Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 1


200 Questions MCQ Test Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering | Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 1


Description
Attempt Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 1 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Bank: Money:: Transport: ?

Solution: Transaction of money is done by the bank.

Similarly, the Transaction of goods is done by transport.

QUESTION: 2

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

8 : 28 :: 27 : ?

Solution: The relationship is

X3 : (x + 1)3 + 1

23 : (33 + 1) :: 33 : (43 + 1)

QUESTION: 3

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

NET : 13227 :: YAM : ?

Solution:

27-(N)14=13

27-(E)5=22

27-(T)20=7

Same as

27-(Y)25=2

27-(A)1=26

27-(M)13=14

QUESTION: 4

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Pyorrhea : Teeth :: Eczema : ?

Solution: Pyorrhea disease of Teeth

Similarly

Eczema disease of the skin

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

VISH : ERHS :: NAME : ?

Solution:

QUESTION: 6

Which one set of letters, when sequentially placed at a gap in the given letter series, shall complete it.

__nmmn__mmnn__mnnm__

Solution: The series is nnmm/nnmn/nnmm/nnmm. Thus, the pattern 'nnmm' is repeated.
QUESTION: 7

Which one set of letters, when sequentially placed at the gap in the given letter series, shall complete it.

a_ba_bb_ab_a

Solution: The series is abbaabbaabba. Thus, the pattern 'baab' is repeated.
QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Birds : Feathers :: ?

Solution: Birds fly with Feathers.

Same as, car run on Wheel.

QUESTION: 9

If ‘+’ means ‘x’, ‘-‘ means ‘ ÷ ’, ‘x’ means ‘-‘ and ‘ ÷ ’ means ‘+’ then the value of the given equation is:

9 + 8 ÷ 8 – 4 x 6 = ?

Solution: 9 + 8 ÷ 8 – 4 x 6 = ?

after change according to question

9 X 8 + 8 ÷ 4 - 6

=72+2-6

=68

QUESTION: 10

A is the mother of B & C. If D is the husband of C, what is A for D?

Solution:

A is the mother of B & C, and D is the husband of C.

So, A is the Mother-in-law of D.

QUESTION: 11

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: In these options, all second no. is divided by first no. except option C.
QUESTION: 12

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except for option C, all others are the country’s capital.
QUESTION: 13

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution:

QUESTION: 14

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except for option C, all others are engine vehicles.
QUESTION: 15

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except for option D, all others are divisible by any number.
QUESTION: 16

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except for option A all others are Birds fly in the sky.
QUESTION: 17

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except for option B, all others option follow this pattern

-1,-1,-1,-1

QUESTION: 18

Find odd word/letter/number from given alternatives:

Solution: Except for option A all others are internal parts of the body.
QUESTION: 19

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Good : Bad :: virtue : ?

Solution: Both the words are opposite in meaning to each other. Vice is the opposite of virtue.
QUESTION: 20

What is the angle between the two hands of a clock when the time shown by the clock is 3:30?

Solution: when it’s 3:30, the minute hand show the number 6, so we have 90 degrees from number 3 to 6

Every 15 minutes, we have 90 degrees, imply that every 5 minutes gives 90:3=30 degrees,

The hour hand shows 3:30, then the angle from 3:00 to 3:30 is 15 degrees.

Finally, we have the remainder of 90, and 15 is 90–15=75 degrees

QUESTION: 21

The following questions, select the missing number from the given.

CAT, FDW, IGZ,?

Solution: C (-1) A +(19) T

F (-1) D +(19) W

I (-1) G +(19) Z

L (-1) J +(19) C

QUESTION: 22

The following questions, select the missing number from the given.

Solution:

(71 + 9 = 80 ⇒ (80/8) = 10)

(128 + 132 = 160 ⇒ (160/2) = 20)

QUESTION: 23

The following questions, select the missing number from the given.

Solution: (9 + 3 = 12)

(= 12 + 6 = 18)

(= 18 + 12 = 30)

(= 30 + 24 = 54)

(= 54 + 48 = 102)

QUESTION: 24

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Y, X, V, S, ? ?

Solution: The above-given series is according to this pattern

+1,+2,+3,+4,+5

QUESTION: 25

The following questions, select the missing number from the given.

Solution: 3+2=5

4+2=6

Similarly,

x+2=6

x=4

Hence, the correct option is (d).

QUESTION: 26

The following questions, select the missing number from the given.

Question Figure

Answer Figure

Solution: In the Question given, images turn 900 clockwise direction.
QUESTION: 27

From the given alternative, select the word which can not be formed using the letters of the given words.

ORGANISATION

Solution: In the given word E missing.
QUESTION: 28

Which figure represents the relationship between religion, mosque, temple?

Solution: Religion, Mosque, Temple are different from each other.
QUESTION: 29

Amongst the following words, which appear fourth in the dictionary?

Solution: According to the alphabet dictionary, Option D comes last.

Alphabet - set of letters or other signs used in a writing system, usually arranged in a fixed order, each letter or sign being used to represent one or more than one phoneme in the language being transcribed any set of symbols or characters, esp. One represents speech, basic principles or rudiments, and a subject.

QUESTION: 30

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

3, 10, 20, 33, 49, 68, ?

Solution:

∴ 68 + 22 = 90

QUESTION: 31

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

BG, GC, HN, N?

Solution: BG = B (+5) → G

GC = G (-4) → C

HN = N (+6) → N

Similarly

NI = N (-5) → I

QUESTION: 32

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

5, 7, 25, 49, 125, ?

Solution: 5, 7, 25, 49, 125, ?

(51, 71, 52, 72, 53, 73(343))

QUESTION: 33

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

F-1, G-3, J-5, O-7, ..?

Solution: In letters series:-+0,+2,+4,+6,+8

and in no.:1,3,5,7,9

QUESTION: 34

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

1236, 2346, 3456, 4566, ?

Solution: 1236, 2346, 3456, 4566, ?

In this series:

+1 in starting three letters and last as it is in this series.5676

QUESTION: 35

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

T, R, P, N, L, ??

Solution:

QUESTION: 36

If RED = 54, PEN = 70 then DANCE = ?

Solution: (R = 18, E = 5, D = 4)

(18 + 4 + 5 = 27 ⇒ 27 x 2 = 54)

(P = 16, E = 5, N = 14 ⇒ 35 x 2 = 70)

(D = 4, A = 1, N = 14, C = 3, E = 5 ⇒ 27 x 2 = 54)

QUESTION: 37

In a particular code language, "PRATAP" is written as “1618120116”. How is "NAVIN" written in that code language?

Solution: PRATAP → 16 18 1 20 1 16

Similar (According to position number as per the alphabetical order)

NAVIN → 14 1 22 9 14

Thus option (A) is correct.

QUESTION: 38

A piece of paper is folded and cut as shown in the question figures. From the given answer, figures indicate how it will appear when opened?

Question Figure

Answer Figure

Solution:

When the question figure is opened, the correct answer figure will appear as shown in option (D).

QUESTION: 39

The father’s age is twice that of the elder son. Ten years hence the age of the father will be three times that of the younger son. If the difference between the ages of the two sons is 15 years, then the father’s age?

Solution: Let "x" be the present age of the elder son.

Then the father's present age is 2x, while the younger son's present age is (x-15).

In 10 years: The father's age will be (2x)+10.

the younger son's age will be (x-15) + 10 = x-5.

On the other side, in ten years, the father’s age will be 3(x-5).

Thus you get an equation

⇨ 2x + 10 = 3(x-5).

Simplify and solve for x:

⇨ 2x + 10 = 3x - 15

⇨ 10 + 15 = 3x - 2x

⇨ x = 25.

The elder son's present age is 25 years.

The younger son's present age is 25-15 = 10 years.

The father's present age is 2×25 = 50 years.

QUESTION: 40

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?

(1) Family

(2) Community

(3) Member

(4) Locality

(5) Country

Solution: Member → Family → Locality → Community → Country
QUESTION: 41

Which answer figure completes the pattern in the question figure.

Solution:

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 42

From the given answer figure, select the one in which the question figure is embedded/hidden.

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 43

A man facing south, turns to his left and walk 10 m, then he turns to his right and walks 15 m, again he turns to his left and walk 5 m and then he turns left and walk 15 m. In which direction is he facing now?

Solution:

QUESTION: 44

Select the set of symbol which can fitted in the equation?

5 – 3 – 8 – 4 – 2 = 21

Solution: 5 x 3 + 8 - 4 ÷ 2 = 21
QUESTION: 45

Direction: The following questions below are given some statements followed by some given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:

Statement: All girls are cats.

Some cats are rats.

Conclusions:

I. Some cats are girls.

II. Some rats are girls.

III. All rats are cats.

Solution: Only I conclusion follow

I. Some cats are girls.

QUESTION: 46

Direction: The following questions below are given some statements followed by some given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:

Statements:

All boys are honest.

Surendra is honest.

Conclusions:

I. Surendra is a boy.

II. All honest peoples are boys.

Solution:
QUESTION: 47

A word is represented by only one set of numbers given in any alternative. Two letters represent the sets of numbers shown in the alternatives as in the two matrices given below. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4, and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and column. E.g., ‘A’ can be represented by 01, 20, etc., and ‘D’ can be represented by 56, 65, etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘WORD.’

Solution:
QUESTION: 48

If a mirror is placed on the line MN, then which of the mirror image of the object, choose answer figure is right in given fig.

Solution:

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 49

Unscramble the following letters to frame a meaningful word. Then find out the correct numerical position of the letters.

T N D R A E

1 2 3 4 5 6

Solution: 5, 4, 3, 6, 2, 1

hence the correct answer is option C.

QUESTION: 50

X is elder than Z, Y is younger than Z, Z is elder than W, W is younger than X. Who is the eldest?

Solution: X>Z>W>Y

The eldest to youngest is X, Y or Z, W.

So , X is the eldest.

QUESTION: 51

Classification of Economics into two branches (Macro Economics and Micro Economics) was done by-

Solution: Ragnar Frisch, a Norwegian Economist, is credited with economics division into Microeconomics and Macroeconomics. He introduced this difference between Microeconomics and Macroeconomics in 1933.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 52

Consider the following pairs of Indian embroidery?

(1). Kashida - Karnataka

(2). Phulkari - Punjab

(3). Kasuti - West Bengal

Choose the correct option using the codes given below-

Solution: Embroidery in India includes dozens of regional embroidery styles that vary by region on the varied Indian clothing styles. Designs in Indian embroidery are formed based on the texture and the creation of the fabric and the stitch. The dot and the alternate dot, the circle, the square, the triangle, and permutations and combinations constitute the design.

Kashida is of Jammu Kashmir, while Kasuti is of Karnataka. Phulkari is of Punjab.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 53

Which Indian technological institution has partnered with a Denmark-based firm to start DESMI Centre of Excellence on Waste-to-Wealth, which will support implementing a framework of pilot projects that address waste collection and management with possible energy generation?

Solution: IIT Delhi has partnered with a Denmark-based firm to start DESMI Centre of Excellence on Waste-to-Wealth, which will support implementing a framework of pilot projects that address waste collection and management with possible energy generation?

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 54

Rate of growth of an economy is measured in terms of-

Solution: National income measures the monetary value of the flow of output of goods and services produced in an economy over some time.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 55

The basic characteristic of oligopoly is-

Solution: An Oligopoly Market refers to a market situation where few sellers sell identical or different products, thereby dominating the market by controlling the product’s price.

In an Oligopoly market, there are few sellers and many buyers. As a result, some of these firms enjoy extensive control over the product’s price.

Oligopoly is closest to monopoly. The only difference is the number of players involved. It has only one player in a monopoly market, whereas, in an oligopoly, there are more than two players.

A prime example of an Oligopoly market is visible in the tablet and smartphone: Apple iOS and Google Android combined share more than 90% global market share.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 56

Which one of the following is used to restore the color of old oil paintings?

Solution: The white pigment in the old painting turns black due to the formation of PbS. This white pigment is restored by using hydrogen peroxide.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 57

The supreme court of India was set up by the-

Solution: The Supreme Court of Judicature at Fort William, Calcutta (Kolkata) was founded in 1774 by the Regulating Act of 1773. It replaced the Mayor's Court of Calcutta and was British India's highest court from 1774 until 1862 when the High Court of Calcutta was established by the Indian High Courts Act 1861.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 58

Which constitutional amendment provided constitutional status to panchayat raj institutions?

Solution: In the history of Panchayati Raj, in India, on 24 April 1993, the Constitutional (73rd Amendment) Act 1992 came into force to provide constitutional status to the Panchayati Raj institutions.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 59

Who has the power to pardon in case of capital punishment?

Solution: Article 72 says that the president shall have the power to grant pardons, reprieves, respites, or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offense.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 60

The Union Public Service Commission of India has been established under-

Solution: The Union Public Service Commission has been established under Article 315 of the Constitution of India. UPSC traces its origin to the first Public Services Commission established in 1926 and the Federal Public Services Commission established in 1935.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 61

The Harappans worshipped-

Solution: It was widely suggested that the Harappan people worshipped a Mother goddess and Pashupati symbolizing fertility. A few Indus valley seals displayed swastika signs in many religions, especially in Indian religions such as Hinduism, Buddhism, and Jainism.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 62

Gandhiji started the Dandi March for-

Solution: Salt March or Dandi March was a 24-day non-violent march led by Mahatma Gandhi. New Delhi: On March 12, 1930, Gandhiji walked from his ashram in Sabarmati in today's Gujarat to the small town of Dandi near coastal Surat to protest against the repressive salt tax imposed by the colonial government. This march covering roughly 385 km worked as a catalyst for India's struggle for Independence.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 63

What is the capital of the Bahmani kingdom in 1347 AD?

Solution: The Bahmani capital was Ahasanabad (Gulbarga) between 1347, and in 1425 it was moved to Muhammadabad (Bidar). The Bahmani contested the control of the Deccan with the Vijayanagara Empire to the south.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 64

Who established four great Mathas at the four corners of India______Sringeri, Puri Dwarka, and Badrinath?

Solution: Shankaracharya was an early 8th-century Indian philosopher and theologian who consolidated the doctrine of Advaita Vedanta. He established four major mathas in different regions of India - Badrinath, Dwarka, Puri, Sringeri.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 65

The local name of Mohenjodaro is-

Solution: Mohenjo-Daro, the modern name for the site, has been variously interpreted as "Mound of the Dead Men" in Sindhi and as "Mound of Mohan" (where Mohan is Krishna).

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 66

Which is the longest dam in India?

Solution: Structure. The Hirakud Dam is a composite structure of the earth, concrete, and masonry. 10 km (6.2 mi) north of Sambalpur, it is the longest major earthen dam in India, measuring 25.8 km (16.0 mi) including dykes, and stands across the Mahanadi.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 67

Presidential form of government is based on the principle of:

Solution: Presidential form of government is based on the principle of independence of the Executive.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 68

Which one of the following regions does not come under the Mediterranean type of climate?

Solution: Eastern coast of South Africa has a Mediterranean type of climate. Cape Town has a Mediterranean-style climate: wet and cool winters, dry and warm summers. The weather in Cape Town is influenced by two currents: the warm Agulhas current from the Indian Ocean side and the cold Benguela current on the Atlantic side.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 69

The main cause of faulting is-

Solution: Tensional stress, meaning rocks pulling apart from each other, creates a normal fault. The hanging wall and footwall are torn apart from each other with normal faults, and the hanging wall drops down relative to the footwall.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 70

Name the country where the headquarters of the World Bank is situated?

Solution: The main offices of the World Bank are located in Washington D.C. This location was chosen in March of 1946.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 71

Most primitive living vascular plant are-

Solution: Pteridophytes are primitive vascular plants, commonly known as ferns. Unlike other vascular plants, the life cycle of ferns is split between free-living gametophyte and sporophyte phases.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 72

Temporary wilting occurs in plants due to-

Solution: Temporary wilting is when the amount of water lost from the plant during transpiration is greater than the amount of water absorbed from the soil. This occurs when the turgor pressure in non-lignified plant cells falls towards zero due to diminished water in the cells.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 73

Lichens are a symbiotic association of-

Solution: A lichen is not a single organism; it is a stable symbiotic association between a fungus and algae and/or cyanobacteria. The lichen symbiosis is thought to be a mutualism since both the fungi and the photosynthetic partners, called photobionts, benefit.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 74

What is the minimum limit for the RTGS transfer system?

Solution: RTGS (Real Time Gross Settlement) is a funds transfer system where the transfer of money or securities occurs from one bank to another on a ‘real-time and ‘gross’ basis. The minimum limit for RTGS transfer is 2 Lakhs.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 75

Which of the following is present only in plant cells?

Solution: Cell wall is the outermost, rigid, protective, non-living, and supporting layer found in plant cells, bacteria, cyanobacteria, and some protists but absent in animal cells.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 76

The yellow color of mangoes is due to the presence of

Solution: The mango tree builds yellow-orange pigment in its fruits, and this substance is called “carotene.” Do you see why it’s called like that? Because carrots contain the same. Carotene reflects yellow and orange light, and it absorbs blue.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 77

Lunar eclipse is caused by the shadow of the-

Solution: A lunar eclipse occurs when the Moon passes directly behind Earth and into its shadow. This can happen only when the Sun, Earth, and Moon are exactly or very closely aligned (in syzygy), with Earth between the other two. Earth completely blocks direct sunlight from reaching the Moon during a total lunar eclipse.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 78

Which one of the following is used as an active device in electronic circuits?

Solution: Active Components, Some examples for active devices are battery, vacuum tubes, transistor, and SCR (silicon controlled rectifier/thyristor). Controlling the current flow in the circuit may be helped by another small current or voltage.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 79

A box of asteroids is located in the middle of the solar system-

Solution: Although asteroids orbit the sun like planets, they are much smaller than planets. There are lots of asteroids in our solar system. Most of them live in the central asteroid belt—a region between the orbits of Mars and Jupiter. Most asteroids in our solar system can be found in the asteroid belt, between Mars and Jupiter.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 80

Electrocardiograph (ECG) is used to measure-

Solution: An electrocardiograph (ECG) is a test used to measure the electrical activity of the heartbeat. This electrical activity causes contractions of the heart muscle, which results in the heart's pumping action.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 81

USB stands for-

Solution: USB is defined as an acronym that stands for Universal Serial Bus, a type of computer port that can be used to connect equipment to a computer. An example of a USB is the interface used to upload pictures from a digital camera to a computer.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 82

In computer network terminology, WAN stands for-

Solution: WAN - vast area network

A computer network that spans a relatively large geographical area. Typically, a WAN consists of two or more local-area networks (LANs).

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 83

Which element produces hydrogen on reaction with strong alkali?

Solution: Sulphur (S) produces hydrogen on reaction with alkali.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 84

Which of the following international prizes/awards is given for outstanding contribution in Journalism?

Solution: Oscar is given in the film industry.

Booker prize is given in the field of books.

Sullivan award is given in the field of sports.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 85

Who wrote The book 'To Live or Not Live'?

Solution: Nirad C. Chaudhuri wrote The book 'To Live or Not Live.’ Nirad C. Chaudhuri was an Indian Bengali−English writer and man of letters.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 86

Salt that dissolves in aqueous ammonia solution is-

Solution: Copper(II) ion reacts with stoichiometric quantities of aqueous ammonia to precipitate light blue (Cu(OH)2). Some essential salts may also form. The precipitate does not dissolve in excess sodium hydroxide unless the NaOH solution is very concentrated.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 87

The Indian Air Force celebrated its Golden jubilee in

Solution: Indian air force was officially established on 8th October 1932. Golden jubilee celebrates after the completion of 50 years of existence. So In 1982 Indian Air Force will herald a golden jubilee.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 88

Biotic environment includes-

Solution:
  • The biotic environment includes all the living organisms in the environment or the ecosystem that are broadly classified as producers, consumers, or decomposers.

  • All the non-living materials like rocks or sand make up the abiotic environment.

  • The producers or autotrophs, mainly plants, produce their food and are a source of food for other living organisms.

  • Consumers or heterotrophs are animals or plants that depend on producers for food.

  • The decomposers or the detrivores depend on consumers for food and break the complex food molecules into simpler ones to be reused again by the producers.

  • Thus the components of a biotic environment form the food chain.

the correct answer for the given answer is (d) all of the answers.

QUESTION: 89

A natural phenomenon that becomes harmful due to pollution is-

Solution: A natural phenomenon that becomes harmful due to pollution is the greenhouse effect. The greenhouse effect is the process by which radiation from a planet's atmosphere warms the planet's surface to a temperature above what it would be without its atmosphere.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 90

Decomposers include-

Solution: Examples of decomposers include bacteria, fungi, some insects, and snails, which means they are not always microscopic. Fungi, such as the Winter Fungus, eat dead tree trunks. Decomposers can break down dead things, but they can also feast on decaying flesh while it's still on a living organism.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 91

The Union Cabinet has recently approved an agreement with UNESCO to establish the International Training Centre for Operational Oceanography. The centre will set up in which city?

Solution: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has recently approved the establishment of the International Training Centre for Operational Oceanography, as a Category-2 Centre (C2C) UNESCO, in Hyderabad. The purpose of this Agreement is to establish a training centre towards the development of capacity for the countries on the Indian Ocean Rim (IOR), African countries bordering the Indian and Atlantic Oceans, small island countries under the framework of UNESCO. The operational oceanography conducts systematic oceanographic studies to provide information services to various sectors viz. fisherman, disaster management, shipping, ports, coastal states, navy, coast guard, environment, offshore industries for conducting their day-to-day operations.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 92

The first woman in the world to have climbed Mt. Everest twice is-

Solution: Santosh Yadav is an Indian mountaineer. She is the first woman to climb Mount Everest twice and the first woman to climb Mt. Everest from Kangshung Face successfully. She climbed the peak first in May 1992 and then again in May 1993.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 93

Which Union minister has launched National CSR Data Portal & Corporate Data Portal?

Solution: Shri Arun Jaitley, Union Minister for Finance and Corporate Affairs launched the National CSR Data Portal & Corporate Data Portal today in Shri P.P. Chaudhary, Minister of State for Corporate Affairs and Law & Justice.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 94

Amir Khusrau was a famous poet in the court of-

Solution: "Amir Khusro was a famous poet in the court of Alauddin Khilji. He was born as Ab'ul Hasan Yamīn ud-Dīn K͟husrau in 1253 in Patiyali in Kasganj, Uttar Pradesh. During Alauddin Khilji as a court poet, he wrote the 'Khaza'in ul-Futuh' (The treasures of victory).Au

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 95

In the year 1905, Gopal Krishan Gokhale founded the-

Solution: In 1905, when Gokhale was elected president of the Indian National Congress and was at the height of his political power, he founded the Servants of India Society to further one of the causes dearests to his heart: the expansion of Indian education.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 96

Gandhiji believed that Satyagraha is a weapon of-

Solution: Satyagraha is the weapon of the brave; one who is capable of self-suffering can use it. That strength can come only by following the path of truth with non-violence, as is emphasized in satyagraha. Gandhi's fundamental belief is in Satya, 'truth,' which he also calls God. Satya is the ruling principle of the universe.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 97

Pt. Shiv Kumar Sharma is an exponent of-

Solution: To Pandit Shivkumar Sharma, the santoor, a Sufi instrument from the Kashmir valley, owes its classical status. Without a doubt, Pandit Shivkumar Sharma has enthralled millions with his music.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 98

Patanjali is well-known for the compilation of

Solution: Since the early time, baba Ram dev has been promoting various sutra for making one’s poor physical condition better. Patanjali offers multiple ways and instructions to enhance your life.

Various events are organized where people are gathered to learn the techniques and make people’s lives more joyful. Anyone can easily practice the yoga sutras at the place they prefer. There are also practices, higher form of yoga sutra which needs more dedication.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 99

Which of the following Presidents of America abolished Slavery?

Solution: When Abraham Lincoln accepted the nomination for the Union party for President in June 1864, he called for the first time to passage the finest exponent of the Santoor ever, the Thirteenth Amendment to the United States Constitution to immediately abolish slavery and involuntary servitude except as a punishment for a crime.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 100

Who is the first woman cosmonaut of the world?

Solution: Soviet cosmonaut Valentina Tereshkova became the first woman to fly to space when she launched on the Vostok 6 mission on June 16, 1963. Valentina Tereshkova was the first woman to go into the room.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 101

Dissolved oxygen in streams is :

Solution:

Plants give oxygen during the daytime, much more than what they require, activity being maximum at mid-noon, due to the sun's effects on photosynthesis.

QUESTION: 102

The maximum shear force in a cantilever beam with uniformly distributed load W per unit length, over the whole length L, is

Solution:

The maximum shear force in a cantilever beam with uniformly distributed load W per unit length, over the whole length L, is at the fixed end.

QUESTION: 103

Grit is a

Solution: Grit is a beam. Grid floor systems consisting of beams spaced at regular intervals in perpendicular directions, monolithic with the slab. They are generally employed for architectural reasons for large rooms such as auditoriums, vestibules, theatre halls, showrooms of shops where column-free space is often the main requirement. The rectangular or square void formed in the ceiling is advantageously utilized for concealed architectural lighting. The sizes of the beams running in perpendicular directions are generally kept the same. Instead of a rectangular beam grid, a diagonal.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 104

Which one of the following will be preferred for a column?

Solution: Generally rolled ISHB sections with additional intermediate support in the weak direction are used as column sections.
QUESTION: 105

The shape of the bending moment diagram for a uniformly distributed load is:

Solution: The equation for a bending moment of a UDL acting on a beam is of the order of 2nd degree, which in mathematical terms is represented by a parabola.
QUESTION: 106

The minimum clear cover (in mm) for footing, according to IS 456 : 2000, shall be

Solution: Clause 26.4.2.2

The clear cover should not exceed 75 mm in any case. According to IS 456 : 2000 nominal cover shall not be less than the diameter of the bar. The nominal cover is specified to meet durability requirements in Table 16 on page 47 of the IS Code.

QUESTION: 107

Material following Hooke's Law have:-

Solution: Hooke's law states that within elastic limit stress for most of the materials is proportional to the strain.
QUESTION: 108

The value of Poisson's ratio of concrete is

Solution: The value of Poisson's ratio of concrete is 0.2.

Poisson’s ratio of concrete is the ratio of transverse strain to longitudinal strain in a concrete specimen subjected to axial loads. The longitudinal strain and vertical strain are produced due to concrete volume reduction under compression load. Volume reduction of the concrete specimens is the result of crushing small aggregate sizes due to exerted loads. Poisson’s ratio of concrete is a constant for determining the stress and deflection properties of structures such as beams, plates, and shells

QUESTION: 109

The effective span, of the cantilever slab at the end of a continuous slab is,

Solution: For end span with one end free and other continuous, the effective span shall be equal to the clear span plus half the effective depth of the beam or slab or clear span plus half the width of discontinuous support whichever is less.
QUESTION: 110

If the quadrantal bearing of a line is N25W, then the Whole Circle Bearing of the line is

Solution:

Quadrantal circle bearing = N 25W

Whole circle bearing =360−25=335

Hence, the correct option is (c).

QUESTION: 111

The operation of leveling across any river is termed as

Solution: Levelling from both the reciprocal ends eliminates the error caused due to curvature and refraction.
QUESTION: 112

Velocity distribution in a turbulent boundary layer follows:

Solution: In turbulent boundary layer velocity distribution follows ((1/7)th) power-law i.e., logarithmic law.
QUESTION: 113

The maximum n permissible shear stress given in BIS 456-1978 is based on

Solution: The maximum n permissible shear stress given in BIS 456-1978 is based on Diagonal compression failure.
QUESTION: 114

Which of the following is not true for a properly biased transistor?

Solution: A properly biased transistor can only perform the following functions

I. It can work as a current amplifier.

II. It can work as a voltage amplifier.

III. It can work as a switch.

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 115

The relation between

K = Bulk Modulus

E = Young's Modulus and

G = Modulus of rigidity is given by

Solution:

Young modulus can be expressed using Bulk modulus and Poisson’s ratio as –

E=3K(1−2μ)

Similarly, Young’s modulus can also be expressed using rigidity modulus and Poisson’s ratio as-E=2G(1+2μ)

Combining the above two-equation and solving them to eliminate Poisson’s ratio we can get a relation between Young’s modulus and bulk modulus k and modulus of rigidity as -E=9KG/(G+3K)

(9KG)/3K+G

QUESTION: 116

Viscosity is due to

I. Surface tension

II. Cohesion

III. Intermolecular attraction

IV. Vapour pressure

Solution:
  • II. Cohesion

  • III. Intermolecular attraction

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 117

The plan of a building is in the form of a rectangular with centre dimensions of the outer walls as 10.3 and 17.3m. The thickness of the walls in the superstructure is 0.3m. Then its carpet area is

Solution: Carpet area = (10.3 - 0.3) x (17.3 - 0.3) = 170m2
QUESTION: 118

In the case of tension member consisting of two angles back to the back of the same side of gusset plate, what is K equal to? Where (A1) - Area of the connected leg (A2) - Area of outstanding leg

Solution:

QUESTION: 119

Moment of inertia of a rectangular section, having 'b' width and the depth 'd', about its vertical centroidal axis is-

Solution: Moment of inertia of rectangular section about an axis passing through CG and parallel to width will be db3/12
QUESTION: 120

Coarse soil generally

Solution: Coarse-grained soil is frequently identified based on the particle size or grain size. Particles with a diameter larger than 4.75 mm are termed gravel and particles with a diameter range between 4.75 mm to 75 microns are known as sand.
QUESTION: 121

Aneroid Barometer is a device used for measuring

Solution: An aneroid barometer is an instrument used for measuring pressure as a method that does not involve liquid. Invented in 1844 by French scientist Lucien Vidi, the aneroid barometer uses a small, flexible metal box called an aneroid cell (capsule), which is made from an alloy of beryllium and copper.
QUESTION: 122

A material has identical properties in all direction is said to be

Solution: Isotropic – Identical properties in all properties change in (x,y,z) directions.
QUESTION: 123

The nominal diameter of a rivet is 20mm. The strength of rivet in single shear if permissible shear stress in a rivet is (100/Nmm2,), is,

Solution: Strength of the rivet i single shear (=(π/4)d2tvf)

Gross diameter, d=20+1.5=21.5mm

Strength of rivet in single shear = (π/4) x (21.5)2 x 100 x 10-3 = 36.05kN

QUESTION: 124

The method of irrigation adopted at places where there exists an acute scarcity of irrigation water is:-

Solution: In this method, water is slowly and directly applied to the root zone of plants thereby minimizing the losses by evaporation and percolation.
QUESTION: 125

The survey was done to locate boundaries of a field and to determine its area is called

Solution: CHAIN AND CROSS STAFF SURVEY Aim: To locate the boundaries of a given field and also to determine the area.
QUESTION: 126

In reciprocal leveling, the error which is not completely eliminated, is to to

Solution: It depends upon the surrounding temp and sensitivity of the bubble tube.
QUESTION: 127

A crop requires 19 cm of water in 14 days, then the duty of the crop is

Solution: Duty

QUESTION: 128

The maximum permissible stress for hand driven rivet in shear is : -

Solution: The maximum permissible stress for hand-driven rivet in shear is (80N/mm2).

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 129

A metallic tape is made of

Solution: Cross staff survey is done to locate the boundaries of a field and to determine its area. A chain line is run through the centre of the area which is divided into a number of triangles and which is divided into a number of triangles and trapezoids. The offsets to the boundary are taken in order of their chainages. The instruments required for a cross-staff survey are chain, tape, arrows, and cross-staff. After the fieldwork is over the survey is plotted to a suitable scale.
QUESTION: 130

If the fineness modulus of sand is 2.7, it is geared as,

Solution: If the fineness modulus of sand is 2.7, it is geared as medium sand.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 131

Resultant pressure of the liquid in case of an immersed body acts through which of the following?

Solution:

Resultant pressure of the liquid in case of an immersed body acts through centre of pressure.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 132

In the long and short wall method of estimation, the length of the longwall is the centre distance between the walls and

Solution: For finding out the length of a short wall or cross wall subtract from the centre length, so the one breadth of the wall, which gives the length of the short wall (in-to-in) (instead of adding). Note: The length of the longwall usually decreases from earthwork to brickwork, and the length of the short wall is increased.
QUESTION: 133

Estimate expected to be least accurate is:

Solution: The estimate expected to be least accurate is the Plinth area estimate.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 134

Acidity in water is caused due to

Solution: Carbon dioxide is the most common cause of acidity in water. Photosynthesis, respiration, and decomposition all contribute to pH fluctuations due to their influences on CO2 levels. This increases H2CO3, which decreases pH. The effect is becoming more evident in oceanic pH studies over time.
QUESTION: 135

The yield of a well depends upon

Solution: yield of a well is the rate at which water percolates into the well under the safe maximum depression head or the critical depression head. It depends on the position of the water table, permeability, and porosity of the soil, rate of water withdrawal from the well, and amount of water storage in the well.
QUESTION: 136

A two hinged arch is statically indeterminate by

Solution: Two-hinged arch is the statically indeterminate structure to degree one. Usually, the horizontal reaction is treated as redundant and is evaluated by the method of least work.
QUESTION: 137

Which of the following is not a retarding admixture?

Solution: Sodium silicate is an accelerating admixture whereas gypsum tartaric acid and sugar are used as retarding admixtures.
QUESTION: 138

The minimum value of camber provided for thin bituminous surface hill roads, is

Solution:

The minimum value of camber provided for thin bituminous surface hill roads, is 2.5%

QUESTION: 139

The effective slenderness ratio of a column fixed at both ends is:

Solution: The effective length of a fixed column, i.e., effectively held in position and restrained against rotation at both ends is 0.65 L/r.
QUESTION: 140

A RC column 4m long and 400mm in dia is reinforced by 8 bar of the 20mm dia, find the safe load, the column can carry, (σsc = 4N/mm2, σse = 130N/mm2)

Solution:

QUESTION: 141

The dimension for vorticity is

Solution: The dimension for vorticity is (T−1)

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 142

The saturated unit weight of a fully saturated soil having void ratio is 0.67 and specific gravity is 2.67, is

Solution:

QUESTION: 143

The part of the wall on which the arch rests, is called

Solution: The part of the wall on which the arch rests, is called an abutment.

The clear horizontal distance between two supports of an arch is called a span.

The exterior curved surface of the arch is called the extrados.

QUESTION: 144

When lower values are inside the loop of a contour plot it indicates

Solution: A loop of a contour plot indicates a particular level, when plots of loop values go on decreasing inside it indicates a fall in level, which is generally categorized as a depression.
QUESTION: 145

Malleability is the property by which material can

Solution: The property by which a material can be uniformly extended in a direction without rupture is malleability. A malleable material posses a high degree of plasticity.
QUESTION: 146

For constructing dams and foundation, the type of cement generally used is:

Solution: For constructing dams and foundations, the type of cement generally used is port lands blast furnace cement.
QUESTION: 147

The length of a tangent of a curve whose radius is R and the angle of deflection (Δ) is

Solution:
QUESTION: 148

The volume of voids to volume of solids is known as

Solution: The void ratio of a mixture is the ratio of the volume of voids to the volume of solids. is porosity, VV is the volume of void-space (air and water), VS is the volume of solids, and VT is the total or bulk volume.
QUESTION: 149

While estimating for plastering, usually no deduction is made for:

Solution:
  • End of beams

  • Small opening upto 0.5 sq.m.

  • End of rafters

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 150

Which one of the following is categorized as a long term of pre-stress in a pre-stressed concrete member?

Solution: Loss due to relaxation of strands is categorized as a long term of pre-stress in a pre-stressed concrete member.
QUESTION: 151

Which of the following material has a Poisson's ratio of more than 1?

Solution: As the maximum value of Poisson's ratio cannot exceed 0.5
QUESTION: 152

Bulking:

Solution: Bulking Increases with finesses of aggregates and is a negligible case of coarse aggregates, It has great importance in the case of fine aggregates or sand.
QUESTION: 153

Which type of hall can be generally used for moderate discharge of 40-60 cumes and low fall heights of 1m to 1.5 m?

Solution: Option (c) is the correct Ogee fall that has convex and concave curves. Due to smooth transition, the kinetic energy of the flow is not at all dissipated. This causes erosion of downstream beds and banks. It is not used these days. Well (Cylindrical or siphon well) fall is necessary in the case of falls greater than 1.8m and for discharges greater than 0.29m3/s. Thus it is used for larger drop and smaller discharges. Simple vertical drop type and Sarda type falls are used for small discharges which vary over a wide range. They are suitable for discharges upto 15 cumecs and drops upto 1.5m Straight Glacis falls are designed such that hydraulic jump occurs on the glacis, causing sufficient energy dissipation. They can be adopted suitably for discharges upto 60 comecs and drop upto 1.5m and can be even flamed. Baffle fall (English fall) may be used for all discharges when the drop is more than 1.5m.
QUESTION: 154

If the area of tension reinforcement provided is greater than required for a balanced reaction, then the RCC beam is called:

Solution:

If the area of tension reinforcement provided is greater than required for a balanced reaction, then the RCC beam is called over-reinforced.

QUESTION: 155

The maximum strain in the tension reinforcement in the section at failure shall not be less than:

Solution: The maximum strain in the tension reinforcement in the section at failure shall not be less than: ((fy/1.15Es) + 0.002)

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 156

Acid rain is caused due to which of the following?

Solution: H2SO4

HNO3

Acid rain is caused by a chemical reaction that begins when compounds like sulfur dioxide and nitrogen oxides are released into the air. These substances can rise very high into the atmosphere, where they mix and react with water, oxygen, and other chemicals to form more acidic pollutants, known as acid rain

QUESTION: 157

For the beam shown in the figure the magnitude of the vertical reaction at 'A' is

Solution:

QUESTION: 158

A mild steel wire is 10mm in diameter and 1mm long. If the wire is subjected to an axial tensile load of 10kN, find an extension of the road (Take E = 200 x 109.)

Solution:

QUESTION: 159

A column is a compression member, the effective length of which exceeds

Solution:

As per IS 456 : : 2000, clause 25.1.1

Column or strut is a compression member, the effective length of which exceeds three times the least lateral dimension.

QUESTION: 160

The variation in declination due to magnetic storms is called

Solution: Diurnal: It is a daily variation which changes with locality, season (more in summertime, more in day time)

Annual Variation: Yearly swing 1' or 2' in amplitude, it varies from place to place

Secular Variation: Has periodic character, (Pd. 250 years)

QUESTION: 161

Broadly spaced contour lines on a map show that the area is

Solution: Contour lines that are relatively close together indicate a slope that is fairly steep. Contour lines that are further apart indicate a slope that is relatively flat. The area of the map above boxed in orange shows an area that has a fairly steep slope, while the area boxed in purple is a relatively flat area.
QUESTION: 162

The ratio (water content−plastic limit/plasticity index) for a soil mass is called

Solution: The ratio (water content−plastic limit/plasticity index) for a soil mass is called the Liquidity index. Hence the correct answer is option A.
QUESTION: 163

The resistance of an aggregate to impact is known as

Solution: The property of a material to resist impact is known as toughness. The aggregate impact value is a measure of resistance to sudden impact or shock, which may differ from its resistance to gradually applied compressive load.
QUESTION: 164

The diameter of rivet hole in tension members using rivet of diameter more than 24 mm will be equal to

Solution:

The diameter of the rivets when hot is equal to the diameter of the hole and is called the gross diameter. Gross diameter = nominal diameter (1.5mm, φ25mm)

QUESTION: 165

Torsion resisting capacity of a given RC section

Solution: As the area of longitudinal and transverse reinforcement increases and hence the torsion resistance capacity of the section increases. To resist torsion section reinforcement must consist of closely spaced stirrups and longitudinal bars.
QUESTION: 166

To form a still water pocket in front of the canal head, the following is constructed:

Solution:

The functions of the divider wall are as follows

To form a still water pocket in front of the canal head so that the suspended silt can be settled down which then later be cleaned through the scouring sluices from time to time.

It controls the eddy current or crosses current in front of the canal head.

QUESTION: 167

From a design point of view, spherical pressure vessels are preferred over cylindrical pressure vessels become they

Solution: From a design point of view, spherical pressure vessels are preferred over cylindrical pressure vessels become they have a large volume for the same quantity.
QUESTION: 168

Pick up the correct statement:

Solution:
  • Crippling stress depends only upon the geometry and Young's Modulus of a column

  • Crippling stress varies parabolically with its slenderness ratio

  • Crippling stress varies parabolically hardening slenderness ratio

QUESTION: 169

For unstiffened webs of girders, the thickness of the web shall not be less than

Solution: For unstiffened webs of girders, the thickness of the web shall not be less than D1/85.
QUESTION: 170

IRC has specified the maximum value of stripping value of bitumen not be exceeded

Solution: IRC has specified the maximum value of stripping value of bitumen not be exceed 2%.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 171

Tricalcium aluminate C3A

Solution:

Tricalcium aluminate ((C3A)) has lost resistance to sulfate attack.

QUESTION: 172

The head loss in turbulent flow in a pipe varies

Solution: hf = 4fLV2/2gD

The head loss in turbulent flow in a pipe varies approximately as the square of the velocity.

QUESTION: 173

According to the Dickens formula, the flood discharge Q in cumes is given by

Solution: According to the Dickens formula, the flood discharge Q in cumes is given by CA3/4

Where C = Dickens coefficient

A = Area of the basin in sq. km.

QUESTION: 174

Garret diagram, for the design of irrigation channels, is based on

Solution: Garret's diagram:
  • It gives the graphical method of designing the channel dimensions based on Kennedy's Theory.

  • The diagram has discharge plotted on the abscissa.

  • The ordinates on the left indicate the slope and on the right water depth in the channel & critical velocity Vo.

QUESTION: 175

The beam shown in the figure is:

Solution: (Here re = 6)

(Dse = 6 - 3 = 3)

QUESTION: 176

Lewelling, centering and Orientation are work operation of

Solution: Levelling, centering and Orientation are work operations of the Plane Table Surveying Technique.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 177

Pick up the incorrect statement:

Solution: Negative skin friction develops when a soft or loose soil surrounding the pile settles after the pile has been installed.
QUESTION: 178

The rectangular beam of width, 250 mm is having an effective depth of 317 mm. The concrete grade is M20 and the grade of reinforcing steel is Fe415. The moment capacity of the section due to concrete as per limit state method is:

Solution: (i) Characteristics strength of concrete, fck=20N/mm2

(ii) Characteristics strength of reinforcing steel, fy=415N/mm2

(iii) Width, b=250mm

(iv) Effective depth, d=317mm

(v) Neutral axis factor, xub/d

ccs

=0.0035/0.0035+0.0038

=0.48

(vi) Coefficient, Qub

=k1(xub/d)(1−k2(xub/d))

=0.36×0.48×(1−0.42×0.48)

=0.138

(vii) Moment of resistance due to concrete,

Muab =Qubfckbd2

=0.138×20×250×3172

=69.395kNm

Hence, the correct option is (c).

QUESTION: 179

The relationship between tropical ground

Solution: Tropical year = 365.2422 days

Sidereal year = 365.2564 days

QUESTION: 180

The degree of workability is medium when the value of slump in mm is:

Solution: Low workability –25–50, medium workability–50–100, High workability–100–75
QUESTION: 181

When an irrigation canal passes over a river, the structure constructed is called

Solution: When an irrigation canal passes over a river, the structure constructed is called the Syphon aqueduct. When an irrigation canal passes over a river, the structure constructed is called the Syphon aqueduct.
QUESTION: 182

Original cost of property minus depreciation is

Solution: The calculation of book value for an asset is the original cost of the asset minus the accumulated depreciation, where accumulated depreciation is the average annual depreciation multiplied by the age of the asset in years.
QUESTION: 183

The workability of rounded aggregates for given water content is a good because: -

Solution: For a given water content round and cubical shape aggregates are more workable than rough, angular, or flaky aggregates because the former type of aggregates requires less cement paste for lubrication as these less surface area and lesser voids.
QUESTION: 184

As per IS : 456 in a two-way slab, the width of the middle strip along each span should be

Solution: As per IS : 456 in a two-way slab, the width of the middle strip along each span should be 3/4 of the width of the span in that direction.
QUESTION: 185

Which of the following statements in respect of a map A having a scale of 1 : 2000 and another map B having a scale of 1 : 10000 is true?

Solution: Large-scale maps show great details. Large scale maps mean less reduction and a map covering a small area.
QUESTION: 186

A hydraulic jump occurs in the channel

Solution:

Hydraulic jump in a rectangular channel, also known as classical jump, is a natural phenomenon that occurs whenever flow changes from supercritical to subcritical flow.

QUESTION: 187

As per IS code, concrete should be cured at

Solution: As per IS code, concrete should be cured at (270C).

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 188

Euler's equation represents

Solution: Euler's equation represents the momentum equation in a 2-D, inviscid steady flow.
QUESTION: 189

A 60% index of wetness means

Solution: The index of witness, gives an idea of the wetness of the year, and hence it indicates the deficiency after the pile has been installed.
QUESTION: 190

According to IS 456–2000, the minimum slenderness ratio for a short column is

Solution: According to IS 456–2000, the minimum slenderness ratio for a short column is Less than 12.

hence the correct answer is option A.

QUESTION: 191

Flexibility method is also known as

Solution: It is called the flexibility method because flexibilities appear in the equations of compatibility. Another name for the method is the force method because forces are the unknown quantities in equations of compatibility.
QUESTION: 192

Pick the correct statement:

Solution: Angular flaky particles reduces the workability and demand more cement and water to give the specified strength of concrete mix whereas rounded particles produce a smoother mix for a given water/cement ratio.
QUESTION: 193

What does rapid hardening cement contain?

Solution: Generally, rapid hardening cement contains the following ingredient proportions

60% Tricalcium silicate, 15% Dicalcium silicate, 10% Tricalcium aluminate, and 8% Tetracalcium aluminoferrite of the total weight of cement.

All the ingredients given in the first three options are a part of rapid hardening cement.

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 194

The value of the property realized when it becomes absolutely useless except for sale as junk is known as

Solution: Scrap value is the worth of a physical asset's individual components when the asset itself is deemed no longer usable. The individual components, known as scrap, are worth something if they can be put to other uses. Sometimes scrap materials can be used as-is and other times they must be processed before they can be reused. An item's scrap value—also called residual value, break-up value, or salvage value—is determined by the supply and demand for the materials it can be broken down into.
QUESTION: 195

The wall constructed for the stability of an excavated portion of a road on the hillside, is known as

Solution: The wall constructed for the stability of an excavated portion of a road on the hillside, is known as Breast wall.
QUESTION: 196

If C, is the allowable rate of change of the centrifugal acceleration then the length of transition curve is given by,

Solution: Let “C” be the coefficient of rate of change of centrifugal acceleration.

C = (V2/R). (1/t)

Where t= time taken to travel the transition curve of length Ls, with a speed of V

t = Ls/V

C = (V2/R). (V/Ls)

Ls = (V3/CR)

QUESTION: 197

In beams the maximum area of the reinforcement in tension reinforcement shall not exceed