Building Materials 2


20 Questions MCQ Test Mock test series of SSC JE Civil Engineering | Building Materials 2


Description
This mock test of Building Materials 2 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Building Materials 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Building Materials 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Building Materials 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Building Materials 2 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following has more fire resisting characteristics?

Solution:

Compacted stone: It is a type of rock which has the quartz or the sand bound together with the cementing minerals like mica, feldspar etc.

Compacted stone has following properties:

(a) It is a sedimentary rock

(b) Its colour depends upon that of the feldspar.

(c) It can be used as a road metal if the higher quality stones like basalt and granite is not available.

(d) It is fire resistant.

(e) Its specific gravity is 2.25

(f) Its crushing strength varies 35 to 40 MN/m2.

Among all these Compacted sandstones has more fire resisting properties.

QUESTION: 2

The rocks having aluminium or clay as their major constituent, are known as:

Solution:

Argillaceous rocks: Argillaceous rocks are those sedimentary rocks which are made up of their finest clay particles. These are those rock which contain clay or aluminium as the main constituent. These rocks are made of clay, a hydrated silicate of alumina. Such rocks are formed in the sea or lakes. However, flood deposits are more common. Examples are slate, laterite, Kaoline.

Sedimentary rocks: These are the type of rocks which are formed due to gradual deposition of materials like sand, clay etc., generally by setting water. Example are limestone and sandstone.

Siliceous rocks: These are the type of rocks which contain silica as main constituent. The granite, quartzite, gneiss is example of siliceous rocks.

Calcareous rocks: The calcareous rocks are those which contain lime or calcium carbonate as the main constituent. Example are limestone and marble.

QUESTION: 3

Which of the following cements contains maximum percentage of dicalcium silicate?

Solution:

Low heat cement: This cement is manufactured by reducing the proportion of C3A and C3S and increasing the proportion of C2S. This cement shows low rate of development of strength. It contains 46% of dicalcium silicate.

Note: Whereas in Rapid hardening cement (which is formed by increasing the percentage of C3S and decreasing the percentage of C2S) contains only (9-10)% of C2S. For OPC C2S is generally 15%.

QUESTION: 4

Gypsum is added in the manufacture of Portland cement in order to

Solution:

Gypsum is basically a Hydrated calcium sulphate (CaSo4.2H2O). It acts as a retarder in the cement and increase the setting time of cement. In places where setting time of cement required to be more, Gypsum is added in to that cement.

Important information about Gypsum: Gypsum is a mineral and is hydrated calcium sulphate in chemical form. Gypsum plays a very important role in controlling the rate of hardening of the cement. During the cement manufacturing process, upon the cooling of clinker, a small amount of gypsum is introduced during the final grinding process. Gypsum is added to control the “setting of cement”. If not added, the cement will set immediately after mixing of water leaving no time for concrete placing.

QUESTION: 5

For a 1500 m3 of brickwork, the number of nominal brick required are:

Solution:

Nominal size of brick = 20 cm × 10 cm × 10 cm

Volume of 1 Brick = (0.20*0.10*0.10) m3

Number of Bricks required in 1500mof brickwork is =

QUESTION: 6

Which of the following class of Brick is represented as Ground moulded and is commonly used at places where brickwork is to be provided with a coat of plaster?

Solution:

IInd Class Brick: It is Ground moulded, burnt in kilns. These class of bricks have surface hair cracks. Their edges may be sharp and uniform. These are commonly used at places where brickwork is to provided with a coat of plaster.

Note: While Ist class of brick is Table moulded and IIIrd class of brick is Ground moulded but is used for unimportant works, temporary structures.

QUESTION: 7

The thickness of lamin boards vary from

Solution:

A lamin board is a board having a core of strips, each not exceeding 7 mm in thickness, glued together face to face to form a slab which in turn glued between two or more veneers, with the direction of the grain of the core strips running at right angles to that of the adjacent outer veneers. The lamin boards are light strong and do not split or crack easily. These are used for walls, ceilings, partitions. Their thickness varies from 12 to 25 mm.

QUESTION: 8

Which of the following is extensively used for construction of railway carriages?

Solution:

Block board: Block board consists of smaller timber block up to 25 mm in width. These blocks are cemented edge to edge and on each face plies up to 3 mm thickness are glued. Block board is extensively used for construction of railway carriages, bus bodies, marine and river crafts and for furniture making, partitions, panelling, prefabricated houses, etc.

Batten board: The batten board is a board having a core made up of strips of wood usually 80 mm wide, each laid separately or glued or otherwise joined to form a slat which is glued between two or more outer veneers with the direction of the grain of the core running at right angles to that of the adjacent outer veneers. These are used for door panels, table tops etc.

Note: Fibre board are used for internal finish, wall panelling, floor, flush doors, table tops. These are used for fire and sound insulation in large commercial buildings and cinema houses. Hard board imparts internal appearance and finish to the structure.

QUESTION: 9

In a lime-cement plaster, ratio 1 : 1 : 6 corresponds to:

Solution:

In lime-cement Plaster, ratio 1 : 1 : 6 corresponds to cement : lime : sand.

QUESTION: 10

For the construction of cement concrete floor, the maximum permissible size of aggregates is

Solution:

The maximum permissible size of aggregate to be used in different construction work is as follows:

1. 40 mm for massive works like dams, retaining walls, etc.

2. 20 mm for Reinforced member.

3. 10 mm for floor.

QUESTION: 11

What is the quantity of cement (in kg) and of dry sand (in cubic meter) respectively required for preparing 1 cubic meter of wet cement mortar of 1 : 5 proportion?

Solution:

1 m3 of wet cement mortar will correspond to 1.25 m3 of dry mortar

Sum of proportions = 1 + 5 = 6

Cement

1 mof cement = 1500 kg

So, 0.208 m3 of cement = 312.5 kg

Sand

QUESTION: 12

The timber preservative “creosote” belongs to the group of:

Solution:

Creosote is obtained from distillation of tar. For creosoting the timber is dried and then creosote oil is pumped under high pressure (1N/mm2) and high temperature. It is one of the best antiseptic against fungi and other agents.

QUESTION: 13

Which of the following pairs regarding the defects in timber are correctly matched

Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Heart shakes and star shakes:

Radial ruptures in annual rings or splits radiating from the heart and extending towards the sapwood are called heart shakes. The shake occurring at near the pith and giving the appearance of a star at the end is called star shake. These shakes are caused by the quick drying of the central part of the tree.

Upsets: The defect caused by crushing or by injury in wood fibres.

Foxiness: This defect is due to the yellowish or reddish stains, caused by over maturity and lack of ventilation during storage.

QUESTION: 14

If in a concrete mix, the fineness modulus of coarse aggregate is 6.2, the fineness modulus of fine aggregate is 2.0, and the economical value of the fineness modulus of combined aggregate is 5.2 then the proportion of the fine aggregate is

Solution:

QUESTION: 15

What is the maximum allowable water absorption (%) of Indian burnt brick of class 20?

Solution:

As per IS 1077: 1992, clause 7.2, Bricks after immersion in cold water for 24 hours, water absorption shall not be more than 20 percent by weight upto class 12.5 and for the classes above 12.5 water absorption shall be between 12.5 and 15 percent.

Note: Water absorption for First class brick should not exceed 12-15 % of its dry weight. For second class brick it should be between 16-20%.

QUESTION: 16

Match List – I (Property of cement) with List – II (Testing apparatus) and select the correct answer using the codes given below the lists:

           List – I                            List – II

(Property of cement)      (Testing Apparatus )

a) Specific gravity          1. Blaine’s apparatus

b) Setting time               2. Le – Chatelier’s flask

c) Soundness                3. Compressometer

d) Fineness                   4. Autoclave

                                      5. Vicat’s apparatus

Solution:

Le-Chatelier's Flask = For Specific Gravity

Le-Chatelier's Apparatus = Soundness due to  unburnt lime

Autoclave test= Soundness due to unburnt lime and magnesia

QUESTION: 17

Toughness index of good building stone should not be less than:

Solution:

Characteristics of good building stone are:

  • Compressive strength > 1000 kg/cm2
  • High durability and coefficient of hardness > 14
  • Specific gravity > 2.7
  • Toughness index > 13
  • Low water absorption
QUESTION: 18

Barium Sulphate and calcium carbonate in paints are:

Solution:
  • Adulterants: Basin sulphate, calcium carbonate, Magnesium silicate etc
  • Thinners: Petroleum, Spirit, naptha, turpentine oil
  • Driers: letharge, Red lead, Cobalt, zinc
  • Bases: White lead, Red lead, aluminium powder.
QUESTION: 19

Los Angeles test for aggregates is made to determine the:

Solution:

Los Angeles abrasion test is used to find abrasion resistance.

Los Angeles Machine: It consists of a hollow steel cylinder, closed at both the ends with an internal diameter of 700 mm and length 500 mm and capable of rotating about its horizontal axis.

Abrasive charge: Cast iron or steel balls, approximately 48mm in diameter and each weighing between 390 to 445g; six to twelve balls are required.

QUESTION: 20

The base material for distemper is:

Solution:

The surface on which distemper is to be done is first cleaned with sand paper and made smooth as far as possible. After the plaster gets dried up on the wall for minimum 60 days, only then distemper is to be done. First coat of lime is done on the plastered surface and after that 2 coats of distemper is applied.

These are water paints made with base as white chalk and thinner as water and are available as dry distemper and oil bound distemper.

Related tests