SSC JE (EE) Mock Test- 4


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering | SSC JE (EE) Mock Test- 4


Description
Attempt SSC JE (EE) Mock Test- 4 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

A is located to the West of B, C is located to the North in between A and B. D is exactly to the South of B and also in line with B. In which direction of C is D located?

Solution:

QUESTION: 2

A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Solution:

When the paper is opened, the punched pattern will look as below,

Thus option (A) is correct.

QUESTION: 3

Find out the number of all those people who can speak Tamil and Telugu?

Solution: The number of all those people who can speak Tamil and Telugu = 21.
QUESTION: 4

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

RIAHC : CHAIR : : OGNAM : ?

Solution:

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

91 : ? : : 64 : 54

Solution:

64 = 6 + 4 = 10

54 = 5 + 4 = 9

Similarly,

91 = 9 + 1 = 10

63 = 6 + 3 = 9

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Demographer : People : : Philatelist : ?

Solution: 'Demographer' is a person who studies the changes (such as the number of births, deaths, marriages, and illnesses) that occur over a period of time in human populations. Similarly, 'philatelist' is a person who studies or collects postage stamps. Hence, option (B) is the correct Answer. A person who studies fossils is called a 'paleontologist' .
QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

PNS : OOT : : DBH : ?

Solution:

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Solution:

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Sepal : Flower : : ?

Solution: 'Sepal' is a part of a 'flower'. Similarly, 'tyre' is a part of a 'bicycle'.
QUESTION: 10

Direction: In the following questions below are given some statements followed by some given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:

Statements :

I. Some students are intelligent.

II. Ankita is a student.

Conclusions :

I. Some students are dull.

II. Ankita is intelligent.

Solution: The statement says that some students are intelligent. This does not mean that some students are dull as nothing said about the other students. Therefore, conclusion 1 does not follow. Again, if Ankita is a student, it does not necessarily mean that she is intelligent. Therefore, conclusion 2 does not follow.
QUESTION: 11

Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
Omnivores, Bear, Dear

Solution:

The figure which best suits the above classes is,

Hence, the correct option is A.

QUESTION: 12

If H = 8 and HAT = 29, find how BOX = ?

Solution: H = 8 & HAT = 29

By hit & trial,

Putting A = 1, we get T = 20

It shows that the code for HAT is the sum of the position of alphabets

Now, B O X = 2 + 15 + 24 = 41

QUESTION: 13

Deepak walks 20 meters towards the North. He then turns left and walks 40 meters. He again turns left and walks 20 meters. Further, he moves 20 meters after turning to the right. How far is he from his original position?

Solution:

So, Deepak is 60 m far from his original position.

QUESTION: 14

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

1. Chapter

2. Index

3. Bibliography

4. Introduction

5. Preface

Solution: The correct sequence is preface-Index-Introduction-Chapter-Bibliography. Hence, Option (C) is the correct answer.
QUESTION: 15

A word is represented by only a set of members as given in any one of the alternatives. The set of numbers given in the alternatives is represented by two classes of alphabets as in the two matrices given below. The column and row of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from the matrices can be represented first by its row and then by its column. e.g. 'D' can be represented by 11, 25 etc. and 'J' can be represented by 67, 78 etc. Similarly, you have to identify the set for the word 'MILK'.

Solution: From Option (A),

From Option (B),

From Option (C),

QUESTION: 16

Some equations have been solved on the basis of a certain operation. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 73*17=45 and 68*40=54, then 83*15=?

Solution:

QUESTION: 17

In a certain language PROSE is coded as PPOQE. How will LIGHT coded?

Solution:

QUESTION: 18

If + stands for division; (x) stands for addition; (-) stands for multiplication; (÷) stands for subtraction, which of the following is correct?

((A)15÷5x2-6x3=28)

((B)15x52-6÷3=56.5)

((C)155-2÷6x3=3)

((D)15-52x6÷3=41)

Solution: From option (A),

(A =15 -52 x 6 ÷ 3)

(= 15 - 52 x 2 = 14 ≠ 28)

From option (B),

(B = 155 ÷ 2 x 6 - 3)

(= 15 - 5/2 x 6 - 3)

( = 27 ≠ 56.5)

From option (C),

(C = 15 ÷ 5 x 2 - 63)

( = 3 x 2 - 63 = 3 = 3)

QUESTION: 19

Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
Earth, Planets, Moon

Solution:

Earth is a planet so earth will come inside the circle of planets. But moon is not a planet. Therefore it will have a separate circle for it. The figure 1 best suits the situation.
Hence A

QUESTION: 20

Direction: In each of the following questions, a number series is given. Identify the wrong number in the series.

27, 81, 1331, 125

Solution:

(27 = 33)

(81 = 34)

(1331 = 113)

(125 = 53)

QUESTION: 21

Direction: In each of the following questions, a number series is given. Identify the wrong number in the series.

17, 23, 31, 41, 53, 69

Solution:

So, from the given series 69 is a wrong number.

QUESTION: 22

Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
College, University, Students

Solution:

Since, College is a subset of University, but nothing can be said about ‘Students’.
Therefore, College should lie inside University and Students will be outside of it.
Hence, the correct option is D.

QUESTION: 23

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

Solution: 'Paris' the capital of France. 'Athens' is the capital of Greece. 'London' is the capital of England. 'New York' is a state in the U. S. It is not its capital. The capital of the U.S. is Washington D.C.
QUESTION: 24

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

Solution: A 'knife' is a kitchen took with the others are tools used for repairing work.
QUESTION: 25

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A)12-144

Solution:

(144/12 = 12)
(156/13 = 12)
(180/15 = 12)
(176/16 = 11)

QUESTION: 26

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

Solution:

QUESTION: 27

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

Solution:

QUESTION: 28

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

Solution:

(1 x 0 = 0 ≠ 1)

(2 x 1 = 2 = 2)

(3 x 2 = 6 = 6)

(1 x 1 = 1 = 1)

QUESTION: 29

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

UNCONTAMINATED

Solution: 'Cannote' cannot be formed using the letters of the word 'uncontaminated ' since the word has a single 'o'.
QUESTION: 30

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

PROVINCLALISM

Solution: 'Initial' cannot be formed using the letters of the word 'provincialism' since the word does not have the letter 't'.
QUESTION: 31

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

DEPARTMENT

Solution: 'Parade' cannot be formed using the letters of the word 'department' since the word has a single 'a'.
QUESTION: 32

Two buses start at the same time from Delhi and Agra, which are 300 km apart, towards each other at a speed of 38Km/hr and 37Km/hr . After what time they will be meet-

Solution: Two buses travelling in opposite direction, so their relative speed

(= (3837)km/h = 75km/h)

Now time taken to cross each other

(= 300/75 = 4hours)

QUESTION: 33

If 'Development' is written as 'Tnemdevelop', then 'Evaluation' will be written as

Solution:

QUESTION: 34

Which of the following interchanges of signs would make the given equation correct?

(64 - 8 x 98 = 55)

Solution:

(= 64 - 8 x 9 ÷ 8 = 55)

QUESTION: 35

Direction: Select the missing alphabets/number from the given responses.

Solution:

(14x2 = 7x4)

(10x3 = 3x10)

(22x4 = 11x?)

(7=8)

QUESTION: 36

Direction: Select the missing alphabets/number from the given responses.

Solution:

(5 x 3 x 4 = 60)

(2 x 6 x 7 = 84)

(3 x 5 x 2 = 30)

QUESTION: 37

Direction: Select the missing alphabets/number from the given responses.

Solution: 18, 24 and 36 is the multiple of 6

24, 48 and 64 is the multiple of 8

21, 35 and 49 is the multiple of 7

QUESTION: 38

Direction: In each of the following questions, a statement followed by Some inferences have been given. You have to consider the statement and the given inferences and decide which of the following can be inferred and select the appropriate answer.

Statements :

I. All the watches sold in that shop are made of white metal.

II. Some of Rico watches are sold in that shop.

Inferences :

I. All watches of white metals are manufactured by Rico.

II. Some of Rico watches are of white metal.

III. None of Rico watches are of white metal.

IV. Some of Rico's watches of white metal are sold in that shop.

Solution: The statement clearly says that all the watches that are sold in the shop are made of white metal. If some of the watches sold in the shop are Rico watches, then they must be made of white metal. This also means that some of Rico watches are made of white metal. Therefore, both Inferences 2 and 4 follow.
QUESTION: 39

Which one of the following diagrams represents the correct relationship among society, teacher and student?

Solution: Both teachers and students are a part of society. At a time, some can be both teachers and students.
QUESTION: 40

Arrange the following in the meaningful/logical order :

1. Recollect

2. Remember

3. Report

4. Repeat

5. Repeal

Solution: As per the dictionary order, the correct arrangement would be recollect, remember ; repeal, repeat, report,
QUESTION: 41

Find the odd word/number from the given alternatives.

Solution:

except 1256 all are odd.

QUESTION: 42

In each of the following questions, select the related word/letter/number from the given alternatives.
64 : 81 : : 8 : ?

Solution:

64 : 81
64 = 4 × 4 × 4; 81 = 3 × 3 × 3 × 3
Similarly 8 : ?
8 = 2 × 2 × 2; 3 × 3 = 9
Hence ? = 9
64 : 81 : : 8 :9
Hence, (D) is correct answer.

QUESTION: 43

The ratio of the number of girls to the number of boys in a town is 90%. If the total number of boys and girls in the town is 190, how many girls are in the town?

Solution:

Let the No. of girls be (x).

No.of boys will be ((190 - x))

On solving, we get (x - 90)

No. of girls = 90

QUESTION: 44

A card-board box contains 12 pairs, each of three different types of hand gloves used by batsmen in Cricket. They are separated into single units of gloves and all mixed. You cannot see the gloves from outside, but you can put your hands through the pigeon hole and take out one glove at a time. What will be the minimum number of gloves one should take out to get one perfect pair of gloves to be sure?

Solution: Let there are 3 types of gloves i.e. A, B, and C.

In the worst case, in the first 36 selections all left hand gloves would be selected. Now when we select the one more glove then a pair is formed. So, a minimum of 37 gloves should be selected to form a pair.

QUESTION: 45

Which of the following numbers is present only in the circle and the triangle?

Solution: In the given figure, the number which is present only in the circle and the triangle is 4.
QUESTION: 46

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

A, CD, GHI, _ _ _ _, UVWXYZ

Solution:

QUESTION: 47

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

TMJ, QNL, NON, KPP,?

Solution:

QUESTION: 48

If (7 x 8 = 49, 4 x 4 = 12) and, (6 x 4 = 18) what will be (9 x 6 =?)

Solution:

(7x(8-1) = 49, 4x(4 -1) = 12)

(6x(4 -1) = 18 and 9x((6-1) = 45))

QUESTION: 49

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
New Delhi, India, Lucknow, ?

Solution:

New Delhi is the capital of India. Similarly Lucknow is the capital of Uttar Pradesh.

QUESTION: 50

In a certain code if 'M' denotes'÷', 'N' denotes 'x', 'O' denotes '+' and 'P' denotes '-', then what will be the value of
2 O 3 P 6 N 3 M 6 P 5 O 9?

Solution:

2 O 3 P 6 N 3 M 6 P 5 O 9
After converting the signs;
= 2 + 3 - 6 x 3 ÷ 6 - 5 + 9
Using BODMAS rule
= 2 + 3 - 3 - 5 + 9
= 14 - 8 
= 6
Hence, option D is the correct response.

QUESTION: 51

Who is present prime minister of Australia?

Solution:
  • Scott John Morrison is an Australian politician who is the current Prime Minister of Australia.
  • He was first elected to parliament in 2007 and served in cabinet from 2013-18.
  • He belongs to Liberal Party.
QUESTION: 52

In which district of Tamil Nadu will ISRO set up a second launch port specifically for launching small satellite launch vehicles?

Solution:
  • Indian Space Research Organisation (ISRO) will establish a second launch port in Thoothukodi district in Tamil Nadu exclusively to launch small satellite launch vehicles.
  • It was announced by Chairman of ISRO K. Sivan on 1st January 2020.
  • This space center will be established in 2300 acres of land.
QUESTION: 53

Which of the following teams won the 2019 IPL?

Solution:
  • Mumbai Indians won the 2019 IPL.
  • Mumbai Indians won the 2019 Indian Premier League after defeating Chennai Super Kings by 1 run in a last-ball thriller in Hyderabad on 12th May 2019.
QUESTION: 54

Recently in Nov 19, The Supreme Court declared which body as public authority under RTI act, 2005?

Solution:

Recently in November 2019, Supreme Court has ruled that the office of CJI is a public authority under the RTI act, 2005.

  • A five-judge Constitution Bench headed by the then Chief Justice Ranjan Gogoi gave the ruling.
  • The verdict stated that- RTI cannot be used as a tool of surveillance and that judicial independence must be kept in mind while dealing with transparency.
QUESTION: 55

According to Global Peace index 2019, which one of the following is the most peaceful country?

Solution:
  • The 2019 Global Peace index indicates Iceland, New Zealand, Portugal, Austria, and Denmark to be the most peaceful countries and Somalia, Afghanistan, Syria, South Sudan, Yemen, and Iraq to be the least peaceful.
  • The GPI is a report produced by the Institute for Economics & Peace (IEP).
  • India's rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019.
QUESTION: 56

If 11 - 2 $ 10 = 70 and 1 - 6 $ 4 = 16, then in the expression 17 - A $ 6 = 69, what is the value of 'A'?

Solution:

The logic followed here is,
For 17 - A $ 6 = 69
Following mathematical operation is done:
Step I: 17 + (A+1) = 18+A
Step II: 6 ÷ 2= 3
Step III: (18+A) × 3 = 69
Hence, A = 23 - 18 = 5

QUESTION: 57

Who has been appointed as the new Punjab Lokpal in October 2019?

Solution:
  • Justice Vinod Kumar Sharma has been appointed as new Punjab Lokpal in October 2019.
  • The post was lying vacant since April 23, 2018, after Justice Satish Kumar Mittal (retd.) had resigned.
  • The lokpal will hold the office for a tenure of six years.
  • He had served as Punjab and Haryana high court judge.
QUESTION: 58

Which was the first wildlife sanctuary was established in Uttar Pradesh?

Solution:

Chandraprabha Wildlife sanctuary is the oldest wildlife sanctuary of Uttar Pradesh, which was established in Chandauli district in 1957.
Its wildlife consists of Chinkara, Sambar, Tedua and various birds.

QUESTION: 59

Tansa wildlife sanctuary is located in _____.

Solution:
  • Tansa wildlife sanctuary is located in the Wada, Shahapur and Mokhada Talukas in Thane district of Maharashtra.
  • It is at a distance of only 90 kms from the city of Mumbai. The sanctuary covers an area of around 320 sq. km, houses many rare and endangered species of flora and fauna.
QUESTION: 60

Which is the richest temple in India ?

Solution:

Padmanabha Swamy of of Thiruvananthqpuram is the richest temple in India. The Temple has references in Epics and Puranas. Srimad Bhagavatha says that Balarama visited this Temple, bathed in Padmatheertham and made several offerings. Nammalwar, 9th century poet and one among the 12 Vaishnavite saints of the Alvar tradition, has composed ten hymns in praise of Lord Padmanabha. Some well known scholars, writers and historians, like the late Dr. L.A.Ravi Varma of Travancore, have expressed the view that this Temple was established on the first day of Kali Yuga (which is over 5000 years ago).

QUESTION: 61

Which of the following National Park was formerly known as ‘Hailey National Park’?

Solution:
  • Jim Corbett National Park was also Known as Hailey National Park. Jim Corbett National Park is a forested wildlife sanctuary in northern India’s Uttarakhand State.
  • Rich in flora and fauna, it’s known for its Bengal tigers.
  • Rajaji National Park - Uttarakhand
  • Dudhwa National Park - Uttar Pradesh
  • Parsa National park - Nepal
  • Balmiki National Park - Bihar
QUESTION: 62

What is the force behind the working principle of Cream separator?

Solution:
  • Cream separation is a phenomenon by which the milk is separated in to cream and skim milk by centrifugal  force.
  • Centrifugal force is supposed to be acting on a body revolving in a circle.
  • Centrifugal force is equal and opposite to the centripetal force, i.e. it acts outwards.
  • The centrifugal force is thousand times greater than gravitational force.
QUESTION: 63

Which of the following elements are commonly found in most fertilizers?

Solution:

Commonly Nitrogen, Phosphorus and Potassium are mostly found in fertilisers. among these three, Nitrogen is the most abundant element in fertilisers.
Hence, option C is the correct answer.

QUESTION: 64

Compressed natural gas mainly consists of which gas?

Solution:

The natural gas compressed at very high pressure is called compressed natural gas (CNG). It consists mainly of methane (95%). The other 5% is made of various gases such that ethane, propane, and butane including a small amount of other gases such as N2, CO2, H2S, water vapour etc.

QUESTION: 65

Who among the following has been appointed as the Chairman of Apparel Export Promotion Council of India (AEPC)?

Solution:
  • Apparel Export Promotion Council of India (AEPC) has appointed A Sakthivel as the new chairman of the organization. He is appointed for the period 2020-2021.
  • He will replace HKL Magu. He is also the first person in the history of AEPC, who is sworn-in for the fourth time as Chairman of the AEPC.
QUESTION: 66

The Naseem-Al-Bahr exercise was held in _______.

Solution:
  • Two ships of the Royal Navy of Oman (RNO) arrived in Goa to participate in the 12th edition of the Indo-Oman bilateral naval exercise Naseem-Al-Bahr
  • ”Naseem-Al-Bahr” (or sea breeze) is a naval exercise between the Indian Navy and the RNO, being conducted since 1993.
QUESTION: 67

Which country designated US armed forces and Pentagon as ‘terrorist entities’?

Solution:
  • Iran designate US armed forces and Pentagon as ‘terrorist entities.
  • The Iranian Parliament has approved a triple-urgency bill that designates the US army and the Pentagon as a terrorist entity.
QUESTION: 68

In January 2020, which country operationalized the world's largest radio telescope?

Solution:
  • In January 2020, China operationalized the world's largest radio telescope in southwest China’s Guiyang city, the capital of Guizhou province.
  • The Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) telescope was launched after three years of trial operation.
  • The Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) telescope is with a diameter of half-a-kilometer.
  • It is dubbed as China Sky Eye.
  • FAST is 2.5 times as sensitive as the second-largest telescope in the world.
  • It is capable of receiving a maximum of 38 gigabytes (GB) of information per second.
  • The cost of the telescope is around the US $170 million.
QUESTION: 69

In which of the following countries was the World Future Energy Summit held from 13-16 January 2020?

Solution:
  • The World Future Energy Summit was held in Abu Dhabi, United Arab Emirates.
  • The theme of the summit is Rethinking Global Consumption, Production, and Investment.
  • The event was held from 13 to 16 January 2020.
  • World Future Energy Summit is an annual event.
  • It was first held in 2011.
QUESTION: 70

Which of the following department is not the part of panchayat samiti at block level?

Solution:

The common departments in the Panchayat Samiti are as follows:
General Administration
Finance
Public Works
Agriculture
Health
Education
Social Welfare
Information Technology
Water Supply Department
Animal Husbandry and others
There is an officer for every department. A government-appointed Block Development Officer (BDO) is the executive officer to the Samiti and the chief of its administration, and is responsible for his work to the CEO of Zilla Parishad.

QUESTION: 71

The founder of the city of Agra was

Solution:

Agra was founded by him. He expanded Lodi territory into the regions of Gwalior and Bihar. He made a treaty with Alauddin Hussain Shah and his kingdom of Bengal. In 1503, he commissioned the building of the present-day city of Agra.

QUESTION: 72

Who was awarded as 'National Banker of the Year 2020 – Asia-Pacific' by The Banker magazine?

Solution:
  • The governor of the Reserve Bank of India (RBI) Shaktikanta Das awarded as 'National Banker of the Year 2020 Asia-Pacific' by The Banker magazine.
  • He has been honoured for managing Indian banking sector faced with a series of challenges such as non-performing loans to issues around fraud, repeated economic slumps.
  • The Banker is a London-based international financial affairs publication owned by The Financial Times.
  • It is known for its annual rankings of the world's top banks.
QUESTION: 73

In January 2020, Who has been appointed as the executive director of SEBI?

Solution:
  • G Babita Rayudu has been appointed as the executive director of SEBI in January 2020.
  • She will handle the legal affairs department, enforcement department, and special enforcement cell.
  • The Securities and Exchange Board (SEBI) of India is the Regulator for the Securities market in India owned by the Government of India.
  • It was formed on 12th April 1992.
QUESTION: 74

Who among the following had won the Pulitzer Prize of 2019 in the poetry category?

Solution:
  • Fourist Gander won the Pulitzer Prize for Poetry in 2019 for ‘Be With by’.
  • Richard Powers won the Pulitzer Prize for Fiction 2019 for his epic nature novel The Overstory.
  • In 2018, author Andrew Sean Greer won the Pulitzer Prize in Fiction for his novel 'Less'.
QUESTION: 75

In which year was the Non-Cooperation Movement launched?

Solution:

The Non Cooperation Movement was launched in 1920.

  • It was launched by Indian National Congress on 1st August, 1920 under leadership of Mahatma Gandhi.
  • People were asked to boycott foreign goods and use only Indian-made goods, resign British jobs, surrender titles etc.
  • Khadi and Charkha became the symbol of national movement.
  • Gandhiji called off the movement in February, 1922 in the wake of the Chauri Chaura incident.
QUESTION: 76

In galvanization, Iron is coated with-

Solution:
QUESTION: 77

Author of "I do what I Do" is?

Solution:
QUESTION: 78

Which among the following is an abiotic factor?

Solution:
QUESTION: 79

Sher Shah defeated Humayun and captured Gaur in the battle of-

Solution:
QUESTION: 80

Medicine of Quinine is provided by-

Solution:
QUESTION: 81

The moderator used in a nuclear reactor is-

Solution:
QUESTION: 82

What does BIOS stand for?

Solution:
QUESTION: 83

The 2016 summer Olympics was held in-

Solution:
QUESTION: 84

When was "Rashtriya Vayoshri Yojana" launched?

Solution:
QUESTION: 85

Cactus is referred to as-

Solution:
QUESTION: 86

Which city is known for its chicken embroidery-

Solution:
QUESTION: 87

Who is present governor of Assam-

Solution:
QUESTION: 88

The number of subjects incorporated in the union list is-

Solution:
QUESTION: 89

The first factory settled by Dutch East India Company was established in which year?

Solution:
  • The first factory settled by Dutch East India Company was established at Masaulipatam in Andhra Pradesh in 1605.
  • Dutch Suratte and Dutch Bengal were established in 1616 AD and 1627 AD respectively. And in 1656 Dutch captured Sri Lanka from Portuguese.
  • In economic terms, they earned huge profits through business monopolizing in black pepper and spices. The major Indian commodities traded by the Dutch were cotton, indigo, silk, rice, and opium.
  • The coins issued by the Dutch were all modelled on the local coinages. Dutch presence on the Indian subcontinent lasted from 1605 AD to 1825 AD.
QUESTION: 90

From the given alternative words, select the one which cannot be formed using the letters of the given word only once
MYSTERIOUS

Solution:

Only the word SOURCE cannot be formed by using the given word. Because there is noletter (C) in the given word.
Hence, (C) is the correct answer.

QUESTION: 91

World Energy Conservation Day is observed on________.

Solution:
  • World Energy Conservation Day is observed on 14 December.
  • The day aims to highlight the importance of energy consumption.
  • In India, the National Energy Conservation Day is observed on 14 December every year.
  • The day is organized by the Bureau of Energy Efficiency (BEE), under the Ministry of Power.
  • BEE observed National Energy Conservation Week from 9 to 14 December 2019.
QUESTION: 92

Which part of the constitution deals with amendment of constitution?

Solution:
  • Article 368 of part XX of constitution deals with the amendment of constitution.
  • This article says that parliament can amend the constitution by passing bill in each house by a majority of total membership of the house and by a majority of not less than two thirds of the members of that house present and voting.
  • Note: The joint session of houses can’t be made for amendment of constitution; it must be passed by each house individually.
QUESTION: 93

What place was the beginning of the village courts in Madhya Pradesh?

Solution:

The first village court was established in Jhantala village of Neemuch district on 11 December, 2001.

QUESTION: 94

In Lok Sabha 2019 Elections, Congress won ______ seats out of the 13 Lok Sabha seats of Punjab.

Solution:
  • In Lok Sabha 2019 Elections, Congress won 8 seats out of the 13 Lok Sabha seats of Punjab.
  • The 2019 Indian general election in Punjab was held on 19 May 2019.
QUESTION: 95

Which was the largest princely state to join India?

Solution:
  • A princely state was a vassal state under a local or indigenous ruler in a subsidiary alliance with the British Raj.
  • Hyderabad was the largest princely state to join India.
  • Hyderabad was established in 1592 by sultan Muhammed Quil Qutb Shah.
  • At the time of independence in 1947, the Indian Union had 12 states. Later, Hyderabad, Jammu & Kashmir, Sikkim, Manipur, Tripura joined the Indian Union.
QUESTION: 96

Which of the following banks was authorised to issue Electoral Bonds?

Solution:

State Bank of India was authorised to issue Electoral Bonds.

  • Electoral bonds will allow donors to pay political parties using banks as an intermediary. It includes multiples values such as, Rs 1,000, Rs 10,000, Rs 1 lakh, Rs 10 lakh or Rs 1 crore.
  • Only the registered Political Parties which have secured not less than one per cent of the votes polled in the last Lok Sabha elections or the State Legislative Assembly are eligible to receive the Electoral Bonds.
QUESTION: 97

Who is the Vice Captain of the Indian team that is playing the World Cup 2019 in England?

Solution:

Rohit Sharma is the Vice Captain of the Indian team that is playing the World Cup 2019 in England.

  • Rohit Sharma scored 648 runs from the nine games at an average of 81 including 67 fours and 14 sixes.
  • Virat Kohli was the team Captain of Indian team in World Cup 2019.
  • Ravi Shastri was the team Coach of India team in World Cup 2019.
  • India made its World Cup debut in 1975 and won first Cricket World Cup in 1983.
QUESTION: 98

Which article of the Indian Constitution deals with the provisions related to the Special Officer for Linguistic Minorities?

Solution:
  • Article 350B of the Indian Constitution contains the provisions related to the Special Officer for Linguistic Minorities.
  • Article 350B was added in Part XVII of the Indian Constitution by the Seventh Constitutional Amendment Act of 1956 following the recommendation of States Reorganisation Commission (1953-55).
  • Special Officer for Linguistic Minorities is appointed by the President of India. It is the duty of Special Officer to investigate all matters relating to the safeguards provided for linguistic minorities.
QUESTION: 99

Which of the following articles was added by the Constitutional (103rd Amendment) Act?

Solution:
  • The Constitutional (103rd Amendment) Act introduces 10% reservation for economically weaker sections of society.
  • Article 15(6) was added to provide reservations to economically weaker sections for admission to educational institutions including private educational institutions, whether aided or unaided by the State, other than the minority educational institutions.
  • Article 16(6) was added to provide reservations to people from economically weaker sections in government posts.
QUESTION: 100

Which article of the Indian Constitution provides for the composition of the Central Information Commission?

Solution:
  • The Central Information Commission was established in 2005 by the Central Government. The Constitution of India does not contain any provision related to the Central Information Commission
  • It was constituted through an Official Gazette Notification under the provisions of the Right to Information Act (2005). Hence it is not a constitutional body. It is an independent body
QUESTION: 101

In a single-phase energy meter, braking torque is provided by-

Solution: Single phase induction type energy meter is also popularly known as watt-hour meter. This name is given to it. This article is only focused on its constructional features and its working. Induction type energy meter essentially consists of following components

1. Driving system

2. Moving system

3. Braking system and

4. Registering system

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 102

If the load on an over compounded D.C. generator is reduced, the terminal Voltage.

Solution: Applied voltage is defined as the voltage that is delivered across the load. This voltage should be the same as terminal voltage; however, various circuit faults and losses may reduce the terminal voltage.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 103

In a three-phase transformer, the angle between two consecutive cores is-

Solution: In a three-phase transformer, the angle between two consecutive cores is 120°.

A three-phase transformer is made of three sets of primary and secondary windings, each set wound around one leg of an iron core assembly. Essentially it looks like three single-phase transformers sharing a joined core. Those sets of primary and secondary windings are connected in either Δ or Y configurations to form a complete unit.

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 104

Distribution line in india generally use-

Solution: Distribution is mainly underground, sometimes in common utility ducts. Rural distribution is mostly above ground with utility poles, and suburban distribution is a mix.[1] Closer to the customer, a distribution transformer steps the primary distribution power down to a low-voltage secondary circuit, usually 120/240 volts in the US for residential customers. The power comes to the customer via a service drop and an electricity meter. The final circuit in an urban system may be less than 50 feet, but may be over 300 feet for a rural customer.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 105

Armature reaction in a D.C. motor is increased.

Solution: In the armature, an electromotive force is created by the relative motion of the armature and the field. When the machine is used as a motor, this EMF opposes the armature current, and the armature converts electrical power to mechanical power in the form of torque, and transfers it via the shaft. When the machine is used as a generator, the armature EMF drives the armature current, and the shaft's movement is converted to electrical power. In an induction generator, these distinctions are blurred, since the generated power is drawn from the stator, which would normally be considered the field.

A growler is used to check the armature for shorts, opens, and grounds.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 106

A 250Volt bulb passes a current of 0.3A. Calculate the power in the lamp.

Solution: Here,

V = 250Volt and I = 0.3A.

P = V × I.

Which implies that,

P = 250 × 0.3

=75W.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 107

For the measurement of high direct voltage (Says 10KV) one would use..........voltmeter-

Solution: In a plasma application (Helium or Argon Plasma), we would like to measure the current. The voltage is around 10kV AC and modulated with a function generator.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 108

The resistance of the field regulator of a DC shunt motor is of order of

Solution: In DC shunt motors, Field Resistance is kept high so as to flow minimum amount of current through it and thus maximum amount of current through armature for the rated voltage supply and current.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 109

The Slip of an induction motor under full load condition is about-

Solution:

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 110

The transformer core is mainly made up of lamination for:

Solution: The transformer core is leveled in order to minimize core losses.

Providing splitting reduces the area of ​​each part and therefore the resistance will be very high which limits the vortex current to a minimum value and thus reduces the vortex current loss.

Lamination provides short intervals between plates. Since it is easier for magnetic flux to flow through iron than through air or coil, the erratic flow or leakage current that causes core loss is reduced.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 111

The simplest way to eliminate the harmonic induction torques is-

Solution: Crawling and cogging are related to space harmonics. The above question is about time harmonics. The speed of an IM with respect to the nth harmonic is nNs where Ns is the synchronous speed of the motor with respect to fundamental voltage harmonic. Moreover 3rd harmonic is destroyed in 3 phase windings of IM.5th harmonic is negative sequence harmonic. Hence it rotates at -5Ns with respect to the rotor speed.7th is a positive sequence harmonic and rotates at 7Ns, 11th negative and so on... For negative sequence harmonics, slip is >1 whereas for positive sequence harmonics s<1 In this way the rotor gets the tendency to reverse its direction of rotation back and forth. Also, additional losses are attached with these harmonics which altogether result in a pulsating nature of torque under non-sinusoidal voltage supply(combination of harmonics)

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 112

Which of the following is of high importance in case of induction heating-

Solution: Induction heating is the process of heating an electrically conducting object (usually a metal) by electromagnetic induction, through heat generated in the object by eddy currents. An induction heater consists of an electromagnet, and an electronic oscillator that passes a high-frequency alternating current (AC) through the electromagnet. The rapidly alternating magnetic field penetrates the object, generating electric currents inside the conductor called eddy currents. The eddy currents flowing through the resistance of the material heat it by Joule heating. In ferromagnetic (and ferrimagnetic) materials like iron, heat may also be generated by magnetic hysteresis losses. The frequency of current used depends on the object size, material type, coupling (between the work coil and the object to be heated) and the penetration depth.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 113

What is the curie temperature of iron?

Solution: This temperature is named after the French physicist Pierre Curie, who in 1895 discovered the laws that relate some magnetic properties to change in temperature. Below the Curie point—for example, 770°C (1,418°F) for iron—atoms that behave as tiny magnets spontaneously align themselves in certain magnetic materials.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 114

In a dynamometer wattmeter, the moving coil is the-

Solution: The dynamometer is connected as a wattmeter. This is one of the advantages of this type of meter. If the coils are connected so that a value of current proportional to the load voltage flows in one, and a value of current proportional to the load current

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 115

A capacitor used on 230 V AC Supply should have a peak voltage rating of-

Solution: First, there is the voltage rating. The voltage rating on a capacitor is of course a maximum DC (i.e. a peak) rating. For 50/60Hz mains we're talking about a sinusoidal voltage waveform with an RMS value of for instance 230V, so the DC peak value of such a supply is Vrms⋅√2 or about 1.4 times this quoted value. If you're already dealing with a DC system, there is no math involved. The peak rating of your cap should be more than the peak DC voltage you expect over the device.

For longevity and nonlinear effects at high stresses, it is recommended to keep ample margin on these ratings, especially on the voltage rating. For 230VAC applications, even though typically you wouldn't expect more than about 325V peak over your lines, choose at least a 400V or better even a 450V capacitor. And yes, even when the manufacturer specifies survivability of the part at higher voltages. Survivability does not mean proper operation. It just means that it doesn't blow up and cause a mess.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 116

Secondary emission occurs in-

Solution: Secondary electron emission is the emission of free electrons from the metal surface, which occurs when the high-speed electrons or primary electrons hit the free electrons or secondary electrons in the metal.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 117

The skin effect does not depend on-

Solution: Impedance of round wire[edit] The internal impedance of round wire is given by 5:40.

The internal impedance is complex and may be interpreted as a resistance in series with an inductance. The inductance accounts for energy stored in the magnetic field inside the wire. It has a maximum value of H/m at zero frequency and goes to zero as the frequency increases. The zero-frequency internal inductance is independent of the radius of the round wire.

The internal inductance of round wire vs. the ratio of skin depth to radius. The inductance asymptotically approaches (μ / 8 π ) H/m for large skin depth. The internal inductance is associated with the magnetic field inside the wire. As skin depth becomes small, the inductance goes linearly to zero.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 118

Electrical appliances are not connected in series because-

Solution: It is because of the entire electrical network of the city, which is parallel. In serial circuits, if only one element is disconnected, the entire circuit is disconnected. would you like your fridge to shut down as soon as you turn your computer off? Would you like your microwave oven to shut down when you turn your hair drier off? NO!!!

And then there is the problem with current and voltage. In a serial circuit, the current passing all elements is equal, but each has different voltages. Current is not dangerous, but high or low voltage is dangerous for all electrical elements.

So, a network of power plugs must be used, so that connecting and disconnecting an element does not shut the whole city's network down, and it does not affect the voltage of other elements.

Also, this network should work in a way that all voltages for all elements are the same (usually about 220 volts) but the current can be different according to the element, no problems there. While the air conditioner uses 10 amperes of current, a laptop computer only uses about 1 ampere. but the voltage for both is 220 v, regardless of how many electrical appliances are connected to the network.

So, a parallel network satisfies both above problems and is ideal.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 119

Which of the following lubricants is the shaft of the motor lubricated-

Solution: The motor-stopped and motor-running test conditions were repeated with a new low-noise polyurea grease from another major U.S. lubricants supplier to determine if its formulation provided any performance advantages over the previous test grease.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 120

Which of the following is an electromechanical device?

Solution: LVDT is a linear variable differential transformer which is an inductive transducer and converts the displacement of the core to electrical energy and also is an electromechanical device.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 121

Which of the following power system gives the better reliability-

Solution: In Ring main system, each distribution transformer is fed with two feeders but in different paths. The feeders in this system form a loop which starts from the substation bus-bars, runs through the load area feeding distribution transformers and returns to the substation bus-bars.

The Ring main system is very reliable as each distribution transformer is fed with two feeders. That means, in the event of a fault in any section of the feeder, the continuity of the supply is ensured from the alternative path.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 122

A 250V bulb passes a current of 0.3A. Calculate the power in the lamp.

Solution: Here, V = 250v and I = 0.3A. P=VI. Which implies that, P=250×0.3=75W.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 123

The reactance of 1F capacitance when connected to a D.C. circuit is-

Solution: Impedance is just the sum of the DC component, resistance, and the AC component, called reactance. If a circuit has only DC applied to it, then the inductive reactance is zero (short circuit) and the capacitive reactance is infinite (open circuit). The equations you derive for AC analysis will, in principle, work for DC analysis if you recognize that the AC frequency is zero. This will mean replacing inductors with shorts and capacitors with opens. This transition can sometimes be handled by just setting the frequency parameter to a small non-zero value. Or you may have to rework your equations. The concept of impedance in AC circuits really converts to one of resistance in DC circuits.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 124

The full load copper-loss in a transformer is 1600W. At half load, the copper-loss will be

Solution: The copper losses of the transformer at x times the full load is proportional to x2 times the losses at full load.

Hence at half the full load, the copper losses will be (0.5)2×1600 = 400 Watts.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 125

Why is a single-phase induction motor more noisy than 2-phase or 3-phase induction motors?

Solution: Single-phase induction motor receives pulsating power whereas it delivers constant mechanical power. The instantaneous input electric power is pulsating; becoming positive, negative and zero depending on the load.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 126

2cm long coil has 10 turns and carries a current of 750 MA. The magnetizing force of the coulis.

Solution:

L = N(Φ/I)

Where:

L is in Henries

N is the Number of Turns

Φ is the Magnetic Flux Linkage

Ι is in Amperes

This expression can also be defined as the flux linkage divided by the current flowing through each turn. This equation only applies to linear magnetic materials.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 127

Kilowatt-hour(kWh) is a unit of?

Solution: Power is the energy per unit time. That is, P = Et.

If the unit of power in kW and the unit of time is an hour, then the unit of energy = unit of power × unit of time = kWh.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 128

In which does the inductor not allow sudden change?

Solution: The inductor does not allow a sudden change in current because if initially the current changes at zero time, the voltage becomes zero which is not possible.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 129

KCL can be applied for __________.

Solution: KCL is applied for different nodes of a network whether it is planar or non-planar.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 130

Fifth harmonic component of the induced voltage in three-phase AC generator can be eliminated by using a winding pitch to:

Solution: Pitch factor is given by,

KC = cos(nα/2)

Where α is the short pitch angle

nth harmonic component of the induced voltage is eliminated at winding pitch n-1/n

5th harmonic component of the induced voltage is eliminated at winding pitch 5-1/5 = 4/5

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 131

The acceptor type of impurity is impurity is-

Solution: The impurity atom can be made available as free-electron or negative charge carrier even if a very small amount of energy is applied.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 132

In a steam power plant water is used for cooling purposes in-

Solution: Thermoelectric power plants boil water to create steam, which then spins turbines to generate electricity. The heat used to boil water can come from burning of fuel, from nuclear reactions, or directly from the sun or geothermal heat sources underground. Once steam has passed through a turbine, it must be cooled back into water before it can be reused to produce more electricity. Colder water cools the steam more effectively and allows more efficient electricity generation.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 133

Which of the following is not a welding accessory-

Solution: Different welding accessories are-

1.Clamps & Jacks.

2.Earth Clamps & Cable.

3.Hazard Protection.

4.MIG Argon +5.

5.Plugs & Adaptors.

6.Welding Tables.

7.Hand screen.

8.Electrode holder

9.Gloves & Gauntlets.

10.Plugs / Sockets.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 134

What happens when the centrifugal starting switch fails to close?

Solution: In normal use, the contact gaps of the switch changed due to arcing and pitting. If the starting switch fails to open when needed, the starting winding will be overheated and will eventually burn out.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 135

The minimum clearance between the ground and a 220 KV line is about-

Solution: minimum ground clearance of 33KV uninsulated electrical conductor is 5.2 meter and 0.3 meters for every 33KV above 33KV.

So, for first 33 kv, 5.2 metres and for next (220-33)= 187kv, 187/33=5.66 for which 5.66*0.3mt= 1.7 mt

In total 5.2+1.7= 6.9 metres for 220 kv

Hence, the correct option is c

QUESTION: 136

The value of demand factor is-

Solution: The word “demand” itself says the meaning of Demand Factor. The ratio of the maximum coincident demand of a system, or part of a system, to the total connected load of the system.
  • Demand Factor = Maximum demand / Total connected load

  • For example, an oversized motor 20 Kw drives a constant 15 Kw load whenever it is ON. The motor demand factor is then 15/20 =0.75= 75 %.

  • Demand Factor is expressed as a percentage (%) or in a ratio (less than 1).

  • Demand factor is always < =1.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 137

After the starting winding is disconnected from the circuit the motor continues to run only on the-

Solution: A single-phase motor cannot create a rotating magnetic field. It will just standstill and oscillate. To see this disconnect the start winding and you will see the motor will not startup. If you twist the motor shaft with your fingers it will run in whichever direction you twist. To self-start a single-phase motor one must create a rotating magnetic field on the stator. Two windings are used and the difference in impedance creates a phase delay in the magnetic fields produced by each winding allowing the motor to start.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 138

Advantages of wound rotor motors over squirrel cage motors are-

Solution: In the case of a wound rotor induction motor, the external rheostat is connected in star with rotor output which is beneficial for the control of starting current and high starting torque. With increasing speed of the rotor shaft, rheostat can be disconnected from the rotor side.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 139

If the spacing between conductors increases, the corona effect.

Solution: Spacing between Conductors

As already mentioned, for corona to occur effectively the spacing between the lines should be much higher compared to its diameter, but if the length is increased beyond a certain limit, the dielectric stress on the air reduces and consequently, the effect of corona reduces as well. If the spacing is made too large then corona for that region of the transmission line might not occur at all.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 140

Which of the resistances is represented by the curve shown in figure.

Solution: A potentiometer is defined as a 3 terminal variable resistor in which the resistance is manually varied to control the flow of electric current. A potentiometer acts as an adjustable voltage divider.

PTC stands for "Positive Temperature Coefficient". PTC thermistors are resistors with a positive temperature coefficient, which means that the resistance increases with increasing temperature.

With NTC thermistors, resistance decreases as temperature rises. An NTC is commonly used as a temperature sensor or parallel with a circuit as an inrush current limiter.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 141

The ripple factor in case of a full-wave rectifier-

Solution: Ripple factor may be defined as the ratio of the root mean square (rms) value of the ripple voltage to the absolute value of the DC component of the output voltage, usually expressed as a percentage. It is expressed as peak to peak value.

Now for the full wave rectifier,

RMS value = Vm/1.414

Avg. Value = 2*Vm/3.14

Ripple factor = rms/avg = 0.48

Hence, the correct option is (c)

QUESTION: 142

In a power plant, a reserve generating capacity which is not in service but is in operation is known as-

Solution: Hot Reserve: Definition: It is defined as the reserve generating capacity which is available in operation but is not in service.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 143

Which of the following is the protective device against lightning overvoltages ?

Solution: In high voltage power systems, insulation coordination studies are needed in order to minimize the probability of equipment failure due to the lightning or switching surges hazards. Proper surge arresters, as well as installation of other mitigation devices, are essential from the point of view of reliable working conditions of the transmission and distribution networks. It is difficult to measure such overvoltages due to operational, technological and economic issues. However, over the years reliable methods of computational analyses have been developed, which allow one to determine possible overvoltage waveforms for different scenarios, including lightning surges or transformer switching operations.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 144

The short circuit KVA is maximum when fault occurs

Solution: Sources of short-circuit current that are normally taken under consideration include: - Utility Generation - Local Generation - Synchronous Motors - Induction Motors - Alternate Power Sources Short circuit calculations should be done at all critical points in the system. These would include: - Service Entrance - Transfer Switches - Panel Boards - Load Centers - Motor Control Centers - Disconnects - Motor Starters - Motor Starters

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 145

dielectric is introduced between the plates of a capacitor kept at a constant potential difference. The capacitance of the capacitor-

Solution: Suppose +Q is the charge on one plate and –Q is charge on the second plate. Bring a rectangular slab made up of conducting material between the plates of the capacitor. The thickness of the slab must be less than the distance between the plates of the capacitor. When the electric field will be applied then polarization of molecules will be started. The polarization will take place in the same direction as that of the electric field. Consider a vector that must be polarized, name it as P. The polarization vector must be in the direction of the electric field Eo. Then this vector will start its functioning and will produce an electric field Ep in the opposite direction to that of Eo. The net electric field in the circuit is shown by the figure.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 146

What is the phase difference between the low and the high voltage of a YZ5 power transformer-

Solution: When the primary and secondary windings are connected differently, the secondary voltage waveforms will differ from the corresponding primary voltage waveforms by 30 electrical degrees. This is called a 30-degree phase shift.

Here, YZ5 indicates that primary winding is in Star and Secondary winding is in Z connection and the phase difference between them is 5*30= 150 degrees

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 147

Inductance is measured in terms of capacitance and resistance by-

Solution: Inductance can be measured by-1. Maxwell's self Inductance bridge2. Maxwell's inductance-capacitance bridge3. Hay's Bridge4. Anderson's Bridge5. Owen's Bridge

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 148

Which of the following transistors can be used in enhancement mode?

Solution: In field-effect transistors (FETs), depletion mode and enhancement mode are two major transistor types, corresponding to whether the transistor is in an ON state or an OFF state at zero gate-source voltage. Enhancement-mode MOSFETs are the common switching elements in most MOS.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 149

The material generally used for armour of high voltage cable is-

Solution: Typically, the armour is made of one or two layers of wires, round or flat in shape, made of steel with low to medium carbon content (for example ranging from less than 0.015% to up to 2%). Steel is generally used due to its low cost, availability of supply and good mechanical properties. Other materials used for the cable armour can be galvanized (e.g. zinc-coated) steel, copper, brass, bronze. Galvanized steel is preferably used when the armour wires are exposed to the environment without any polymeric sheath or yarn layer, to ensure better resistance to corrosion.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 150

The economic size of conductor is determined by-

Solution: Let, area of cross-section of conductor = a

annual interest and depreciation on capital cost of the conductor = C1

annual running charges = C2

Now, annual interest and depreciation cost is directly proportional to the area of conductor.

i.e., C1 = K1a

And, annual running charges are inversely proportional to the area of conductor.

C2 = K2/a

Where, K1 and K2 are constants.

Now, Total annual cost = C = C1 + C2

C = K1a + K2/a

For C to be minimum, the differentiation of C w.r.t a must be zero. i.e. dC/da = 0.

Therefore,

"Kelvin's law states that the most economical size of a conductor is that for which annual interest and depreciation on the capital cost of the conductor is equal to the annual cost of energy loss." From the above derivation, the economical cross-sectional area of a conductor can be calculated

as,

a = √(K2/K1)

QUESTION: 151

The speed of circuit interruption in forced blast circuit breaker is-

Solution: A circuit breaker is an automatically operated electrical switch designed to protect an electrical circuit from damage caused by excess current, typically resulting from an overload or short circuit. Its basic function is to interrupt current flow after a fault is detected. Unlike a fuse, which operates once and then must be replaced, a circuit breaker can be reset (either manually or automatically) to resume normal operation. Circuit breakers are made in varying sizes, from small devices that protect low-current circuits or individual household appliances, up to large switchgear designed to protect high voltage circuits feeding an entire city.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 152

What will happen when the centrifugal switch fails to close?

Solution: If the centrifugal switch fails to close, the motor will overheat the main winding without any failure of the main winding. The voltage across the winding increases.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 153

When the relative permeability of a material is slightly less than 1, it is called a-

Solution: In electromagnetism, the magnetic permeability of a material is a measure of the capability of the material to support the formation of a magnetic field within the material in response to an external magnetic field. In general, the permeability of a material depends on several factors such as the temperature, magnetic field strength, humidity and the frequency of the magnetic field. The permeability of a material is usually denoted by the symbol µ and is equal to the ratio of the magnetic flux density to the magnetic field strength. It can be expressed as µ = B/H.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 154

The ohm's law for magnetic circuit is

Solution: mmf = flux × reluctance where f is the magnetomotive force (MMF) across a magnetic element, φis the magnetic flux through the magnetic element, and Rm is the magnetic reluctance of that element. (It will be shown later that this relationship is due to the empirical relationship between the H-field and the magnetic field B, B=μH, where μ is the permeability of the material). Like Ohm's law, Hopk in son's law can be interpreted either as an empirical equation that works for some materials or may serve as a definition of reluctance.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 155

The coupling between two magnetically coupled coils is said to be ideal if the coefficient of coupling is-

Solution: an ideal transformer is a useful approximation of a very tightly coupled transformer (k≈1) in which both the primary and secondary inductive reactances are extremely large compared to the load impedance.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 156

The purpose of choke in a fluorescent tube is-

Solution: It is required to limit the current in the tube while in operation the design also provides necessary resistance for the filament to glow for starting the lamp.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 157

Electric traction in comparison to other traction systems has the advantages of_____.

Solution: The above given are all advantages of electric traction.

Electric traction has many advantages as compared to other non-electrical systems of traction including steam traction.

Electric traction is used in: Electric trains, Trolleybuses, Tramcars, Diesel-electric vehicles etc.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 158

The path of the magnetic flux in a transformer has-

Solution: The magnetic path length (MPL) is analogous to the length of a conductor for electrical current - increasing the MPL will increase its reluctance (magnetic 'resistance'). For a given magneto-motive force (MMF) in ampere-turns, the flux produced will depend upon the value of reluctance in ampere-turns per Weber and so an increase in reluctance will produce a decrease in flux. (See Hopkinson's Law) Permeability is analogous to 'conductivity' and depends upon the material as well as the path length and cross-sectional area. Increasing reluctance will decrease permeability.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 159

At full load, the current induced in the rotor conductor of a 3 phase squirrel cage induction motor is-

Solution: At full load, the current induced in the rotor conductor of a 3 phase squirrel cage induction motor is Nearly equal to the rated current.

According to Faraday’s law, an emf induced in any circuit is due to the rate of change of magnetic flux linkage through the circuit. As the rotor winding in an induction motor is either closed through an external resistance or directly shorted by the end ring, and cut the stator rotating magnetic field, an emf is induced in the rotor copper bar and due to this emf a current flows through the rotor conductor. Here the relative speed between the rotating flux and static rotor conductor is the cause of current generation; hence as per Lenz's law, the rotor will rotate in the same direction to reduce the cause i.e. the relative velocity.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 160

If the induced emf in the stator of an 8 pole induction motor has a frequency of 50 Hz and that in the rotor is 1.5 Hz, at what speed is the motor running and what is the slip?

Solution: Slon: f = 50 Hz and fr = 1.5 Hz,

Ns = 120f/p = 120 x 50/8 = 750 rpm

We have fr = sf

Hence s= fr/f = 1.5/50 = 0.03

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 161

Which of the following relation is correct for the ratio of the full-load torque to the maximum torque is:

Solution: The correct relation for the ratio of the full-load torque to the maximum torque is given as

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 162

If the P.F of load decreases, the line losses

Solution: Taking that the pf of the load is improved (say from 0.7 lag to 0.85 lag) for the same real power P, then the magnitude of the line current will decrease, decreasing the line losses. So transmission efficiency will improve.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 163

Reactance relay is used to protect-

Solution:

Relays are switches that open and close circuits electromechanically or electronically.

Reactance relay is used for Short transmission line

Impedance Relay is used for Medium transmission line

Admittance Relay is used for Long

transmission line

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 164

The range of horsepower of electric motor drives for rolling mills is-

Solution: The primary function of the Hot Strip Mill is to reheat semi-finished steel slabs of steel nearly to their melting point, then roll them thinner and longer through 12 successive rolling mill stands driven by motors totaling 77,000 hp, and finally coiling up the lengthened steel sheet for transport to the next process.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 165

What will happen if one line conductor of a 3-phase induction motor is opened?

Solution: If one line of a 3-phase induction motor is accidently opened, then, the current drawn from the other lines will almost gets doubled and the machine will continue to run as a single-phase induction-motor until the thermal relays protecting the motor will eventually trip the circuit breaker, thereby disconnecting the motor from the supply.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 166

What is the process taking place in a fluorescent tube called?

Solution: A fluorescent lamp tube is filled with a gas containing low-pressure mercury vapor and argon, xenon, neon, or krypton. The pressure inside the lamp is around 0.3% of atmospheric pressure. The inner surface of the lamp is coated with a fluorescent coating made of varying blends of metallic and rare-earth phosphor salts. The lamp's electrodes are typically made of coiled tungsten and usually referred to as cathodes because of their prime function of emitting electrons. For this, they are coated with a mixture of barium, strontium and calcium oxides chosen to have a low thermionic emission. temperature.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 167

The yoke of a DC. Machine is made of-

Solution: To provide a low reluctance path, it must be made up of some magnetic material. It is prepared by using cast iron because it is cheapest. For large machines rolled steel, cast steel, silicon steel is used which provides high permeability i.e. low reluctance, and gives good mechanical strength.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 168

The megger voltage for testing 250 V installation should be-

Solution: Take a look at many of the latest insulation testers and multifunction installation testers (MFTs) and you’ll see that they offer a choice of DC insulation test voltages. Almost all offer testing at 250 V, 500 V, and 1,000 V but increasingly an option for testing at 100 V is also available.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 169

A change of 5% in supply voltage to a 3 phase induction motor will produce the appropriate change in the torque of-

Solution: A change of 10% in supply voltage to a 3 phase induction motor will produce the appropriate change in the torque of the stable operating region of the motor is increased instead of simply running at its base rated speed the motor can be run typically from 5% of the synchronous speed up to the base speed the torque generated by the motor can be kept constant throughout this region.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 170

The maximum power in the shown load is

Solution: Then by using the following Ohm’s Law equations

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 171

Stringing chart represents a graph of-

Solution: Stringing chart is basically a graph between Sag, Tension with Temperature. As we want low Tension and minimum sag in our conductor but that is not possible as sag is inversely proportional to tension. It is because low sag means a tight wire and high tension whereas a low tension means a loose wire and increased sag. Therefore, we make a compromise between two but if the case of temperature is considered and we draw a graph then that graph is called a Stringing chart.

As Temperature increases then sag will increase but sag is inversely proportional to Tension so Tension will decrease.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 172

The advantage of electric braking is-

Solution: Electric braking is fast and cheap.
  • In electric braking, there is no maintenance cost like replaced brake shoes periodically.

  • By using electric braking the capacity of the system( like higher speeds, heavy loads) can be increased.

  • A part of energy is returned to the supply consequently the running cost is reduced.

  • In electric braking a negligible amount of heat is generated whereas in mechanical braking enormous heat is produced at brake shoes which leads to failure of brakes.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 173

Calculate the short circuit current in the 5 ohm resistor if that is the load resistance.

Solution: Since the 5 ohm is the load resistance, we short it and find the resistance through the short.

If we apply source transformation between the 6-ohm resistor and the 1 A source, we get a 6 V source in series with a 6-ohm resistor. Now we have two meshes. Let us consider

I1 flowing in the first mesh and I2 flowing in the second mesh.

The mesh equations are:

9I1 - 6I2 = 4

-6I1 + 16I2 = 6

Multiplying the first equation by 6, the second equation by 9 and adding them,

54I1 - 36I2 - 54I1 + 144I2 = 24 + 54

108I2 = 78

I2 = 13/18

I2 = 0.72 A

The short circuit current is 0.72 A

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 174

Transformer oil is used as-

Solution: Transformer Oil or insulating oil is an oil that is stable at high temperatures and has excellent electrical insulating properties. It is used in oil-filled transformers, some types of high-voltage capacitors, fluorescent lamp ballasts, and some types of high-voltage switches and circuit breakers.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 175

Running cost of a power plant is based on the cost of-

Solution: All plants in India have different electricity generation costs depending on their location, age, maintenance practices, operation efficiency, etc.

It would range between 2.5 - 6.5 Rs/kWh currently in India.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 176

For a transmission system of voltage ‘765 kV’ volts having the core radius of ‘5’ cm and outer radius of ‘0.40’ m. The maximum dielectric stress on single-core cable is _________.

Solution: The maximum stress will occur at the surface of the conductor such that x(min) = radius of core.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 177

Load shedding is possible through-

Solution: Load Shedding is electrical power shutdown where electricity delivery is stopped for non-overlapping periods of time over different parts of the distribution region. Load shedding is aimed at removing load from the power system when there is an imbalance between the electricity available and the demand for electricity. ... In these times of capacity constraints, saving electricity also means that the load on the national power system is reduced. It can be achieved by frequency reduction, voltage reduction, or by simply switching off the loads.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 178

The normal practice to specify the making current of a circuit breaker in terms of-

Solution: The normal practice to specify the making current of a circuit breaker in terms of peak value.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 179

Non-metallic conduit for wiring are generally made of-

Solution: Electrical conduit is a raceway or piping system that protects wires and cables from impact, moisture, and vapors. It is a path for either power or communication (low voltage) electrical wiring. It is usually tubular and made of metal (galvanized steel, stainless steel, aluminum) or non-metallic materials (plastics) and is either rigid or flexible. Special types of conduits are required for wet areas and hazardous areas.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 180

“Nowadays, Induction motors are widely used replacing the DC motors which are used in ancient days”. Why?

Solution: Using DC motors, rectifiers should be used along which will increase the cost and complexity of the system. Induction machine can be handled effectively and efficiently by the user as per the requirement.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 181

Induced draft fans are located at :-

Solution: Induced draft fan is normally located at the outlet between the dust collector and the chimney. The fan takes hot flue gases from the boiler through a dust collector and delivers them to the chimney into the open atmosphere.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 182

In figure

100 watts = lamp A

50 watts = lamp B

Solution: That lamp will glow brighter whose resistance will be greater.

For 100 watts bulb, R= 200×200/100 = 400 ohms

For 50 watts bulb, R= 200×200/50 = 800 ohms

So 50 watts bulbs will glow brighter.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 183

The NAND gate is AND gate followed by-

Solution: NAND gate is a combination of NOT and AND gate. The output of AND gate when it acts as an input of NOT gate, the resulting circuit combination becomes a NAND gate circuit.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 184

The secondary winding of which of the following transformers is always kept closed?

Solution: If the current transformer secondary is not shorted when unused and kept open then it can develop a very high voltage across secondary which may damage transformer insulation.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 185

In an RLC series circuit, the impedance at resonance is

Solution: In series RLC circuit current, I = V / Z but at resonance current I = V / R, therefore the current at resonant frequency is maximum as at resonance in impedance of circuit is resistance only and is minimum.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 186

The positive sequence reactance will be equal to negative sequence reactance in case of-

Solution: An exact method to compute positive-sequence reactance of power transformers and Transmission line

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 187

If the supply voltage is doubled then, torque produced by the induction motor will be-

Solution:

T=KE2I2×cosϕ2

If the stator voltage is doubled, the flux is doubled. Hence, twice as much as rotor voltage is induced, doubling the rotor current. Then according to the above equation, the torque becomes four times as great.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 188

If I be the current, C the capacitance, and V the potential differences, then I/CV will have the unit of-

Solution: I/GV = 1/RG which is reciprocal of the time constant in steady-state analysis of the network which in turn gives frequency.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 189

The most important cause of power loss in the transmission line is the-

Solution: Technical losses are normally 22.5%, and directly depend on the network characteristics and the mode of operation.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 190

By using guard ring, string efficiency is-

Solution: By using a guard ring. The potential across each unit in a string can be equalised by using a guard ring which is a metal ring electrically connected to the conductor and surrounding the bottom insulator. The guard ring introduces capacitance between metal fittings and the line conductor. The guard ring is contoured in such a way that shunt capacitance currents i1,i2 etc. are equal to metal fitting line capacitance currents i′1,i′2 etc. The result is that same charging current I flows through each unit of string. Consequently, there will be uniform potential distribution across the units.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 191

In an interconnected grid system, the diversity factor of the whole system-

Solution: Increases diversity factor:- The load curves of different interconnected stations are generally different. The result is that the maximum demand on the system is much reduced as compared to the sum of individual maximum demands of different stations. In other words, the diversity factor of the system is improved, increasing the effective capacity of the system.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 192

Power can be transferred only if reactance is-

Solution: Technically you don't need reactance to transmit power. If you are not using any transformers and transmitting only DC or 1ph AC, then the line reactance is 0 with minor resistance or close to it considering parasitic capacity.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 193

It is known that the potential difference across a 6 Ω resistor is 48 V. The total current i

entering the circuit is-