Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 7


200 Questions MCQ Test Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering | Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 7


Description
Attempt Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 7 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In a queue, Amrita is 10th from the front while Mukul is 25th from behind, and Mamta is just in the middle of the two. If there are 50 persons in the queue, what position does Mamta occupy from the front?

Solution: According to the question,

Amrita is 10th from the front, which means there are 9 people ahead of Amrita.

Mukul is 25th from behind, which means that there are 24 people behind him.

If Mamta is exactly between Amrita and Mukul, then there are an equal number of people between Amrita, Mamta, and Mamta, Mukul.

The question states that there are a total of 50 people in the queue; this simply means that there are 7 people between Amrita, Mamta, and Mamta, Mukul.

From this, we can easily derive that Mamta is 18th from the front.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 2

Five people L, M, N, O, and P, are standing in a queue. N stands between L and P. L is just behind M, and M is second in the queue. Who is fourth in the queue?

Solution: N is standing between L and P ⇒ LNP or PNL

L is just behind M ⇒ MLNP (PNLM not possible)

M is the second in queue ⇒ OMLNP (as the only O is left)

Thus fourth in the queue is N.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 3

Arrange the following words in a logical and meaningful sequence.

1) Quintal

2) Kilogram

3) Gram

4) Milligram

5) Ton

Solution: The logical order is increasing order of weight.

4. Milligram

3. Gram

2. Kilogram

1. Quintal

5. Ton

So, the order is – (4, 3, 2, 1, 5)

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 4

A statement is given, followed by four alternative arguments. Select the most appropriate alternative.

Statement: Is it necessary that education should be job-oriented?

Arguments:

I. Yes, the aim of education is to prepare persons for earning.

II. Yes, an educated person should stand on his own feet after completion of education.

III. No, education should be for the sake of knowledge only.

IV. No, one may take up agriculture where education is not necessary

Solution: I. Yes, the aim of education is to prepare persons for earning.

III. No, education should be for the sake of knowledge only.

Only I and III arguments are strong

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 5

Direction: In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

Welder: Goggles:: Doctor:?

Solution: As Welders use Goggles for protection, similarly doctors use surgical Gloves for protection.

Thus the Doctor is related to Gloves.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 6

Direction: In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

47: 121:: 52:?

Solution: (47) : (47 + 74) :: (52) : (52 + 25)

⇒ 47 : 121 :: 52 : 77

Hence correct answer is option A.

QUESTION: 7

Direction: In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

Green: Peace::? :?

Solution: Green is a symbol of Peace; similarly, Blue is a symbol of Trust.

Thus the related word pair is Blue: Trust.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 8

Direction: In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

Alive: Dead::? :?

Solution: As Alive and Dead are opposite to each other, similarly, Angel and Devil are opposite to each other.

Thus the related word pair is Angel: Devil.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 9

In the following question, select the missing number from the given series.

68, 34, 51, 127.5, 446.25, ?

Solution: The pattern followed here is

⇒ 68 × 0.5 = 34

⇒ 34 × 1.5 = 51

⇒ 51 × 2.5 = 127.5

⇒ 127.5 × 3.5 = 446.25

⇒ 446.25 × 4.5 = 2008.125

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 10

Sudha travels 8 km to the South. Then turns to the right and walks 4 km. Then again, she turns to her right and moves 8 km forward. How many km away is the starting point?

Solution: As we can see described in the diagram below, Sudha is 4 km. away from the starting point. (Where O is the starting point)

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 11

Direction: In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Solution: The logic followed here is as follows,

41 × 6 = 246,

54 × 6 = 324,

62 × 6 = 372,

29 × 6 = 174

Hence, “62 – 374” is the odd number pair from the given alternatives.

Hence, the correct option is ©

QUESTION: 12

Direction: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

1) Deserts

2) Defaced

3) Defence

4) Desktop

5) Despair

Solution: According to dictionary order, words will be arranged as follows

2) Defaced

3) Defence

1) Deserts

4) Desktop

5) Despair

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 13

Direction: In the following question, select the missing number from the given series.

53, 74, 127, 201, 328, ?

Solution: The pattern followed here is,

⇒ 53 + 74 = 127

⇒ 74 + 127 = 201

⇒ 127 + 201 = 328

⇒ 201 + 328 = 529

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 14

Direction: In the following question, select the corresponding number from the given alternatives.

5: 32:: 8:?

Solution: (5) : (52 + 7) :: (8) : (82 + 7)

⇒ 5 : 32 :: 8 : 71

Hence correct answer is option B.

QUESTION: 15

In the following question, select the related number from the given alternatives.

48: 1664:: 27:?

Solution: The pattern followed is

Each digit of the first number is squared and written starting from the left.

In 48: 1664

42 82 → 16 64 = 1664

Similarly,

22 72 → 4 49 = 449

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 16

Direction: In the following question, select the missing number from the given series.

41, 42, 50, 77, 141, ?

Solution:

1) 41 + 13 ⇒ 41 + 1 = 42

2) 42 + 23 ⇒ 42 + 8 = 50

3) 50 + 33 ⇒ 50 + 27 = 77

4) 77 + 43 ⇒ 77 + 64 = 141

5) 141 + 53 ⇒ 141 + 125 = 266

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 17

Some equations are solved based on a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis. If 324 × 289 = 35, 441 × 484 = 43 and 625 × 400 = 45. find the value of 256 × 729 =?

Solution: Given pattern is

324 × 289 = 35

(17)2 + (18)2 = (17+18) = 35

Similarly,

256 × 729 = ?

(16)2 + (27)2 = (16+27) = 43

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 18

In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Solution: All the numbers here are prime numbers,

1) 13 – 19 ⇒ only one prime number 17 is present in between.

2) 29 – 37 ⇒ only one prime number 31 is present in between.

3) 83 – 97 ⇒ only one prime number 89 is present in between.

4) 67 – 79 ⇒ two prime numbers 71 and 73 are present in between.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 19

Direction: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

MYPB, OCRF, QGTJ, SKVN, ?

Solution: The pattern followed here is,

M + 2 = O; O + 2 = Q; Q + 2 = S; S + 2 = U

Y + 4 = C; C + 4 = G; G + 4 = K; K + 4 = O

P + 2 = R; R + 2 = T; T + 2 = V; V + 2 = X

B + 4 = F; F + 4 = J; J + 4 = N; N + 4 = R

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 20

Direction: In the following question, select the related number pair from the given alternatives.

84: 32::? :?

Solution: In 84 : 32

8 × 4 = 32

Similarly,

3 × 9 = 27

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 21

Direction : Select the related analogy from the given alternatives:

Mobile : Electronic gadget : : Ginger : ________

(A) Root

(B) Stem

(C) Fruit

(D) Vegetable


Solution: Mobile is a type of Electronic gadget. Similarly, Ginger is a modified stem.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 22

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution: Euphoria, Ecstasy, and Bliss all mean an overwhelming feeling of great happiness or joyful excitement.

All are synonyms of each other except Hasten.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 23

Find the odd number/letters/word from the given alternatives.

Solution: Bracelets, Necklace, and Earrings are all ornaments, whereas Sandals are footwear.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 24

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution: Hindi, Telugu, and Oriya are the names of different languages, while Australia is the country’s name.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 25

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution: Chikungunya, Malaria, and Dengue are the names of human diseases that spread through a mosquito. Goitre is caused due to a lack of dietary iodine.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 26

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Amateur: Professional:: Torpid:?

Solution: ‘Amature’ and ‘Professional’ are antonyms of each other.

‘Amature’ means non-specialist, non-professional.

In the same way, ‘Torpid’ and ‘Vivacious’ are antonyms to each other.

‘Torpid’ means mentally or physically inactive.

and Vivacious means lively, animated.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 27

In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

Stop : Brake : : ? : ?

Solution: The brake is used to decrease the speed of the vehicle or stop it immediately.

Similarly, Accelerator is used to increase the speed of the vehicle.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 28

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

123 : 36 : : 221 : ?

Solution: 123 = 1 + 2 + 3 = 6

So next term is 36 which is (6)2 = 36

Similarly,

221 = 2+2+1=5

So the next term would be

(5)2 = 25

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 29

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution:

1) J + 7 = Q; Q + 4 = U

2) F + 7 = M; M + 5 = R

3) L + 7 = S; S + 4 = W

4) G + 7 = N; N + 4 = R

Hence “FMR” is the odd letters from the given alternatives.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 30

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution: Sandals, Wedges, and Loafer are all types of Footwear.

Hence, “Footwear” is the odd word from the given alternatives.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 31

Find an odd word from the given alternatives.

Solution: Swimming, Sailing and, Diving is related to water. So, Driving is an odd one.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 32

Find the odd number/letters/word from the given alternatives.

Solution: 64, 83- In all others, the two given numbers are squares of consecutive natural numbers.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 33

In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Solution: 1) 162+ 16 ⇒ 256 + 16 = 272

2) 172 + 17 ⇒ 289 + 17 = 306

3) 182+ 18 ⇒ 324 + 18 = 342

4) 192 + 19 ⇒ 361 + 19 = 380

Hence “17 – 308” is the odd number pair from the given alternatives.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 34

Direction: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

LK, HE, DY, ?, VM

Solution: The pattern followed here is,

L – 4 = H; H – 4 = D; D – 4 = Z; Z – 4 = V

K – 6 = E; E – 6 = Y; Y – 6 = S; S – 6 = M

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 35

Direction: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

DGJ, LOR, TWZ, ?, JMP

Solution: The pattern followed here is,

D + 8 = L; L + 8 = T; T + 8 = B; B + 8 = J

G + 8 = O; O + 8 = W; W + 8 = E; E + 8 = M

J + 8 = R; R + 8 = Z; Z + 8 = H; H + 8 = P

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 36

B is twice as old as A but twice younger than F. C is half the age of A but is twice older than D. Who is the second oldest?

Solution: The correct series is F > B > A > C > D.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 37

Naresh's age is 4 years, less than twice the age of his brother. Which of the following represents the equation to find his age?

Solution: Suppose the age of Naresh's brother = x years

According to the question,

∴ Age of Naresh = 2 × age of Naresh's brother-4

Therefore, Age of Naresh = 2x - 4

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 38

If 34 # 22 = 6, 20 # 6 = 7 and 15 # 3 = 6, then find the value of 17 # 7 = ?

Solution: (34 – 22) ÷ 2 = 6

(20 – 6) ÷ 2 = 7

(15 – 3) ÷ 2 = 6

Similarly,

(17 – 7) ÷ 2 = 5

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 39

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution: Consider the position of letters of the English Alphabet.

All the pairs have an even number of letters in between them except KX, which has an odd number of letters between them.

DY → 20 letters between them.

GO → 8 letters between them.

BR → 16 letters between them.

KX → 13 letters between them.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 40

Direction In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Ecstasy : Gloom : : ?

Solution: Ecstasy and gloom are opposites of each other. Similarly, humiliation and exaltation are opposites of each other.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 41

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Architect : Building : : Sculptor : ?

Solution: As 'Architect' makes 'Building' similarly 'Sculptor' makes 'Statue.’

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 42

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

BENEVOLENCE

Solution:

1) Eleven - BENEVOLENCE (Can be formed)

2) Clone - BENEVOLENCE (Can be formed)

3) Novel - BENEVOLENCE (Can be formed)

4) Needle - BENEVOLENCE (Cannot be formed as “d” is missing)

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 43

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution:

1) C + 9 = L; L + 8 = T; T + 9 = C

2) E + 8 = M; M + 9 = V; V + 8 = D

3) G + 9 = P; P + 8 = X; X + 9 = G

4) I + 9 = R; R + 8 = Z; Z + 9 = I

Thus “EMVD” are the odd letters from the given alternatives.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 44

Select the one which is different from the other three alternatives.

Solution: Except for Gold, all the other three are types of Gemstone, while Gold is a precious metal.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 45

From among the given alternatives, select the one in which the set of numbers is most like the set of a number given in the question.

(4, 25, 81)

Solution: Given set : (4, 25, 81)

= 22,52,92

(16,64,100) = 42,82,102

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 46

If THERMAL is coded as VJGTOCN, then how will DIP be coded as?

Solution: T + 2 = V

H + 2 = J

E + 2 = G

R + 2 = T

M + 2 = O

A + 2 = C

L + 2 = N

Similarly,

D + 2 = F

I + 2 = K

P + 2 = R

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 47

In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Solution:

GP5 ⇒ G = 7; P = 16 ⇒ G + P = 7 + 16 = 23 = 2 + 3 = 5

TN7 ⇒ T = 20; N = 14 ⇒ T + N = 20 + 14 = 34 = 3 + 4 = 7

CH2 ⇒ C = 3; H = 8 ⇒ C + H = 3 + 8 = 11 = 1 + 1 = 2

RD7 ⇒ R = 18; D = 4 ⇒ R + D = 18 + 4 = 22 = 2 + 2 = 4 ≠ 7

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 48

Direction: In the following question, select the related number pair from the given alternatives.

36: 54::? :?

Solution: (36) : (36 + 36/2)

→ (36) : (36 + 18)

→ (36) : (54)

Similarly,

(48) : (48 + 48/2)

→ (48) : (48 + 24)

→ (48) : (72)

Henc correct answer is option B.

QUESTION: 49

Direction: Find out a set of numbers amongst the four sets given in the alternatives, which is the most like the set given in the question.

(18, 45, 63)

Solution: In the given question, 18 is the first number, and the difference between the third and the second number is equal to the first number. So, in option (C), the same pattern follows, i.e., the difference between the third and the second number is 3, which is the first number.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 50

Which of the following terms follows the trend of the given list?

ABCABCABCABCD, ABCABCABCADBC, ABCABCABDCABC, ABCABCDABCABC, ABCADBCABCABC, _________.

Solution: According to the sequence, D is shifting two positions ahead of its previous position at every step.

The position of D is- 1st, 3rd, 5th, 7th, 9th from the right end.

According to this logic, the position of D would be 11th from the right end in the next term.

The next term would be ABDCABCABCABC.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 51

Headquarter of IMF is in-

Solution: The International Monetary Fund (IMF) is an international organization, headquartered in Washington, D.C., consisting of 189 countries working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world while periodically depending on the World Bank for its resources.
QUESTION: 52

Which one of the following diseases is contagious?

Solution: Infectious mononucleosis (commonly known as "mono") is contagious and spread by person-to-person contact, mainly through saliva. Infectious mononucleosis is also known as the "kissing disease." Malaria, a very dangerous disease, is not contagious.
QUESTION: 53

Which country of the European Union has not adopted EURO as its currency?

Solution: The number of EU countries that do not use the euro as their currency; countries are Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Denmark, Hungary, Poland, Romania, Sweden, and the United Kingdom.
QUESTION: 54

Which tube is used in a microwave oven?

Solution: Klystron, Magnetron, and Travelling Wave tubes are used in a microwave oven.
QUESTION: 55

Cockroach is-

Solution: Cockroaches are insects of the order Blattodea, which also includes termites. About 30 cockroach species out of 4,600 are associated with human habitats. About four species are well known as pests.
QUESTION: 56

Which one of the following is a hereditary disease?

Solution: Examples of such a condition would be sickle cell anemia, cystic fibrosis, or hemophilia. These illnesses are inherited, a direct result of the parents' genetic make-up, and therefore are sometimes referred to as hereditary diseases.
QUESTION: 57

'Hydraulic Brake' works on the principle of

Solution: Hydraulic brakes work on the principle of Pascal's law. According to this law, whenever pressure is applied to a fluid, it travels uniformly in all directions. Therefore when we use force on a small piston, the pressure gets created, which is transmitted through the fluid to a larger piston.
QUESTION: 58

On which river India's first multipurpose project is constructed?

Solution: Damodar Valley Corporation, popularly known as DVC, came into being on July 7, 1948, by an Act of the Constituent Assembly of India (Act No. XIV of 1948) as the first multipurpose river valley project of independent India.
QUESTION: 59

Which of the following college was established first?

Solution: Delhi College College was awarded first.
QUESTION: 60

After Aurangzeb, who became the emperor of India by the name of Bahadurshah?

Solution: After Aurangzeb, Emperor Muhammad Moazzam became the Emperor of India in the name of Bahadur Shah.
QUESTION: 61

Who established Muhammadan Anglo-Oriental University?

Solution: Sir Syed Ahmed Taqvi bin Syed Muhammad Muttaqi KCSI, commonly known as Sir Syed Ahmed Khan, was an Islamic pragmatist, Islamic reformer, and philosopher nineteenth-century British India. Born into a family with strong debts to the Mughal court, Ahmed studied the Quran and Sciences within the court.
QUESTION: 62

Rheumatic heart disease is treated with the help of -

Solution: Antibiotic therapy has sharply reduced the incidence and mortality rate of rheumatic fever/rheumatic heart disease. To reduce inflammation, aspirin, steroids, or non-steroidal medications may be given. Surgery may be necessary to repair or replace the damaged valve.
QUESTION: 63

Silk Road Gold Fund has been set up by:

Solution: As we examined in previous articles in this series, China has established a Silk Road Gold Fund and has begun trading this on the Shanghai Gold Exchange. Over 60 countries have invested in the US$16 billion funds, which aim to provide financing to extract gold from existing, but underutilized deposits.
QUESTION: 64

Consumer Day is observed every year on

Solution: Every year, the 24th of December is observed as National Consumer Day in India. The theme of 2019 is “Alternate consumer grievance/dispute redressal.” On this day, the Consumer Protection Act, 1986 had received the assent of the President and came into effect.
QUESTION: 65

Where is 'India House' situated?

Solution: It is located in India House on Aldwych, between Bush House, what was Marconi House (now Citibank), and Australia House. It faces both the London School of Economics and King's College London.
QUESTION: 66

In the Supreme court of India, What is the additional number of Judges apart from the CJ?

Solution: At present, the Supreme Court is working with its full sanctioned strength of 31. The Supreme Court (Number of Judges) Act, 1956 was last amended in 2009 to increase the judges' strength from 25 to 30 (excluding the CJI).
QUESTION: 67

Time taken by a light ray from the sun to reach the earth is:

Solution: Sunlight travels at the speed of light. Photons emitted from the surface of the Sun need to travel across the vacuum of space to reach our eyes. The short answer is that it takes sunlight an average of 8 minutes and 20 seconds to travel from the Sun to the Earth.
QUESTION: 68

Who invented dynamite?

Solution: Alfred Nobel, in full Alfred Bernhard Nobel, (born October 21, 1833, Stockholm, Sweden—died December 10, 1896, San Remo, Italy), Swedish chemist, engineer, and industrialist who invented dynamite and other more powerful explosives and who also founded the Nobel Prizes.
QUESTION: 69

Who has the only right to issue paper currency in India?

Solution: The Reserve Bank has the sole authority to issue banknotes in India. Reserve Bank, like other central banks the world over, changes the design of banknotes from time to time. The Reserve Bank has introduced banknotes in the Mahatma Gandhi Series since 1996 and has so far issued notes in the denominations of Rs. 5, Rs.
QUESTION: 70

In which of the following years was the 'House of the People' renamed as Lok Sabha?

Solution: With the coming into force of the Constitution on 26 January 1950, the Constituent Assembly functioned as the Provisional Parliament until the first Lok Sabha, then known as the House of People, was constituted following General Elections in 1952. Lok Sabha, the Hindi nomenclature, was adopted on 14 May 1954.
QUESTION: 71

Who was the other Congress leader with Moti Lal Nehru in the formation of the Swaraj Party in 1930?

Solution: In December 1922, Chittaranjan Das, Narasimha Chintaman Kelkar, and Motilal Nehru formed the Congress-Khilafat Swarajya Party with Das as the president and Nehru as one of the secretaries.
QUESTION: 72

Match List-I with List-II and select the correct code given below:

Solution: A-4, B-3, C-2, D-1

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 73

Which of the following is an element is essential for the conversion of solar energy into electrical energy?

Solution: Two silicon layers with different loads are the essential elements of a solar cell. A boundary layer is established between the two layers. Released loads can pass through the boundary layer by means of sunbeams. The created electric power can be used via pins connected to the front and backside of the solar cell.
QUESTION: 74

Who was the founder of the Chishti order?

Solution: Abu Ishaq Shami founded it in about 930 CE (Christian Era). Before returning to western Asia, he trained and deputed the son of local emir, Abu Ahmad Abdal, under whose leadership the Chishtiya flourished as a regional mystical order. Moinuddin Chishti is credited with laying its foundations in India.
QUESTION: 75

In which country people particle in the amendment of the constitution?

Solution: Partitioning the people of the country of Switzerland in the amendment of the constitution.
QUESTION: 76

The minimum percentage of votes any political party has to acquire to get accreditation of a National Party in India?

Solution: The minimum 6% of valid votes in four or more states of votes any political party must acquire to get accreditation of a National Party in India.
QUESTION: 77

Who is the youngest Indian to conquer Mount Everest?

Solution: Arjun Vajpayee is the youngest Indian to conquer Mount Everest.
QUESTION: 78

In which Indian state is the largest saline water lake situated?

Solution: Separated from the Bay of Bengal by a narrow spit, Chilika is one of India's largest brackish water coastal lakes. Located south of the mouth of the Mahanadi River in unspoilt Orissa, this lake was once a bay of the ocean until it was silted up by monsoon tides.
QUESTION: 79

The king of the Gupta dynasty who stopped the Huns from attacking India:

Solution: He was helped by his able son Skandagupta (455 – 467 CE), the last of the sovereign rulers of the Gupta Dynasty. He also succeeded in preventing the invasion of the Huns (Hephthalites). Skandagupta was a great scholar and wise ruler.
QUESTION: 80

'Narmada Bachao Andolan' was started under the leadership of-

Solution: Narmada Bachao Andolan was also joined by several NGOs with local people, professionals, and activists as the founders with a non-violent approach. It was led by Medha Patkar.
QUESTION: 81

Match the following -

Solution: Arjuna Award: instituted in 1961 by the government of India to recognize outstanding achievement in National sports; Oscar Awards: given annually for excellence of cinematic achievements; Dronacharya Award: presented by the government of India for excellence in sports coaching; and Pulitzer Prize: a U.S. award for achievements in newspaper and online journalism, literature and musical composition.
QUESTION: 82

How is vegetable oil converted into Ghee?

Solution: Hydrogenation is the process of converting vegetable oil to vegetable ghee. During hydrogenation, vegetable oils are reacted with hydrogen gas at about 60°C. A nickel catalyst is used to speed up the reaction. The double bonds are converted to single bonds in the reaction.
QUESTION: 83

The effect of adding salt in water is-

Solution: Adding salt to water raises the boiling point of the water due to a phenomenon called boiling point elevation. Essentially, adding any non-volatile solute (such as salt, baking soda, or sugar) to a liquid causes a decrease in the liquid's vapour pressure.
QUESTION: 84

Which of the following area has maximum productivity in the Indian Economy?

Solution: There is maximum productivity in the agricultural sector in the Indian economy.
QUESTION: 85

Anemometer is used to measure -

Solution: An anemometer is an instrument that measures wind speed and wind pressure. Anemometers are important tools for meteorologists who study weather patterns. They are also important to the work of physicists, who study the way air moves.
QUESTION: 86

Which of the following republic is not associated with Yogoslavia?

Solution: The Republic of Latvia is not affiliated with Yugoslavia.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 87

Who said, "Truth is the ultimate reality and God"?

Solution: M.K. Gandhi said, "Truth is absolute truth and God.”

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 88

What is the spot seen in the area of the Chotanagpur plateau?

Solution: Chhota Nagpur plateau is a storehouse of mineral resources such as mica, bauxite, copper, limestone, iron ore, and coal. The Damodar valley is rich in coal, and it is considered the prime centre of coking coal in the country.
QUESTION: 89

Percentage variation of water in human blood plasma is-

Solution: Blood plasma is the straw-colored/pale-yellow liquid component of blood that normally holds the blood cells in whole blood in suspension. It makes up about 55% of total blood volume. It is mostly water (93% by volume) and contains dissolved proteins, glucose, clotting factors, electrolytes, hormones, and carbon dioxide (plasma being the main medium for excretory product transportation).
QUESTION: 90

The only leader who got Bharat Ratna Award while being at Home Minister's position was

Solution: Govind Vallabh Pant was the only leader to receive the Bharat Ratna award while holding the post of Home Minister.
QUESTION: 91

What is the principle of Life-Jacket?

Solution: It increases person volume to help him float

Life Jackets work on the principle of buoyancy, i.e., the amount of water displaced by an object is equal to its weight. This implies that when a person is in the water, the buoyancy force created is equal to the weight of the person.

QUESTION: 92

Which is the largest expenditure sector of the central government?

Solution: A payment amount determined by the interest rate on an account. As a borrower, an interest payment represents the rate charged for being lent funds. As an investor, interest payments represent income earned on cash accounts or fixed and variable rate securities.
QUESTION: 93

In which of the following years was the delimitation of electoral areas of Lok Sabha done?

Solution: In 1974, the electric fields of the Lok Sabha were delimited.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 94

Under which article safety of minorities has been mentioned?

Solution: 5 Minorities in India do not stand on equal footing with others, which made the framers of the Constitution, through Article 29 and Article 30, accord special rights to the people who form a religious or linguistic minority in India.
QUESTION: 95

Which of the following are greenhouse gas?

Solution:

CO2,CH4,NO and CFC

The main greenhouse gases are Water vapor. Carbon dioxide. Methane.

QUESTION: 96

Under which of the following Act, it was declared that the British Crown would govern the British empire in India?

Solution: Government of India Act 1858. The Government of India Act 1858 was an Act of the Parliament of the United Kingdom (21 & 22 Vict.)
QUESTION: 97

Which gland controls the temperature of the human body?

Solution: Body temperature is regulated by the hypothalamus much as the temperature in your home is controlled by a thermostat: The hypothalamus responds to internal and external stimuli and makes any necessary adjustments to keep your body within a few degrees of 98.6.
QUESTION: 98

Who is the writer of the book "The gin Drinkers"?

Solution: The Gin Drinkers has been authored by Sagarika Ghose, an Indian journalist, news anchor, and author. The book was published in 1998. Her other famous book is Blind Faith (2006).
QUESTION: 99

The temperature at which both Fahrenheit and Celsius and scale read the same?

Solution: The Celsius scale and the Fahrenheit scale coincides at -40°, which is the same for both. When it comes to converting Celsius degrees into Kelvin, the formula is even more straightforward. 0 degrees Celsius is equal to 273.15 Kelvins.
QUESTION: 100

India is not a member of -

Solution: The member of India is not G-8.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 101

A fully saturated soil has a water content of 200%. If G = 2.6, the void ratio is-

Solution: Using wG = Se, here S = 1

e = 2 × 2.6 = 5.2

QUESTION: 102

To determine the liquid limit, in the flow curve, the water content is plotted on-

Solution: The liquid limit is determined by plotting a 'flow curve' on a semi-log graph, with no. of blows as abscissa (log scale) and the water content as ordinate and drawing the best straight line through the plotted points.
QUESTION: 103

For the flow, through the soils, to be laminar, the Reynolds number shall be-

Solution: For the flow of water through pipes, the flow is laminar when the Reynolds number is less than 2000. For flow through soils, it has been found that the flow is laminar if the Reynolds number is less than unity.
QUESTION: 104

What is the anchorage value of a standard hook of a reinforcement bar of diameter-

Solution: The anchorage value of a standard u-type hook is equal to 16, ∅ where ∅ the diameter of the bar.
QUESTION: 105

A compaction factor of 0.75 indicates-

Solution: A concrete of low workability is represented by a compaction factor of 0.85

A concrete of medium workability is represented by a compaction factor of 0.92

A concrete of high workability is represented by a compaction factor of 0.95

QUESTION: 106

Assumption made in Terzaghi's consolidation theory is-

Solution: The soil is homogeneous (uniform in composition throughout) and isotropic (show the same physical property in each direction). The soil is fully saturated (zero air voids due to water content being so high). The solid particles are incompressible.
QUESTION: 107

The drag force exerted by a fluid on a body immersed in the fluid is due to-

Solution: Viscosity of fluid and the gravitational pull both exert a drag force on the body.

The drag force on an immersed object can be due to various reasons. It also depends on the direction of the object’s movement. Viscosity is the thickness of fluid that opposes the motion of the object. Gravity causes a ‘downward pull’ that slows horizontal movement. The pressure of the liquid on all sides of the object also hampers its motion.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 108

The submerged unit weight for completely saturated soil is given by-

Solution: The submerged unit weight for completely saturated soil is given by

QUESTION: 109

When the water table is under the base of a footing at a depth equal to the width of footing, the bearing capacity of soil is-

Solution: If the water table is located at the level of the base of footing below it, the surcharge term is not affected. However, the unit weight in the third term is modified.

But, when b = B,

i. e. W/T at depth B below the base

(qu=cNcγDfNc0.5BγNγ)

hence no change.

QUESTION: 110

The delayed flow that reaches the river mainly as groundwater is known as-

Solution: Base Flow The delayed flow that reaches a stream essentially as groundwater flow is called base flow.
QUESTION: 111

Contour interval on a map sheet denotes-

Solution: A contour line is a line drawn on a topographic map to indicate ground elevation or depression. A contour interval is a vertical distance or difference in height between contour lines. Index contours are bold or thicker lines that appear at every fifth contour line.
QUESTION: 112

In North Indian plains, the optimum depth of Kor watering for wheat is-

Solution: In North Indian plains, the optimum depth of Kor watering

19 cm for Rice.

13.5 cm for wheat.

QUESTION: 113

California Bearing Ratio method of designing flexible pavement is more accurate, as it involves-

Solution: CBR is based on the strength parameters of subgrade soil.
QUESTION: 114

Which of the following types of the riveted joint is free from bending stresses?

Solution: In the case of the butt joint with a double cover at the top and bottom, then eccentricity does not come into the picture when transfer the axially load through it.
QUESTION: 115

For the determination of water content, the soil sample is heated for a period of 24 hrs. at a temperature of-

Solution: Water Content Determination - Civil Engineering Notes. 110 ± 5°C. The period of 24 hours is sufficient for all normal soils to cause the evaporation of water from them. If the soil contains organic matter, then the oven temperature should be between 60 to 80 degrees Centigrade.
QUESTION: 116

A brittle material has-

Solution: Brittle material lacks elasticity; thus, failure is sudden.
QUESTION: 117

In a reverse curve, the superelevation provided at the point of reverse curvature is-

Solution: In a reverse curve, the superelevation provided at the point of reverse curvature is zero.
QUESTION: 118

The maximum percent of moment redistribution allowed in the RCC beam is-

Solution: The maximum percent of moment redistribution allowed in the RCC beam is 30%.
QUESTION: 119

If B is the centre of buoyancy, G is the centre of Gravity and M is the metacentre of a floating body, the body will be in stable equilibrium if-

Solution: If M lies above G, then it is in stable equilibrium; if M lies below Gm, then unstable equilibrium If M coincides with G, then neutral.
QUESTION: 120

The crops require maximum watering during-

Solution: The first watering given to a crop, when the crop is a few centimeters high, is called korwaterning. It is usually the maximum watering.
QUESTION: 121

Effective length of a column held in position in both ends and restrained against rotation at one end-

Solution: According to IS: 800 – 1984, table for an effective length of a compression member for different degrees of end restraint of compression member.
QUESTION: 122

Steel beam theory is a method of designing-

Solution: Steel beam theory is used to find the MR of the doubly reinforced beams. Steel beam theory is used to find the approximate value of the moment of resistance of a doubly reinforced beam, especially when the area of compression steel is equal to or more than the area of the tensile steel.
QUESTION: 123

As per the Indian soil classification system, inorganic slits of high Compressibility is defined by the symbol-

Solution: As per the Indian soil classification system, inorganic slits of high Compressibility is defined by the symbol-MH
QUESTION: 124

Muller-Breslau principle is applicable to get influence line for-

Solution: The principle states that the influence lines of action (force or moment) assumes the scaled form of the deflection displacement. OR, This principle states that "ordinate of ILD for a reactive force is given by ordinate of the elastic curve if a unit deflection is applied in the direction of the reactive force."
QUESTION: 125

Fully oxidized sewage, contains nitrogen in the form of-

Solution: Oxidized forms of nitrogen include nitrite (NO2) and nitrate (NO3). Nitrogen mainly occurs in wastewater in this form. Because nitrite is easily oxidized to nitrate, nitrate is the compound predominantly found in groundwater and surface waters.
QUESTION: 126

The mean hydraulic depth (where A = area and P = wetted perimeter) is given by

Solution: The mean hydraulic depth (where A = area and P = wetted perimeter) is given by (A/P)
QUESTION: 127

The effective length of a fillet weld should not be less than-

Solution: The effective length of a fillet weld may be taken as the overall length of the full-size fillet less one leg length, s, for each end which does not continue around a corner. However, a fillet weld with an effective length less than 4s or less than 40 mm should not be used to carry the load.
QUESTION: 128

Maximum deflection in a simply supported beam having UDL w per unit length over the entire span is-

Solution: Maximum deflection in a simply supported beam having UDL w per unit length over the entire span is
QUESTION: 129

The process by which a mass of saturated soil is caused by external forces to suddenly lose its shear strength and to behave as fluid is called-

Solution: The phenomenon when the sand losses its shear strength due to oscillatory motion is known as liquefaction of sand—the structure resting on such soil sink.
QUESTION: 130

An isobar is a curve that joins points of equal-

Solution: An isobar is a curve joining the points of equal stress intensity. Isobars help determine the effect of the load on the vertical stresses at various points.
QUESTION: 131

The portion of a brick cut across its mid-width and having its length equal to that of a full brick is known as-

Solution:

When a brick is cut along its length, making it two equal halves then it is called queen closer. Thus a queen closer is a broken brick portion whose width is half as wide as the original brick. This is also called as queen closer half.

QUESTION: 132

A helical spring-

Solution: A spring is defined as an elastic body whose function is to distort when loaded and to recover its original shape when the load is removed—helical springs. The helical springs are made up of a wire coiled in the form of a helix and are primarily intended for compressive or tensile loads.
QUESTION: 133

Which of the following is an obstacle in chaining but not in ranging?

Solution: Ranging is the process performed by the sighting, but in chaining, chain has to be on the ground for measurement, which is not possible in the case of a river.
QUESTION: 134

The modular ratio of M20 having permissible compressive stress as 7 N/mm2 is-

Solution:

Where σcbc is the permissible compressive stress.

For M20,

The initial setting time is the period elapsing between the time when water is added to the cement and the time at which the needle fails to pierce the test block by = 5 ± 0.5 mm.

QUESTION: 135

In a flow field, the streamlines, and equipotential lines-

Solution:

Concept:

Stream line is an imaginary curve drawn through a flowing fluid in such a way so that the tangents to it at any point gives the direction of the instantaneous velocity of flow at that point.
Equipotential lines are formed by joining the different points having the same value of velocity potential function.

Properties: 

Slope of equipotential Line × Slope of stream function = -1
i.e. streamlines and equipotential lines always meet orthogonally.
Meshes formed by them may be in square, rectangular or curvilinear.

QUESTION: 136

The shear stress in turbulent flow is:

Solution:

QUESTION: 137

The continuous strain, which the concrete undergoes due to the application of external load is called-

Solution: The continuous strain, which the concrete undergoes due to the application of external load, is called creep.
QUESTION: 138

The angular distance of a heavenly body from the Zenith is known as-

Solution: The angular distance from the zenith to any celestial body in space is called the zenith distance. The nadir, which is directly opposite the zenith, has a zenith distance of 180°, and the celestial horizon has a zenith distance of 90°.
QUESTION: 139

Bernoulli's equation refers to the conservation of-

Solution: Bernoulli's equation can be viewed as a conservation of energy law for a flowing fluid. We saw that Bernoulli's equation was the result of using the fact that any extra kinetic or potential energy gained by a system of fluid is caused by external work done on the system by another non-viscous fluid.
QUESTION: 140

A steel member subjected to primary tension is called-

Solution: A steel member subjected to primary tension is called a tie.
QUESTION: 141

According to Terzaghi, the net ultimate bearing capacity of clay is given by-

Where (Nq, Nγ, and Ne) are bearing capacity factors, (c) is the cohesion.

Solution: Where (Nq, Nγ, and Ne) are bearing capacity factors, C is the cohesion.
QUESTION: 142

The extreme bending moment caused by the total of a uniformly distributed load (W) on a cantilever beam of span L is-

Solution: The centre of the load is acting at L/2, and the BM is given by WL/2.
QUESTION: 143

The shape of the vertical curve generally provided is-

Solution: In the case of a parabolic curve, it is easy to work out the minimum sight distance, which is an important factor to be considered while calculating the length of the vertical curve.
QUESTION: 144

The property of aggregate to withstand adverse action of weather is called-

Solution:

Thus, the road stones used in the construction should be sound enough to withstand the weathering action. The property of aggregates to withstand the adverse actions of weather may be called soundness.

QUESTION: 145

Three-point problem can be solved by-

Solution: Three-point problem can be solved by-

Taking paper method

Lehman’s rule

Bessel's rule

QUESTION: 146

Hydrostatic law of pressure is given as

Solution:

According to the hydrostatic law, the vertical rate of increase of pressure must equal the local specific weight of the fluid at any point inside a static fluid. As per the law, for maintaining an equilibrium condition in the z-direction, the sum of all the vertical forces acting at the point O must disappear.

QUESTION: 147

Gantry girders are designed to resist-

Solution: Gantry Girders are specifically designed to resist longitudinal loads, and most often than not, longitudinal forces are produced by the joint actions of vertical and horizontal (lateral) forces. Therefore, gantry girders resist all three forces: lateral, longitudinal, and vertical loads.
QUESTION: 148

Taste and odor in water are, generally, removed by the method of-

Solution: Adding powdered activated carbon to water or using granular activated carbon (GAC) in the water filter can remove taste and odor. Powdered activated carbon (PAC) is the preferred method when the taste and odor are moderate and infrequent.
QUESTION: 149

For completion of a project, the critical path of a network represents-

Solution: In project management, a critical path is the sequence of project network activities that add up to the longest overall duration, regardless if that longest duration has float or not. This determines the shortest time possible to complete the project.
QUESTION: 150

IS 456: 2000 recommends that the minimum grade of concrete in reinforced concrete work shall not be less than

Solution: IS 456 : 2000 recommends that the minimum grade of concrete shall not be less than M 20 in reinforced concrete work.
QUESTION: 151

Concrete is unsuitable for compaction by vibration if it is-

Solution: Concrete is unsuitable for compaction by vibration if it is Plastic.
QUESTION: 152

Slump cone test is used to determine-

Solution: Concrete slump test or slump cone test is to determine the workability or consistency of concrete mix prepared at the laboratory or the construction site during the progress of the work. The concrete slump test is carried out from batch to batch to check the uniform quality of concrete during construction.
QUESTION: 153

For the design of cement concrete pavement, for corner loading, IRC recommends the use of-

Solution: For the design of cement concrete pavement, for corner loading, IRC recommends using Picker's formula.
QUESTION: 154

The velocity distribution in laminar flow through a circular pipe follows the-

Solution:

QUESTION: 155

A minimum pitch is to be provided to-

Solution: Minimum pitch is to prevent the bearing failure of the plate between the two bolts, to permit the efficiency in the installation of bolts by providing sufficient space for tightening of bolts, to prevent overlapping of washes, and to provide adequate resistance to tear out of bolts.
QUESTION: 156

When the required length of fillet weld cannot be achieved, then the following type of welds is used to supplement fillet welds :

Solution: When the required length of fillet weld cannot be achieved, then the Slot and plug welds are used to supplement fillet welds.
QUESTION: 157

A three-hinged arch is hinged at supports end-

Solution: It is needed not to be placed at the crown, it can be placed anywhere in the rib, but in common, it is placed at the crown.
QUESTION: 158

Castiglione’s first theorem is applicable-

Solution: Castigliano's first theorem is being used in structural analysis for finding deflection of an elastic structure based on the strain energy of the structure. Castigliano's theorem can be applied when the structure’s supports are unyielding, and the temperature of the structure is constant.
QUESTION: 159

Which one in the following list does not pass plasticity-

Solution: Rock flour, or glacial flour, consists of fine-grained slit-sized particles of rock generated by mechanical grinding of bedrock by glacial erosion or by artificial grinding to a similar size.
QUESTION: 160

Active earth pressure of a soil is defined as the lateral pressure exerted by the soil when-

Solution: A retaining wall when moves away from the backfill, there is a stretching of the soil mass, and the active state of earth pressure exits
QUESTION: 161

The relationship between discharge velocity v and seepage velocity vs is-

Solution: The relationship between discharge velocity v and seepage velocity vs is- vs = v/n
QUESTION: 162

Cleaning of slow sand filters is done by:

Solution: Slow sand filters do not require chemicals or electricity to operate. Cleaning is traditionally done using a mechanical scraper, which is usually driven into the filter bed once the bed has been dried out.
QUESTION: 163

The S-curve is used-

Solution: The S-curve is used to convert the unit hydrograph of any given duration into a unit hydrograph of any other desired duration.
QUESTION: 164

The type of bond in brick masonry, containing alternate courses of stretchers and headers, is called-

Solution: English bond - This type of bond consists of alternate courses of headers and stretchers.

Flemish bond - In this type of bond, each course consists of alternate headers and stretchers.

So the answer B is correct.

QUESTION: 165

Minimum shear reinforcement in beams is provided in the form of stirrups-

Solution: The provision of nominal web reinforcement restrains the growth of shear cracks at the bottom of the beam.
QUESTION: 166

The most suitable traffic signal system for mixed traffic condition is-

Solution: The VIP system is the most suitable detector technology for providing traffic information to DRTSC under mixed traffic conditions in developing countries because it can measure traffic parameters, i.e., the occupancy rate (%) queue length (meters) accurately.
QUESTION: 167

The depth pouf ballets D is calculated from the following formula-

Solution: The depth pouf ballets D is calculated from the following formula

QUESTION: 168

The reading of the pressure gauge fitted on a vessel is 25 bar the atmospheric pressure is 1.03 bars. The absolute pressure in the vessel is-

Solution: Absolute pressure = Atmospheric pressure + gauge pressure = 25 + 1.03 = 26.03 bar
QUESTION: 169

For an irrigational flow, the velocity potential lines, and the streamlines are always-

Solution: For an irrigational flow, the velocity potential lines and the streamlines are always orthogonal to each other.
QUESTION: 170

As per the soil classification system, water through salty sand is denoted by the symbol of?

Solution: As per the soil classification system, water through salty sand is denoted by the symbol of SM.
QUESTION: 171

Seasoning of timber is done for-

Solution: Seasoning is the process of drying timber to remove the bound moisture contained in the walls of the wood cells to produce seasoned timber. Seasoning can be achieved in a number of ways, but the aim is to remove water at a uniform rate through the piece to prevent damage to the wood during drying (seasoning degrade).
QUESTION: 172

The optimum depth of Kor watering for rice crop is-

Solution: 13.5 WHEAT.

17.5 SUGARCANE.

19 RICE.

QUESTION: 173

Radius of gyration is-

Solution: Radius of gyration is the Square root of the moment of inertia divided by area.
QUESTION: 174

Lateral ties in RCC columns are provided to resist-

Solution: A reinforced concrete compression member shall have transverse or helical reinforcement so disposed that every longitudinal base nearest to the compression face has effective lateral support against buckling subject to provision in. The effective lateral support is given by transverse reinforcement in the form of lateral ties.
QUESTION: 175

In which of the following studies, Desire Lines are used?

Solution: Desire lines are straight lines connecting the origin points with destinations.
QUESTION: 176

Rivets connecting flange angles to cover plates in a plate girder are subjected to-

Solution: Rivets connecting flange angles to cover plates in a plate girder are subjected to horizontal shear only.
QUESTION: 177

The distribution system in water supplies is designed on the basis of:

Solution: The distribution system in water supplies is designed based on the gravitational pull, such as the purified water in the gravity system flow wholly under gravity.
QUESTION: 178

The deflection including the effects of temperature creep and shrinkage occurring after the erection of partitions and the application of finishes should not exceed-

Solution: The deflection, including the effects of temperature, creep, and shrinkage occurring after the erection of partitions and the application of finishes, should not normally exceed span/350 or 20 mm, whichever is less.
QUESTION: 179

To avoid segregation, fresh concrete should be dropped from a height of-

Solution: To avoid segregation, fresh concrete should be dropped from a height of Less than one meter.
QUESTION: 180

The radius of a simple curve is 300 m, and the length of the specified chord is 30 m; the degree of the curve is-

Solution:

For 30m chord,

QUESTION: 181

The formula for calculating the thickness of concrete pavement d is suggested by Gladbeck is-

Solution: The formula for calculating the thickness of concrete pavement d is suggested by Gladbeck is
QUESTION: 182

The minimum stopping distance on a single lane road, having two-way traffic is equal to-

Solution: On single lane roads, when two-way traffic is permitted, the minimum stopping sight distance should be equal to twice the SSD to stop both vehicles from coming from the opposite direction.
QUESTION: 183

The initial setting time is the period elapsing between the time when water is added to the cement and the time at which the needle fails to pierce the test block by:

Solution: The initial setting time is the period elapsing between the time when water is added to the cement and the time at which the needle fails to pierce the test block by 5 ±0.5 mm
QUESTION: 184

In the case of sheared edges, the minimum edge distance shall not be less than-

Solution: As per IS 800: 2007, clause 10.2.4.2 gives the minimum edge distance. The minimum edge and edge distance from the centre of any hole to the nearest edge of a plate shall not be less than 1.7 times the hole diameter in the sheared of hand flamed cut edges.
QUESTION: 185

The exit gradient of the seepage water through soil is-

Solution: The loss of head per unit length of low through the soil is equal to the exit gradient (i), = i = h/L
QUESTION: 186

A household septic tank, constructed under Indian conditions, has a detention time of-

Solution: A septic tank can be defined as a primary sedimentation tank with a large detention time (12 to 36hrs against a period of 2hrs in an ordinary sedimentation tank).
QUESTION: 187

The horizontal angle between the true meridian and magnetic meridian at a place is called-

Solution: Declination is defined as the horizontal angle between the magnetic meridian and true meridian.
QUESTION: 188

Sleeper density normally, adopted in Indian railway practice is-

Solution: Sleeper density is the number of sleepers per rail length. It varies in India from M + 2 to M + 7.
QUESTION: 189

For an isotropic, homogeneous, and elastic material obeying Hooke's law, the number of independent elastic load (W) on a cantilever-

Solution: For an isotropic, homogeneous, and elastic material obeying Hooke's law,2 number of independent elastic loads (W) on a cantilever.
QUESTION: 190

The minimum clear cover for column bars recommended by IS code for the column is:

Solution:

If columns of the minimum dimension of 20 cm or under, whose reinforcing bars do not exceed 12 mm, concrete cover of 25 mm to be used for reinforcement.

For longitudinal reinforcing bars in a beam, not less than 30 mm or less than the diameter of the bar.

QUESTION: 191

The critical section for shear is at a distance of – from the periphery of the column, perpendicular to the plane of the slab where d is the effective depth of the section-

Solution: The critical section for shear is at a distance from the periphery of the column, perpendicular to the plane of the slab, where d is the effective depth of the section d/2.
QUESTION: 192

Increases in water content in a cement concrete

(i) Increases workability

(ii) Increases the strength

Solution: The water to cement ratio affects two properties: The strength and workability of the concrete. Once this ratio increases, the compressive strength decreases, and the workability rise and vice versa. So to provide both good strength and workability of the concrete, we could add additives such as superplasticizer.
QUESTION: 193

Hydrographic survey deals with the mapping of-

Solution: Hydrographic survey is the science of measurement and description of features that affect maritime navigation, marine construction, dredging, offshore oil exploration/offshore oil drilling, and related activities.
QUESTION: 194

A pitot tube is used to measure-

Solution: Pitot tube is used to measure,

1. Hydrostatic pressure

2. Dynamic pressure

3. Velocity

4. Stagnation pressure

QUESTION: 195

Pick the correct statement with regard to super sulphated Cement:

Solution: Its most important property is low total heat of hydration. It is, therefore, very suitable for the construction of dams and mass concrete work. Concrete made from super sulphated cement may expand if cured in water and may shrink if the concrete is cured in air. In contrast, a significant advantage of Super sulphated Cement is that it has comparatively high resistance to chemical attack.
QUESTION: 196

Reynolds number is given as-

Solution: Reynolds number is given as

QUESTION: 197

Degree of static indeterminacy of a rigid-jointed plane frame having 15 members, 3 reaction components, and 14 joints is-

Solution:

QUESTION: 198

The maximum unit pressure that soil can withstand without rupture in shear or with the excessive settlement, so the structure is called.