SSC JE (EE) Mock Test- 8


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering | SSC JE (EE) Mock Test- 8


Description
Attempt SSC JE (EE) Mock Test- 8 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Select the figure which is different from the rest three.

Solution: Option C is different from any other three. Because the part of the circle between the shaded part and the two parts is empty in this part. No other part is only one part empty.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 2

A piece of paper is folded and cut, shown below in the question figure. From the given answer figure indicates how it will appear when opened.

Solution:

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 3

Select the odd number/letter/number pair from the given.

Solution:

104- 17=87

114-19=95

144-24=120

132-22=110

All except for 87 are divisible by 5

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 4

Select the odd number/letter/number pair from the given.

Solution: In all other options except option C, only one vowel

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 5

Select the odd number/letter/number pair from the given.

Solution: All except Option D are getting reduced but the Option D order is increasing.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 6

Select the odd number/letter/number pair from the given.

Solution: All except option D are in front of each other. But in Option D, they are related to each other.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 7

Select the odd number/letter/number pair from the given.

Solution: Selling all other purposes except option D. But option D is an only fun activity

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 8

A word is represented by only a set of members as given in any one of the alternatives. The set of numbers given in the alternatives is represented by two classes of alphabets as in the two matrices given below. The column and row of Matrix-I are numbered from 0 to 3, and those of Matrix-II are numbered from 4 to 7. A letter from the matrices can be represented first by its row and then by its column. e.g. 'A' can be represented by 01, 12, 23 etc., and 'T' can be represented by 02, 10, 23 etc. Identify the set for the word 'LAMB'.

Solution:

75, 21, 13, 45

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 9

If the code word of 'DOG' is 'BCMNEF', then find the code of 'CAT'?

Solution:

(BC→D)

(MN→O)

(EF→G)

Same as

AB(→)C

YZ(→)A

RS⁡(→)⊤

Hence option D is correct

QUESTION: 10

Sathi is older than Renu. Geeth is younger than Renu, Priya is older than Sathi. Who is the oldest of them?

Solution:

Priya> Sati> Renu> Git

Therefore, Priya is the eldest of them.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 11

Which one set of letters, when sequentially placed at the gaps in the given letter series, shall complete it?

m_m_am_a_mam

Solution:

mam/mam/mam/mam

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 12

Which one set of letters, when sequentially placed at the gaps in the given letter series, shall complete it?

a_ba_b_b_a_babb

Solution:

abb/abb/abb/abb/abb

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 13

S is richer than R whereas A is richer than P. B is as rich as R. C is richer than S. the, which of the following statements is true.

Solution:

C > S > R=B > A > PB is poorer than S

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 14

Identify the figure that completes the given figure in the pattern.

Solution: On seeing the figure of the question and all the four answer figure properly, we find that the answer figure (4) will complete the question figure.

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 15

Raju ranks 10th from the top, and Ravi ranks 24st from the bottom. If there are 3 students between, then how many students are there in the class?

Solution:

Raju holds the position from the top = 10

Sun retains place below = 24 And between = 3

Then the total number of students = 10 + 3 + 24 = 37

Hence option A is correct

QUESTION: 16

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Gun : Soldier : : Camera : ?

Solution: Gun is related to soldiers; similarly, The camera belongs to the photographer

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 17

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

0.01 : 0.0001 : : 0.05 : ?

Solution:

((0.01)2=0.0001)

Here 0.0001 is the square of 0.01 ((0.05)2=0.0025)

And here the square of 0.05 is 0.0025

Hence the correct option is option B

QUESTION: 18

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

130 : 68 : : 350 : ?

Solution:

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 19

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Fish: School::?

Solution: A group of fish is a school; A group of wolves is packed.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 20

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

RTVP: 19:: NXLJ:?

Solution:

RTVP=18+20+22+16=18+20+22+16=76(764=19)NXLJ=14+24+12+10=38+22=60(=604=15)

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 21

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Leaf: flower::?

Solution: A leaf is a part of a flower; Tyre is a part of the bicycle.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 22

Group the given figures in three classes using each figure only once.

Solution: Given in the diagram above

There is a similarity in 1,2,6 that in these diagrams, the half-circle is cut into another diagram.

There is an equality in 3,5,7 that is in the second diagram in these diagram chakras.

There is a similarity in 4,8,9 that the rectangular second diagram is cut in these diagrams.

So, the answer is 1,2,6 / 3,5,7 / 4,8,9

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 23

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

ZW3, UR6, PM10, KH15, ?

Solution:

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 24

If 4 × 6 × 9 × 1 = 4196,2 × 3 × 7 × 2 =2273 then 1 × 4 × 8 × 9 = ?

Solution:

The number and the final number of each other is changing in each number.

4 X 6 X 9 X 1 = 4196,2 X 3 X 7 X 2

=2273 1 X 4 X 8 X 9

= 1984

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 25

Direction: In the following questions below are given some statements followed by some given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:

Statements:

Malpractices in the examination are the major cause of decline in the standards of education.

Conclusions:

I. To improve the standard of education, control on malpractices is necessary.

II. These days, malpractices are happening in all the examinations.

Solution:

The only conclusion I follows.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 26

Direction: In the following questions below are given some statements followed by some given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:

Statements:

I. Some weather are rain.

II. Some summers are weather.

Conclusions:

I. Some summers are rain.

II. Some weather are summer.

Solution:

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 27

One application was received by the clerk in the afternoon of one week.

The next day he sent him to the senior clerk's table, which was on holiday that day.

The next day the senior clerk of the evening gave the application to the desk officer.

The Desk Officer had disposed of the application on the same day, i.e. on Friday.

Which application was received by the incoming clerk?

Solution: The desk officer got the application on Friday.

Obviously, the application was sent to the senior clerk's table on Thursday.

Therefore, the application was received by the incoming clerk on Wednesday.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 28

Direction : What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

11, 14, 14, 17, 17, 20, 20,?,?

Solution: It is a simple extra series with repetition.

It adds 3 in each number to reach the next number,

Which is repeated before 3 is added again.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 29

When will both the hands meet each other at an angle of 0 between 8 and 9 O’clock?

Solution:

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 30

In a certain code language, '783' means 'Mangoes and good', '657' means 'eat good food', and '938' means 'Mangoes are ripe', Which digit means 'ripe' in that language code?

Solution:

'783' means 'Mangoes are good' .....

(i)'657' means 'eat good food' .....

(ii) '938' means 'Mangoes are ripe' ...

(iii) (i) and (iii), we receive. ripe 9

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 31

Which numbered space in the Figure given below represents 'Doctors'. Who are Players as well as Artists?

Solution: Only 7 represents 'Doctor', which is also a player and artist.

Hence option D is correct

QUESTION: 32

Amongst the following words, which will appear fourth in the dictionary?

Solution:

1.EFFLORESCENT

2.ENSURE

3.ENTREAT

4.ENTRY

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 33

Which diagram represents the relationship between Female, Mother and Doctor?

Solution: All related to each other, and the mother is the only female, and the doctor can be a female or a man or a mother.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 34

which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?

1. Andhra Pradesh

2. Universe

3. Tirupati

4. World

5. India

Solution:

Tirupati

→ Andhra Pradesh

→ India

→ World

→ Universe

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 35

Choose the set from the given options, which is similar to the given set.

Given set: 4, 9, 18

Solution: +5 and +9

12, 17, 26

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 36

In the following series, how many 9 are there, which are not preceded by 7, not followed by 5?

7, 9, 5, 5, 9, 7, 7, 9, 5, 5, 5, 7, 9, 5, 5, 7, 7, 9, 5, 7

Solution:

7, 9, 5, 5, 9, 7, 7, 9, 5, 5, 5, 7, 9, 5, 5, 7, 7, 9, 5, 7

There is only one such number after 5 and before 7.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 37

Which of the following word can't be made from the word 'PHARMACEUTICAL.'

Solution:

'PHARMACEUTICAL'

Only one 'I' in this word is not made serious by this CRITICAL word

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 38

Ram is standing facing North-West; first, he turns (45°) in the clockwise direction and again (135°) in the same direction, then the turn (90°) in the anti-clockwise direction and again in (180°) the same direction. Find the direction ram is facing?

Solution:

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 39

Fact 1: Bridges are in all cap

Fact 2: There are black hats and blue hats.

Fact 3: Baseball cap cap

If the facts of the first three statements are true, then which of the following statements should be?

I. All the caps are bris

II. Some baseball caps are blue

III. There is no brush in baseball caps

Solution: All baseball caps are bris since baseball caps are cap (facts 3), and all hats have bruis (Fact 1). It comes out of statement III- but it does not follow all the caps; in a category with a cap, which is not a baseball cap, there is a Bris (a description I). Details II can not be confirmed, either because it is possible, given the information that all baseball cap is black.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 40

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution:

(72=49)(92=81)(52=25)

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 41

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution:

In the first figure:

10-7 = 3

11-8 = 3

12-9 = 3

= 3 + 3 + 3 = 9

Similarly

In other figures:

15-12 = 3

17-14 = 3

16-13 = 3

= 3 + 3 + 3 = 9

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 42

If L=+,M=−,N=X,P=(÷) then

Solution:

(5×5÷55−5=5)

Hence option B is correct

QUESTION: 43

E is the sister of B, and A is the father of C, B is the son of C. How is A related to E.

Solution:

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 44

Count the number of square in the given diagram?

Solution:

The number of square 30

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 45

which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?

1. Police

2. Punishment

3. Crime

4. Judge

5. Judgement

Solution:

Crime

→ Police

→ Judge

→ Judgement

→ Punishment

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 46

Fact 1: Jessica has four children

Fact 2: Two children have blue eyes, and two children are brown eyes.

Fact 3: The child has half girls

If the facts of the first three statements are true, then which of the following statements should be?

I. At least one girl has blue eyes

II. Two children are boys

III. Boys have brown eyes

Solution: Since half of the four children are girls, there will be two boys. It is not clear whether children have blue or brown eyes.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 47

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

5, 6, 14, 45, 184, ?

Solution: 5×1+1=6, 6×2+2=14, 14×3+3=45, 45×4+4=184, 184×5+5=925

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 48

Four diagrams of a dice are represented below. Which of these dice shapes represents the diagram given below.

Solution:

2⇒3

1⇒5

4⇒6

So 2,4,1 are shown at the same time and 3,5,6 in front of each other.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 49

If a mirror is placed on the line MN, then which of the following answer figures will be the correct reflection of the question figure?

Solution:

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 50

A, B, C, D, E, F, G, H and K are sitting around a circle facing the centre. B is fourth to the right of H and second to the left of A. F is fourth to the left of A and third to the right of C. G is third to the right of K. E is second to the left of D. Then who is second to the left of K?

Solution:

D is the second to the left of K

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 51

Which war happened to establishment of Mughal Empire in India?

Solution:

The First Battle of Panipat was fought between the invading forces of Babur and the Lodi Kingdom on 21 April 1526. It took place in north India and marked the beginning of the Mughal Empire.

QUESTION: 52

Sher Shar Suri introduced which of the following?

Solution:

The system of tri-metalism which came to characterise Mughal coinage was introduced by Sher Shah. While the term rūpya had previously been used as a generic term for any silver coin, during his rule the term rūpiya came to be used as the name for a silver coin of a standard weight of 178 grains, which was the precursor of the modern rupee.

QUESTION: 53

With reference to medieval Indian history, consider the following statements regarding lingayats:
1. They worshipped Lord Vishnu
2. They were against caste system
3. They opposed child marriage and allowed widow remarriages
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Lingayat or Vir Shaiva movement was a popular movement in 12th century. They were worshippers of Shiva and established their faith after bitter disputes with Jains. Hence statement 1 is not correct.

  • They strongly opposed caste system
  • Rejected sacrifices, pilgrimages
  • Opposed child marriage and allowed widow remarriages

Hence statements 2 and 3 are correct.

QUESTION: 54

During whose period was the Indian national congress founded?

Solution:

Congress was founded in 1885 during the tenure of Lord Dufferin.

QUESTION: 55

Match List I with List II.

Solution:

Som Prakash was a newspaper in editorship of Ishwar Chandra Vidya Sagar. In it’s time the newspaper raised social and political issues.
Young India was a journal published Mahatma Gandhi. The journal easily explains about his ideology and thoughts.
Sanjeevani was pulished by Krishna Kumar Mitra. During partition of Bengal in 1905, he used this rais public openion against partition.
Hindu Patriot was published by Harish Chandra Mukherjee. He had explained about Indigo Movement through this newspaper.

QUESTION: 56

Natural habitat of a species of Monkey called lion tailed macaque is:

Solution:

Lion-tailed macaque is an Old World monkey endemic to the Western Ghats of South India. A recent assessment for IUCN reports 3000-3500 of these animals live scattered over several areas in Karnataka, Kerala and Tamil Nadu. From 1977 to 1980, public concern about the endanged status of lion-tailed macaque became the focal point of Save Silent Valley, India's fiercest environmental debate of the decade. From 1993 to 1996, 14 troops were observed in Silent Valley National Park, Kerala, one of the most undisturbed viable habitats left for them.

QUESTION: 57

In Europe during the Middle Ages, increases in trade and commerce resulted in

Solution:

Confederacies of guilds began to manage the economic affairs of town and cities, and this developed into the republican municipalities called medieval communes and the free cities within such monarchies as the Holy Roman Empire.

QUESTION: 58

After being released from prison in 1953, to which country was Fidel Castro exiled

Solution:

After participating in rebellions against right-wing governments in the Dominican Republic and Colombia, he planned the overthrow of Cuban President Fulgencio Batista, launching a failed attack on the Moncada Barracks in 1953. After a year's imprisonment, Castro traveled to Mexico where he formed a revolutionary group, the 26th of July Movement, with his brother Raúl Castro and Che Guevara.

QUESTION: 59

Which of the following 19th Century American figures was not nominated for the US Presidency by the Whig party?

Solution:

Presidents Abraham Lincoln, Rutherford B. Hayes, Chester A. Arthur, and Benjamin Harrison were Whigs before switching to the Republican Party, from which they were elected to office. Benjamin harison was a republican party candidate.

QUESTION: 60

Who was the leader of the Russian provisional government after the fall of the Romanovs?

Solution:

On Nov 7, 1917, Russia's Bolshevik Revolution took place as forces led by Vladimir Ilyich Lenin overthrew the provisional government of Alexander Kerensky. The provisional government came to power after the February Revolution resulted in the Russian monarchy being overthrown in March 1917. Prince Georgy Yevgenyevich Lvov was a Russian statesman and the first post-imperial prime minister of Russia, from 15 March to 21 July 1917.

QUESTION: 61

The provision of the Indian Constitution cannot be amended, which is_____?

Solution:

Judicial Review forms the part of the basic structure of the Constitution which cannot be altered by the amendment procedure. In fact, now the ‘Judicial Review’ is considered to be the basic feature of our Constitution.

QUESTION: 62

From which country Indian constitution borrowed features of Judicial Review?

Solution:

Indian constitution borrowed features of Judicial Review from USA. Indian constitution also borrowed some features from USA like written constitution, fundamental rights, supreme court, provision of states, president.

QUESTION: 63

Consider the following Articles of the Constitution of India:
i. Article 14 end of untouchability
ii. Article 24 no child below the age of 14 can be employed
iii. Article 51 separation of judiciary from executive.
iv. Article 50 to promote international peace and amity.
Which among the above Articles are paired correctly with their respective provisions?

Solution:

In Article 14- equality before the law and equal protection of the law, in Article 50- separation of judiciary from the executive and in Article 51- to promote international peace and amity. Article 24-Prohibition of employment of children in factories, etc. No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment.

QUESTION: 64

Which among the following companies is not a Public Sector Companies in India?

Solution:

The government-owned corporations are termed as Public Sector Undertakings (PSUs) in India. In a PSU majority (51% or more) of the paid up share capital is held by central government or by any state government or partly by the central governments and partly by one or more state governments. Hindustan Zinc is Private Sector Company in India.

QUESTION: 65

Which of the following Indian Companies has signed an agreement with Kate Spade & Co recently?

Solution:

Kate Spade & Company and Reliance Brands Ltd have announced plans to bring the kate spade new york brand to India through a long-term distribution and retail licence agreement. Reliance Brand Ltd is a subsidiary of Reliance Industries Group. Under the agreement, Reliance Brands will have exclusive distribution rights to the Kate Spade New York brand in the country.

QUESTION: 66

As per the IMF report which country to have the fastest-growing major economy in 2018, with a growth rate of 7.4 per cent that rises to 7.8 per cent in 2019?

Solution:

IMF reported that India will be the fastest growing major economy in 2018, with a growth rate of 7.4 per cent that rises to 7.8 per cent in 2019 with medium-term prospects remaining positive

QUESTION: 67

When was the system of “Memorandum of Understandings” (MoU) introduced?

Solution:

The system of “Memorandum of Understandings” (MoU) was introduced in 1987-88. A memorandum of understanding (MoU) is an agreement between two (bilateral) or more (multilateral) parties.

QUESTION: 68

Bhartiya Gyanpith Award is given for ------------- .

Solution:

The Jnanpith Award is an Indian literary award presented annually by the Bharatiya Jnanpith to an author for their "outstanding contribution towards literature".

QUESTION: 69

In which of the following books, 'Knowledge is power' is written?

Solution:

The exact phrase "scientia potentia est" is a Latin aphorism meaning "knowledge is power" was written for the first time in the 1668 version of the work Leviathan by Thomas Hobbes.

QUESTION: 70

Which was the first frigate naval ship in India?

Solution:

INS Khukri was a British Type 14 frigate of the Indian Navy. She was sunk off the coast of Diu, Gujarat India by the Pakistan Navy Daphné-class submarine Hangor on 9 December 1971 during the Indo-Pakistani War of 1971.

QUESTION: 71

Which of the following is not one of the official languages of the United Nations?

Solution:

Turkish languages is not one of the official languages of United Nations, Arabic, Spanish, Russian, English,French, Chinese are 6 languages of United Nations.

QUESTION: 72

Which of the following report is released by the United Nations?

Solution:

United Nations on 1 July 2013 released the Millennium Development Goals (MDG) Report with more targets to be achieved by 2015. The report that seeks urgent address to several important challenges being faced by the world and its people was launched by UN Secretary-General Ban Ki-moon.
The 2013 MDG Report looks forward to areas that requires urgent attention such as, one of every eight people of world remain hungry, death of women during childbirth, although facilities to protect them are available, lack of improved sanitation facilities for more than 2.5 billion people, of which one billion continue to practice open defecation, a major health and environmental hazard. Our resource base is in serious decline, with continuing losses of forests, species and fish stocks, in a world already experiencing the impacts of climate change. The report highlights major eight goals to be worked upon.

QUESTION: 73

Consider the following International treaties:
1. United Nations Conventions on Transnational Organized Crime
2. SAARC Convention on Trafficking in Women and Children
3. Global Plan of Action to Combat Trafficking in Persons India has ratified
which of above International treaties on human trafficking?

Solution:

The United Nations Convention against Transnational Organized Crime, adopted by General Assembly resolution 55/25 of 15 November 2000, is the main international instrument in the fight against transnational organized crime.The Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, Especially Women and Children; the Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air.
The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) deals with the problem of trafficking. The SAARC Convention on Preventing and Combating Trafficking in Women and Children for Prostitution of 2002 was signed by Member States including India.
Global Plan of Action to Combat Trafficking in Persons. The Global Plan of Action to Combat Trafficking in Persons is a human trafficking action plan adopted by the United Nations in July 2010.

QUESTION: 74

Which scheme was launched previous year as per Budget 2018 to improve the Health Sector of the country?

Solution:

National Health Protection Scheme was launched previous year as per Budget 2018 to improve the Health Sector of the country. Indu Bhushan has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Centre's government scheme Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM).West Bengal is the 1st state to adopt this scheme.

QUESTION: 75

Recently, Which organization has developed an indigenous atomic clock for navigation satellites-

Solution:

The Indian Space Research Organisation (ISRO) has developed an indigenous atomic clock that will be used in navigation satellites to measure precise location data. It is being developed by the Ahmedabad-based Space Applications Centre (SAC).

QUESTION: 76

Union government has proposed to benefit to how many poor women from below poverty line households Ujjwala Yojana?

Solution:

Union government has announced to benefit to 8 crore poor women from below poverty line households Ujjwala Yojana. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana is a scheme under the Ministry of Petroleum & Natural Gas for providing LPG Connections to women from BPL (Below Poverty Line) households.

QUESTION: 77

A desert is defined as an area where.

Solution:

A desert is defined as an area where annual rainfall is less than 25 cm. 

QUESTION: 78

Which of the following is not included in the Directive Principles of State Policy ?

Solution:

The right to information is a legal right granted to the citizens by virtue of the Right to Information Act, 2005. However, the right can be argued to have its origin in the right to freedom of speech and expression [Article 19(1)[a] , Indian Constitution], a constitutional right.

QUESTION: 79

The device which converts AC to DC is – 

Solution:

A rectifier is an electrical device that converts alternating current (AC), which periodically reverses direction, to direct current (DC), which flows in only one direction. The process is known as rectification. 

QUESTION: 80

The polymerization of which of the following is used in manufacturing of polythene in industry ?

Solution:

Ethylene is a rather stable molecule that polymerizes only upon contact with catalysts. The conversion is highly exothermic, that is the process releases a lot of heat. Coordination polymerization is the most pervasive technology, which means that metal chlorides or metal oxides are used. The most common catalysts consist of titanium (III) chloride, the so-called Ziegler-Natta catalysts. Another common catalyst is the Phillips catalyst, prepared by depositing chromium (VI) oxide on silica. Ethylene can be produced through radical polymerization, but this route is only limited utility and typically requires high pressure apparatus.

QUESTION: 81

Carborundum is another name of:

Solution:

Carborandum also known as Silicon Carbide is a compound of silicon and carbon with chemical formula SiC. It occurs in nature as the extremely rare mineral moissanite.

QUESTION: 82

Which one of the following propounded that destiny determines everything, man is powerless ?

Solution:

Ajivika was one of the nāstika or "heterodox" schools of ancient Indian philosophy, and the ancient school of Indian fatalism. Purportedly founded in the 5th century BCE by Makkhali Gosala, it was a Śramaṇa movement and a major rival of early Buddhism and Jainism. Ājīvikas were organised renunciates who formed discrete communities. They believed that destiny determines everything, man is powerless. 

QUESTION: 83

The term “closure” in Parliamentary terminology implies

Solution:

A closure motion is a proposal that the commons should stop debating and make a decision on the matter being discussed. It may be moved at any time during a debate if the Speaker allows it but only once and will only be successful if the majority is in favour.

QUESTION: 84

Quartz is made of –

Solution:

Quartz is an abundant mineral in the Earth’s continental crust. It is made up of a continuous framework of SiO4 silicon-oxygen tetrahedra, with each oxygen being shared between two tetrahedra, giving an overall formula SiO4. The process involves is the treating crushed natural quartz with hot aqueous solution of a base as sodium hydroxide.

QUESTION: 85

When is World No-Tobacco Day observed 

Solution:

World No Tobacco Day (WNTD) is observed around the world every year on 31 May. It is intended to encourage a 24-hour period of abstinence from all forms of tobacco consumption around the globe. The day is further intended to draw attention to the widespread prevalence of tobacco use and to negative health effects.

QUESTION: 86

The process of curing inflation by reducing money supply is called –

Solution:

Disinflation is a temporary slowing of the pace of price inflation. It is used to describe instances when the inflation rate has reduced marginally over the short term.

QUESTION: 87

Which country has launched 'Fair Value for Innovation' at Raisina Dialogue in New Delhi?

Solution:

The United States has launched a new innovation initiative titled 'Fair Value for Innovation' at the 4th edition of the Raisina Dialogue in New Delhi. The initiative was launched by the Global Innovation Policy Center (GIPC) of United States Chamber of Commerce. It will examine economic underpinnings that would enable breakthrough innovation, and explore how policymakers can harness innovation capital in India and around the globe through research, advocacy, partnerships, and programs.

QUESTION: 88

If news is broadcast from London at 10 : 30 AM, at what time it will be heard at Baghdad (45 degree E) –

Solution:

For every 15 degrees longitude, time changes by 1 hrs. Also on east of standard meridian (London), time is leading. Thus time at Bhagdad will be 1:30 pm.

QUESTION: 89

Which one of the following would not constitute an economic activity ?

Solution:

Economic activities are those efforts which are undertaken by man to earn Income, Money, and Wealth for his life and to secure maximum satisfaction of wants with limited and scarce means. A teacher teaching his own daughter at home is a non-economic activity.

QUESTION: 90

Shakil Ahmed, who is in news recently, is associated with which sports?

Solution:

Shakil Ahmed, who is Asian Cup gold medallist and noted oarsman, has set up a world record in indoor rowing by completing one lakh metres in above-40 years category in Kolkata. A FISA level one coach, Shakil began his record-setting indoor rowing feat in Salt Lake stadium complex at 8 am on 13 January 2019 and achieved the milestone of covering 1,00,000 metres of simulated distance in 10 hours. He also has the record of completing 50,000 metres of simulated rowing in four hours and 13 minutes which is already in the Limca Record Book.

QUESTION: 91

Which of the following franchise teams has won the 5th season of Premier Badminton League (PBL) title?

Solution:

Bengaluru Raptors have won their first-ever Premier Badminton League (PBL) title at Bengaluru on 13th January 2019. In the title clash played, Bengaluru edged out Mumbai Rockets, with a 4-3 win. Star player Kidambi Srikanth, Vu Ji Trang and the Men's Doubles pair of Mohammad Ahsan and Hendra Satiawan won their matches for Bengaluru guiding them to victory.

QUESTION: 92

Which of the countries was 'Operation Sangaris' related to ?

Solution:

Operation Sangaris was a military intervention of the French military in the Central African Republic, from late 2013 till 2016. It has been the 7th French military intervention since the independence of the country in 1960. 

QUESTION: 93

Which is the correct order of decreasing friction? 

Solution:

Friction is the force that opposes motion between any surfaces that are in contact. There are four types of friction: static, sliding, rolling, and fluid friction. Static, sliding, and rolling friction occur between solid surfaces. Fluid friction occurs in liquids and gases.

QUESTION: 94

What are the things which people seek besides income in economy?
I. equal treatment 
II. Freedom 
III. Security

Solution:

All the given options are correct.

QUESTION: 95

Which of the following NASA's mission is to the Saturn's largest planet, Titan?

Solution:

NASA announced a new mission to explore this fascinating world with a helicopter drone. The mission, called Dragonfly is the latest in NASA’s New frontier program. NASA has earlier launched explorations of Pluto, Jupiter, the asteroid Bennu, and now, Titan.

QUESTION: 96

Who among the following is the most important political institution in a democratic country?

Solution:

Its Prime minister, Prime minister is called as the most important institution in a democratic country like India because Prime Minister is the real executive head of the state as compared to the president who is the nominal head of the state. He heads the Party in power in parliament. The Prime Minister of India is the leader of the executive branch of the Government of India. The Prime Minister is also the chief advisor to the President of India and head of the Council of Ministers. They can be a member of any of the two houses of Parliament (the Lok Sabha or the Rajya Sabha), but has to be the leader of the political party, having a majority in the Lok Sabha.
The Prime Minister is the senior member of cabinet in the executive branch of government in a parliamentary system. The Prime Minister selects and can dismiss other members of the cabinet; allocates posts to members within the Government; is the presiding member and chairman of the cabinet.
The union cabinet headed by the Prime Minister is appointed by the President of India to assist the latter in the administration of the affairs of the executive. Union cabinet is collectively responsible to the Lok Sabha as per Article 75(3). The Prime Minister shall always enjoy the confidence of Lok Sabha and shall resign if they are unable to prove majority when instructed by the President.

QUESTION: 97

Who took over as NHB MD?

Solution:

Sarada Kumar Hota took over as NHB MD.Government of India, Canara Bank General Manager (GM)Sarada Kumar Hota assumed charge as the National Housing Bank (NHB) Managing Director

QUESTION: 98

Who won the Miss Universe Australia 2019 title?

Solution:

India born Priya Serrao has won the Miss Universe Australia title for 2019. Serrao edged past 26 other women from across the country in Melbourne to win the title on 27 June. She will now represent Australia in the Miss Universe Australia 2019.

QUESTION: 99

Bar code scanners were invented in ____. 

Solution:

A barcode reader (or barcode scanner) is an electronic device that can read and output printed barcodes to a computer. Like a flatbed scanner, it consists of a light source, a lens and a light sensor translating optical impulses into electrical ones.

QUESTION: 100

India successfully test-fired indigenously developed nuclear-capable missile _______?

Solution:

India successfully test-fired indigenously developed nuclear-capable missile Prithivi II.

QUESTION: 101

After which Indian biologist, a bird is named. 

Solution:

Sálim Moizuddin Abdul Ali (12 November 1896 – 20 June 1987) was an Indian ornithologist and naturalist. Sometimes referred to as the "birdman of India", Salim Ali was among the first Indians to conduct systematic bird surveys across India and wrote several bird books that popularised ornithology in India. A bird Himalayan Forest Thrush or Zoothera salimalii, found in north eastern India and adjacent parts has been named after him.

QUESTION: 102

What is the process of transferring of charge from a charged object to the earth called? 

Solution:

In an electrical installation an earthing system or grounding system connects specific parts of that installation with the Earth's conductive surface for safety and functional purposes. The choice of earthing system can affect the safety and electromagnetic compatibility of the installation. Earthing is used to protect you from an electric shock. It does this by providing a path (a protective conductor) for a fault current to flow to earth. It also causes the protective device (either a circuit-breaker or fuse) to switch off the electric current to the circuit that has the fault.

QUESTION: 103

Which of the following motors is preferred for tape recorders?

Solution: Hysteresis motor is preferred for tape–recorder.
QUESTION: 104

Capacitor preferred when there is high frequency in the circuits is __________.

Solution:

Mica capacitors are preferred for high-frequency circuits because they have low ohmic losses and less reactance.
Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 105

For the given V-I characteristic find out the value of dynamic resistance Rac?

Solution:

Since the dynamic resistance is the reciprocal of line as-

QUESTION: 106

The TaV / sIa graph of a DC series motor is a-

Solution:

QUESTION: 107

A Zener diode has a Zener resistance of 4Ω if the current through it changes from 15 mA to 20 mA, the change of voltage across the Zener diode will be

Solution:

QUESTION: 108

How much energy is stored by a 100 mH inductance when a current of 1 A is flowing through it?

Solution:

Energy stored in the inductor

E = 1/2 LI2

1/2 * 100 *10-3 * I2

0.050 J

QUESTION: 109

What is the Power consumed by the resistor connected across 100 V source?

Solution:

P = V2/R = 1002/20 = 500W

QUESTION: 110

Which one of the correct definition of work function

Solution:

Work function is the minimum excess energy needed or required for thermionic emission and it is the emission of electrons form the heated of metals.

QUESTION: 111

A 50 kVA, 500 V, single phase a.c. generator gave the following test results:
Open circuit test: A field current of 12 A produced an e.m.f. of 300 V.
Short circuit test: A field current of 12 A caused a current of 175 A to flow in the short-circuited armature.
The synchronous impedance of the generator is

Solution:

Synchronous impedance,

QUESTION: 112

In a three phase system power measured by using two wattmeter method and total power measured by both wattmeter is 50kW and power factor is 0.5 lagging. Reading of second wattmeter is –

Solution:

Total power,
P = 50kW
ϕ = 60 °
since at  ϕ = 60 ° one watt meter reads 0 watts  and entire power is reading by another watt meter 
so at this condition the reading of another watt meter is zero.

QUESTION: 113

The unit of permeability is :

Solution:

Permeability,

μ0 = B/H = (ØA)/ (I / 2πr)

= (wb * m) / (At * m2)

= wb/Atm

QUESTION: 114

The inductance of a moving iron instruments is given by L=100+4θ-θ2mH. If spring constant = 8×10-3  then find deflection for a current of 4A –

Solution:

We know that,

QUESTION: 115

What will be the multiplying power of shunt of 400 Ω which is used with 800 Ω -

Solution:

We know that,

QUESTION: 116

In reference to the figure, the voltage waveform v9t) is measured by a PMMC, a PMMC combined with bridge rectifier and a moving iron (MI) instrument. Two lists are prepared thereafter :

Instrument list List of instrument reading
List - II
a. PMMC
b. PMMC rectifier
c. M.I.
List - II
i. 5 V
ii. 2.75 V
iii. 2.5 V
The correct option relating the instruments and their reading is

Solution:

PMMC reads average value.
Vavg = area/(time period)
From given waveform
Vavg = (10*4)/16 = 2.5 Volts
PMMC rectifier will read rms value = 2.75 Volts
MI reads true rms value
Vrms = (peak value)/2 (for square wave)
= 10/2 = 5V

QUESTION: 117

When the current through the coil of an electromagnet reverses, the-

Solution: The direction of the magnetic field gets reversed by the coil of the electromagnet.
QUESTION: 118

The reactive power generated by a synchronous alternator can be controlled by-

Solution: Change in the field excitation is governed by reactive power control.
QUESTION: 119

The Req for the circuit shown in figure is

Solution:

Equivalent of 6 ohm 3 ohm in parallel = 6x3/9= 2 ohm
This 2 ohm again in series with 2 ohm resistor = 2+2 =4 ohm
Equivalent of 1 ohm & 5 ohm series = 1+5 = 6 ohm
Now 6 ohm & 4 ohm in parallel so its equivalent = 6x4/10 =2.4
Hence Req of the network = 4+2.4 +8 = 14.4

QUESTION: 120

The rate of change of current in a 4 H inductor is 2 Amp/sec. Find the voltage across the inductor.

Solution:

Voltage across inductor

VL = L (di/dt)

= 4 * 2 = 8 Volt

QUESTION: 121

A linear circuit is one whose parameters-

Solution:

Voltage and current parameters do not change; it is called a linear circuit.

QUESTION: 122

Which of the following Braking is not suitable for motors?

Solution: Friction braking is not suitable for motor due to high losses (wear and tears taken place).
QUESTION: 123

The voltage across a load is v(t) = 60 ωt-10cos V and the current through the load in the direction of the voltage drop is i(t) = 1.5cos(ωt+50)A. The reactive power is

Solution:

The r.m.s. values of voltage and current phasors are:


Therefore, reactive power = 38.97 VAR, leading because reactive power is negative.

QUESTION: 124

In Fig.,

Solution:

Since the collector (p-type) is positive w.r.t. base (n-type), the collector is forward biased.

QUESTION: 125

The total load taken from an a.c. supply consists of
A- a heating load of 15 kW
B- a motor load of 40 kVA at p.f. 0.6 lagging
C- a load of 20 kW at p.f. 0.8 lagging
A capacitor is connected in parallel with load and p.f. raised to unity. The kVAR rating of the capacitor should be

Solution:

The parallel loads draw a total reactive power of 47 kVAR lagging. In order to raise the p.f. to unity, the capacitor should supply leading reactive power of 47 kVAR.

QUESTION: 126

It is desired to correct the p.f. to 0.95 by means of static capacitors connected across each phase of a 3-phase, 400 V, 50 Hz motor having a maximum load of 50 kVA at a p.f. of 0.75 lagging. The capacitors are delta connected. What is the capacitance of each capacitor?

Solution:

Capacitive current/phase,

QUESTION: 127

When a series RL circuit is connected to a voltage source V at t =, the current passing through the inductor L at t = is-

Solution:

Inductors become open, and then the current becomes zero.

QUESTION: 128

A node in a circuit is defined as a-

Solution: Junction of two or more elements are called a node.
QUESTION: 129

A workshop is consuming 500 kW at 0.707 p.f. lagging. A synchronous motor is connected to improve the p.f. to 0.95 lagging. If the synchronous motor takes 100 kW, p.f. of the motor is

Solution:

p.f. of synchronous motor,

QUESTION: 130

A consumer has a maximum demand of 100 kW. The p.f. is 0.8 lagging and the load factor id 60%. The tariff used is Rs. 75 per kVA of maximum demand plus 15 paise per kWh consumed. The annual bill will be

Solution:

QUESTION: 131

The primary and secondary windings of a transformer are wound on top of each other in order to reduce.

Solution: The leakage reactance is reduced when the primary and secondary winding of the transformer are wound on top of each other.
QUESTION: 132

Leakage flux in a transformer occurs because-

Solution: Leakage flux in a transformer occurs because air is not a good magnetic insulator.
QUESTION: 133

The superposition theorem is used when the circuit contains-

Solution: Superposition theorem is applicable for linear bilateral elements.
QUESTION: 134

Low frequency operation of a.c. series motor in traction application:

Solution:

Motor that can be used with a single-phase ac source as well as a dc source of supply voltages are called universal motor. However, a series motor which is specifically designed for dc operation suffers from the following drawbacks when it is used on single-phase ac supply:
Due to the high inductance of the field and the armature circuit, the power factor would become very low.
The main advantages of hybrid stepper motors compared with variable reluctance stepper motors are as follows:
1. Small step length.
2. Greater torque per unit volume.
3. Provides detent torque with windings de-energized.
4. Less tendency to resonate.
5. High efficiency at lower speed and lower stepping rates.
Disadvantages of hybrid stepper motors
1. High inertia and weight due to presence of rotor magnet.
2. Performance affected by change in magnetic strength.
3. More costly than variable reluctance stepper moto.

QUESTION: 135

A 3-phase synchronous motor is started by utilizing the torque developed in

Solution:

Damper bars are placed inside rotor to develop starting torque in 3 phase synchronous motor.

QUESTION: 136

In a parallel RLC circuit, if the lower cut-off frequency is 2400 Hz and the upper cut-off frequency is 2800 Hz, what is the bandwidth?

Solution:

Bandwidth = f- fL

(=2800 - 2400)

(=400 Hz)

QUESTION: 137

If the coefficient of coupling between two coils is increased, mutual inductance between the coils.

Solution:

Coefficient of coupling

K = M√L1L2

QUESTION: 138

Which instrument is used to measure the high resistance?

Solution: For measurement of high resistance

(1) Megger

(2) Loss-discharge method

QUESTION: 139

Mutual inductance between two coils is 4H. If the current in one coil changes at the rate of 2 A/sec, then emf induced in the other coil is?

Solution:

Eemf = L (di/dt)

= 2 * 4 = 8 Volt

QUESTION: 140

If 750 is flowing through the resistance, what is the voltage drop across the resistor?

Solution:

QUESTION: 141

A 10 pole 25 Hz alternator is directly coupled to and is driven by a 60 Hz synchronous motor, then the number of poles in a synchronous motor are

Solution:

QUESTION: 142

Two lamps (G) and Red (R) are connected to a motor circuit, as shown in the figure. The conditions under which the lamps will burn are, (supply is available at terminals A & B) :

Solution:

QUESTION: 143

A factory takes a steady load of 200 kW at a lagging power factor of 0.8. The tariff is Rs. 100 per kVA of maximum demand per annum plus 5 paise per kWh. The phase advancing plant costs Rs. 500 per kVAR and the annual interest and depreciation together amount to 10%. What is the capacity of the phase advancing plant?

Solution:

Capacity of phase advancing plant 
=P[tanϕ1-tanϕ2]
= 200[0.75 - 0.5774]
= 34.52 kVAR

QUESTION: 144

An active element in a circuit is one which-

Solution: Those elements which supply energy are called active elements.
QUESTION: 145

An RLC series circuit has R . What value of capacitance will make the circuit critically damped?

Solution:

In series RLC circuit

= R/2 (√L/2)

At Circuit conduction (x = 1)

(2/R)2 *  = C

C = 0.08F

QUESTION: 146

A factory takes a steady load of 200 kW at a lagging power factor of 0.8. The tariff is Rs. 100 per kVA of maximum demand per annum plus 5 paise per kWh. The phase advancing plant costs Rs. 500 per kVAR and the annual interest and depreciation together amount to 10%. The most economical p.f. is

Solution:

Peak load of factory, P = 200 kW
Original power factor, cosϕ1=0.8lagging
Max. demand charges, x = Rs. 100/kVA/annum
Charges on phase advancing plant are
y=Rs.500×0.1=Rs.50/kVAR/annum
Most economical p.f.,

QUESTION: 147

For the circuit shown, find the resistance between points P & Q.

Solution:

Req = 1Ω

QUESTION: 148

If the percentage reactance of the system upto fault point is 20% and base kVA is 10,000 then short-circuit kVA is

Solution:

QUESTION: 149

Three wattmeter method of power measurement can be used to measure power in-

Solution: Three wattmeter method is used for balanced and unbalanced circuits.
QUESTION: 150

The no-load input power to a transformer is practically equal to ____loss in the transformer-

Solution:

PNL = Iron loss in the transformer.

QUESTION: 151

=A symmetrical fault occurs on a power system. The percentage reactance of the system on 2600 base kVA. If the base voltage of 25 kV for the given system then find Fault current is

Solution:

QUESTION: 152

Figure shows the single line diagram of a 3-phase transmission line. The three phase short-circuit fault (i.e. symmetrical fault) will be

Solution:

Because phase sequence of the network upto point F1 will be less than upto point F2.

QUESTION: 153

Find the average value of 

Solution:

The average value of the second term is zero. Therefore, answer is 6 V.

QUESTION: 154

To prepare P-type semiconducting materials, the impurities to be added to silicon are-

Solution:

The 14th group element dropped with 13th group is called a p-type semiconductor.

QUESTION: 155

The voltage across a 0.5 capacitor is The capacitive reactance of the capacitor is

Solution:

QUESTION: 156

In the Maxwell bridge, as shown in the figure, the values of resistance and inductance Rx of a coil are to be Lx calculated values are shown in the figure at balance. The values of Rx and Lx will respectively be-

Solution:

Rs = R2R3/R4  = (2000*750)/4000

= 375Ω

L = R2R3C4 = 2000*750*0.5*10-6

= 75mH

QUESTION: 157

The area of the hysteresis loop will be least for one of the following materials. It is :

Solution: Silicon steel material have a hysteresis loop area.
QUESTION: 158

A 3-phase induction motor is connected to a supply of normal voltage. The e.m.f. induced between the slip rings at standstill is 72 V and the resistance and standstill reactance/phase are 0.5 Ω  and 3.5 Ω  respectively. The rotor is joined to a star-connected resistance of  4 Ω/phase. The rotor phase current at starting will be

Solution:

QUESTION: 159

The voltage across the resistor of the network shown 1kΩ in the given figure is-

Solution:

QUESTION: 160

In a transistor, I= 200 mA  and  I= 100.5 mA The value of β  is………………

Solution:

QUESTION: 161

A  7.46 kW, 230 V 3-phase, 6-pole squirrel -cage induction motor operates at a full-load slip of 4% when rated voltage and rated frequency are applied. The speed of rotation of the stator m.m.f. is

Solution:

The stator m.m.f. revolves at synchronous speed.
Synchronous speed, 

QUESTION: 162

In an induction motor, if air gap is increased, its

Solution:

Power factor

As air-gap of the motor is increased, the magnetising current and hence total current I increases. Therefore, power factor will decrease.

QUESTION: 163

A 100 kVA, 2200/440 V transformer has primary values  R1=0.3 Ω, X1=1,1 Ω and secondary  
R2=0.01Ω and X2=0.035 Ω.values  and  What are the total copper losses?

Solution:

Full-load primary current,

QUESTION: 164

The turns ratio of the transformer in Fig. is…………………….

Solution:

Turns ratio

QUESTION: 165

Which of the following circuit conditions does a metal oxide varistor (MOV) protect against?

Solution:

The varistor is a passive two-terminal solid state semiconductor device that is used to provide protection to electrical and electronic circuits. Unlike the fuse or circuit breaker which offers over-current protection, the varistor provides over-voltage protection by means of voltage-clamping in a similar way to the zener diode.

QUESTION: 166

For the voltmeter circuit shown in Fig., the basic D’ Arsonval movement meter used has full-scale current of 1 mA and meter resistance Rm=100Ω  The values of series resistances R1 and R2 required for 10 V range and 50 V range will be

Solution:

QUESTION: 167

An amplifier has a gain of 10,000 expressed in describes the gain is-

Solution:

= 20 log 104

= 20*4 = 80dB

QUESTION: 168

In which of the following transforms, is the secondary winding always kept closed ?

Solution:

Unless a burden (i.e. meters, relays, etc.) is connected to the CT, current transformers should always be shorted across the secondary terminals. The reason is very high voltages will be induced at the terminals. Think of the CT as a transformer, with a 1 turn primary and many turns on the secondary. When current is flowing through the primary, the resulting voltage induced in the secondary can be quite high, on the order of kilovolts. When a CT fails under open circuit conditions, the cause of failure is insulation breakdown, either at the shorting terminal strip, or at the feedthrough (in the case of oil filled apparatus), because the distances between terminals are not sufficient for the voltages present.
Hence, the secondary winding always kept closed is Current transformer.

QUESTION: 169

An eight-pole wound rotor induction motor operation on 60 Hz supply is driven at 1800 rpm by a prime mover in the opposite direction of the revolving magnetic field. The frequency of rotor current is-

Solution:

Prime mover in the opposite direction of revolving magnetic field

QUESTION: 170

Find the node voltage.

Solution:

Apply KCL at Node 'A'

QUESTION: 171

Which of the following is an appropriate use for a voltmeter?

Solution:

Voltmeter is suitable for measurement of potential difference across load. Voltmeters are connected in parallel across the circuit where voltage difference to be measured.

QUESTION: 172

Each of the following statements regarding a shaded pole motor is true except-

Solution: Shaded pole motor has a high starting fault.
QUESTION: 173

A 200 V lamp takes a current of 1 A; it produces a total flux of 2,860 lumens. The efficiency of the lamp is-

Solution:

QUESTION: 174

A 3 phase 20kVA load has power factor 0.866. If power is measured by two wattmeter method then find reading of each wattmeter when power factor is lagging –

Solution:

P = √3 VlIL
VlIL= 20/√3
Pf is lagging,
So, P= VLILcos(30-ϕ)
= 20/√3×cos(30-30) = 20/√3
P1 = VLILcos(30-ϕ)
= 20/√3×cos(30-30)
= 10/√3

QUESTION: 175

The inductance of MI instrument is given by expression L=(400 + 10θ - θ2) mH. Ammeter gives full scale deflection of 90° at 2 A current. Then spring constant K is –

Solution:

QUESTION: 176

The current I in the electric shown is-

Solution:

By applying KCL

I = 1.7 A

QUESTION: 177

When a source is delivering maximum power to the load, the efficiency will be-

Solution:

Power supplied by the battery.

Power consumed by the load

For maximum power R = r

QUESTION: 178

In order to measure the voltage across 50kΩ resistor in the circuit, A voltmeter with sensitivity 2000Ω/V is available. If range of voltmeter is 0 – 25 V then reading of voltmeter is –

Solution:

Resistance of voltmeter,
Rv=SvV
Rv=2000×25=50kΩ
This voltmeter is connected across the 50kΩ resistance. Resistance of parallel combination of voltmeter =  (50×50) / (50+50) = 25kΩ
voltage across combination
= 25/(25 + 50) x 25 = 8.33

QUESTION: 179

The control spring of the instrument have following dimensions:
Length = 250 mm, thickness of the strip = 0.005 mm, width of the strop = 0.55 mm, Young modulus = 129 gN/m2
Find out the torque exerted by spring when it turns through 90°

Solution:

Given,
l = 0.25 m
t = 5 × 10-6m
 θ = 90
b = 55 × 10-5
E = 129 gN/m2

QUESTION: 180

A current of {3+√3 sin (314t+45)+√2 cos(314t+30)} is measured by using thermocouple instrument. Reading of the instrument is –

Solution:

Thermocouple instrument reads rms value :
RMS value is defined as the amount of AC power that produces the same heating effect as an equivalent DC power. So,

QUESTION: 181

In a   digit voltmeter, the largest number that can be read as:

Solution:

A 3.5 digit display is actually four segments, one half digit and 3 full digits. Displaying maximum capability it would read 1999. If we wanted to display 30kV on a 3.5 digit meter we would have to “throw out” the leading half digit as we can’t make use of it because it’s only a “1”. We are limited to using the three full digits, so the display would be 300. The decimal point is manually placed via a jumper, so the final display would be 30.0 and the “kV” term would be screened on the front panel overlay.
If we wanted to display 10kV on a 3.5 digit meter we can make use of the leading half digit. In this case we would have four digits of resolution with the meter displaying 1000. Placing the decimal point properly, the final meter reading would be 10.00 with the “kV” term screened on the front panel overlay.

QUESTION: 182

β gain of the transistor signifies ________.

Solution:

β (beta) of a transistor is the gain or amplification factor of a transistor. It is the factor by which current is amplified in the circuit.
β = Ic/Ib

QUESTION: 183

An electric heater draws 3.5 A from a 110 V source. The resistance of the heating element is approximately-

Solution:

R = 110/3.5 = 3.1Ω

QUESTION: 184

The average voltage at the output of FWR is ____________.

Solution:

As the spaces between each half-wave developed by each diode is now being filled in by the other diode the average DC output voltage across the load resistor is now double that of the single half-wave rectifier circuit and is about 0.637Vmax of the peak voltage, assuming no losses.
Vdc = 2Vm

QUESTION: 185

The internal resistance 10Ω of a voltage source is and has 10 volts at its terminals. Find the maximum power that can be transferred to the load.

Solution:

QUESTION: 186

Thevenin's theorem cannot be applied to-

Solution: The Thevenin theorem can not be applied to a non-linear, unilateral network.
QUESTION: 187

A Lissajous pattern on an oscilloscope has 5 horizontal tangencies and 2 vertical tangencies. The frequency of the horizontal input is 100 Hz. The frequency of the vertical input will be-

Solution:

 

 

QUESTION: 188

For the LC circuit shown in Figure, the resonant frequency will decrease if

Solution:

The resonant frequency of the LC circuit is given by;

It is clear that frequency (f,) will decrease with the increase in the value al L This can also be explained physically. With a larger value of inductance (L), the opposition to change in current is greater and hence the time required to complete each cycle will be longer The longer period means lower frequency (∵f = 1/T).

QUESTION: 189

A 18.65 kW, 220 V, 50 Hz, 4-pole, y-connected synchronous motor is running with a light load. The load angle is (elect.) and back e.m.f. generated per phase in 110 V. If the armature resistance per phase is and synchronous reactance/ phase is  armature current/phase is ………………

Solution:

QUESTION: 190

The intrinsic carrier concentration of silicon sample of 300 K is 1.5×1016/m3  If after doping, the number of majority carriers is 5×1020/m3 the minority carrier concentration is

Solution:

By Mass action law

Hence option A. is correct.

QUESTION: 191

A primary cell has an e.m.f. of 1.5 V when short-circuited; it gives a current of 3 A. The internal resistance of the cell is-

Solution:

QUESTION: 192

Silicon has a preference in IC technology because.

Solution:

Silicon has a preference in IC technology because of

the availability of nature oxide SiO2

QUESTION: 193

A resistor is connected across a 50 V source. The current in the resistor if the colour code is red, orange, silver is-

Solution:

Because the resistance code is Red, Orange, Orange, Silver.

Hence, according to the colour coding

Red and Orange =  Digits

Orange = Multiplier

Silver = Tolerance

QUESTION: 194

The e.m.f. induced in a coil of N turns is given by-

Solution:

emf = 

QUESTION: 195