTION: 98

Who elects the Mayor of Municipal Corporation?

Solution:

The mayor of the municipal corporation is elected by the Elected member of Municipal Corporation. Mayor is elected for 5 years.The Mayor is directly elected by Universal franchise principal people of respective area, and election is processed under State Election Commissions.

QUESTION: 99

Appointments for All India Services are made by ___________

Solution:

All India Services refer to the civil services, the permanent executive branch of the Republic of India. The civil service system is the backbone of the administrative machinery of the country. All appointments to All India Civil Services are made by the President of India.
Indian Administrative Service (IAS)
Indian Forest Service (IFS)
Indian Police Service (IPS)

QUESTION: 100

Bariatric surgery makes changes to a person’s ______.

Solution:
  • Gastric bypass and other types of weight-loss surgery, collectively known as bariatric surgery, make surgical changes digestive system.
  • Gastric bypass surgery is the most common type of weight-loss surgery.
  • It is done to maintain BMI, weight-related health problem, such as type 2 diabetes, high blood pressure or severe sleep apnea.
QUESTION: 101

Bleaching powder is used in drinking water as a / an 

Solution:

Bleaching powder or Calcium Hypochlorite is widely used for water treatment and as a bleaching agent (bleaching powder).
This chemical is considered to be relatively stable and has greater available chlorine than Sodium Hypochlorite (liquid bleach).
It is prepared by either calcium process or sodium process.

QUESTION: 102

The purpose of choke in a fluorescent tube is-

Solution: it is required to limit the current in the tube while in operation the design also provides necessary resistance for the filament to glow for starting the lamp.
QUESTION: 103

The rated voltage of a 3 phase power system is given as-

Solution: rms line to line voltage
QUESTION: 104

A D.C. generator has 6 pales. A brush shift of actual means a brush shift-

Solution: Rotating field machines are used for the high power generating plant in most of the world's national electricity grid systems. The field excitation power needed for these huge machines can be as much as 2.5% of the output power ( 25 KW in a 1.0 MW generator) though this reduces as the efficiency improves with size so that a 500 MW generator needs 2.5 MW (0.5%) of excitation power. If the field voltage is 1000 Volts, the required field current will be 2500 Amps. Providing such excitation through slip rings is an engineering challenge which has been overcome by generating the necessary power within the machine itself by means of a pilot, three-phase, stationary field generator on the same shaft. The AC current generated in the pilot generator windings is rectified and fed directly to the rotor windings to supply the excitation for the main machine.
QUESTION: 105

Stringing chart represents a graph of-

Solution: Stringing chart is basically a graph between Sag, Tension with Temperature. As we want low Tension and minimum sag in our conductor but that is not possible as sag is inversely proportional to tension. It is because low sag means a tight wire and high tension whereas a low tension means a loose wire and increased sag. Therefore, we compromise between two, but if the case of temperature is considered and we draw graph, that graph is called Stringing chart.

As Temperature increases then sag will increase but sag is inversely proportional to Tension so Tension will decrease.

QUESTION: 106

A 3-phase transformer has its primary connected in delta and secondary in star. Secondary to primary turns ratio per phase is 5. For a primary phase voltage of 400 V, the secondary line voltage would be

Solution:

Primary phase voltage =400 V ;
Voltage transformation ratio,K=5
K = (Secondary phase voltage) / (Primary phase voltage) =5
∴ Secondary phase voltage = 5×400 = 2000V
Secondary line voltage √3 x 200
= 3464 V

QUESTION: 107

Consider the following statements regarding parallel connection of 3-phase transformers:
1) The secondary’s of all transformers must have the same phase sequence.
2) The phase displacement between primary and secondary line voltages must be the same for all transformers which are to be operated in parallel.
3) The primaries of all transformers must have the same magnitude of line voltage.
Which of the above statements are correct?

Solution:

In parallel operation of transformer, the major points are:
• The secondary’s of all transformers must have the same phase sequence.
• The phase displacement between primary and secondary line voltages must be the same for all transformers which are to be operated in parallel.
• The primaries of all transformers must have the same magnitude of line voltage.

QUESTION: 108

If the number of valence electrons of atom is 4 then the substance is usually?

Solution: The substance is usually a conductor. Good example of semiconductors are silicon, germanium, selenium which are not even close to group one two or three.
QUESTION: 109

In a dynamo meter wattmeter, the moving coil is the-

Solution: the dynamometer is connected as a wattmeter. This is one of the advantages of this type of-meter. If the coils are connected so that a value of current proportional to the load voltage flows in one, and a value of current proportional to the load current

Connection of dynamometer for measuring power.

QUESTION: 110

A  100 kVA,3-phase, 50 Hz, 3300/400 V transformer is ∆-connected on the h.v. side and Y-connected on the l.v. side. The resistance of the h.v. winding is 3.5Ω per phase and that of l.v. winding 0.02 Ω per phase. The total full-load losses of the transformer operating at full-load efficiency of 95.8% and p.f. 0.8 (lag) are

Solution:

F.L. output =100×0.8=80 kW;
F.L. input =80/0.958=83.5 kW
∴ Total F.L. losses
= 83.5 - 80 = 3.5 kW
= 3500 W

QUESTION: 111

At full load, the current induced in the rotor conductor of a 3 phase squirrel cafe induction motor is-

Solution: According to Faraday’s law an emf induced in any circuit is due to the rate of change of magnetic flux linkage through the circuit. As the rotor winding in an induction motor are either closed through an external resistance or directly shorted by end ring, and cut the stator rotating magnetic field, an emf is induced in the rotor copper bar and due to this emf a current flows through the rotor conductor. Here the relative speed between the rotating flux and static rotor conductor is the cause of current generation; hence as per Lenz's law the rotor will rotate in the same direction to reduce the cause i.e. the relative velocity.
QUESTION: 112

The economic size of conductor is determined by-

Solution: Kelvin's law for finding economic size of a conductor

Let, area of cross-section of conductor = a annual interest and depreciation on capital cost of the conductor = C1

annual running charges = C2

Now, annual interest and depreciation cost is directly proportional to the area of conductor.

i.e., C1 = K1a

And, annual running charges are inversely proportional to the area of conductor.

C2 = K2/a

Where, K1 and K2 are constants.

Now, Total annual cost = C = C1 + C2

C = K1a + K2/a

For C to be minimum, the differentiation of C w.r.t a must be zero. i.e. dC/da = 0.

Therefore,

"The Kelvin's law states that the most economical size of a conductor is that for which annual interest and depreciation on the capital cost of the conductor is equal to the annual cost of energy loss."

From the above derivation, the economical cross-sectional area of a conductor can be calculated as,

a = √(K2/K1)

QUESTION: 113

A change of 5% in supply voltage to a 3 phase induction motor will produce the appropriate change in the torque of-

Solution:

A change of 5% in supply voltage to a 3 phase induction motor will produce the appropriate change in the torque of the stable operating region of the motor is increased instead of simply running at its base rated speed the motor can be run typically from 5% of the synchronous speed up to the base speed the torque generated by the motor can be kept constant throughout this region.

QUESTION: 114

The positive sequence reactance will be equal to negative sequence reactance in case of-

Solution: An exact method to compute positive-sequence reactance of power transformers is shown.
QUESTION: 115

The ohm's law for magnetic circuit is

Solution: mmf = flux × reluctance where f is the magnetomotive force (MMF) across a magnetic element, φis the magnetic flux through the magnetic element, and Rm is the magnetic reluctance of that element. (It will be shown later that this relationship is due to the empirical relationship between the H-field and the magnetic field B, B=μH, where μ is the permeability of the material). Like Ohm's law, Hopk in son's law can be interpreted either as an empirical equation that works for some materials, or it may serve as a definition of reluctance.
QUESTION: 116

An autotransformer used with a sodium vapour lamp should have high

Solution:

An autotransformer used with a sodium vapour lamp should have high leakage reactance of windings.

QUESTION: 117

Which of the following is electromechanical device?

Solution: Magnetically Coupled Systems

o Single loop of wire rotating in a magnetic field

o DC Motor

o DC Generator

o Speaker

• Piezoelectric Systems

QUESTION: 118

A 2 KVA, 200 / 2000 V single phase transformer is converted into 200 / 2200 V auto-transformer, then the KVA rating of the new transformer will be

Solution:

QUESTION: 119

The most important cause of power loss in the transmission line is the-

Solution: Technical losses are normally 22.5%, and directly depend on the network characteristics and the mode of operation.
QUESTION: 120

The short circuit KVA is maximum when fault occurs

Solution: Sources of short-circuit current that are normally taken under consideration include: - Utility Generation - Local Generation - Synchronous Motors - Induction Motors - Alternate Power Sources Short circuit calculations should be done at all critical points in the system. These would include: - Service Entrance - Transfer Switches - Panel Boards - Load Centers - Motor Control Centers - Disconnects - Motor Starters - Motor Starters
QUESTION: 121

In a 50 Hz 3 phase induction motor frequency of rotor current is-

Solution: If the induced emf in the stator of an 8 pole induction motor has a frequency of 50 Hz and that in the rotor is 1.5 Hz, at what speed is the motor running and what is the slip?

Slon: f = 50 Hz and fr = 1.5 Hz,

Ns = 120f/p = 120 x 50/8 = 750 rpm

We have fr = sf

Hence s= fr/f = 1.5/50 = 0.03

Hence N = (1- s)Ns = (1- 0.03) x 750 = 727.5 rpm

QUESTION: 122

In an Auto transformer a part of energy transfer is through

Solution:

In Auto-transformer, part of energy is transferred through conduction process and remaining through induction process (neglecting losses)
Conduction done through the common part of auto-transformer which is common to both HV & LV windings.

QUESTION: 123

In an interconnected grid system, the diversity factor of the whale system-

Solution: Increases diversity factor

• The load curves of different interconnected stations are generally different.

• The result is that the maximum demand on the system is much reduced as compared to the sum of individual maximum demands of different stations.

• In other words, the diversity factor of the system is improved, so increasing the effective capacity of the system.

QUESTION: 124

Two D.C. Machine 500 KW each are tested by Hopkinson test. The power input would be of the order of-

Solution: Calculation of Efficiency by Hopkinson's Test

Efficiency of Generator

Total losses in the generator,

Generator output = (VI1)

Then, efficiency of the generator,

Efficiency of Motor

Total losses in the motor,

(Motor input = V(I1I2))

Then, efficiency of the motor,

QUESTION: 125

select the wave that has the least value of form factor

Solution: In square wave, the rms value and average value are same (whatever peak magnitude presents in that square wave). So, the form factor is equal to one. But, in other kind of waveforms (for example, sine, triangle, rectangle, etc), the average value is less than the rms value. So, the value of form factor is greater than one. Hence, as compared to other waveforms, square wave has least value of form factor.
QUESTION: 126

The maximum power that can be transferred in the load ZL in the below circuit is

Solution:

ZL = Zin*
ZL = 10 – j 50 = RL + j × L
Current through c.v.t
Imax= 50 / (10+j50+j50)
=50/20Amp.
Pmax = I2maxRL
= (50/20)2 x 10
= 62.5W

QUESTION: 127

After the starting winding is disconnected from the circuit the motor continues to run only on the-

Solution: A single-phase motor cannot create a rotating magnetic field. It will just standstill and oscillate. To see this disconnect the start winding and you will see the motor will not startup. If you twist motor shaft with fingers it will run in whichever direction you twist. To self-start a single-phase motor one must create a rotating magnetic field on the stator. Two windings are used and the difference in impedance creates a phase delay in the magnetic fields produced by each winding allowing the motor to start.
QUESTION: 128

A dielectric is introduced between the plates of a capacitor kept at a constant potential difference. The capacitance of the capacitor-

Solution: Suppose +Q is the charge on one plate and –Q is charge on the second plate. Bring a rectangular slab made up of conducting material between the plates of the capacitor. The thickness of the slab must be less than the distance between the plates of the capacitor. When the electric field will be applied then polarization of molecules will be started. The polarization will take place in the direction same as that of electric field. Consider a vector that must be polarized, name it as P. The polarization vector must be in the direction of electric field Eo. Then this vector will start its functioning and will produce an electric field Ep in the opposite direction to that of Eo. The net electric field in the circuit is shown by the figure.

E= Eo – Ep

QUESTION: 129

The coupling between two magnetically coupled coils is said to be ideal if the coefficient of coupling is-

Solution: an ideal transformer is a useful approximation of very tightly coupled transformer (k≈1) in which both the primary and secondary inductive reactances are extremely large compared to the load impedance.
QUESTION: 130

In a DC motor, unidirectional torque is produced with the help of-

Solution: Brushes Commutator both
QUESTION: 131

The path of the magnetic flux in a transformer has-

Solution: The magnetic path length (MPL) is analogous to the length of a conductor for electrical current - increasing the MPL will increase its reluctance (magnetic 'resistance'). For a given magneto-motive force (MMF) in ampere-turns the flux produced will depend upon the value of reluctance in ampere-turns per Weber and so an increase in reluctance will produce a decrease in flux. (See Hopkinson's Law) Permeability is analogous to 'conductivity' and depends upon the material as well as the path length and cross-sectional area. Increasing reluctance will decrease permeability.
QUESTION: 132

In an induction motor, skew of the rotor BQR reduces-

Solution: In Squirrel cage rotor, slots in lamination or rotor core are not made parallel to the rotor shaft. A slight angle is maintained due to some advantages. This is called the rotor Skew.

Rotor of an Induction Motor skewed due to following reason…

• With the bar skewed, the amount of the bar cutting the field line grows continuously and the next bar starts cutting the field lines as the first finishes. Due to this, we get Uniform Torque.

• To run quietly by reducing the magnetic hum, reduce rotor locking tendency. Rotor locking tendency occurs when rotor teeth remain directly under stator teeth thus they might be magnetically attracted.

• Primarily to prevent the cogging phenomenon. It is a phenomenon in which, if the rotor conductors are straight, there are chances of magnetic locking or strong coupling between rotor & stator.

• Increase effective Magnetic Coupling between Stator and Rotor Fluxes.

QUESTION: 133

Which of the following semi-conductor parameters vary with temperature?
i) Intrinsic concentration (ηi)
ii) Mobility (μ)
iii) Conductivity (σ)
iv) Energy gap (EG)

Solution:

All the given vary with change in temperature. Their mathematical relation with temperature is given as:
→ ηi2 = A0T3.e(-EGO/kT)
→ μ= T-m ; m=2.5 for electrons and 2.7 for holes
→ σ = σ0 [1+α(T-To)]
→ EG(T) = EG0 - βT

QUESTION: 134

In an RLC series circuit, the impedance at resonance is

Solution: In series RLC circuit current, I = V / Z but at resonance current I = V / R, therefore the current at resonant frequency is maximum as at resonance in impedance of circuit is resistance only and is minimum.
QUESTION: 135

Secondary emission occurs in-

Solution: Secondary electron emission is the emission of free electrons from the metal surface, which occurs when the high-speed electrons or primary electrons hit the free electrons or secondary electrons in the metal.
QUESTION: 136

Non-metallic conduit for wiring are generally made of-

Solution: Electrical conduit is a raceway or piping system that protects wires and cables from impact, moisture, and vapors. It is a path for either power or communication (low voltage) electrical wiring. It is usually tubular and made of metal (galvanized steel, stainless steel, aluminum) or non-metallic materials (plastics) and is either rigid or flexible. Special types of conduits are required for wet areas and hazardous areas.
QUESTION: 137

Select the incorrect statement as per the closed loop control system?

Solution:

Among the above options, we see that option (c) seems to be incorrect as comparator performs the subtraction to compute the error in the system. So the option is correct.

QUESTION: 138

By using guard ring, string efficiency is-

Solution: By using a guard ring. The potential across each unit in a string can be equalized by using a guard ring which is a metal ring electrically connected to the conductor and surrounding the bottom insulator. The guard ring introduces capacitance between metal fittings and the line conductor. The guard ring is contoured in such a way that shunt capacitance currents etc. are equal to metal fitting line capacitance currents {{chart?cht=tx&chl=\(i}} etc. The result is that same charging current I flows through each unit of string. Consequently, there will be uniform potential distribution across the units.
QUESTION: 139

The condition for control system C(s) = τ1s + 1 /τ2s + 1 to be a lead network is that:

Solution:

It is observed that related to PID control, the lead-lag compensation exists where transfer function of compensators is of the form C(s) = τ1s + 1 /τ2s + 1. When τ1 > τ2, then this is a lead network and when τ1 < τ2, this is a lag network.

QUESTION: 140

The advantage of electric braking is-

Solution: Electric braking is fast and cheap.

• In electric braking there is no maintenance cost like replaced brake shoes periodically.

• By using electric braking the capacity of the system( like higher speeds, heavy loads) can be increased.

• A part of energy is returned to the supply consequently the running cost is reduced.

• In electric braking negligible amount of heat is generated whereas in mechanical braking enormous heat is produced at brake shoes which leads to failure of brakes.

QUESTION: 141

Which among the following functions shows the output of feedback control system?
i. reference
ii. output
iii. input
iv. feedback

Solution:

Feedback control is control mechanism which uses information from measurements to manipulate variable fir required result. Feed forward control is control mechanism which predicts measured disturbances effect and performs corrective action to get the result.

QUESTION: 142

In a 33 kV overhead line, there are 3 units in the string of insulators. The voltage across the string is

Solution:

Voltage across string = Phase voltag

QUESTION: 143

A capacitor used on 230 V AC Supply should have a peak voltage rating of-

Solution: First, there is the voltage rating. The voltage rating on a capacitor is of course a maximum DC (i.e. a peak) rating. For 50/60Hz mains we're talking about a sinusoidal voltage waveform with an RMS value of for instance 230V, so the DC peak value of such a supply is
QUESTION: 144

The maximum power in the shown load is

Solution:

Then by using the following Ohm’s Law equations:

QUESTION: 145

In a steam power plant water is used for cooling purposes in-

Solution: Thermoelectric power plants boil water to create steam, which then spins turbines to generate electricity. The heat used to boil water can come from burning fuel, nuclear reactions, or directly from the sun or geothermal heat sources underground. Once steam has passed through a turbine, it must be cooled back into water before it can be reused to produce more electricity. Colder water cools the steam more effectively and allows more efficient electricity generation.
QUESTION: 146

Distribution line in india generally use-

Solution: distribution is mainly underground, sometimes in common utility ducts. Rural distribution is mostly above ground with utility poles, and suburban distribution is a mix.[1] Closer to the customer, a distribution transformer steps the primary distribution power down to a low-voltage secondary circuit, usually 120/240 volts in the US for residential customers. The power comes to the customer via a service drop and an electricity meter. The final circuit in an urban system may be less than 50 feet, but may be over 300 feet for a rural customer.
QUESTION: 147

Three equal resistors are connected as shown in figure. Find the equivalent resistance between points A and B ?

Solution: In a series resistor network, the total resistance is equal to the sum of individual resistances as same current passes through each resistor.

∴ RTOTAL = R1 + R2 + R3

QUESTION: 148

Which statement is correct for transmission lines?

Solution:

Transmission lines has two conductors which runs parallel and propagates signal at any frequency. It results in lossy at high frequency which can hold handle low or moderate power without signal distortion, unless there results a loss.

QUESTION: 149

In any transformer, the voltage per turn in primary and secondary remains-

Solution: if the primary has the same number of turns as the secondary the outgoing voltage will be the same as what comes in.
QUESTION: 150

In two wattmeter method of measuring 3 phase power, power factor is 0.5, then one of the wattmeter will read-

Solution: Measurement of Three Phase Power by Three Wattmeters Method

The circuit diagram is shown below-

The resultant sum of all the readings of wattmeter will give the total power of the circuit. Mathematically we can (P = P1P2P3 = V1I1V2V2V3I3)

QUESTION: 151

The acceptor type of impurity is impurity is-

Solution: the impurity atom can be made available as free-electron or negative charge carrier even if a very small amount of energy is applied.
QUESTION: 152

For zero power factor lagging, the voltage regulation of a short transmission line is

Solution:

For zero power factor lagging, cosϕR=and sinϕR=1 Therefore, voltage regulation = I XL

QUESTION: 153

The life of underground cable is taken as-

Solution: Permissible Min ground Clearance of Electrical Line

QUESTION: 154

Which of the following is the protective device against lightning overvoltages ?

Solution: In high voltage power systems, insulation coordination studies are needed in order to minimize the probability of equipment failure due to the lightning or switching surges hazards. Proper surge arresters, as well as installation of other mitigation devices, are essential from the point of view of reliable working conditions of the transmission and distribution networks. It is difficult to measure such overvoltages due to operational, technological and economic issues. However, over the years reliable methods of computational analyses have been developed, which allow one to determine possible overvoltage waveforms for different scenario, including lightning surges or transformer switching operations.
QUESTION: 155

Damper bars in case of salient pole rotors of hydro-alternators are usually inserted in pole faces to

Solution:

Damper bars in case of salient pole rotors of hydro alternators are usually inserted in pole faces to damp out the rotor oscillations during transient state owing to sudden change in load conditions.
The damper winding comes into play only during rotor hunting, when rotor speed departs from synchronous speed.

QUESTION: 156

Find the Norton equivalent current source at terminal (x)-y in figure.

Solution:

Remember that a current source is a component whose job is to provide a constant amount of current, outputting as much or as little voltage necessary to maintain that constant current.

As with Thevenin’s Theorem, everything in the original circuit except the load resistance has been reduced to an equivalent circuit that is simpler to analyze. Also similar to Thevenin’s Theorem are the steps used in Norton’s Theorem to calculate the Norton source current (INorton) and Norton resistance (RNorton).

QUESTION: 157

A 2cm long coil has 10 t runs and curries a current of 750 MA. The magnetizing force of the coilis

Solution:

Where:

L is in Henries

N is the Number of Turns

is the Magnetic Flux Linkage

Ι is in Amperes

This expression can also be defined as the flux linkage divided by the current flowing through each turn. This equation only applies to linear magnetic materials.

QUESTION: 158

The curie temperature of iron is-

Solution: Curie point, also called Curie Temperature, temperature at which certain magnetic materials undergo a sharp change in their magnetic properties. In the case of rocks and minerals, remanent magnetism appears below the Curie point—about 550 °C (1,060 °F) for the common magnetic mineral magnetite.
QUESTION: 159

A series RLC circuit is resonant at 150 KHz and has a D of 50. What is the bandwidth-

Solution:

BW = fc/Q

Where fc = resonant frequency

Q = quality factor

150/50=3KHz

QUESTION: 160

For the measurement of high direct voltage (Says 10KV) one would use..........voltmeter-

Solution: In a plasma application (Helium or Argon Plasma), we would like to measure the current. The voltage is around 10kV AC and modulated with a function generator.
QUESTION: 161

What is the correct sequence of the following type of ammeter and voltmeter with increasing accuracy

(a) Moving Iron

(b) PMMC

(c) Induction Instrument

Solution: Bridges and potentiometers; PMMC, moving iron, dynamometer and induction type instruments; measurement of voltage, current, power, energy and power factor; instrument transformers; digital voltmeters and multimeters; phase, time and frequency measurement; Q-meters; oscilloscopes; potentiometric recorders; error analysis.
QUESTION: 162

If the load on an over compounded D.C. generator is reduced the terminal Voltage.

Solution: Applied voltage is defined as the voltage that is delivered across the load. This voltage should be the same as terminal voltage; however, various circuit faults and losses may reduce the terminal voltage.
QUESTION: 163

Transformer oil is used as-

Solution: Transformer oil or insulating oil is an oil that is stable at high temperatures and has excellent electrical insulating properties. It is used in oil-filled transformers, some types of high-voltage capacitors, fluorescent lamp ballasts, and some types of high-voltage switches and circuit breakers.
QUESTION: 164

The Slip of an induction motor under full load condition is about-

Solution:

QUESTION: 165

The simplest way to eliminate the harmonic induction torques is-

Solution: Crawling and cogging are related to space harmonics. The above question is about time harmonics. The speed of an IM with respect to nth harmonic is nNs where Ns is the synchronous speed of the motor with respect to fundamental voltage harmonic. Morover 3rd harmonic is destroyed in 3 phase windings of IM.5th harmonic is negative sequence harmonic .hence it rotates at -5Ns with respect to the rotor speed.7th is a positive sequence harmonic and rotates at 7Ns ,11th negative and so on... For negative sequence harmonics, slip is >1 whereas for positive sequence harmonics s<1 In this way the rotor gets the tendency to reverse its direction of rotation back and forth. Also additional losses are attached with these harmonics which altogether result in a pulsating nature of torque under non-sinusoidal voltage supply(combination of harmonics)
QUESTION: 166

Running cost of a power plant is based on the cost of-

Solution: All plants in India has their different electricity generation cost depends on their location, age, maintenance practices, operation efficiency etc.

It would range between 2.5 - 6.5 Rs/kWh currently in India.

QUESTION: 167

The value of demand factor is-

Solution: The word “demand” itself says the meaning of Demand Factor. The ratio of the maximum coincident demand of a system, or part of a system, to the total connected load of the system.

• Demand Factor = Maximum demand / Total connected load

• For example, an oversized motor 20 Kw drives a constant 15 Kw load whenever it is ON. The motor demand factor is then 15/20 =0.75= 75 %.

• Demand Factor is expressed as a percentage (%) or in a ratio (less than 1).

• Demand factor is always < =1.

QUESTION: 168

The speed of circuit interruption in forced blast circuit breaker is-

Solution: A circuit breaker is an automatically operated electrical switch designed to protect an electrical circuit from damage caused by excess current, typically resulting from an overload or short circuit. Its basic function is to interrupt current flow after a fault is detected. Unlike a fuse, which operates once and then must be replaced, a circuit breaker can be reset (either manually or automatically) to resume normal operation. Circuit breakers are made in varying sizes, from small devices that protect low-current circuits or individual household appliances, up to large switchgear designed to protect high voltage circuits feeding an entire city.
QUESTION: 169

The range of horsepower of electric motor drives for rolling mills is-

Solution: The primary function of the Hot Strip Mill is to reheat semi-finished steel slabs of steel nearly to their melting point, then roll them thinner and longer through 12 successive rolling mill stands driven by motors totaling 77,000 hp, and finally coiling up the lengthened steel sheet for transport to the next process.
QUESTION: 170

Electrical appliances are not connected in series because-

Solution: It is because of the entire electrical network of the city, which is parallel. In serial circuits, if only one element is disconnected, the entire circuit is disconnected. would you like your fridge to shut down as soon as you turn your computer off? Would you like your microwave oven to shut down when you turn your hair drier off? NO!!!

And then there is the problem with current and voltage. In a serial circuit, the current passing all elements is equal, but each have different voltages. Current is not dangerous, but high or low voltage is dangerous for all electrical elements.

So, a network of power plugs must be used, that connecting and disconnecting an element does not shut the whole city's network down, and it does not affect the voltage of other elements.

Also, this network should work in a way that all voltages for all elements be the same (usually about 220 volts) but the current can be different according to the element, no problems there. While the air conditioner uses 10 amperes of current, a loptop computer only uses about 1 amper. but the voltage for both is 220 v, regardless of how many electrical appliances are connected to the network.

So, a parallel network satisfies both above problems, and is ideal.

QUESTION: 171

In a single-phase energy meter, braking torque is provided by-

Solution: Single phase induction type energy meter is also popularly known as watt-hour meter. This name is given to it. This article is only focused about its constructional features and its working. Induction type energy meter essentially consists of following components

1. Driving system

2. Moving system

3. Braking system and

4. Registering system

QUESTION: 172

A multimeter has different shunts, which increase the-

Solution: A meter shunt is a useful means of extending the current range of an ammeter. As current divides between two resistors in parallel it is possible to increase the range of a DC microammeter or milliammeter by paralleling an additional resistance with the inherent DC resistance of the meter itself. This is called a meter shunt.
QUESTION: 173

Which of the following lubricants is the shaft of the motor lubricated-

Solution: The motor-stopped and motor-running test conditions were repeated with a new low-noise polyurea grease from another major U.S. lubricants supplier to determine if its formulation provided any performance advantages over the previous test grease.
QUESTION: 174

Which among the following information is required for a good estimation?
I. Availability of products
II. Sources of production, vendor selection
III. New products and their quality
IV. Prices and the discounts provided for each product

Solution:

Estimation (or estimating) is the process of finding an estimate, or approximation, which is a value that is usable for some purpose even if input data may be incomplete, uncertain, or unstable. The value is nonetheless usable because it is derived from the best information available.

QUESTION: 175

The fissile material is-

Solution: In nuclear engineering, fissilematerial is material capable of sustaining a nuclear fissionchain reaction. By definition, fissilematerial can sustain a chain reaction with neutrons of any energy. The predominant neutron energy may be typified by either slow neutrons (i.e., a thermal system) or fast neutrons.
QUESTION: 176

In the circuit shown below if R3 is greater than R1, how will the voltage V1 and V2 change when the switch ‘S’ is closed?

Solution:

When switch was open. Both resistance are in series same current flow through R1 and R2. 
But when 'S' is closed resistance R3 parallel with R1 comes into operation.
where R3>R1, & now R3 & R1 are in parallel so that the effective Resistance Reff =(R1||R3).
Now the effective supply current will also increase since the total resistance of the circuit decreased.
so that the voltage across R2 which is V2 increases in turn V1 is decreases to varify KVL.

QUESTION: 177

If the spacing between conductors increases, the corona effect.

Solution: Spacing between Conductors

As already mentioned, for corona to occur effectively the spacing between the lines should be much higher compared to its diameter, but if the length is increased beyond a certain limit, the dielectric stress on the air reduces and consequently, the effect of corona reduces as well. If the spacing is made too large then corona for that region of the transmission line might not occur at all.

QUESTION: 178

If the source frequency in figure is low, then, ………………..

Solution:

If the frequency is low, the reactance (= 2π f L) of the coil will be low and that of capacitor (= 1/2 π f C) will be high. Hence, the coil will take a high lagging current.

QUESTION: 179

Induced draft fans are backed at:-

Solution: Our Induced Draft Fans are fabricated in compliance with predefined standards, so as to go hand in hand with material conveying machines, air pollution machines, etc. This I.D. Fans are made of high-grade components, using the best manufacturing practices. They are rolled off in different flow rates and pressure, as per the requirement. And, we can make them available in varied specifications. We are standing tall.
QUESTION: 180

The skin effect does not depend on-

Solution: Impedance of round wire[edit] The internal impedance of round wire is given by:[5]:40.

The internal impedance is complex and may be interpreted as a resistance in series with an inductance. The inductance accounts for energy stored in the magnetic field inside the wire. It has a maximum value of H/m at zero frequency and goes to zero as the frequency increases. The zero-frequency internal inductance is independent of the radius of the round wire.[6]

The internal inductance of round wire vs. the ratio of skin depth to radius. The inductance asymptotically approaches (μ / 8 ) H/m for large skin depth. The internal inductance is associated with the magnetic field inside the wire. As skin depth becomes small, the inductance goes linearly to zero.

QUESTION: 181

In a series R-L circuit supplied from a sinusoidal voltage source, voltage across R and L are 3 V and 4 V respectively. The supply voltage is then

Solution:

Given data,
VR = 3V
VL = 4V
Vs = √(VR2 + VL2)
Vs = √(9+16)
Supply Voltage (Vs) = 5V

QUESTION: 182

A tank circuit consists of

Solution:

Tank circuit consist of a pure inductor and pure Capacitor connected in parallel.

QUESTION: 183

The normal practice to specify the making current of a circuit breaker in terms of-

Solution: The value of short circuit breaking current is expressed in RMS. During short circuit, the CB is not only subjected to thermal stress, it also suffers seriously from mechanical stresses. So during determining short circuit capacity, the mechanical strength of the CB is also considered.
QUESTION: 184

As compared to CE amplifier, the frequency response of an emitter follower is-

Solution: In electronics, a common-emitter amplifier is one of three basic single-stage bipolar-junction-transistor (BJT) amplifier topologies, typically used as the voltage amplifier.In this circuit the base terminal of the transistor serves as the input, the collector is the output, and the emitter is common to both (for example, it may be tied to ground reference or a power supply rail), hence its name. The analogous FET circuit is the common-source amplifier, and the analogous tube circuit is the common-cathode amplifier.
QUESTION: 185

When the relative permeability of a material is slightly less than 1 , it is called a-

Solution: In electromagnetism, the magnetic permeability of a material is a measure of the capability of the material to support the formation of a magnetic field within the material in response to an external magnetic field. In general, the permeability of a material depends on several factors such as the temperature, magnetic field strength, humidity and the frequency of the magnetic field. The permeability of a material is usually denoted by the symbol µ and is equal to the ratio of the magnetic flux density to the magnetic field strength. It can be expressed as µ = B/H.
QUESTION: 186

The yoke of a DC. Machine is made of-

Solution: To provide low reluctance path, it must be made up of some magnetic material. It is prepared by using cast iron because it is cheapest. For large machines rolled steel, cast steel, silicon steel is used which provides high permeability i.e. low reluctance and gives good mechanical strength.
QUESTION: 187

The full load copper-loss in a transformer is 400W. At half load, the copper-loss will be

Solution: The copper losses of transformer at times the full load is proportional to times the losses at full load.

Hence at half the full load, the copper losses will be ((0.5)2 x 1600 = 400) Watts.

QUESTION: 188

The period of a sine wave is (1/60) seconds. Its frequency is

Solution: In the context that you described, tt is a variable indicating time. That is, the wave will take on a value of y(t)y(t) at the time instant tt. If this is measured in seconds, then ωω specifies the number of radians that the wave passes through in one second. And, as you noted, if the wave has a frequency of 10015 Hz10015 Hz, then it will pass through 100 periods in 15 seconds.
QUESTION: 189

Power can be transferred only if reactance is-

Solution: Technically you don't need reactance to transmit power. If you are not using any transformers and transmitting only DC or 1ph AC, then the line reactance is 0 with minor resistance or close to it considering parasitic capacity.
QUESTION: 190

A 5 A source has a shunt internal resistance of 100Ω. The maximum power that can be delivered to a load is

Solution:

Here, IN=5 A and RN=100.
For maximum in the load,RL=RN=100Ω Therefore, current through load
=IN/2=5/2=2.5A

 

QUESTION: 191

In a power plant, a reserve generating capacity which is not in service but is in operation is known as-

Solution: Cold Reserve It is that reserve generating capacity which is not in operation but can be made available for service.
QUESTION: 192

If the P.F of load decreases, the line losses-

Solution: Taking that the pf of the load is improved ( say from 0.7 lag to 0.85 lag) for the same real power P, then the magnitude of the line current will decrease, decreasing the line losses. So transmission efficiency will improve.
QUESTION: 193

The material generally used for armour of high voltage cable is-

Solution: Typically, the armour is made of one or two layers of wires, round or flat in shape, made of steel with low to medium carbon content (for example ranging from less than 0.015% to up to 2%). Steel is generally used due to its low cost, availability of supply and good mechanical properties. Other materials used for the cable armour can be galvanized (e.g. zinc-coated) steel, copper, brass, bronze. Galvanized steel is preferably used when the armour wires are exposed to the environment without any polymeric sheath or yarn layer, to ensure better resistance to corrosion.
QUESTION: 194

A current of 10 MA through human body will-