General Awareness 1 MCQ (Civil)


50 Questions MCQ Test Mock test series of SSC JE Civil Engineering | General Awareness 1 MCQ (Civil)


Description
This mock test of General Awareness 1 MCQ (Civil) for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 50 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) General Awareness 1 MCQ (Civil) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness 1 MCQ (Civil) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this General Awareness 1 MCQ (Civil) exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness 1 MCQ (Civil) extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

‘Local Government’ is a subject mentioned in which list under 7th schedule of Indian constitution?

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation : The State List or List-II is a list of 59 items(after the 101st Constitutional amendment act, 2016,entry number 52 and 55 deleted.) . Initially there were 66 items in the list in Schedule Seven to the Constitution of India.

QUESTION: 2

Young Bengal Movement was founded by

Solution:

The Young Bengal movement was a group of radical Bengali free thinkers emerging from Hindu College, Calcutta. They were also known as Derozians, after their firebrand teacher at Hindu College, Henry Louis Vivian Derozio.

QUESTION: 3

Which of the following is applied on the top of the matchsticks?

Solution:
  • Red phosphorous is a type of amorphous, volatile phosphorus.
  • Red phosphorus reacts with potassium chlorate present at the tip of the match thus causing ignition.
QUESTION: 4

Which ruler of Bengal gave a portion of Orissa to the Marathas?

Solution:
  • Alivardi Khan was the Nawab of Bengal from 1740-1756.
  • He was forced to give a part of Orissa to the Marathas due to the lootings done by the Maratha cavalry which lasted a decade.
QUESTION: 5

Which company has become the world’s first trillion-dollar public company?

Solution:

Apple became the world’s first trillion-dollar public company, as a rise in its share price pushed it past the landmark valuation. The company hit a $1trillion market capitalisation 42 years after Apple was founded and 117 years after US Steel became the first company to be valued at $1bn in 1901. Apple was co-founded in 1976 by Steve Jobs, Ronald Wayne and Steve Wozniak.

QUESTION: 6

Revealed Preference Theory was propounded by which of the following?

Solution:

Revealed preference theory was propounded by the American economist Paul Samuelson. It is a method of analyzing choices made by individuals, mostly used for comparing the influence of policies on consumer behaviour. These models assume that the preferences of consumers can be revealed by their purchasing habits.

QUESTION: 7

Which among the following is TRUE regarding the composition of the Union Public Service Commission?

Solution:
  • There is no specific composition of UPSC specified in the Constitution and it has been left at the discretion of the President.
  • At least half of the members should hold an office for ten years either at the central government or at the state government.
  • No other educational qualification has been prescribed for the members of the Commission. 
QUESTION: 8

Bond energy refers to

Solution:

Bond energy (E) also known as bond enthalpy (H) is the measure of bond strength in a chemical bond. IUPAC defines bond energy as the average value of the gas-phase bond dissociation energies (usually at a temperature of 298 K) for all bonds of the same type within the same chemical species. Hence it is the energy require to break a mole of a compound.

QUESTION: 9

The best solution for overcoming the evil effects of small and uneconomic holdings is: _________.

Solution:
  • Cooperative farming is an operation in which an agency or organization helps an individual on their holdings or land by contributing for inputs like equipments, fertilisers, etc.
  • This helps the holder of the plot to overcome the shortcomings of the small plot.
QUESTION: 10

Who is known as the Grand Old Man of India?

Solution:

Dadabhai Nairoji known as the Grand Old Man of India, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader. 

QUESTION: 11

Amir Khusrow was the disciple of whom?

Solution:
  • Amir Khusrow (1253 - 1325) was a disciple of Nizamuddin Auliya. Khusrow is sometimes referred as the "voice of India", “Father of Urdu literature” and “Father of qawwali”.
  • Muhammad Nizamuddin Auliya, also known as Hazrat Nizamuddin, was a Sufi saint of the Chishti Order and arguably one of the most famous Sufis on the Indian Subcontinent.
QUESTION: 12

Which of the following is incorrect? C is the capacitance of the capacitor and V is the voltage, Q is the charge of the capacitor 

Solution:

Energy stored in the capacitor has the formula 0.5 CV2.

And Q = CV, hence option 2 is also correct.

Charge stored in the capacitor has the formula CV.

When n capacitors are connected in parallel then

Cequivalent =

C1 + C2 + C3 + …….. + Cn is the formula of equivalent capacitance when connected in parallel. 

QUESTION: 13

An object is placed at a distance of 15 cm from a concave mirror of focal length 10 cm. Find the distance of the image formed.

Solution:

Object distance, u = -15 cm, focal length f = -10 cm.

The object distance will be negative for concave mirror because the object is always kept in front of the mirror. The focal length will also take negative values because it is on the same side where the object is kept.

Using the mirror equation,

QUESTION: 14

In which of the following countries is the Kalahari desert located?

Solution:

The Kalahari Desert is a large semi-arid sandy savanna in Southern Africa covering much of Botswana, parts of Namibia and regions of South Africa.

QUESTION: 15

Capital of Benin  is ________.

Solution:

Note: Barbados’ First Female Prime Minister is Mia Mottley

QUESTION: 16

Rajbari National Park is located in which of the following states?

Solution:

Rajbari National Park is a national park in the Trishna Wildlife Sanctuary, Tripura, India

QUESTION: 17

Where is the headquarter of the Organisation for Economic Co-operation and Development located?

Solution:

The headquarters of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OPED) is located at Paris, France. It is an intergovernmental economic organisation with 36 member countries, founded in 1961 to stimulate economic progress and world trade.

QUESTION: 18

National Waterway-2 is on which water system?

Solution:

National Waterway 2 (NW-2):

  • is a section of the Brahmaputra River having a length of 891 km
  • between the Bangladesh border near Dhubri and Sadiya in Assam
QUESTION: 19

Who along with Motilal Nehru founded Swaraj Party in 1923?

Solution:

The Swaraj Party, Swarajaya Party or Swarajya Party or Swarajist Party, established as the Congress-Khilafat Swarajaya Party, was a political party formed in India in January 1923 after the Gaya annual conference in December 1922 of the National Congress, that sought greater self-government and political freedom for the Indian people from the British Raj. It was inspired by the concept of Swaraj. In Hindi and many other languages of India, swaraj means "independence" or "self-rule." The two most important leaders were Chittaranjan Das, who was its president and Motilal Nehru, who was its secretary.

QUESTION: 20

In which year did the 18th Constitutional Amendment take place?

Solution:

The 18th Amendment took place in 1966 and the amendment made it clear that the power of Parliament to form a new state also includes a power to form a new state or union territory by uniting a part of a state or a union territory to another state or union territory.

QUESTION: 21

Phonograph was invented by which scientist?

Solution:

The phonograph is a device, invented in 1877, for the mechanical recording and reproduction of sound. 

QUESTION: 22

Event: Time period

a. Period of sound wave: 10 - 12 sec

b. Period of Second pendulum of clock: 60 sec

c. Period of revolution of earth: 365 days

d. Period of radio wave: 6 - 8 sec

Choose the correct answer: 

Solution:

The time period of Sound waves is generally around 1 - 100 m sec. The period of second pendulum of clock is 60 sec. Period of revolution of earth is 365 days. Period of radio wave is 6 - 8 seconds.

QUESTION: 23

In which of the following states, the President rule has never been imposed?

Solution:

The President’s rule has never been imposed in the states of Chhattisgarh and Telangana. The state of Chhattisgarh was formed on 1st November 2000 and the state of Telangana was formed on 2nd June 2014. Both these states have seen stable governments hence there has never been a reason to impose the President’s rule.

QUESTION: 24

Name the longest river in India.

Solution:

Ganges is the longest and biggest river in India. Originating from Gangotri glacier, as Bhagirathi, it covers 2525km to fall in to Bay of Bengal. Although Indus and Brahmaputra are more lengthy than Ganges, they run over India in small length.

QUESTION: 25

Who has been named as the Most Valuable Player of the 18th edition of Asian Games?

Solution:

Japanese swimmer Ikee Rikako has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the 18th edition of Asian Games.She became the first female athlete to win the MVP title.Rikako bagged six gold and two silver medals in the tournament. She received $50,000 as prize money.

QUESTION: 26

World Trade Organization was established in–

Solution:

World Trade Organization was established in 1995. The World Trade Organization (WTO) deals with the global rules of trade between nations. Its main function is to ensure that trade flows smoothly

QUESTION: 27

Which of the following animal can be seen on Seal of Constituent Assembly of India?

Solution:

Elephant was adopted as the symbol (seal) of the Constituent Assembly.

QUESTION: 28

A plant bearing both male and female flowers is called

Solution:

A monoecious plant is a plant where both the male and female reproductive systems exist on the same plant. Monoecious plants possess some flowers that are female and others that are male. 

QUESTION: 29

Which of the following type of medicine is used for treating indigestion?

Solution:
  • Antacids are used for treating indigestion. They neutralize excess stomach acid to relieve sour stomach, heartburn, stomach upset, and acid indigestion.
  • Antibiotics are used to treat diseases caused by bacteria,.
  • Analgesics are painkillers which are used to treat pain and fever.
  • Antiseptics are used to reduce the possibility of any sepsis or infection.
QUESTION: 30

Which of the following statement is not correct?

Solution:

Isotope, one of two or more species of atoms of a chemical element with the same atomic number and position in the periodic table and nearly identical chemical behaviour but with different atomic masses and physical properties. The electronic configuration of isotopes remains same because the atoms have same atomic number. Isobars are those atoms which have same mass number but different atomic number.Two nuclei will be isotone, if they have same neutron number. The mass number of the atom is equal to the sum of the number of protons and neutrons in the nucleus. A contains 7 protons, hence it will have 8 neutrons. And since A and B are isotonic, hence neutrons will be same for B too which is 8.

QUESTION: 31

An expenditure that has been made and cannot be recovered is known as ______.

Solution:

A sunk cost is a cost that has already been incurred and cannot be recovered. Sunk costs should not be considered when making the decision to continue investing in an ongoing project, since these costs cannot be recovered.

QUESTION: 32

Which of the following ruler was known as “Amitraghata”?

Solution:

The term ‘’Amitraghata” is a Sanskrit word meaning ‘slayer of enemies’. The King Bindusara is referred to as the Amitraghata by Patanjali in his text Mahabhashya. He was the son of the Chandraguptaand the father of Ashoka.

QUESTION: 33

In which state Dharoi dam is located?

Solution:

Dharoi Dam is a gravity dam on the Sabarmati river near Dharoi, Mehsana district of northern Gujarat in India. Constructed in 1978, the dam is meant for irrigation, power generation and flood control.

QUESTION: 34

Which is the largest (by area) Union Territory of India?

Solution:

Andaman and Nicobar Islands are the largest Union territory in India. It has the total area of 8249 square Km and are located in the Bay of Bengal. Port Blair is the capital of these archipelago.

QUESTION: 35

Zojila Pass connects which of the following two pairs?

Solution:

Zojila Pass connects Srinagar and Leh.

  • In the state of Jammu and Kashmir, Zoji La is a high mountain pass, located on National Highway 1 between Srinagar and Leh in the western section of the Himalayan mountain range.
  •  It provides a vital link between Kashmir Valley and Ladakh.
  • It runs at an elevation of approximately 3,528 meters.
  • It is the second highest pass after Fotu La on the Srinagar-Leh National Highway.
QUESTION: 36

Who has been appointed as the Governor of Sikkim?

Solution:

Ganga Prasad is current governor of Sikkim.

QUESTION: 37

Quinine is obtained from a plant. What Part of the plant yields the drug?

Solution:

Quinine is an alkaloid found in the stem bark of the cinchona tree. It has been used to treat malaria since the early 1600s. It also is used as a medication for babesiosis.

QUESTION: 38

In which state has a landfill site been converted into a tree museum?

Solution:

A landfill site in Gujarat's Vadodara has been converted into a tree museum. The municipal corporation planted over 12,000 saplings of nearly 100 varieties in an area of 50,000 square metres. Gardening on the site, which is reportedly worth ₹ 250 crore, began in 2016 after locals complained of the bad smell emanating from the landfill.

QUESTION: 39

Which of the following is NOT correctly matched?

Solution:

Fourth Five Year Plan: 1966-71

  • It was launched by Indira Gandhi.
  • The Fourth Five Year Plan (1969 – 1974) was aimed at achieving ‘Progressive achievement of Self-reliance’ and ‘Growth with Stability’.
  • 14 major Indian Banks were Nationalised which increased the confidence of the people in Banking System.
QUESTION: 40

Who was the exponent of Yog Darshan?

Solution:
  • According to the philosophy of Hinduism, there are six darshans i.e., the ways of seeing the world):

  • Yoga philosophy was very popular in the 1st millennium BCE.
  • Yoga-darsana, codified in the work of Patanjali, is based on the exposition of the epistemological, metaphysical, and methodological ideas of an age-old meditative tradition and is widely known as Yoga Sutras.
  • Patanjali was a notable scholar of Samkhya school of Hindu philosophy. He is estimated to have lived between the 2nd and 4thcentury CE.
QUESTION: 41

Baby Rani Maurya was sworn in as the new Governor of which state on 26th August 2018?

Solution:

Baby Rani Maurya was sworn in as the new Governor of Uttarakhand on 26th August 2018. The oath of office and secrecy was administered to Ms Maurya by the acting Chief Justice of the Uttarakhand High Court Rajiv Sharma. Ms Maurya, a former mayor of Agra, was nominated as governor of Uttarakhand on August 21, 2018. She replaces Krishna Kant Paul whose five-year tenure ended in August 2018.

QUESTION: 42

Which is the second largest animal phylum?

Solution:

Mollusca is the second largest animal phylum. They are terrestrial or aquatic. They exhibit organ-system level of organization. Arthropoda is the largest phylum.

QUESTION: 43

Double bonds are

Solution:

Double bonds are always shorter than single bonds. Double bond involves pi bond formation and as in single bond, there is already sigma bond. The formation of double bonds brings the carbon atoms more together and hence shortening the length.

QUESTION: 44

Which among the following is not a cash crop?

Solution:

Major crops can be divided into 4 category.

Cash crop: A cash crop or profit crop is an agricultural crop which is grown for sale to return a profit. Cash crops also can be used as food but not essential.

Ex: Cotton, fruits, tea, coffee.

Food grain: Food grain is essential for human growth.

Ex: Rice, wheat, jowar, bajra, ragi.

QUESTION: 45

Which team is owned by the United Spirits Limited?

Solution:

Amrit Thomas, the President and Chief Marketing Officer at United Spirits Limited is the current owner of Royal Challengers Bangalore which was initially owned by business tycoon Vijay Malliya.

QUESTION: 46

Which of the following elements has the lowest melting point?

Solution:

Helium has the lowest melting point. The data is as follows: Helium: -272.2 °C, Potassium: 63.5 °C, Tungsten: 3422 °C, Sulphur: 115 °C

QUESTION: 47

Select the correct pair/pairs:

Solution:

QUESTION: 48

Google's UPI payments platform ‘Tez’ has been renamed as ________ at ‘Google for India 2018’ event in New Delhi.

Solution:

Google's UPI payments platform ‘Tez’ has been renamed as ‘Google Pay’ announced at ‘Google for India 2018’ event in New Delhi.Google Pay users will also be able to get pre-approved instant loans through the service.Even after the change of name, Tez users will be able to see the same home screen, bill payment links, contacts etc.

QUESTION: 49

Which of the following topologies has the highest reliability?

Solution:

A mesh network is a network topology in which each node relays data for the network. All mesh nodes cooperate in the distribution of data in the network. The network is typically quite reliable, as there is often more than one path between a source and a destination in the network, so problems in a cable affect only the two nodes attached to it.

QUESTION: 50

Which country forms the longest international border with India in the far east?

Solution:

Bangladesh and India share a 4,156 km long international border. India shares its longest international border with Bangladesh. Indian State West Bengal with 2217 Km shares longest border with Bangladesh amongst all the states.