Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 11


200 Questions MCQ Test Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering | Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 11


Description
Attempt Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 11 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

If 73 + 46 = 42 and 95 + 87 = 57, then 62 + 80 = ?

Solution: 73+46=42

first subtract first number digits= 7-3=4

then add second number digits = 4+6=10

then add the both answers of subtract & addition 4+10=14

then multiply this answer by 3= 14 × 3=42

95+87=?

9-5=4

8+7=15

15+4=19

19 × 3=57

62+80=?

6-2=4

8+0=8

8+4=12

12 × 3=36

QUESTION: 2

Direction: In the following questions below are given some statements followed by some given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:

Statements :

(1) Due to contamination of water large number of people were admitted to hospital.

(2) The symptoms were of Typhoid.

Conclusions:

I : Contamination of water may lead to Typhoid.

II : Typhoid is a contagious disease.

Solution: Conclusion 1 is correct.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 3

Direction: In the following questions below are given some statements followed by some given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:

Statements :

(1): 60% of the government employees went on strike.

(2) Mr. Gopal is a government employee.

Conclusions:

I : Mr. Gopal went on strike.

II : Mr. Gopal did not participate in the strike.

Solution: Mr. Gopal may or may not participate in strike So, both conclusion will follow.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 4

If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure ?

Question Figure

Answer Figure

Solution:

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Square : Cube : : Circle : ?

Solution: Square (→) 2- Dimensional

Cube (→) 3- Dimensional

Circle (→) 2- Dimensional

Sphere (→) 3- Dimensional

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

ACFJ : ZXUQ : : EGIN : ?

Solution:

pairs of opposite letters

Similarly,

pairs of opposite letters

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Length : Metre : : Power : ?

Solution: Unit of length = meter

Unit of power = watt

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

10 : 91 : : 9 : ?

Solution: (10 : 91 : 9:?)

(102 - 9 = 91)

(92 - 9 = 72)

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Paper : Tree : : Glass : ?

Solution: Paper is made by trees. Similarly Glass is made by sand.
QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

20 : 50 : : 100 : ?

Solution: (20 : 50 : 100 :?)

(20 x 2.5 = 50)

(100 x 2.5 = 250)

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

ACEG : DFHJ : : QSUW : ?

Solution:

Similarly,

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

7 : 56 : : 9 : ?

Solution: (7 ; 56 : 9:?)

(72 + 7 = 56)

(92 + 9 = 90)

QUESTION: 13

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

EGIK : FILO : : FHJL : ?

Solution:

Similarly,

QUESTION: 14

A man coming out of the backdoor of his house which is facing East, walked for one kilometer, turned to his right, and walked for another kilometer. Then he turned to his right and walked a kilometer again. Where was he from his house at the end?

Solution:

He is 1 km away in North.

QUESTION: 15

In a certain code language, GRAPE is written as 27354 and FOUR is written as 1687. How is GROUP written in that code?

Solution:

So,

QUESTION: 16

Based on the given data, estimate the number of 'Television-buyers' for the year 1990.

1982 1984 1986 1988 1990

447 458 489 540 ?

Solution:

QUESTION: 17

Arrange the following in the meaningful/logical order :

1. Millenium

2. Diamond Jubilee

3. Silver Jubilee

4. Centenary

5. Golden Jubilee

Solution: Millenium (→1000)

Diamond Jubilee =75

Silver Jubilee =25

Centenary =100

Golden Jubilee =50

ascending order = 3, 5, 2, 4, 1

QUESTION: 18

Arrange the following in the meaningful/logical order :

1. Pick

2. Pith

3. Pile

4. Perk

5. Pour

Solution: 1. Pick (→) 2

2. Pith (→)4

3. Pile (→)3

4. Perk (→)1

5. Pour (→) 5

QUESTION: 19

If DOCTOR is written as FQEVQT, how PATIENT can be written in that code?

Solution:

Similarly,

QUESTION: 20

If South-East becomes North, then what will South West become?

Solution:

turn it by 135 anti-clock-wise.

So south-west become East.

QUESTION: 21

In a certain code language, if the word PARTNER is coded as OZQSMDQ, then what is the code for the word SEGMENT?

Solution:

Similarly,

QUESTION: 22

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

CIM, HNR, MSW, ?

Solution:

QUESTION: 23

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

BCFG, JKNO, RSVW, ?

Solution:

QUESTION: 24

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) EFH (B) OPQ

(C) BCE (D) IJL

Solution:

QUESTION: 25

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) 121 (B) 324

(C) 523 (D) 729

Solution: Except 523, all others are perfect square.
QUESTION: 26

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

A) Konark ( B) Madurai

C) Dilwara (D) Ellora

Solution: Except Ellora, all others are temple while ellora Cave.
QUESTION: 27

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) 24 (B) 49

(C) 80 (D) 15

Solution: 49 is a perfect square.
QUESTION: 28

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) Rivulet (B) Stream

(C) River (D) Pond

Solution: Except pond, all others have flowing water.
QUESTION: 29

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

A) RTW (B) QOM

C) IKG (D) IKM

Solution: Except option (A) All the three have one vowel.
QUESTION: 30

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) DH (B) FJ

(C) HK (D) PR

Solution:

QUESTION: 31

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) Pathology (B) Geology

(C) Cardiology (D) Radiology

Solution: Except Geology, all others are related to health.
QUESTION: 32

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) 704, 11 (B) 256, 4

(C) 832, 13 (D) 310, 5

Solution: (704/11) = 64

(256/4) = 64

(832/13) = 64

(310/5) = 62

QUESTION: 33

A man said to a lady "Your mother's husband's sister is my aunt". How is the lady related to man?

Solution:

QUESTION: 34

Nithya is Sam's sister. Mogan is Sam's Father. Selvan is Rajan's Son. Rajan is Morgan's brother. How is Nithya related to Selvan?

Solution:

So Nithya is Selvan's cousin.

QUESTION: 35

Select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

CONTENTION

Solution: NATION can not be formed because there is no 'A' letter in CONTENTION.
QUESTION: 36

WAYIN is written as TXVFK. How LBUK can be written in that code?

Solution:

Similarly,

QUESTION: 37

If + means ÷, - means x , x means + , ÷ means - , then

90 + 18 - 6 x 30 ÷ 4 = ?

Solution: Given

+ → ÷

- → ×

× → +

÷ → -

so 90 + 18 - 6 x 30 ÷ 4 = ?

can be written as

90 ÷ 18 x 6 + 30 - 4 = 56

QUESTION: 38

A is 40 m south-west of B. C is 40 m south-east of B. Then C is in which direction of A?

Solution:

QUESTION: 39

A piece of paper is folded, cut, and opened as shown below in the question figure. From the given figures, indicates how it will appear when folded.

Question Figure

Answer Figure

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 40

Arrange the following in the meaningful/logical order :

1. Weekly

2. Bi-annual

3. Fortnightly

4. Monthly

5. Annual

Solution: Annual (→) Bi-annual (→) monthly (→) fortnight (→) weekly.
QUESTION: 41

Which answer figure will complete the question figure?

Question Figure

Answer Figure

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 42

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

0, 5, 60, 615, ?

Solution: (05 = 5)

(555 = 60)

(60555 = 615)

(6155555 = 6170)

QUESTION: 43

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

2, 3, 6, 7, 14, 15, ?

Solution: 21 = 3

3 x 2 = 6

61 = 7

7 x 2 = 14

141 = 15

15 x 2 = 30

QUESTION: 44

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

3120, ?, 122, 23, 4

Solution:

QUESTION: 45

A boy's age is one-fourth of his father's age. The sum of the boy's age and his father's age is 35. What will be father's age after 8 years?

Solution: Let age of son =(x)

age of father (=4x)

According to question (x+4x=35)

(x=7)

Father's current age (=7×4=28)

Father's age after 8 year =(288=36 years)

QUESTION: 46

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Question Figure

Answer Figure

Solution:

Hence correct answer is option B.

QUESTION: 47

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

a_ cbc _ ca _ ab _ bca _ ab

Solution: abcbcacab/abcbcacab
QUESTION: 48

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution:
QUESTION: 49

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution: 12 x 16 + 5 = 197

16 x 16 + 7 = 263

18 x 20(-4) = 356

QUESTION: 50

A word is represented by only set of members as given in any one of the alternatives. The set of numbers given in the alternatives is represented by two classes of alphabets as in the two matrices given below. The column and row of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from the matrices can be represented first by its row and then by its column. e.g. 'R' can be represented by 13, 22, etc. and 'P' can be represented by 67, 76, etc. Similarly, you have to identify the set for the word 'SHRI'.

Solution: S−56,68,79,85,97

H−01,14,20,33,42

R−00,13,22,31,44

1−04,10,23,32,41

From option matching

SHRI → 68, 20, 13, 22

QUESTION: 51

Movement of hairs in Drosera is referred to as

Solution:
QUESTION: 52

IVF (In Vitro Fertilization) Technique was first devised by-

Solution:
QUESTION: 53

In the periodic table of elements, on moving from left to right across a period, the atomic radius-

Solution:
QUESTION: 54

In which one of the following the phenomenon of total internal reflection light is used?

Solution:
QUESTION: 55

The hypothesis that rapid growth of per capita income will be associated with a reduction in poverty is called-

Solution:
QUESTION: 56

Solitary cymose inflorescence is observed in;

Solution:
QUESTION: 57

The most advanced form of Read-Only Memory (ROM) is-

Solution:
QUESTION: 58

'Canterbury', the premium Indian brand of woolen cardigans and pullovers is from the house of-

Solution:
QUESTION: 59

Which Indian state is the leading cotton producer?

Solution:
QUESTION: 60

Buddha means-

Solution:
QUESTION: 61

Which of the following is an example of parasitic alga?

Solution:
QUESTION: 62

The main emphasis of Keynesian economics is on-

Solution:
QUESTION: 63

The brightest planet is-

Solution:
QUESTION: 64

If the average revenue is a horizontal straight line, marginal revenue will be-

Solution:
QUESTION: 65

Just born baby has the respiratory rate as;

Solution:
QUESTION: 66

Leaving agricultural and uncultivated for some years known as-

Solution:
QUESTION: 67

To conserve coral reefs, the Government of India declared one of the following as Marine Park.

Solution:
QUESTION: 68

Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in;

Solution:
QUESTION: 69

Where is the headquarters of Hindustan Zink Ltd?

Solution:
QUESTION: 70

Which of the following is very reactive and kept in kerosene?

Solution:
QUESTION: 71

Uric acid is the chief nitrogenous wastes in-

Solution:
QUESTION: 72

Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in century?

Solution:
QUESTION: 73

In India the largest single item of current government expenditure is-

Solution:
QUESTION: 74

A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called a/an-

Solution:
QUESTION: 75

According to Keynes, business cycles are due to variation in the rate of investment caused by fluctuations in the

Solution:
QUESTION: 76

Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period?

Solution:
QUESTION: 77

Transpiration through leaves is called as-

Solution:
QUESTION: 78

The first woman to preside over the UN General Assembly :

Solution:
QUESTION: 79

Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at Lahore while playing Chaugan?

Solution:
QUESTION: 80

Which one of the following is an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution?

Solution:
QUESTION: 81

The mountain formed on the earth crust due to tension is called-

Solution:
QUESTION: 82

The excretory aperture in Paramecium is known as-

Solution:
QUESTION: 83

Which of the following devices can be used to detect radiant heat?

Solution:
QUESTION: 84

Vulcanized rubber contains sulphur-

Solution:
QUESTION: 85

Which of the following is a metallic ore?

Solution:
QUESTION: 86

Lionel Messi, the winner of four FIFA Ballon d' or and World Player of the year, belong to-

Solution:
QUESTION: 87

The 'more mega store' retail chain belongs to which Indian Industry?

Solution:
QUESTION: 88

The main feature of the Federal State is-

Solution:
QUESTION: 89

What is 'Biodiversity'?

Solution:
QUESTION: 90

The Nobel Peace Prize is awarded in which city?

Solution:
QUESTION: 91

"Consumer Electronic Imaging Fair 2013", formally called as "Photo Fair", will be organized in January, 2015 at-

Solution:
QUESTION: 92

The demand of a factor of production is-

Solution:
QUESTION: 93

Who is the brand ambassador of Nokia Phones in India?

Solution:
QUESTION: 94

Panchasiddhantham of Varahamihira deals with-

Solution:
QUESTION: 95

A particle is moving in a uniform circular motion with constant speed V along a circle of radius r. The acceleration of the particle is-

Solution:
QUESTION: 96

The special modified epidermal cells surrounding stomatal pore are called-

Solution:
QUESTION: 97

Public opinion is-

Solution:
QUESTION: 98

The sky appears blue due to-

Solution:
QUESTION: 99

Period of oscillation of 3 cm microwaves in seconds is-

Solution:
QUESTION: 100

Where is the headquarter of the International Olympic Committee located?

Solution:
QUESTION: 101

Limit state of collapse deals with-

Solution: Limit state is a condition just before collapse. A structure designed by limit state should give proper strength and serviceability throughout its life. In limit state method, the limit state of collapse deals with the safety of structure and limit state of serviceability deals with the durability of structure.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 102

Calculate the effective flange width of the following T-beam:

Thickness of slab = Df = 100 mm

Width of rib = Bw = 300 mm

Depth of beam = D= 500 mm

Centre of centre distance of beam = 3.0 mm

Effective span bof beam = 6.0 mm

Distance between points of contraflexure = l0= 3.6 m

Solution: Thickness of slab = D1= 100 mm

Width of rib = Bw= 300 mm

Depth of beam = D = 500 mm

Centre to centre distance of beam = 3.0 mm

Effective span of beam = 6.0 m

Distance between points of contraflexure

= l. = 3.6 m

For T-beam,

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 103

Locating the position of a plane-table station with reference to three known point is known as-

Solution: The three-point problem of a plane-table station in terms of three known points is known as the position detection.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 104

A tropical cyclone in the northern hemisphere is a:

Solution: Zone of high pressure with anticlockwise wind.

Tropical cyclone, also called typhoon or hurricane, an intense circular storm that originates over warm tropical oceans and is characterized by low atmospheric pressure, high winds, and heavy rain. Drawing energy from the sea surface and maintaining its strength as long as it remains over warm water, a tropical cyclone generates winds that exceed 119 km (74 miles) per hour. In extreme cases winds may exceed 240 km (150 miles) per hour, and gusts may surpass 320 km (200 miles) per hour.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 105

Irrigation canals are generally aligned on-

Solution: Watershed canal or ridge canal:
  • The dividing ridge line between the catchment areas of two streams (drains) is called the watershed or ridge canal.

  • Thus, there is the main watershed (ridge line) between two major streams, which divides the drainage area of the two streams, as shown in figure below. Similarly, between a main stream and any of its tributary, there are subsidiary watersheds (ridge lines), dividing the drainage between the two streams on either side.

  • The canal which is aligned along any natural watershed (ridge line) is called a watershed canal, or a ridge canal. Aligning a canal (main canal or branch canal or distributary) on the ridge ensures gravity irrigation on both sides of the canal.

  • Since the drainage flows away from the ridge, no drainage can cross a canal aligned on the ridge. Thus, a canal aligned on the watershed saves the cost of construction of cross-drainage works.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 106

The design shear strength in concrete depends on

Solution: When the amount of tension steel increase, the depth of neutral axis increases and thus, the depth of uncracked concrete increase. This increases the capacity of shear. When the amount of tension steel increases, the cracks formed are smaller, which improves the aggregate interlock. Also because of larger steel area the dowel action is improved. This further improvs the capacity of section is shear.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 107

What change is observed in the BMD and SFD In the case of an external couple acting at a point in a beam?

Solution: Introduction of a couple does not have any impact on shear force acting on the section, but it has its impact on the bending moment acting at that section.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 108

According to IS 456, maximum cement content inclusive of admixtures is-

Solution: Maximum cement content of 450 kg/m3 has been defined in IS: 456, & also 550 kg/m3 according to BS : 8007, but I have not found any specific limit in ACI, EURO & any other international codes.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 109

The use of bundled bars in concrete helps to-

Solution: By using bundled bars, concrete can be compacted properly, and also the large reinforcement can be made to concentrate at a point resulting in the increase of effective depth.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 110

A streamline is a line:

Solution: A streamline is a line that is tangential to the instantaneous velocity direction (velocity is a vector, and it has a magnitude and a direction). To visualize this in a flow, we could imagine the motion of a small marked element of fluid.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 111

Which one of the following in a gravity dam, is the major resisting force?

Solution: The self-weight of the gravity dam acts through the center of gravity of the. Its calculated by the following formula – Where γm is the specific weight of the dam's material. 8. Water Pressure is the most major external force acting on a gravity dam.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 112

Anemometer is used to measure-

Solution: An anemometer is an instrument that measures wind speed and wind pressure. Anemometers are important tools for meteorologists, who study weather patterns. They are also important to the work of physicists, who study the way air moves.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 113

The maximum bending moment in a simply supported beam of length L loaded by a concentrated load W at the midpoint is given by

Solution: The maximum bending moment in a simply supported beam of length L loaded by a concentrated load W at the midpoint is given by WL/2

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 114

Moment of inertia of triangular section, with a base width of ‘b’ and height ‘h’, with respect to an axis through the centroid is-

Solution: The moment of inertia of a triangle with respect to an axis passing through its centroid, parallel to its base, is given by the following expression: where b is the base width, and specifically the triangle side parallel to the axis, and h is the triangle height (perpendicular to the axis and the base).

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 115

Characteristic strength of a material is its-

Solution: Characteristic strength of any material is the resistance below which the chances of failure are 5%. For example, Concrete having characteristic strength of 20 Mpa means if a 20 MPa stress or low is developed in it, the probability of its failure is only 5%.Nov 16, 2018.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 116

The maximum slenderness ratio for tension member is-

Solution: The maximum effective slenderness ratio for members always in tension other than pre-tensioned members is 400. Explanation: The limits specified for slenderness ratio in the IS code are not applicable to cables. They are applicable to angle sections, built-up sections, circular sections.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 117

A soil sample is having a specific gravity of 2.60 and a void ratio of 0.78. The water content required to fully saturate the soil at that void ratio would be.

Solution: Using wG = Se, hence S= 1

w=0.78/2.6 = 0.3

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 118

Evapotranspiration is a phenomenon of:

Solution: Inside green areas, humidity increases due to evapotranspiration, a phenomenon connected to photosynthesis which implies a thermal energy absorption is able to mitigate urban temperatures; thanks to this phenomenon most solar radiation is transformed into latent heat.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 119

Which type of deformation does a stressed body undergo after the limit of proportionality has been crossed?

Solution:

For stresses beyond the elastic limit, a material exhibits plastic behavior. This means the material deforms irreversibly and does not return to its original shape and size, even when the load is removed. When stress is gradually increased beyond the elastic limit, the material undergoes plastic deformation.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 120

Weber’s number is given as

Solution: The Weber number is a characteristic number used in fluid mechanics. As a dimensionless quantity, it describes the ratio between deforming inertial forces and stabilizing cohesive forces for liquids flowing through a fluid medium. For example, the Weber number characterizes the atomizing quality of a spray and the resulting droplet size when producing emulsions.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 121

The collapse load for simply supported beam of length L and concentrate load W at centre is-

Solution: The collapse load for simply supported beam of length L and concentrate load W at center is- Wu=4Mp/L

Hence the correct answer is option A.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 122

Salinity in soils-

Solution: Makes soil infertile.

Soil infertility is the result of a physical or chemical problem in the soil that inhibits or prevents the growth of plants. Soil with a poor physical structure can limit your plant's access to oxygen and water, while chemical problems are the result of an imbalance in the naturally occurring elements in your soil.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 123

Which one of the following instruments is used in plane table surveying for the measurements of horizontal and vertical distances directly?

Solution: Plane alidade tools are directly used in the survey of plane tables for horizontal and vertical distance measurements.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 124

An axially loaded column is of 300 mm × 300 mm size. Effective length of column is 3m. What is the minimum eccentricity of the axial load for the column?

Solution: Minimum eccentricity =

(unsupported length of column/500)+(lateral dimension/30)

or 20mm whicher is greater

emin=(3000/500)+(300/30)=16mm

There force emin 20 mm.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 125

For night travel, the length of a valley curve should be such that, the head-light beam distance is the same as

Solution: The headlight sight distance available at valley curves should be at least equal to the SSD, however, there is no problem with OSD at night as other vehicles with headlights can be seen from a considerable distance.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 126

A structural member subjected to an axial compressive force is called-

Solution: A member subjected to an axial compressive force is called a strut. A strut may be horizontal, inclined, or even vertical. But a vertical strut is known as a column, pillar, or stanchion.

The term column is applied to all such members except those in which failure would be simple or pure compression. Columns can be categorized then as:

1. Long column with central loading

2. Intermediate–length columns with central

loading

3. Columns with eccentric loading

4. Struts or short columns with eccentric loading

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 127

The modulus of elasticity E for steel used in reinforcement in N/mm2 is taken as-

Solution: The modulus of elasticity of steel is taken to be 200000 N/mm2. , the stress is proportional to the strain up to the yield point

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 128

Columns with a low slenderness ratio fail under-

Solution: Columns with low slenderness ratios, i.e. relatively short and stocky columns, invariably fail under ultimate strength and not by buckling.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 129

In case of pre-tensioned RC beams-

Solution: In case of pre-tensioned RC beams shrinkage of concrete is of the order of (3 x 104).

Hence, the correct option is (a).

QUESTION: 130

Radar speedometer is used to measure-

Solution: It is used in law-enforcement to measure the speed of moving vehicles and is often used in professional spectator sport, for things such as the measurement of bowling speeds in cricket, speed of pitched baseball, athletes and tennis serves.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 131

According to Unwin’s formula, if t is the thickness of plate in mm the nominal diameter of rivet is-

Solution: The unwin formula is used to determine the size of the rivet. Unwin's formula gives a relation between hole diameter of rivet and thickness of the connected plates. The 'd' in the formula represents nominal diameter of the rivet in millimeters (mm) and 't' represents thickness of the plate in millimeters.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 132

Coefficient of consolidation is used for calculating-

Solution: Time rate of settlement

The coefficient of consolidation is the parameter used to describe the rate at which saturated clay or other soil undergoes consolidation, or compaction, when subjected to an increase in pressure. It is measure in square centimeters per second or square inches per minute.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 133

The initial and final void ratios of a clay sample in a consolidation test are 1.0 and 0.5 respectively. If the initial thickness of the sample is 2.4 cm, then its final thickness will be-

Solution: Total settlement (S) = (change in void ratio/ (1+ initial void ratio) ) thickness of layer.

So, S = 0.5 ( 2.4/(1+1) )= 0.6.

Then final thickness of layer = 2.4 - 0.6 = 1.8

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 134

The figure given below represents the contact pressure distribution on underneath as-

Solution:

For rigid footing on clay, contact pressure is more at edges than at center.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 135

By conjugate beam method, the slope at any section of an actual beam is equal to:

Solution: The imaginary beam is called as the “ conjugate beam ” and has the same length as the original beam. There are two major steps in the conjugate beam method. ... The slope of (the centerline of) the actual beam at any cross-section is equal to the “ shearing force ” at the corresponding cross-section of the conjugate beam.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 136

Under axial load, each section of a close-coiled helical spring is subject to-

Solution: Torsional shear stress acts whenever a shaft is subjected to torsion. simple shear stress is same on all the layers of a component acted by two opposing forces in a single plane. while torsional shear stress varies from inside to periphery being maximum at periphery as it is proportional to the distance from the center.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 137

Pick up the incorrect statement from the following:

Solution: Water-logging makes the land more productive.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 138

“Economical height of a dam” is that height for which-

Solution: Cost of dam per unit storage is the minimum. Economic height of a dam can be theoretically defined as that height for which the cost of the dam per million cubic meter of storage is minimum.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 139

When a rectangular section beam is loaded transversely along the length, Shear stress develops on-

Solution:

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 140

The maximum tolerance for measurement by a 20m chain is-

Solution: The maximum tolerance for 20 m chain is ±5 mm and for 30 m chain is ± 8 mm.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 141

A partially prestressed member is one in which-

Solution: Partial prestressing as defined by the Joint ACI-ASCE Committee is 'An approach in design and construction in which prestressed reinforcement or a combination of prestressed and non-prestressed reinforcement is used such that tension and cracking in concrete due to flexure are allowed under service dead and live.

Hence, the correct option is (a).

QUESTION: 142

A pile which obtains most of its carrying capacity at the base of pile is known as-

Solution: A pile which has its carrying capacity at the base of the pile is called the end bearing pile -

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 143

The changes that take place during the process of consolidation of a saturated clay would include

Solution: The excess hydrostatic pressure developed after the application of the load sets up a hydraulic gradient and the water starts escaping from the voids. As the water escapes, the applied pressure is transformed from the water to the solids. Eventually, the whole of the pressure is transferred to the soil solids as the effective stress, and the excess water pressure becomes zero. As the effective stress increases, the volume of the soil decreases.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 144

A soil sample has liquid limit as 45%, plastic limit as 25% and shrinkage limit as 14%. For a natural water content of 30, the liquidity index of the soil will be

Solution:

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 145

Seepage through foundation in an earthen dam is controlled by providing-

Solution: Chimney drains are an attempt to prevent horizontal flow along relatively impervious stratified layers, and to intercept seepage water before it reaches the downstream slope. Chimney drains are often incorporated in high homogeneous dams which have been constructed with inclined or vertical chimney drains.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 146

According to the parallel axis theorem, moment of inertia w.r.t. any axis parallel to the centroidal axis is equal to

Solution: The moment of inertia of an area with respect to any given axis is equal to the moment of inertia with respect to the centroidal axis plus the product of the area and the square of the distance between the 2 axes.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 147

The thermal coefficient of concrete:

(i)Depends on nature of concrete

(ii)Depends on the cement content

(iii) Depends on relative humidity

(iv) Depends on the size of section

Solution: The thermal coefficient of concrete depends on nature of concrete, the cement content, relative humidity, and the size of section.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 148

The magnitude of tyre pressure controls the followings:

Solution: Tyre pressure of high magnitudes demand high quality of materials in upper layers in pavements however total depth of pavement is not governed by tyre pressure.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 149

A plastic hinge is a zone of yielding due to:

Solution: Plastic hinge is a yield zone due to flexure in a structure in which infinite rotation can take place at a constant restraining moment of the section.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 150

As per soil classification system, silty sand is denoted by the symbol.

Solution: According to the soil classification system, silky sand is represented as an SM symbol.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 151

Water And drainage facilities

Solution: Drainage is the natural or artificial removal of a surface's water and subsurface water from an area with excess of water. The internal drainage of most agricultural soils is good enough to prevent severe waterlogging (anaerobic conditions that harm root growth), but many soils need artificial drainage to improve production or to manage water supplies.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 152

A repelling groyne in a river is-

Solution: A Groyne pointing upstream is a repelling one with an angle 10-30° (with the normal to bank).

While a Groyne pointing downstream is an attracting one with an angle 60-80° ( with the bank).

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 153

The moisture content in a well seasoned timber is-

Solution: According to IS 399:1963, the weight of the timber is specified at 12% moisture content.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 154

While calculating the stress-induced in a closed coil helical spring, Wahl’s factor must be considered to account for -

Solution: The maximum stress felt near a crack occurs in the area of lowest radius of curvature.A stress concentration factor is the ratio of the highest stress (smax)) to a reference stress (s) of the gross cross-section. As the radius of curvature approaches zero, the maximum stress approaches infinity.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 155

With the rise of the temperature, the sensitivity of the bubble tube-

Solution:

The sensitivity of a bubble tube can be increase by increasing the diameter of the bubble tube. With the rise in temperature sensitivity of a bubble tube decreases, because with rise in temperature the liquid expands and bubble gets smaller.

QUESTION: 156

For compressive strength test on concrete IS code recommends use of cubes of size:

Solution: For compressive strength test IS code recommends use of cubes of size: 150 × 150 × 150 mm

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 157

In the post-testing system for medium and large force, following system is used:

Solution: Freyssinet system was introduced by the French Engineer Freyssinet and it was the first method to be introduced. High strength steel wires of 5mm or 7mm diameter, numbering 8 or 12 or 16 or 24 are grouped into a cable with a helical spring inside. Spring keeps proper spacing for the wire.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 158

Flexural collapse in over reinforcement beams is use to-

Solution:

The concrete fails in compression before the steel reaches its yield point. And this type of failure is called compression failure.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 159

End anchorage of bars is taken as the greater of d-

Solution: end anchorage. A mechanical device used to transmit prestressing force to the reinforced concrete in a post-tensioned member.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 160

Flexural shear failure occurs under-

Solution: Flexural shear failure occurs under large bending moment and less shear force. Which occurs normally at closer to 900 with horizontal. When flexural crack occurs in combination with a diagonal tension crack, the crack is sometimes called flexural shear crack.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 161

If ∆ is the angle of deflection of a circular curve of radius R, the length of the curve is-

Solution: If ∆ is the angle of deflection of a circular curve of radius R, the length of the curve is- πR∆/1800

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 162

Number of fish bolts per fish plate is

Solution: The number of fish bolts per fish plate is 4.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 163

Navier Stoke equation represents the conservation of

Solution: The Navier-Stokes equations represent the conservation of momentum, while the continuity equation represents the conservation of mass.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 164

A riveted joint may fail-

Solution: Rivets can fail by shearing through one cross-section known as single shear, shearing through two cross-sections known as double shear, and crushing. Riveted plates can fail by shearing, tearing and crushing.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 165

Which of the following defines aridity index (AI)?

Solution: Aridity index is an indicator of the dryness of soil or crop, due to which the plants do not get their full required quantity of water upto the field capacity.

A⋅I=((PET−AET)/PET)×100

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 166

The relationship between Young’s modulus (E), Bulk modulus (K) and Poisson’s ratio ( μ) is given by:

Solution: Bulk modulus of elasticity is the ratio of hydrostatic stress to volumetric strain. Poisson's ratio is the ratio of lateral strain produced in a body for a certain amount of stress to the longitudinal strain produced in the same body for the same amount of stress.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 167

The Material having direction-dependent properties is called

Solution: Materials can be classified as either isotropic or anisotropic. Isotropic materials have the same material properties in all directions, and normal loads create only normal strains. Anisotropic materials have different material properties in all directions at a point in the body.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 168

At the point of contra flexure

Solution: In a bending beam, a point is known as a point of contra flexure if it is a location where bending moment is zero (changes its sign). In a bending moment diagram, it is the point at which the bending moment curve intersects with the zero line.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 169

Saint Venant’s theory of elastic failure is also known as-

Solution: This Theory assumes that failure occurs when the maximum strain for a complex state of stress system becomes equals to the strain at yield point in the tensile test for the three-dimensional complex state of stress system.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 170

The shear associated with change of bending moment along the span is known as:

Solution: Flexural shear force present in beam is given by

dM/dx=V

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 171

The maximum deflection limit for steel beam is-

Solution: Generally, the maximum deflection for a beam shall not exceed 1/325 of the span. This limit may be exceeded in cases where greater deflection would not impair the strength or efficiency of the structure or lead to damage to finishing.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 172

Which phenomenon will occur when the value at the discharge end of a pipe connected to a reservoir is suddenly closed?

Solution: Hammering phenomena will occur when the value at the discharge end of a pipe connected to a reservoir suddenly stops.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 173

Effective stress in a soil is the stress carried by the

Solution: Pore water present in the soil

Effective stress is the force at contact particles of soil but divided by total area. The contact area is very less between the particles here. It can not be obtained practically but we can calculate the effective stress by measuring total stress and pore water pressure.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 174

The efficiency of sediment removal in a continuous sedimentation tank does not depend upon the:

Solution: Sedimentation efficiency does not depend on the tank depth. If the forward velocity is low enough so that the settled material does not re-suspend from the tank floor, the area is still the main parameter when designing a settling basin or clarifier, taking care that the depth is not too low.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 175

The shape of the bending moment diagram of beam subjected to bending moment at the end of a cantilever beam is

Solution: Sagging moment is positive and hogging moment is negative. The above is the shear force diagram. Since it is a pure bending case i.e. no force is applied on it so beam purely bends in the form of a circular arc.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 176

The correction for sag is-

Solution: Always negatives, as the weight of the tape suspended always acts in downwards direction.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 177

Creeping of rails can be checked by-

Solution: Creep can be checked by using Anchor and Anti-creepers.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 178

The group efficiency of pile group:

Solution: Hence, the correct option is (D).
QUESTION: 179

Hydrodynamic pressure due to earthquake acts at a height of

Solution: Hydrodynamic pressure due to earthquake acts at a height of (4H/3π) above the base

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 180

In case of non-availability of space due to topography, the most suitable spillway is

Solution: shaft spillway. [′shaft ′spil‚wā] (civil engineering) A vertical shaft which has a funnel-shaped mouth and ends in an outlet tunnel, providing an overflow duct for a reservoir. Also known as morning glory spillway.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 181

Calculate the tensile strain developed in a rod of length 100 mm on application of an axial tensile load of 10kN. The final length of the rod after the application of the load is 100. 1mm.

Solution:

Hence, the correct option is ©.

QUESTION: 182

When two mutually perpendicular principal stresses are unequal but like, the maximum shear stress is represented by

Solution: When two mutually perpendicular principal stresses are unequal but like, the maximum shear stress is represented by half the diameter of the Mohr’s circle.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 183

Sheep foot roller is mostly used for compaction of which type of soils?

Solution: Sheepsfoot rollers are used primarily for compaction of cohesive, dense soils such as heavy or silty clays. They are not effective on loose or sandy soils due to the protrusions simply tilling the soil rather than compacting it.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 184

Water-cement ratio is :

Solution: The water–cement ratio is the ratio of the weight of water to the weight of cement used in a concrete mix. A lower ratio leads to higher strength and durability, but may make the mix difficult to work with and form. Workability can be resolved with the use of plasticizers or super-plasticizers.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 185

In a beam the diagonal tension is inclined at an angle of _____ with horizontal.

Solution: ORIENTATION PRINCIPAL PLANES
  • The orientation of the principal planes may be calculated using the following equation:

  • Note that at the neutral axis of the beam, the principal stresses will occur at a 45-degree angle.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 186

Design of horizontal and vertical alignment, superelevation, sight distance, and grades is most affected by-

Solution: Speed of vehicle is only involved as a variable while the other three parameters are taken as per IRC recommendation. Thus speed which contributes a major role.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 187

In – Situ vane shear test is conducted to determine the shear strength of-

Solution: It is ideally suited for the determination of the in–situ undrained shear strength of non-fissured, fully saturated clay.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 188

The deformation of a bar under its own weight as compared to that when subjected to a direct axial load equal to its own weight will be:

Solution: Actually the deformation under a concentrated load P at end will give deformation equals to PL/AE. The deformation due to self-weight is is give by (YL2)/2E where Y is the unit weight but on solving this by integration we will get an answer PL/2AE. That's y the answer for this question is c.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 189

The Westergaard analysis is suitable for-

Solution: Westergurad’s assumes that there are thin sheets of rigid materials sand–wiched in a homogeneous soil mass.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 190

Penman’s equation is based on

Solution: The penman formula is a semi-empirical equation combining mass transfer (Ea) and energy budget (H) methods. The formula was developed by Penman in 1948 and is still widely used for calculating the potential evaporation using synoptic meteorological data.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 191

For a crop, the consumptive use of water is equal to the depth of

Solution: Used by the crop in transpiration, evaporation and quantity of water evaporated due to adjoining soil.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 192

A deflecting groyne in a river is

Solution: Deflecting groynes are built perpendicular to the bank and they just deflect the water-flow without repelling and provide local protection to the banks.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 193

Which of the following trees yields hardwood?

Solution: Shisham is the best-known economic timber species of the rosewood genus sold internationally, but it is also used as fuelwood and for shade and shelter. After teak, it is the most important cultivated timber tree of Bihar, which is the largest producer of shisham timber in India. Among the given four options, shisham trees yields hardwood.

Hence, the correct option is C.

QUESTION: 194

The deformation of a bar under its own weight is equal to-

Solution: D = WL/2AE, Which is the half the deformation under axial load equal to the weight of the body.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 195

How does the strength of concrete differ from age of concrete, It increases with an _____ in age?

Solution: The strength of concrete increases with an increase in age. After days, months, and years, there is a day-by-day increase in measured strength. It takes 28 days for concrete to regain full strength. However, it continues to gain strength even after 28 days.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 196

From design point of view, spherical pressure vessels are preferred over cylindrical pressure vessels because they-

Solution: Spherical pressure vessel design is typically stronger than a cylindrical shape with the same wall thickness. However, spherical pressure vessels are difficult and costly to manufacture, which makes cylindrical shape pressure vessels with semi-elliptical heads preferred in many cases.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 197

Diagonal tension reinforcement is provided in a beams is-

Solution: The tension which is caused in the tensile zone of the beam due to shear, at or near the supports is called as diagonal tension which is caused by shear, cannot be resisted by concrete alone. So shear reinforcement is provided in the R.C.C. beams to take up diagonal tension and prevent cracking of beam.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 198

Minimum shear reinforcement is provided for-

Solution: When the amount of tension steel increase, the depth of neutral axis increases and thus, the depth of uncracked concrete increase. This increases the capacity of shear. When the amount of tension steel increases, the cracks formed are smaller, which improves the aggregate interlock. Also because of larger steel area the dowel action is improved. This further improves the capacity of the section is shear.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 199