SSC JE (EE) Mock Test- 7


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering | SSC JE (EE) Mock Test- 7


Description
Attempt SSC JE (EE) Mock Test- 7 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In a certain office, (1/3) of the workers are women, (1/2) of the women are married, and (1/3) of the married women have children. If (3/4) of the men are married and (2/3) of the married men have children, then what part of workers are without children?

Solution: Let the total number of employees be (x).

Total number of women in the company

The total number of women are married.

The total number of married women who have Children

Total number of men in the company

The total number of men are married

The total number of married men who have children

From equation (1) and (2)

Total number of workers without children

The total number of the worker without children are of the total number of workers.

QUESTION: 2

From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word:

'DETERMINATION'

Solution: Only option c (TERMINATED) can be formed by this word.
QUESTION: 3

In the given options, which option is a mirror image of the question image?

Question figure:

Answer figures:

Solution:

QUESTION: 4

How many rectangles are there in the given diagram?

Solution: 18 rectangles are there in the given diagram.
QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

123 : 4 : : 726 : ?

Solution:

12/3 = 4,

72/6 = 12

So the answer is 12.

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Writer : Pen : : ?

Solution: The writer uses a pen to write so, Artist uses a brush to make a painting.
QUESTION: 7

Direction : In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

6 : 64 : : 11 : ?

Solution:

(6:64 ⇒ 6:(62)2 = 64)

(11:? ⇒ 11:(112)2 = 169)

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

FGHI: OPQR:: BCDE:?

Solution:

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Binding : Book::?

Solution: A binding surrounds a book; a frame surrounds a picture.
QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

17 : 60 : : 20 : ?

Solution:

⇒ 17:(173) x 3

⇒ 17:(20) x 3

⇒ 17:60

Similarly, 20:(203) x 3

⇒ 20:(23) x 3

⇒ 20:69

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

NUMBER: UBREMN: : ALGEBRA:?

Solution:

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

PNLJ : IGEC:: VTRP:?

Solution:

QUESTION: 13

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

BDAC : FHEG : : NPMO : ?

Solution:

QUESTION: 14

Ganesh cycles towards South-West a distance of 8m, then he moves towards East a distance of 20m. Then, he moves towards North-East, a distance of 8m, then he moves towards West, a distance of 6m. From there, he moves towards North-East, a distance of 2m. Then he moves towards West, a distance of 4 m and then towards South-West 2m and stops at that point. How far is he from the starting point?

Solution:

From diagram distance from starting point

= 20 - 6 + 4

= 20 - 10 = 10m

QUESTION: 15

Some equations have been solved based on a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 9 * 7 = 32, 13 * 7 = 120, 17 * 9 = 208, then 19 * 11 = ?

Solution: The pattern of equation is

(9 + 7)(9 - 7) = 16 x 2 = 32

(13 + 7)(13 - 7) = 20 x 6= 120

(17 + 9)(17 - 9) = 26 x 8 = 208

(19 + 11)(19 - 11) = 30 x 8 = 240

QUESTION: 16

Ravi has spent a quarter (1/4) of his life as a boy. One-fifth (1/5) as a youth, one-third (1/3) as a man, and thirteen (13) years in old age. What is his present age?

Solution: Let, present age = x

According to question

So, the present age is 60 years.

QUESTION: 17

If a man of a moped starts from a point and rides 4 km South, then turns left and rides 2 km to turn again to the right to ride 4 km more, towards which direction is he moving?

Solution:

QUESTION: 18

In the following questions, a number of letters are skipped in between by a particular rule. Which of the following series observes the rule?

Solution:

QUESTION: 19

In which option question diagram is fulfilled in the option diagrams.

Question figure:

Answer figures:

Solution:

QUESTION: 20

Out of 100 families in the neighbourhood, 50 have radios, 75 have TVs and 25 have VCRs. Only 10 families have all three, and each VCR owner also has a TV. If some families have radio only, how many have the only TV?

Solution: The ven diagram of given data is:-

Families have T.V. only

= 75 - 25 + 10 = 40

QUESTION: 21

Find the wrong number in the series.

6, 9, 15, 22, 51, 99

Solution: All the number divide by 3 except option (c)
QUESTION: 22

At what time are the hands of the clock together between 6 and 7?

Solution: At 6 o’clock, the hour hand is at 6, and the minute hand is at 12. It means that they are 30 minutes space apart.

30 minutes gain =

Therefore, the hands will be together at minutes part 6.

QUESTION: 23

If '-' stand for {{chart?cht=tx&chl=\(}} '+' stand for 'x', {{chart?cht=tx&chl=\(}} , for '-' and 'x' for '+' , which one of the following equation is correct ?

Solution: The correct equation is (30 ÷ 6 x 54 - 2 = 27)

⇒ 5 x 54 - 2 = 27

⇒ 254 - 2 = 27

⇒ 29 - 2 = 27

⇒ 27 = 27

QUESTION: 24

Arrange the following words as per order in the dictionary.

1- Dissident

2- Dissolve

3- Dissent

4- Dissolute

5- Dissolution

Solution: Dissent → Dissident → Dissolute → Dissolution → Dissolve
QUESTION: 25

Forecast the Growth Rate for the year 1995 from the following data :

Solution: The given growth rate series is: -

3.5, 3.7, 4.1, 4.9, 6.5, ?

The difference between these consecutive number is:

0.2, 0.4, 0.8, 1.6

So, that next number is 3.2 to be added in 6.5.

6.5 + 3.2 = 9.7

QUESTION: 26

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) JKOP

(B) MNST

(C) CABD

(D) OPWX

Solution:

QUESTION: 27

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) Flute

(B) Violin

(C) Guitar

(D) Sitar

Solution: All the instruments have strings to play except option (a).
QUESTION: 28

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) 156

(B) 201

(C) 273

(D) 345

Solution: The sum of digits is 12 except option (b).
QUESTION: 29

In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) Prod

(B) Sap

(C) Jab

(D) Thrust

Solution: All words have a meaning to poke other than sap.
QUESTION: 30

In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) CAFD

(B) TSWV

(C) IGLJ

(D) OMRP

Solution:

QUESTION: 31

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) 162

(B) 405

(C) 567

(D) 644

Solution: All options divided by 3 except option (d)
QUESTION: 32

Among her children, Ganga's favourites are Ram and Rekha. Rekha is the mother of Sharat, who is loved most by his uncle Mithun. The head of the family is Ram Lal, who is succeeded by his son Gopal and Mohan. Gopal and Ganga have been married for 35 years and have 3 children. What is the relation between Mithun and Mohan?

Solution:

QUESTION: 33

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

8, 15, 36, 99, 288, ?

Solution: 8 x 3 - 9 = 15

15 x 3 - 9 = 36

36 x 3 - 9 = 99

99 x 3 - 9 = 288

298 x 3 - 9 = 885

QUESTION: 34

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

4, 196, 16, 169, ?, 144, 64

Solution:

Also, (2)2, (4)2, (6)2, (8)2

Therefore, 62 = 36

QUESTION: 35

In a row of girls, Kamla is 9th from the left, and Veena is 6th from the right. If they interchange their positions, Kamla becomes 25th from the left. How many girls are there in the row?

Solution: Kamal location from left = 9th

Veena location from right = 16th

Kamal location from left = 25th

So, that Kamal location from right = 16th

Total no. student = 25 + 16 - 1 = 40

QUESTION: 36

Five boys A, B, C, D, E are sitting in a park in a circle. A is facing South-West, D is facing South-East, B and E are right opposite A and D respectively, and C is equidistant between D and B. Which direction is C facing?

Solution:

QUESTION: 37

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 'CONCENTRATION.'

Solution: All the given options can be formed from the letter CONCENTRATION except Centre because it has 'E' twice.
QUESTION: 38

Two statements are given, followed by four inferences. Select the most appropriate alternative.

Statements:

India is becoming industrialised.

Pollution is a problem associated with industrialisation.

Inferences :

I. All industrial centres are polluted.

II. India is polluted.

III. Polluted nations are industrialised.

IV. India may become polluted.

Solution: Only IV is appropriate.
QUESTION: 39

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution: 9 x 2 -1 = 17

17 x 2 - 1 = 33

33 x 2 - 1 = 65

QUESTION: 40

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution: 2 x 7 x 9 = 126

7 x 3 x 8 = 168

9 x 4 x 6 = 216

QUESTION: 41

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Question figure:

Answer figures:

Solution:

QUESTION: 42

Find out the pair of numbers that do not belong to the group for lack of common property.

Solution: Out of the given options, 11-115 is an odd one because, in all other options, 2nd term is the multiple of 1st term, i.e., 10-90 → 10 × 9 = 90

9-72 → 9 × 8 = 72

8-56 → 8 × 7 = 56

But in 11-115, 115 is not a multiple of 11.

Thus 11-115 is an odd one.

QUESTION: 43

If a certain code HYDROGEN is written as JCJZYSSD, how can ANTIMONY be written in that code?

Solution:

QUESTION: 44

Which one set of letters, when sequentially placed at the gaps in the given letter series, shall complete it?

_ cd _ cab _ baca _ cba _ ab

Solution: As per the given question, the letter series follows the below pattern.

b c b

After completing the pattern, we will get complete letter series.

b c b / a c a / b c b / a c a / b cb / a c a / b

QUESTION: 45

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

reoc, pgme, nikg, lkii,?

Solution:

QUESTION: 46

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

X Y Z C B A U V W F E ??

Solution:

QUESTION: 47

If DELHI coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, then how can CALICUT be coded?

Solution: D E L H I- 7 3 5 4 1

C A L C U T T A- 8 2 5 8 9 6 6 2

C A L I C U T- 8 2 5 1 8 9 6

QUESTION: 48

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

1- Major

2- Captain

3- Colonel

4- Brigadier

5- Lt. General

Solution: Lt. General → Brigadier → Colonel → Major → Captain
QUESTION: 49

Suresh was born on 4th October 1999. Shashikanth was born 6 days before Suresh. The Independence day of that year fell on Sunday. Which day was Shahikanth born?

Solution: Suresh data of birth = 4th Oct 1999

Shashikant data of Birth = 28 Sep 1999

Given, 15 Aug 1999 is Sunday.

Therefore, Sunday dated between

15 August and 28 October on

(i) 22 August

(ii) 29 August

(iii) 5 September

(iv) 12 September

(v) 19 September

(vi) 26 September

So, that 28 September is Tuesday.

QUESTION: 50

Which of the following diagrams represents the relationship among Sun, Moon, and Star?

Solution:

QUESTION: 51

The opportunity cost of a factor of production is-

Solution: The opportunity cost of a choice is the value of the best alternative forgone in a situation in which a choice needs to be made between several mutually exclusive alternatives given limited resources. It is equivalent to what a factor could earn for the firm in alternative uses.
QUESTION: 52

Investment multiplier shows the effect of investment on-

Solution: An investment multiplier is simply the multiplier effect of an injection of investment into an economy. The multiplier effect refers to the idea that an initial spending rise can lead to an even greater increase in national income.
QUESTION: 53

The climatic zones are classified on the basis of-

Solution: The climatic zones are classified on the basis of maximum and minimum temperatures and the temperature range, as well as the total and seasonal distribution of precipitation. Based on these parameters, the most commonly used classification scheme was originally developed by Wladimir Koppen.
QUESTION: 54

King Kharvela was the greatest ruler of the Chedi Dynasty of-

Solution: Kharvela was the third and greatest emperor of the Chedi dynasty of Kalinga.
QUESTION: 55

The curcumin is isolated from-

Solution: Curcumin is a bright yellow chemical produced by plants of the Curcuma longa species. It is the principal curcuminoid of turmeric.
QUESTION: 56

Which one of the following is issued by the court in case of illegal detention of a person?

Solution: The Literal meaning of 'Habeas Corpus' is "we may have the body.’ The court issued an order to a person who has illegally detained the other person directing him to produce such a person in the court to examine detention. The person is then freed if the detention is found to be illegal. Hence, this writ is the bulwark of an Individual's liberty against illegal detention.
QUESTION: 57

By which Charter Act, the East India Company's monopoly of trade with China came to an end?

Solution: The Charter Act of 1813; ended the trade monopoly of East India Company in India.
QUESTION: 58

In the resistance colour code, the fourth band, signifies-

Solution: The first and second band represent the numerical value of the resistor, and the colour of the third band specify the power-of-ten multiplier. Reading the resistor from left to right, the fourth band represents tolerance.
QUESTION: 59

Sun Lab's Java Car uses_____technology to keep your car networked with the world outside.

Solution: The Sun Labsskunkworkss has found the use of computers and networks in the car, using Java, Solaris/Linux, and embedded systems. The car track is embedded with real-time Java sensor technology.
QUESTION: 60

Who is the Chairperson of the National Communication for the protection of Child Rights?

Solution: Priyank Kanoongo is the current Chairperson of the National Communication for the protection of Child Rights
QUESTION: 61

What of the following does not form a part of the foreign exchange reserves of India?

Solution: Foreign exchange reserves are assets held by central banks and monetary authorities, usually in different reserve currencies, mostly the United States dollar. However, the term in popular usage com also adds gold reserves and special drawing rights (SDRs). And International Monetary Fund (IMF) reserve positions.
QUESTION: 62

The term reactor referred to in wastewater treatment is-

Solution: Reactors are industrial processing tanks for the treatment of wastewater. The tanks have a “flow-through” system, with raw wastewater (influent) coming in at one end and treated water (effluent) flowing out the other. While one tank is in settle/ decant mode, the other is aerating and filling.
QUESTION: 63

Neutrons are slowed down in a nuclear reactor by-

Solution: Neutron moderators are a type of material in a nuclear reactor that works to slow down the fast neutrons (produced by splitting atoms in fissile compounds like uranium-235) them more effective in fission chain reaction.
QUESTION: 64

Which of the example for Plural Executive?

Solution: A plural executive is a system of government where several, or all, of the administrative branch officers, are elected in their own right. The executive power of the Swiss confederation is vested in a plural executive consisting of seven members known as the Federal Council. According to Article 177 of the Swiss constitution, the Federal Council is a collegial body in which every member enjoys equal power and status.
QUESTION: 65

Who was the first Indian woman winner of the 'Miss Universe' award?

Solution: In 1994, Sushmita Sen won Miss Universe 1994, becoming the country's first-ever Miss Universe titleholder.
QUESTION: 66

Respiration is regarded as a-

Solution: The breakdown of glucose molecules provides energy. Respiration is referred to as a catabolic process. Both Glucose is broken down during the process & energy is released as heat during the process.
QUESTION: 67

Which is the only country whose postage stamps do not bear its name?

Solution: Britain is the only country whose postage stamps do not feature the name of the country issuing them. This is because Britain was the first country to produce stamps.
QUESTION: 68

Which one of the following is wrongly paired? Folk Dance State-

Solution: The Karagam Dance is s an ancient folk dance of Tamil Nadu performed in praise of the rain goddess Mariamman. The performers balance the water pot on their heads very beautifully. This dance is considered to have been originated in Thanjavur.
QUESTION: 69

Which of the following teams won the 2019 IPL?

Solution:
  • Mumbai Indians won the 2019 IPL.
  • Mumbai Indians won the 2019 Indian Premier League after defeating Chennai Super Kings by 1 run in a last-ball thriller in Hyderabad on 12th May 2019.
QUESTION: 70

Membrane lipids of chill-sensitive plants contain-

Solution: The membranes of chill-sensitive plants have been found to have about a 2:1 ratio of unsaturated to saturated fatty acids. It has been seen that the proportion of unsaturated membrane fatty acids increases, and the critical temperature decreases when chill-sensitive plants are acclimated to a low temperature.
QUESTION: 71

Recently in Nov 19, The Supreme Court declared which body as public authority under RTI act, 2005?

Solution:

Recently in November 2019, Supreme Court has ruled that the office of CJI is a public authority under the RTI act, 2005.

  • A five-judge Constitution Bench headed by the then Chief Justice Ranjan Gogoi gave the ruling.
  • The verdict stated that- RTI cannot be used as a tool of surveillance and that judicial independence must be kept in mind while dealing with transparency.
QUESTION: 72

An element of atomic no. 29 belongs to-

Solution: Copper (Cu) has an atomic number of 29. Copper belongs to the d-block, which is the collective name for Groups 3 to 12 in the periodic table. Most of the d-block elements are considered to be metals, with a common lustrous metallic appearance.
QUESTION: 73

Which team won the Champions League- Twenty (CLT-20) Trophy in 2012?

Solution: The 2012 Champions League Twenty 20, held in South Africa, was won by Sydney Sixers. The team defeated the High veld Lions in the final.
QUESTION: 74

The idea of federation was first proposed in-

Solution: The Nehru Report of 1928 said that India would be a federation with a bi-cameral legislature at the centre, and Ministry would be responsible to the legislature. Later the demand for federation was doted by the different political outfits.
QUESTION: 75

The increased incidence of floods in recent times in North India is due to-

Solution: The frequency and severity of flooding in the Gangetic plain have steadily increased in recent years. Deforestation of the Terai appears to be one of the major causes.
QUESTION: 76

Among the following works of Salman Rushdie, which one was his first creation?

Solution: The correct chronological order of the works of Salman Rushdie is: Midnight’s Children (1981), Shame (1983), The Satanic Verses (1988), and The Moor’s Last Sigh (1995).
QUESTION: 77

In the’ annular' pattern, rivers flow-

Solution: Annular pattern refers to a ring-shaped drainage system. Over circular underground rock structures such as batholiths, the drainage network may develop into a series of concentric rings.
QUESTION: 78

Light scattering takes place in-

Solution: Scattering of light takes place in the case of colloidal solutions.
QUESTION: 79

Which one of the following organisations is not having its headquarter in Geneva?

Solution: The International Civil Aviation Organisation headquarters is located in the Quartier International of Montreal, Quebec, Canada. WTO, WHO, and ILO are headquartered in Geneva, Switzerland.
QUESTION: 80

In which calendar month of every year, each of the first four dates (i.e., from and ) is observed as a World/International Day for a specific purpose?

Solution: The month, in reference here, is October. October 1: World Vegetarian Day, International Day of the Elderly; October 2: International Day of Non-Violence; October 3: World Habitat Day; and October 4: World Animal Welfare Day.
QUESTION: 81

If a good has negative income elasticity and the positive price elasticity of demand, it is a-

Solution: A negative income elasticity of demand is associated with inferior goods. The Giffen good is an unusual type of inferior good which has a positive price elasticity of demand. It is a good which people paradoxically consume more of as the price rises, violating the law of demand. When the price goes up, the quantity demanded also goes up.
QUESTION: 82

Which among the following is not true about Pressure Groups?

Solution: Interest group or pressure group is an association of individuals or organisations, usually organised, on the basis of one or more shared concerns. It attempts to influence public policy in its favour. Unseating the government is not their goal.
QUESTION: 83

The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa-

Solution: Baji Rao II (1796-1818) was the last Peshwa of the Maratha Confederacy. During his time, the British abolished the Peshwaship, and he was given a hefty pension.
QUESTION: 84

Major South-West Asian oil fields are located in-

Solution: The Persian Gulf and its coastal areas are the world’s largest single source of crude oil. The oil-rich countries (excluding Iraq) with a coastline on the Persian Gulf are referred to as the Persian Gulf States.
QUESTION: 85

Conglobate gland is a leaf-like structure found in-

Solution: Conglobate gland is a leaf-like, median, unbranched gland of male cockroach. It lies below the ejaculatory duct and opens into the genital pouch close to the male genital aperture.
QUESTION: 86

In Astrophysics, what name is given to a hypothetical hole in outer space from which stars and energy emerge?

Solution: A White Hole is a hypothetical hole in outer space from which energy, stars, and other celestial matter emerge or explode. It is a theoretical celestial object into which matter is funnelled from a black hole.
QUESTION: 87

Identify the LIFO (Last in First Out) structure among the following:

Solution: In computer science, LIFO refers to the way items stored in some types of data structures are processed. A LIFO structure can be illustrated with the example of a stack of trays. The term in computing generally refers to the abstract principles of list processing and temporary storage, particularly when there is a need to access the data in limited amounts and a certain order.
QUESTION: 88

The effect or response produced by two or more chemicals are less than the sum of the effects or response that the chemical would produce individually is known as-

Solution: Synergy is the interaction of multiple elements in a system to produce an effect different from or greater than the sum of their individual effects. On the other hand, antagonism is the combined action of two or more substances to produce an effect less than the sum of their individual effects.
QUESTION: 89

Identify the one which is not related to the Agricultural Price Policy.

Solution: Licensing is a marketing and brand extension tool widely used by everyone from major corporations to the smallest of small businesses. Authorities may issue a license to allow an activity that would otherwise be forbidden.
QUESTION: 90

Which one of the following parts of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?

Solution: The bottom part of the brain stem is called the Medulla oblongata. The medulla oblongata has nerve centres to control many vital body processes like swallowing, vomiting, breathing, heartbeat, etc.
QUESTION: 91

The science of Dactylography is commonly known as-

Solution: A fingerprint in its narrow sense is an impression left by the friction ridges of a human finger. The flexibility of friction ridge skin means that no two finger or palm prints are ever exactly alike in every detail, even two impressions recorded.
QUESTION: 92

Who was the Captian of the Indian Hockey Team, which won the first Olympic Gold Medal in Amsterdam in 1928?

Solution: Jaipal Singh Munda was a tribal man who captained the Indian field hockey team to clinch gold in the 1928 Summer Olympics in Amsterdam. However, Broome Pinniger captained the side in the final.
QUESTION: 93

Ports of the Baltic Sea remain open for trade even during winter because:

Solution: This is due to the North Atlantic Drift, a warm water ocean current, an extension of the Gulf Stream. This current keeps the ports along the coasts warm enough to stay open year-round.
QUESTION: 94

Which among the following is used as a catalyst in the production of high octane fuel?

Solution: Sulphuric acid is used as a catalyst for refining and producing alkylate, an essential component of high octane fuel. The hydrocarbon molecules are reformed into more complex molecules with a higher octane rating value.
QUESTION: 95

The Concept of "Directive Principles of State Policy" incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of-

Solution: Directive Principles of State Policies are not enforceable in a court of law. India borrowed the DPSP from the Irish Constitution of 1937, which itself had borrowed it from the Spanish Constitution. Further, the Government of India Act had some “instruments of Instructions,” which became the primary source of DPSP.
QUESTION: 96

The structure which helps in the nutrition of the Embryo is-

Solution: The yolk sac is a membranous sac attached to an embryo, providing early nourishment. It functions as the developmental circulatory system of the human embryo before internal circulation begins. It carries out the transfer of nutrients in weeks 2 and 3 when the uteroplacental circulation is established.
QUESTION: 97

Threshold limit value of copper in the atmospheric air is-

Solution: The threshold limit value (TLV) of copper in atmospheric air is 1.0 mg/m3.
QUESTION: 98

Who was the first recipient of the Jnanpith Award?

Solution: Sankara Kurup (1901– 1978), a Malayalam poet, won the first Jnanpith Award in 1965, the year of its inception, for his anthology of poems, titled Odakkuzhal.
QUESTION: 99

Who coined the name 'Pakistan?

Solution: Chaudhry Rehmat Ali coined the name Pakistan. During the years 1930 through 1933, Chaudhry Rahmat Ali seemed to have established the Pakistan National Movement, with its headquarter at Cambridge.
QUESTION: 100

Which one of the following animals is devoid of lateral line sense organ?

Solution: The lateral line is a system of sense organs found in aquatic vertebrates, chiefly fish, used to detect movement and vibration in the surrounding water. Sea Horses do not have such an organ.
QUESTION: 101

If a 110 V, 50 Hz is applied across a PMMC voltmeter of full-scale range 0-220 V and internal resistance of 10k Ω, reading of the voltmeter will be-

Solution: For sinusoidal voltage, PMMC reads zero.
QUESTION: 102

The small pockets of air in the high voltage cable provide_____relative permittivity____electric field, and at these sites, the breakdown is likely to be initiated.

Solution: The small pockets of air in high voltage cable provide Low relative permittivity high electric field, and at these sites, the breakdown is likely to be initiated.
QUESTION: 103

If the angular frequency of an alternating voltage is ω, then the angular frequency of instantaneous real power absorbed in an ac circuit is-

Solution: The angular frequency of an alternating voltage ω, then the angular frequency of instantaneous real power absorbed in an ac circuit is 2ω.
QUESTION: 104

The instantaneous power of a 1-phase series circuit supplying R-L load from a sinusoidal voltage source has in each cycle.

Solution: The instantaneous power of a 1-phase-series circuit supplying R-L load from a sinusoidal voltage source has in each cycle negative twice and zero four times.

QUESTION: 105

Three equal impedances are first connected in delta across a 3-phase balanced supply. If the same impedances are connected in star across the same supply-

Solution: Three equal impedance are first connected in delta across a 3-phase balanced supply. The same impedance is connected in a star across the same supply, then the power consumed will be 1/3 of the previous value.
QUESTION: 106

In electronic circuits, for blocking the DC component of a voltage signal, a/an______is connected in series with the voltage source.

Solution: For blocking the DC component of a voltage signal, a capacitor is connected in series with the voltage source.
QUESTION: 107

The average value of current Iav of a sinusoidal wave of peak value Im is-

Solution:
QUESTION: 108

To minimise the errors due to lead and contact resistances, low resistances used in electrical measurement work are provided with-

Solution: To minimise the errors due to lead and contact resistance, low resistances used in electrical measurement work are provided with guard rings.
QUESTION: 109

A attenuator probe, as shown, is connected to an amplifier of input capacitance 0.1μ F. Value of C that must be connected across 100 k to make the overall gain independent of frequency is-

Solution: For prob independent of frequency

Time constant of amplifier and prob are equal

R1C1= R2C2

100 x C = 10 x .1 x 10–6

1 C = .01 µc

QUESTION: 110

In the circuit, V is the input voltage applied across the capacitor of 2F. Current through the capacitor is

Solution:

QUESTION: 111

A current from an AC source divides into two branches, A and B, in parallel. Branch A is an inductor 30μ H inductance and 1Ω resistance. Branche B is another inductor with inductance L and 1.5Ω resistance. For the ratio of currents in the branches to be independent of supply frequency, the value of L should be-

Solution:

For independent of supply frequency

ω L - ω45μ = 0

L = 45μ H

QUESTION: 112

Two lossy capacitors with equal capacitance values and power factors of 0.01 and 0.02 are in parallel, and the combination is supplied from a sinusoidal voltage source. The power factor of the combination is-

Solution:

QUESTION: 113

Function of interpoles in a DC machine is to-

Solution: The function of interpoles in a DC Machine is to improve commutation.
QUESTION: 114

In indicating instruments, the springs are mainly used to-

Solution: In indicating instruments, the springs are mainly used to control the pointer movement.
QUESTION: 115

To maximise the driving torque in an induction type instrument, the flux produced by shunt coil and series coil should be-

Solution: To maximise the driving torque in an induction type instrument, the flux produced by the shunt coil and series coil should be in quadrature with each other.
QUESTION: 116

The input resistance of a FET is of the order of-

Solution: The input resistance of a FET is of the order of 100MΩ.
QUESTION: 117

Three 3μ F capacitors are in series. A 6 capacitor is in parallel with this series arrangement. The equivalent capacitance of this combination is-

Solution:

Cab = (1e)μ F = 7μ F

QUESTION: 118

In a series R-L-C circuit, the "Q-factor" is given by-

Solution: In a series R-L-C circuit

QUESTION: 119

The mutual inductance between two coils having self inductances 3 henry and 12 henry and coupling coefficient 0.85 is-

Solution:

M = 5.1H

QUESTION: 120

A geyser is operated from 230 V, 50 c/s mains. The frequency of instantaneous power consumed by the geyser is-

Solution: Frequency of instantaneous power = 2f = 2 x 50 = 100c/s
QUESTION: 121

The given circuit represents a-

Solution: The given circuit represents the Schmitt trigger.
QUESTION: 122

The average value of the voltage wave v = 110175sin(314t - 250) volts is-

Solution: V = 110175sin(314t - 250)

Vaxg = 1100 = 110 V

QUESTION: 123

The voltage wave v = Vmsin(ω t - 150) volts is applied across in AC circuit. If the current leads the voltage by 100 and the maximum value of currents is Im, then the equation of current is-

Solution: V = Vmsin(ω t - 150)volts

If currents leads 100

I = Imsin(ω t - 15100)

= Imsin(ω t - 50)

QUESTION: 124

Resistance switching is commonly employed in-

Solution: Resistance switching is usually employed in air blast circuit breakers.
QUESTION: 125

In reference to the figure, the voltage waveform v (t) is measured by a PMMC, a PMMC combined with a bridge rectifier and a moving iron (MI) instrument. Two lists are prepared thereafter.

List-I (Instrument List) List-II (List of instrument reading)

a. PMMC i. 5V

b. PMMC rectifier ii. 2.75

c. M.I iii. 2.5 V

The correct option relation the instruments and their reading is-

Solution:

PMMC reads Average values = 10/4 = 2.5V

PMMC rectifier = 2.75V

M.I. reads = 10/2 = 5

QUESTION: 126

In the case of frosted GLS lamps, frosting is done by-

Solution: In the case of frosted GLS lamps, frosting is done by ammonia.
QUESTION: 127

Two parallel conductors carrying current in opposite directions will exert on each other-

Solution: Two parallel conductors carrying currents in opposite directions will exert a repulsive force on each other.
QUESTION: 128

The total flux at the end of a long permanent bar magnet is 100 x 10-6. The end of this magnet is withdrawn through a 1000 turn coil in 1/20 seconds. The induced e.m.f. in the coil is-

Solution: Induced Emf = ΦN/t

QUESTION: 129

A wattmeter is marked 15A/30A, 300V/600V, and its scale is marked up to 4500 watts. When the meter is connected for 30A, 600A, the point indicated 2000 watts. The actual power in the circuit is-

Solution: Here multiplier factor m.f. = 4

Actual power = mf x meter reading

= 4 x 2000 = 8000 W

QUESTION: 130

In a balanced 3-phase circuit, the line current is 12A. When the power is measured by two wattmeter method, one meter reads 11kW while the other reads zero. The power factor of the load is-

Solution: IL = 12A

WL = 11KW

W2 = 0

Φ = 600

Power factor = cos600 = ½ = 0.5

QUESTION: 131

The purpose of providing a choke in the tube light is-

Solution: The purpose of providing a choke in the tube light is to limit current to the appropriate factor.
QUESTION: 132

An inductor is supplied from a sinusoidal voltage source. The magnetic field energy in the inductor changes from peak value to a minimum value of 10 msec. The supply frequency is-

Solution: The frequency of magnetic field energy is twice the supply frequency.

... T/2 = 2 x [10m]

⇒ T = 40 X 10-3

f = 25Hz

QUESTION: 133

An electric heater draws 1000 watts from a 250V source. The power drawn from a 200V source is-

Solution:

P = 1000/25 x 16 = 640W

QUESTION: 134

In a 1-phase series RL circuit fed by a voltage source, the resistance and reactance values are 4 ohms each.

Solution: In a 1-phase series RL circuit is fed by a voltage source. The resistance and reactance values are 4 ohm

Z = 4j4

tanθ = 1

θ = 450

Current lags the voltage by 450

QUESTION: 135

Which one of the following is a speed control method of their phase squirrel cage induction motor?

Solution: The pole-changing method is a speed control method of a three-phase squirrel cage induction motor.
QUESTION: 136

Which one of the following is a valid value of the coefficient of coupling between two inductors?

Solution: Coefficient of Coupling K

So, valid K = 0.9

QUESTION: 137

Value of the load impedance which for load consumes maximum power is-

Solution:

For maximum power transfer (ZL = Z*S = 30 - j40)

|ZL| = 50

ZL = 50 at power factor of 0.6 leading.

QUESTION: 138

Alternators are usually designated to generate which type of AC voltage?

Solution: Alternators are usually designed to generate with a fixed frequency.
QUESTION: 139

Capacitor preferred when there is high frequency in the circuits is __________.

Solution:

Mica capacitors are preferred for high-frequency circuits because they have low ohmic losses and less reactance.
Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 140

How many watt-second are supplied by a motor developing 2 hp (British) for 5 hours-

Solution: 1hp = 765 watt

In watt - seconds

= 765 x 2 x 5 x 3600

= 2.6856 x 107

QUESTION: 141

Silicon content in iron lamination is kept within 5% as it-

Solution: Silicon content in Iron lamination is kept within 5% as it makes the material brittle.
QUESTION: 142

If the insulation resistance of 2m long sample of a cable is 10MΩ, then an 8m long sample of the same will have an insulation resistance of-

Solution: For insulation Resistance = (Rα1/1)

R = 10 X 2/8 = 2.5MΩ

QUESTION: 143

One B.O.T. unit is-

Solution: 1B.O.Tunit = 1K Whr

B.O.Tunit = Board of trade unit

QUESTION: 144

A 3-phase synchronous motor is started by utilising the torque developing in-

Solution: the 3-phase synchronous motor is started by utilising the torque developed in the damper winding on the rotor.
QUESTION: 145

A universal motor is one which-

Solution: Universal motor can operate on ac as well as dc voltage.
QUESTION: 146

The emf induced in a coil is given by where e is the emf induced, N is the number of turns, and d Φ is the instantaneous flux linkage with the coil in time dt-

Solution:

It is emil Len's law.

QUESTION: 147

Phasor diagram of load voltage (V), current in pressure coil ((IP)), and current in the current coil ((IC)) is shown in the figure when an electrodynamic wattmeter is used to measure power. The reading of the wattmeter will be proportional to-.

Solution: P = V cosβ.IC cosψ

P = V IC cosβ cosψ

Pα cosβ cosψ

QUESTION: 148

For welding purpose, the secondary transformer used should be capable of carrying-

Solution: For welding, the secondary transformer should be capable of carrying low voltage and high current.
QUESTION: 149

The peak value of the output voltage of a half-wave rectifier is 100V. The r.m.s value of the half-wave rectifier output voltage will be-

Solution:

QUESTION: 150

The voltage across R, L, and C are 3V, 14 V, 10 V, respectively, as in the figure. If the voltage source is sinusoidal, then the input voltage (RMS) is-

Solution:

=

QUESTION: 151

Application of Norton's theorem in a circuit results in-

Solution:

QUESTION: 152

Match List I (Machin with List-II (Graph) and select the appropriate response-

List I List II

A. DC Motor 1. Circle diagram

B. DC Generator 2. V-Curve

C. Alternator 3. Open circuit characteristics

D. Induction motor 4. Speed-Torque characteristics

Solution: DC motor (→) Speed – torque characteristic

DC generator (→) Open circuit characteristic

Alternator (→) V-cure

Induction Motor (→) Circle diagram

QUESTION: 153

The magnetic field energy in the inductor changes from the maximum value to the minimum value in 5 msec when connected to an AC source. The frequency of the source in Hz is-

Solution: T/2 = 2 X [5 X 10-3]

T = 2 X 10-2sec

f = 1/2 x 10 = 50Hz

QUESTION: 154

Tesla is the unit of-

Solution: The unit of magnetic flux density is Tesla.
QUESTION: 155

The single phase Induction Motor (IM), which does not have a centrifugal switch, is-

Solution: The single-phase induction motor (IM), which does not have a centrifugal switch, is a permanent capacitor-run single-phase IM.
QUESTION: 156

The unit of the reluctance of magnetic circuit is-

Solution: Unit of the reluctance of Magnetic circuit = AT/weber
QUESTION: 157

A balanced 3-phase, 3-wire supply feeds balanced start connected resistors. If one of the resistors is disconnected, the percentage reduction in load will be-

Solution: Power in one resistor removed star removed from star connected load.

QUESTION: 158

A ammeter of resistance (Rm) has placed an arrangement as shown in the figure. Material of (Rm), (Rsh), is copper, whereas that of (RS, Rx) is manganin. The condition for which the meter performance is compensated against temperature is-

Solution:

QUESTION: 159

Examine the two statements 'A' and 'R' and select your answer

Statement A: Switching off a lamp in the house produces noise in a radio.

Statement R: Switching operation produces across separating contacts-

Solution: Switching off a lamp in a house produces noise in radio because switching operations produced are across separating contacts.
QUESTION: 160

Compared to the beaking capacity of a circuit breaker, its making capacity should be-

Solution: Compared to the breaking capacity of a circuit breaker, its making capacity should be more.
QUESTION: 161

For the given V-I characteristic find out the value of dynamic resistance Rac?

Solution:

Since the dynamic resistance is the reciprocal of line as-

QUESTION: 162

In a motor starter, the electromechanical contactor provide inherent protection against-

Solution: In a motor starter, the electromechanical contractor provides inherent protection against under-voltage.
QUESTION: 163

In a semiconductor, the resistivity-

Solution: In a semiconductor, the resistivity depends on temperature.
QUESTION: 164

A voltmeter, when connected across a DC supply, reads 124 V. When a series combination of the voltmeter and an unknown resistance X is connected across the supply, the meter reads 4V. If the resistance of the voltmeter is. the value of X is-

Solution:

⇒ X = 1500kΩ = 1.5MΩ

QUESTION: 165

A tank circuit consists of-

Solution: Tank circuit

QUESTION: 166

A 300 kW alternator is driven by a prime mover of speed regulation of 4%, while the prime mover of another 200kW alternator has a peed regulation of 3%. When operating in parallel; the total load they can take without any of them being overloaded is-

Solution: Let load shared by two machineries are x kw and y kw

(4/300)x = (3y/200)

8x = 9y

x = 225kw ……(y = 200 kw given)

∴ total load = 225 + 200 = 425kw

QUESTION: 167

The purpose of using dummy coil in DC machine is to-

Solution: The purpose of using dummy coil in DC Machines is to bring Mechanical balance of the armature.
QUESTION: 168

The commutator segments of DC machines are made of-

Solution: The Commutator segments of the DC Machine are made of hard-drawn copper.
QUESTION: 169

Resistance temprature coefficient of copper at 200C at-

Solution: The resistance temperature coefficient of copper at 200C is 0.00393/0C.
QUESTION: 170

The capacitance measured between any two cores of a 3-core cable with the sheathed earthed is 3μ F. The capacitance per phase will be

Solution: CN = 2CAB = 2 X 3μ F = 6μ F
QUESTION: 171

In a 3-phase 400V, 4-wire system, two incandescent lamps, one having 230 V, 100 W specification and the other 230 V, 200 W, are connected between R phase-neutral and Y phase-neutral, respectively. If the neutral wire breaks-

Solution: If the neutral wire breaks, 100 W lamp will fuse first
QUESTION: 172

Ampere -second is the unit of-

Solution: Unit electric - charge = Ampere-Second.
QUESTION: 173

Two 2000Ω, 2-watt resistors are connected in parallel. Their combined resistance value and wattage rating are-

Solution:

(Req = R1|R2)

= 2000 X 2000/2000 + 2000

Req = 1000Ω

P = P1 + P2 = 2 + 2 = 4W

QUESTION: 174

Two 1-phase AC motors A and B, operate from a 1000V supply. A consumes 2kW at a power factor of 0.8 (lagging), and B consumes 1 kW at a power factor of 0.5 (lagging). The total current drawn from the supply is approximate-

Solution:

I = I1I2 = 2.52

I = 4.5A

QUESTION: 175

For a 6-pole DC machine with wave wound armature, the number of brushes required are-

Solution: The number of brushes for 6 pole DC Machine with wave wound is 2.
QUESTION: 176

A 4-pole generator is running at 1200 rpm—the frequency and time period of the emf generated in its coils, respectively.

Solution: N = 120f/P

1200 = 120 x f/4

f = 1200 x 4/120

T = I/f = 1/40

QUESTION: 177

Which of the following is correct?

Solution: Capacitor factor = load factor x utilisation factor.
QUESTION: 178

If the frequency in the input voltage of a transformer is increased, keeping the magnitude of the voltage unchanged, then-

Solution: If the frequency of input voltage of a transformer is increased, keeping the magnitude of the voltage unchanged, then hysteresis loss will increase but eddy current loss will remain unchanged.
QUESTION: 179

The voltage (v) vs current (i) curve of the circuit is shown below :

The internal resistance of the source e is-

Solution:

e = V - 10i

= 24 - 10 = 14Ω

QUESTION: 180

If the centrifugal switch of a single-phase resistance split induction motor does not open after starting of motor, the motor-

Solution: If the centrifugal switch of a single-phase resistance split centrifugal switch of a single-phase resistance split induction motor does not open after starting of motor, the motor will draw high current and get over-heated.
QUESTION: 181

A voltage source having an open-circuit voltage of 150 V and internal resistance of is equivalent to a current source of-

Solution: VOC = 150V

Req = 75Ω

ISC = VOC/Req = 2A

Req = 75Ω

QUESTION: 182

An inductor with a ferromagnetic core is supplied from a sinusoidal voltage source with frequency 'f.’ The current drawn by the inductor will be-

Solution: An inductor with a ferromagnetic core is supplied from a sinusoidal voltage source with frequency f. The circuit drawn by the inductor will be nonsinusoidal with frequency f.
QUESTION: 183

Superposition theorem requires as many circuits to be solved as there are-

Solution: For superposition theorem

Number of circuits = Number of sources

QUESTION: 184

When a multiplier is added to an existing voltmeter for extending its range, its electromagnetic damping-

Solution: When a multiplier is added to an existing voltmeter for extending its range, its electromagnetic damping decreases.
QUESTION: 185

In an insulated cable having core diameter d and overall diameter D, the ratio of maximum to minimum dielectric stress is given by-

Solution: Dielectric stress α = 1/Diameter

Maximum dielectric stress/Minimum dielectric stress = D/d

QUESTION: 186

If the supply polarity to the armature terminals of a separately excited DC motor is reversed, the motor will run under-

Solution: If the supply polarity to be armature terminals of a separately excited dc motor is reversed, the motor will run under plugging conditions.
QUESTION: 187

We have three resistances, each of value 1Ω, 2Ω, and 3Ω. If all the three resistances are connected in a circuit, how many different values of equivalent resistance are possible?

Solution:

QUESTION: 188

The commutator in the DC machine acts as-

Solution: The commutator is a DC Machine that acts as a mechanical inverter of a rectifier.
QUESTION: 189

In a series R-L circuit supplied from a sinusoidal voltage source, the voltage across R and L are 3 V and 4 V, respectively. The supply voltage is then-

Solution:

VR = 3V

VL = 4V

Vs = 5V

QUESTION: 190

The high voltage and low voltage winding resistances of a distribution transformer of 1000 KVA, 1100/220 equivalent resistances referred to high voltage side and low voltage side are respectively-

Solution: Resistance referred to the high voltage side.

R02 = R1K2R2

= 0.1(5)20.004

= 0.10.1 = 0.2Ω

Resistance refered to low voltage side,

QUESTION: 191

In an ac circuit, V and I = (30-j10)A. The active and reactive power of the circuit are, respectively.

Solution: V = (200 + j40)V

I = (30 -j10)A

S = VI*

= (200 + j40)×(30 + j10)

= (6000 – 400) + (j1200 + 2000)

= 5600 + j3200

P = 5600 W

Q = 3200 VAr

QUESTION: 192

The speed-torque characteristics of a DC series motor operating from a constant voltage supply is-

Solution: Speed torque characteristic

QUESTION: 193

Three inductors each of 60 mH are connected in delta. The value of inductance of each arm of the equivalent star connection is-

Solution:

Lab = L/3 = 60/3 x 10-3 = 20mH

QUESTION: 194

The load characteristic of DC shunt generator is determined by-

Solution: The load characteristic of the DC shunt generator is determined by the voltage drop due to armature reaction, the voltage drop due to decreased field current, and voltage drop in armature resistance.
QUESTION: 195

A DC series motor has an armature resistance of 0.06Ω and a series field resistance of 0.08Ω. The motor is connected to a 400V supply. Thus line current is 20A when the speed of the machines is 1100 rpm. When the line current is 50 A, and the excitation is increased by 30%, the speed of the machine in rpm is-

Solution: Here

V = 400 V , I1 = 20 A, N1 = 1100

Ra = 0.06 ohm, Rse = 0.08 ohm

I2 = 50 A, N2 =?

Φ2 = 130 % of Φ1 = 1.3 Φ1

While drawing line current of 20 A

Eb1 = V – I1(Ra + Rse)

= 400 – 20(0.06 + 0.08)

= 397. 2 V

While drawing line current of 50 A

Eb2 = V – I2(Ra + Rse)

= 400 – 50(0.06 + 0.08)

= 393 V

We know that