Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 9


200 Questions MCQ Test Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering | Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 9


Description
Attempt Mock Test: SSC JE Civil Engineering (CE)- 9 | 200 questions in 120 minutes | Mock test for SSC preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series of SSC JE Civil Engineering for SSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

If SPARK is coded as TQBSL, what will be the code for FLAME?

Solution:

Similarly,

QUESTION: 2

How many triangles are there in the following figure?

Solution:

The triangles are :

ΔABC:ΔABD:ΔADC:ΔAFC

△FDC - △AFB : △FDF:ΔFBC.

ΔGBD:ΔADE:ΔGBE:ΔFDG

ΔDBE

QUESTION: 3

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

Solution: 5 × 3+1=16,16 × 3+1=49,

9 × 3+2=29,29 × 3+2=89

Similarly,

15 × 3+3=48,48 × 3+3=147

QUESTION: 4

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Solution:

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 5

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

6 : 10 : : 11 : ?

Solution:

6×2-2=10

Similarly,

11×2-2=20

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 6

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

ACEG : SUWY : : BDFH : ?

Solution:

Similarly

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 7

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Patrol : Security : : Insurance : ?

Solution: In order to ensure security, police or defense personnel patrol the area. Similarly, to cover risk, insurance is done.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 8

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

5 : 27 : : 9 : ?

Solution: 5×5+2=27

Similarly,

9×9+2=83

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 9

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

ABE : 8 : : KLO : ?

Solution: ABE=1+2+5=8

Similarly, K+L+O

⇒11+12+15=38

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 10

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

ADBC : EHFG : ILJK : ?

Solution:

Similarly

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 11

Direction: In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Sty : Pig : : Byre : ?

Solution: The resting place of a pig is called Sty. Similarly, the resting place of cow is called Byre.

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 12

Direction: In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

173 (24) 526;

431 (18) 325;

253 (?) 471

Solution: 1+7+3+5+2+6 =24

4+3+1+3+2+5 = 18

2+5+3+4+7+1 = 22

QUESTION: 13

Little wooden cubes each with a side of one inch are put together to form a solid cube with a side of three inches. This big cube is then painted red all over on the outside. When the big cube is broken up into the original little ones, how many cubes will have paint on two sides?

Solution: 4 cubes each of the first and third layers will have paint on two sides only.

Therefore, the total number of cubes having paint on two sides

=4 × 2=8

QUESTION: 14

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: Given

IMPASSIONABLE

Solution: There is no V' letter in the word IMPASSIONABLE to make IMPASSIVE.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 15

If HOSPITAL is written as 32574618 in a certain code, how would POSTAL be written in that code?

Solution: From the given word HOSPITAL

P-7

O-2

S-5

T-6

A-1

L-8

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 16

Arrange the following words according to the dictionary?

1. Inventory

2. Involuntary

3. Invisible

4. Invariable

5. Investigate

Solution: Arrangement of the words according to the dictionary

4. Invariable

1. Inventory

5. Investigate

3. Invisible

2. Involuntary

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 17

In the given question, select the answer shape that questions can be made from pieces of a shape.

Question Figure

Answer figure

Solution:

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 18

A bus leaves Delhi with half the number of women as men, At Merrut, ten men get down and five women get in. Now there are equal number of men and women. How many passengers boarded the bus initially at Delhi?

Solution: Suppose the number of women boarded the bus in Delhi is X.

Therefore, the number of men =2x

According to question,

2x−10=x+5

=>2x−x=10+5

∴x=15

Total number of passengers boarded the bus initially =3x

=3×15=45

QUESTION: 19

M is the son of P. Q is the granddaughter of O who is the husband of P. How is M related to O?

Solution: O is the husband of P.M. is the son of P.

Therefore, M is the son of O.

Hence the correct answer is option A.

QUESTION: 20

Which number is wrong in the given series?

1, 9, 25, 50, 81

Solution: 12→1

32→9

52→25

72→49

92→81

So, 50 is wrong in the given series.

Hence, the correct option is (c).

QUESTION: 21

Find out which of the diagrams given in the alternatives correctly represents the relationship stated in the question. Sharks, Whales, Turtles.

Solution:

QUESTION: 22

Question Figure

Solution:

Hence correct answer is option B.

QUESTION: 23

Find out a set of numbers amongst the four sets of numbers given in the alternatives, which is the most similar to the numbers given in the question.

Given: (6, 30, 90)

Solution: 6×5=30, 30×3=90, 8×6=48, 48×4=192

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 24

K is a place which is located 2 km away in the northwest direction from the capital P, R is another place that is located 2 km away in the south-west direction from K. M is another place and that is located 2 km away in the north-west direction from R. T is yet another place that is located 2 km away in the South-west direction from M. In which direction is T located in relation to P?

Solution:

It is clear that T is located to the West of P.

QUESTION: 25

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) ABJNM

(B) QRTUZ

(C) IXYOQ

(D) WFGOP

Solution: Except in letter group IXYOQ, In all others, there is only one vowel. In the letter group IXYOQ, there are two Vowels.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 26

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) X

(B) Y

(C) H

(D) D

Solution: The position number of Y in the English alphabet is an odd number.

X=24,Y=25,H=8,D=4

Hence correct answer is option B.

QUESTION: 27

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) Wave

(B) Current

(C) Tide

(D) Storm

Solution: Except Tide, all other terms are related to both air and water. But tide is a regular rise and fall in the level of sea. caused by the attraction of the moon and sun.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 28

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) 25, 36

(B) 144, 169

(C) 100, 121

(D) 9, 64

Solution: Except the number pair 9, 64 in all other perfect squares of two consecutive numbers are given.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 29

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) ZKXJ

(B) CMAL

(C) TGRF

(D) FRTK

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 30

Direction: In each of the following questions, select the one which is different from the other three.

(A) Heat

(B) Light

(C) Bulb

(D) Electricity

Solution: Bulb is an item while all other are phenomena.

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 31

Ashok's mother was 3 times as old as Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today?

Solution: Suppose the present age of Ashok is P years and that of his mother is Q years.

5 years ago

3×( age of Ashok -5)=( age of Ashok's mother -5)

3(P−5)=(Q−5)

⇒3P−15=0−5

⇒3P−Q=10….(i)

5 years after.

2×( age of Ashok +5)=( age of Ashok's mother +5)

2(P+5)=(Q+5)

⇒2P+10=Q+5

⇒2P−Q=−5… (ii)

From equations (i) and (ii), we get

P=15 years

So, the present age of Ashok is 15 years.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 32

Arrange the following in the meaningful/logical order :

1. Exhaust

2. Night

3. Day

4. Sleep

5. Work

Solution: Meaningful order of the words

3. Day→5. work→1. Exhaust→2. Night→4.Sleep

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 33

In a row of boys. Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?

Solution:

Total number of boys in the row

=22+12-1

=33

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 34

Only one meaningful word can be formed by rearranging the letter of the given Jumbled word. Find out that word. Given :

MUSPOPAPOTIH

Solution: Meaningful word ⇒ HIPPOPOTAMUS

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 35

Direction: Given below is a statement followed by 2/3 Assumptions. An assumption is something not written directly but can be considered as the implicit understanding before writing any text, document, or writing. Choose the implicit assumption in the following question:

Statements:

All men are women.

All women are crazy.

Conclusion:

I. All men are crazy,

II. All the crazy are men.

III. Some of the crazy are men.

IV. Some of the crazy are women.

Solution: Both the Premises are Universal Affirmative (A-type) All men are women.

All women are crazy. A+A(⇒) A-type of conclusion "All men are crazy" This is Conclusion I.

Conclusion III is the Converse of it.

Conclusion IV is the Converse of Statement Q.

QUESTION: 36

Direction: Given below is a statement followed by 2/3 Assumptions. An assumption is something not written directly but can be considered as the implicit understanding before writing any text, document, or writing. Choose the implicit assumption in the following question:

Statement:

Politicians become rich by the votes of the people.

Assumptions:

I. People vote to make politicians rich.

II. Politicians become rich by their virtue.

Solution: The statement implies that politicians win elections by the votes of people. Therefore, neither of the assumptions in implicit in the statement.
QUESTION: 37

After interchanging + to X and + to ÷, 12 and 18, which one of the following equations becomes correct ?

Solution:

QUESTION: 38

In the following question, (Δ) stands for any of the mathematical signs at different places, which are given as choices under each question. Select the choice with the correct sequence of signs, which makes the question a correct equation. (24Δ4Δ5Δ4)

Solution: Option (B):(24=4×54⇒24=204)

Option (C):(24=45×4⇒24=420)

Both Options (B) and (C) are correct.

QUESTION: 39

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded in the same direction.

Question Figure

Answer Figure

Solution:

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 40

Find the next two letters in the given series.

B, C, E, H, L, ?, ?

Solution:

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 41

Find out the correct answer for the unsolved equation on the basis of the given equations. if

6 × 5 = 91;

8 × 7 = 169

10 ×7 = 211

then 11 × 10 = ?

Solution: 6 ×5=30,

30 × 3+1=91,

8 × 7=56

56 × 3+1=169,10 × 7=70,70 × 3+1=211

similarly, ,11 × 10=110,110 × 3+1=331

QUESTION: 42

Which one number is wrong in the given series?

126, 98, 70, 41, 14

Solution:

Therefore the number 41 is wrong in the series.

Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 43

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

8, 24, 12, ?, 18, 54

Solution:

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 44

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

AGMSY, CIOUA, EKGWC, ?, IOUAG, KQWCI

Solution:

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 45

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

3, 4, 7, 11, 18, 29, ?

Solution: 3+1 = 4; 3+4= 7;

4+7 = 11; 7+11 =18;

11+18 = 29; 18+29 =47

Hence correct answer is option D.

QUESTION: 46

Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

975, 864, 753, 642, ?

Solution:

Hence the correct answer is option C.

QUESTION: 47

A child is looking for his father. He went 90 metres in the east before turning to his right. He went 20 metres before turning to his right again to look for his father at his uncle's place 30 metres from this point. His father was not there. From here he went 100 metres to his north before meeting his father in a street. How far did the son meet his father from the starting point?

Solution:

Required distance (AF=(80)2(60)2)

QUESTION: 48

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

a_b_a_ _n_bb_abbn

Solution:

Hence the correct answer is option B.

QUESTION: 49

If the day before yesterday was Sunday, what day will it be three days after the day after tomorrow?

Solution: Day before yesterday was Sunday.

Therefore, today is Tuesday.

Day after tomorrow will be Thursday.

Thursday + 3 = Sunday

QUESTION: 50

In a classroom, there are 5 rows, and 5 children A, B, C, D, and E are seated one behind the other in 5 separate rows as follows: A is sitting behind C, but in front of B. C is sitting behind E. D is sitting in front of E. The order in which they are sitting from the first row to the last is

Solution: Ist Row ⇒ D,2nd Row ⇒ E,3rd Row ⇒ C ⇒ 4 th Row ⇒ A,5 th Row ⇒ B
QUESTION: 51

In a period from Li to F, ionization potential-

Solution: Increases as the atomic size decreases and hence effective nuclear charge increases.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 52

Contours are the lines which are drawn joining places having-

Solution: Contours' are lines connecting places having Equal height. Contour lines are isolines joining places that have the same height value. Another common isoline is the isobar, a line that joins places with the same atmospheric pressure.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 53

Photon is the fundamental unit/quantum of-

Solution: A photon is an elementary particle, the quantum of light, and all other forms of electromagnetic radiation. The modern photon concept was developed gradually by Albert Einstein.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 54

A molecule in plants comparable to hemoglobin in animals is-

Solution: Hemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells of all vertebrates. Similarly, Cytochromes are, in general, membrane-bound hemeproteins containing heme groups and are primarily responsible for the generation of ATP via electron transport.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 55

Value-added means value of-

Solution: Value addition or value-added is the difference between the value of output and intermediate cost. Value of output refers to the market value of goods and services produced by a firm in a given accounting period. Intermediate cost occurs because of intermediate consumption.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 56

The atmospheric layer farthest from the Earth's surface is known as-

Solution: Exosphere is the farthest layer of atmosphere from Earth's surface, it is located beyond thermosphere. It extends from the height of about 600 km to 10000 km.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 57

Blood does not coagulate inside the body due to the presence of-

Solution: liver produces an anticoagulant, hetero-polysaccharide called heparin which prevents clotting inside the blood vessels. Heparin is a highly sulfated glycosaminoglycan and is also used to form an inner anticoagulant surface on experimental and medical devices.

Fibrinogen is a glycoprotein that helps in the formation of blood clots.

Thrombin is a blood coagulation factor

Hence the option D is correct.

QUESTION: 58

Exposure to mixtures of chemicals are greater than expected on the basis of effects of exposure to each chemical individually. This is known as-

Solution: In toxicology, synergism refers to the effect caused when exposure to two or more chemicals at one time results in health effects that are greater than the sum of the effects of the individual chemicals

Hence the option D is correct.

QUESTION: 59

Who is the Chairman of the 14th Finance Commission?

Solution: The Fourteenth Finance Commission (FC-XIV) was constituted by the President under Article 280 of the Constitution on 2 January 2013 to make recommendations for the period 2015- 20. Dr. Y. V. Reddy was appointed the Chairman of the Commission.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 60

Gandhi's Salt Satyagraha was a part of-

Solution: The Salt March, also known as the Salt Satyagraha, Dandi March, and the Dandi Satyagraha, was an act of nonviolent civil disobedience in colonial India led by Mohandas Karamchand Gandhi. ... The Congress Party planned to stage a satyagraha at the Dharasana Salt Works, 25 miles south of Dandi.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 61

Which of the following metals can deposit copper from copper sulphate solution?

Solution: Among given metals, only Fe is more reactive than Cu so it can replace Cu form solution.

(Only Fe has less reduction potential than Cu.)

Hence the option D is correct.

QUESTION: 62

Who decides a 'bill' is money bill?

Solution: To make sure that Rajya Sabha doesn't amend the bill by adding some non-money matters (known as Financial Bill), the Speaker of the Lok Sabha certifies the bill as a money bill before sending it to the upper house, and the decision of the Speaker is binding on both the Houses.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 63

Which country has three capitals viz. Administrative, Legislative and Judicial?

Solution: South Africa has three capitals viz. judicial, legislative, and administrative and it doesn't have a single defined capital city. The President lives in Pretoria hence it is the administrative and the executive capital.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 64

When Arsenic atoms are added to Germanium lattice it becomes a/an-

Solution: When a pentavalent (donor) impurity, like arsenic, is added to germanium, it will form covalent bonds with the germanium atoms, leaving 1 electron relatively free in the crystal structure. Pure germanium may be converted into an N-type semiconductor by “doping” it with any donor impurity having 5 valence electrons in its outer shell. Semiconductors which are doped in this manner - either with N- or P-type impurities - are referred to as EXTRINSIC semiconductors.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 65

The nuclear particle having no mas and no charge, but only spin is-

Solution: Neutrinos do not carry electric charge, and have mass quite small, though non-zero. Their mass is tiny even by the standards of subatomic particles. They are electrically neutral, weakly interacting elementary subatomic particles with half-integer spin.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 66

Which football player has won the FIFA World Player award (FIFA Ballon d'Or) for four years in a row?

Solution: Lionel Messi won the FIFA Ballon d’Or award for the fourth time in a row in January 2013. Messi’s fourth award lifted him above three-time FIFA winners Zinedine Zidane of France and Brazil’s Ronaldo.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 67

In 1937, an educational conference endorsing Gandhi's proposals for 'basic education' through the vernacular medium was held at-

Solution: The educational conference endorsing Gandhi's proposals for 'basic education' through the Vernacular medium was held in October 1937 at Wardha.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 68

The Declaration of American Independence was based on the theory of-

Solution: The declaration of American Independence was based on the theory of Natural rights propounded by John Lock and Thomas Jefferson.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 69

How many chambers does a mammalian heart have?

Solution: The heart consists of four chambers in which blood flows. Blood enters the right atrium and passes through the right ventricle. The right ventricle pumps the blood to the lungs where it becomes oxygenated.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 70

Who was the captain of the West Indies Cricket team, which won the T-20World Cup 2012?

Solution: Darren Sammy's leadership was inspirational in the 2012 and 2016 editions of the T20 World Cup where West Indies won both times. He is the only captain to win the coveted trophy twice.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 71

Shunglu Committee, which submitted its report in 2011, is related to-

Solution: The Shunglu Committee set up to probe corruption in organizing the Commonwealth Games (CWG) on 23rd March, 2011.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 72

The demand for necessities is-

Solution: inelastic demand

Necessities tend to have inelastic demand. Luxuries tend to have elastic demand. Demand is elastic when there are close substitutes.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 73

Leech is an ectoparasite on cattle, which is-

Solution: Cattles include live stocks like cow, sheep, goat, buffalo, etc. All these organisms feed on only plant parts. So they are herbivorous animals.

Sanguivorous animals suck blood from other animals. e.g. Mosquito.

Omnivorous animals feed on both plants and animals e.g man.

Carnivorous animals are obligate flesh eaters. e.g tiger

Hence the option D is correct.

QUESTION: 74

The difference between GNP and NNP equals-

Solution: Net national product (NNP) is gross national product (GNP), the total value of finished goods and services produced by a country's citizens overseas and domestically, minus depreciation. NNP is often examined on an annual basis as a way to measure a nation's success in continuing minimum production standards.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 75

The Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet was-

Solution: Guru Rimpoche

Padmasambhava is also known as Guru Rimpoche the Indian Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 76

Which one of the following does not form oxyacid?

Solution: Fluorine cannot form oxyacid because fluorine is more electronegative than oxygen. For oxygen to bind, it must be a positively charged ion.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 77

The latest book 'Kurukshetra to Kargil' is written by-

Solution: Kuldip Singh (Author of Indian Military Thought Kurukshetra to Kargil)

Hence the option D is correct.

QUESTION: 78

For which tax, was constitutional status given much later after its introduction in a small way in 1994-95?

Solution: Taxes on Services was constitutional status given much later after its introduction in a small way in 1994-95.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 79

"What is the Third Estate?" pamphlet-associated with the French Revolution, was written by-

Solution: General, Sieyès issued his pamphlet Qu'est-ce que le tiers état? (January 1789; “What Is the Third Estate?”), in which he identified the unprivileged Third Estate with the French nation and asserted that it alone had the right to draft a new constitution.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 80

Which of the following high dignitaries, who are not members of Parliament, has the right to address it?

Solution: The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote. He appears on behalf of Government of India in all cases in the Supreme Court in which Government of India is concerned.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 81

What is USB?

Solution: (Universal Serial Bus) USB is a hardware interface for up to 127 peripherals that is governed by the USB Implementers Forum (see USB-IF). USB is used to attach keyboards, mice, printers, external storage, and mobile devices to the computer. It is also used for charging a wide variety of portable products (see USB power). After debuting in 1997, USB soon replaced the earlier serial port, parallel port, and Apple Desktop Bus.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 82

The temperate grasslands of South America are called-

Solution: The grassland of South America is known as Pampas. This grassland covers an area more than 750,000 sq km. The soil in this area is very fertile. This area has a warm climate and precipitation is well distributed throughout the year.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 83

In plant-water relationships, symbol is used to represent-

Solution: Water potential is denoted by the Greek letter ψ (psi) and is expressed in units of pressure (pressure is a form of energy) called megapascals (MPa).

Hence the option C is correct.

QUESTION: 84

A liquid disturbed by stirring comes to rest due to-

Solution: A liquid disturbed by stirring comes to rest due to viscosity.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 85

The ambient air is stable when the ambient lapse rate is-

Solution: If the environmental lapse rate is less than the moist adiabatic lapse rate, the air is absolutely stable — rising air will cool faster than the surrounding air and lose buoyancy. This often happens in the early morning, when the air near the ground has cooled overnight.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 86

The filter over which sewage is sprinkled is called as-

Solution: A trickling filter, also known as percolating filter, is an artificial bed of stone or broken brick material over which wastewater or sewage is allowed to sprinkle or to trickle. It is then collected through the under drainage system.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 87

The Education Development Index (EDI) Report, released in 2011, is led by-

Solution: The Education Development Index (EDI) Report, released in 2011, is led by Kerala.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 88

Which of the following countries is regarded as the home of 'Fabian Socialism'?

Solution: The Fabian society was the socialist that was founded in 1884. The society was established with its aim of establishing a democratic socialist state in Great Britain.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 89

The sweet taste of fruits is due to-

Solution: The monosaccharides responsible for sweet taste in fruit are fructose.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 90

The organization involved primarily with environmental planning is-

Solution: NEERI stands for National Environmental Engineering Research Institute which is run by Government of India. It is situated in Nagpur and was established in 1958. It has 5 laboratories in Kolkata, Hyderabad, Delhi, Chennai, Mumbai.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 91

How many countries in Africa are members of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC).

Solution: Four countries in Africa are members of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC).

Hence the option B is correct.

QUESTION: 92

The balance of payments of a country is in equilibrium when the-

Solution: Balance of payments equilibrium occurs when induced balance of payments transactions---those engineered by the government to influence the nominal exchange rate---are zero.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 93

The release of which of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?

Solution: Gambusia affinis is a larvivorous fish. This fish is released into ponds and wells to controlling the mosquitoes by eating mosquito larvae insects and crustaceans.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 94

The first Sultan who required and obtained letters of investiture from the Caliph (Khalifa) was-

Solution: The first Sultan who requested and obtained letters of investiture from the Khalifa was Iltutmish. The government established by the Turks was a compromise between Islamic Political Ideas and institutions on the one hand and the existing Rajput System of Government on the other.

Hence the option C is correct.

QUESTION: 95

Which strait separates Australia and Tasmania?

Solution: Bass Strait, channel separating Victoria, Australia, from the island of Tasmania on the south.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 96

Which among the following is used to dilute oxygen in the gas cylinders used by divers?

Solution: Helium is used to dilute the oxygen and nitrogen to reduce these affects. Helium is the gas of choice to use because it is an inert gas, is thinner, therefore more compressible than air, and its narcotic properties are negligible in comparison to nitrogen.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 97

Stagflation refers to a situation which is characterized by-

Solution: CSS :: Money Banking and International Trade

@ : Home > Economics > Money Banking and International Trade. Stagflation refers to a situation which is characterized by: [A]. Deflation and rising unemployment.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 98

The technology that is used to establish wireless networking is-

Solution: WiFi uses radio waves (RF) to allow two devices to communicate with one another. The technology is most commonly used to connect Internet routers to devices like computers, tablets, and phones; however, it can be used to connect together any two hardware components.

Hence the option A is correct.

QUESTION: 99

An Antigen is-

Solution: An antigen is a foreign substance which is specifically bound by antibodies. Antigens are targeted by antibodies. Each antibody is specifically produced by the immune system to match an antigen after cells in the immune system come into contact with it, this allows a precise identification or matching of the antigen. Antigens are usually proteins, peptides and polysaccharides.

Hence the option D is correct.

QUESTION: 100

What would be the impact of global warming on mangrove forest?

Solution: The socio-economic impacts of the effects of climate change on mangrove ecosystems may include increased risk of flooding, increased erosion of coastlines, saline intrusion, and increased storm surges.

Hence the option B is correct.

QUESTION: 101

In a laminar 2-D flow of viscous fluid Couette flow is defined as

Solution: Couette flow is defined as a flow of very small value of Reynold's number between two plates, one is fixed and the other is moving.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 102

If Mohr's circle is drawn for a fluid body at rest, it would be-

Solution: Mohr's circle is a graphical representation of a general state of stress at a point. It is a graphical method used for evaluation of principal stresses, maximum shear stress; normal and tangential stresses on any given plane.

The radius of Mohr Circle ⇒ R=τmax = √[(σx - σy/2)2 + τxy 2)]

In static fluid,

τxy = 0 and σx = σy = - σ (normal compressive stress)

⇒ R=τmax = √[(σ - σ/2)2 + τxy 2 )] = 0

Therefore, Mohr Circle for Static Fluid is a Point Circle

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 103

Sum of the specific yield and specific retention is-

Solution: The fraction of water held back in the aquifer is known as specific retention. Thus it can be said that porosity is the sum of specific yield and specific retention.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 104

The limit of the percentage of the longitudinal reinforcement in a column is :

Solution: The cross-sectional area of longitudinal reinforcement, shall not be less than 0.8% not more than 6% (if bars are not lapped) of the gross cross-sectional area of the column.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 105

The codal provision recommends minimum shear reinforcement in the form of stirrups in the beam

1. To cater for any torsion in the beam section

2. To improve the ductility of the cross-section

3. To improve dowel action of longitudinal tension bar.

Select the correct answer using the codes given below :

Solution: The provisional of nominal web reinforcement restrains the growth of inclined shear cracks, improves the dowel action of the longitudinal tension bars, introduces ductility in shear and provides a warning of the impending failure.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 106

An irrigation outlet is said to be proportional when its:

Solution: An outlet is said to be proportional if its flexibility is 1,

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 107

If the average daily water consumption of a city is 1000 cum, the peak hourly demand will be :

Solution: The pea hourly demand

= 2.7 x q/24

= 2.7 x 1000/24

=112.5 cum/hr

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 108

Electric fuse works on:

Solution: Electric fuse works on Heating effect of current. An electric fuse is a safety device that prevents damages to electric circuits.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 109

A groyne pointing upstream is known as :

Solution: A groyne pointing upstream is known as repelling groyne whereas groyne pointing downstream is known as attracting groyne.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 110

Consolidation settlement occurs due to-

Solution: Consolidation is the process of reduction in volume due to the expulsion of water under an increased load. It is a time-related process occurring in saturated soil by draining water from the void.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 111

The brickwork is not measured in m3 in case of-

Solution: Brickwork in foundation, plinth, arches, and superstructure are measured in a cubic meter.
  • While Brickwork for thin partition walls is measured in a square meter.

  • Brick walls are measured in square meter if the thickness of the wall is half brick or as a partition wall.

  • For one or more than one thick brick wall, brickwork is measured in a cubic meter.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 112

When the deposits of efflorescence are more than 10 percent and less than 50 percent of the exposed areas of brick, the presence of efflorescence is classified as :

Solution: The degree of efflorescence is given as

(a)NIL – When there is no perceptible deposit of efflorescence.

(b)SLIGHT- Not more than 10% area of the brick covered with a thin deposit of salt.

(c)MODERATE- Covering up to 50% area of the brick.

(d)HEAVY- Covering 50% or more but unaccompanied by powdering or flaking of the brick surface.

(e)SERIOUS- When there is a heavy deposit of salts accompanied by powdering and/or flacking of the exposed surfaces.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 113

Side face reinforcement is provided in a beam when the depth of web exceeds-

Solution: Where the depth of the web in a beam exceeds 750 mm, side reinforcement shall be provided along with the two faces.

To control cracking in beams with a total depth ˃ 750mm, sidebars are provided in the side faces of the beam. The distribution of these bars is over a distance of two-third of the beam's overall depth measured from its tension face.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 114

The texture of sandstone is:

Solution: Sandstones are made of sand grains that have been cemented together. Like sandpaper, sandstones usually have a rough, granular texture.

Grain size - 0.06 - 2mm

Hardness - variable, soft to hard, depends on clast and cement composition.

Colour - variable through a grey, yellow, red to white reflecting the variation in mineral content and cement.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 115

The only suitable method for hardening the low carbon steel is case hardening. Which of the following is a case hardening process?

Solution: Cyaniding is a case-hardening process that is fast and efficient; it is mainly used on low-carbon steels. The part is heated to 871–954 °C (1600–1750 °F) in a bath of sodium cyanide and then is quenched and rinsed, in water or oil, to remove any residual cyanide.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 116

Heart rot is a defect in timber which is formed:

Solution: Heart rot is generated in the trees when fungi attack the heartwood through its newly formed branch. This type of fungi makes the tree hollow by consuming heartwood. This defect is known as heart rot.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 117

If wind and earthquake loads are considered then the permissible stress in steel structure are :

Solution: When the effect of wind or seismic load is taken into account, the permissible stress in steel is increased by 33⅓ percent. For rivets, bolts, and tension rods, the permissible stresses are increased by 25 percent, when the effect of wind or seismic load is taken into account.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 118

A partially prestressed member is one in which-

Solution: Partial Prestressing When the level of prestressing is such that under tensile stresses due to service loads, the crack width is within the allowable limit, it is called Partial Prestressing.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 119

With storage, the strength of cement:

Solution:
  • Due to the hygroscopic nature of cement, it easily absorbs moisture from the atmosphere

  • This moisture or dampness is the main hazard for cement which makes it hard like stone and it converts it to a useless material not suitable for construction.

  • Storage of cement requires more care as strength of cement decreases with time

  • Storage of cement should be done in such a manner that it is not exposed to the atmosphere which can be done by packing in airtight bags.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 120

The rigid frame shown in the figure is-

Solution: (Ds = 3mre – 3J)

(=3×23 – 3 × 3 = 0)

Hence it is determinate and stable.

In general: If The structure is number of unknowns < number of equations Unstable number of unknowns = number of equations

Stable & Determinate number of unknowns > number of equations Indeterminate The procedure outlined above does not always work with regard to stability. An alternate method (the displaced shape method) of determining whether a structure is stable or unstable, and determinate or indeterminate is the following

  • If the displaced shape of the structure can be drawn so that no members deform, the structure is unstable.

  • If the displaced shape cannot be drawn without causing a member to deform, the structure is stable.

If removal of one constraint (a support force or a member force) causes the structure to be unstable (i.e. the structure can be displaced without deforming a member), then the original structure is stable and determinate. o If two or more constraints need to be removed to cause the structure to be unstable, the original structure is stable and indeterminate.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 121

Which of the following is known as a timber that is obtained after felling a tree?

Solution: Rough timber indicates timber which is obtained after felling a tree. Converted timber indicates timber which is a swan and cut into suitable commercial sizes Standing timber indicates timber contained in a living tree.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 122

The functions of a shear key in the design of retaining wall is-

Solution: The main purpose of the installation of shear keys is to increase the extra passive resistance developed by the height of shear keys. However, active pressure developed by shear key lies in the fact that the increase of passive pressure exceeds the increase in active pressure, resulting in a net improvement of sliding resistance.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 123

Lime obtained from the calcination of Pure Limestone is called:

Solution: Quick lime is a pure lime-stone product. It consists of oxides of calcium and is not crystalline. Pure lime and rich lime are different names of fat lime. lean lime is also another name for poor lime.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 124

A theodolite in which the telescope can be revolved through a complete revolution in a vertical plane is known as a-

Solution: A theodolite is said to be transit one when its telescope can be revolved through 180° in a vertical plane about its horizontal axis, thus directing the telescope in the exact opposite direction.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 125

Outside clearance of a sampler should be :

Solution: Outside clearance is kept minimum so that the sample is less disturbed during collection.

The inside clearance should lie between 1 to 3 percent and the outside clearance should not be much greater than the inside clearance. The walls of the sampler should be smooth and should be kept properly oiled so that wall friction is minimum.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 126

What is the adoptable maximum spacing between vertical stirrups in an RCC beam of the rectangular cross-section having an effective depth of 300 mm?

Solution: Spacing between vertical stirrups should be a minimum of

(- 0.75d = 0.75 × 300)

(= 225 mm,)

(and = - 300 mm)

So adaptable maximum spacing is 225 mm.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 127

For ductile material the suitable theory of failure is:

Solution: The “maximum shear failure theory” states that when the maximum shear stress exceeds one-half of the yield strength of the material at temperature, failure will occur.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 128

A clay sample is tested in a triaxial apparatus in consolidated drained conditions at a cell pressure of 100 kN/m2. What will be the pore water pressure at deviator stress of 60 kN/m2?

Solution: In consolidated drained test pore water pressure is zero in both the stages.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 129

Direct shear test can be conducted for :

Solution: 1. Unconsolidated Undrained Test (UU)

Drainage is not permitted throughout the test. In the case of direct shear test drainage is not permitted during the application of both normal stress and shear stress. In the case of triaxial compression test drainage is not permitted during the application of both cell pressure and deviator stress. Since the test is conducted fast allowing no time for either consolidation of sample initially or dissipation of pore pressure in later stage, the test is also called quick test.

2. Consolidated Undrained Test (CU)

In this type of shear test the soil specimen is allowed to consolidate fully under initially applied stress and then sheared quickly without allowing dissipation of pore pressure. In the case of direct shear test the specimen is allowed to consolidate fully under applied normal stress and then sheared at high rate of strain to prevent dissipation of pore pressure during shearing. In the case of triaxial compression test the specimen is allowed to consolidate fully under the applied cell pressure and then the pore water outlet is closed and the specimen is subjected to increasing deviator stress at higher rate of strain.

3. Consolidated Drained Test (CD)

In this type of shear test drainage is allowed throughout the test. The specimen is allowed to consolidate fully under the applied initial stress and then sheared at low rate of strain giving sufficient time for the pore water to drain out at all stages. The test may continue for several hours to several days.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 130

The specific gravity and in-situ void ratio of soil deposit are 2.67 and 0.85 respectively. The value of critical hydraulic gradient is:

Solution: Critical hydraulic gradient,

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 131

In Linear Arch :

Solution: An arch in which the internal forces are purely axial is called a linear arch. If an arch is to take loads, say W1, W2, and W3 and a vector diagram and funicular polygon are plotted, the funicular polygon is known as the linear arch or theoretical arch.

The polar distance 'it represents the horizontal thrust.

The links AC, CD, DE and EB will br under compression and there will be no bending moment. If an arch of this shape ACDEB is provided, there will be no bending moment.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 132

As per IS 456: 2000, for seawater grade of concrete lower than which of the following shall not be used in reinforced concrete:

Solution: For seawater grade of concrete lower than M30 shall not be used in reinforced concrete. IS 456-2000 Plain and Reinforced Concrete - Code of Practice is an Indian Standard code of practice for general structural use of plain and reinforced concrete. The latest revision of this standard was done in the year 2000, reaffirmed 2005. This code uses the limit state design approach as well working stress design approach. It is written for use in India. It gives extensive information on the various aspects of concrete.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 133

If B is the width of the beam and D is the overall depth d is the effective depth then, Maximum tension reinforcement in concrete structure is given by :

Solution: If B is the width of the beam and D is the overall depth and d is the effective depth then, Maximum tension reinforcement in concrete structure is given by 0.4 BD

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 134

For steel structures maximum factor of safety is adopted for :

Solution:

For shear stresses factor of safety is taken as 2.5.

When the ultimate strength of the material is known within narrow limits, as for structural steel for which tests of samples have been made, when the load is entirely a steady one of a known value a factor of safety should be adopted is 3.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 135

Which of the following is not a classification of piles on the basis of installation-

Solution: Piles are classified as steel pile on the basis of a material of piles.

Basically, steel piles are a big screw, made of galvanized steel with a helical flange that not only helps to insert the pile, but also helps secure it into the ground. By using a mini-excavator with special attachments, a drill can enter the ground while measuring the load-bearing capacity of the soil.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 136

coefficient of permeability is directly proportional to the-

Solution: It was studied by Allen Hazen that the coefficient of permeability (k) of soil is directly proportional to the square of the particle size (D). Thus permeability of coarse-grained soil is very large as compared to that of fine-grained soil.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 137

A T-beam behave as a rectangular beam of width equal to its flange it is neutral axis-

Solution: When the neutral axis remains in a flange, the lower part of N.A we do not consider in design so the upper part of N.A is like a rectangular.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 138

The stopping sight distance depends upon-

Solution: All the above factors contribute while determining the stopping sight distance, as the higher the speed greater the stopping distance, same is the case with the reaction of driver and efficiency and vice-versa.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 139

If a soil has high compressibility, then it can be-

Solution: Soil in dispersed structure has a low shear strength, high compressibility, and low permeability.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 140

Minimum D.O. prescribed for a river stream, to avoid fish kills is :

Solution: Although air is 21 percent oxygen, water has only a very tiny amount of dissolved oxygen. Most fish do well when the dissolved oxygen is five parts per million (ppm) (= 5/1,000,000) or higher. When the dissolved oxygen is less than five ppm they become uncomfortable.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 141

Lacey's regime theory is not applicable to:

Solution: Initial Regime

A channel is said to be in initial regime condition when only the bed slope of the channel gets affected by silting and scouring and other parameters are independent even in non-silting and non-scouring velocity conditions. It may be due to the absence of incoherent alluvium. According to Lacey’s, regime theory is not applicable to initial regime conditions.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 142

Total project Cost versus time curve is

Solution: Total project Cost versus time curve is a U-shaped curve. The U-shaped curve usually refers to the nonlinear relationship between two variables, in particular, a dependent and an independent variable. Because many analytic methods assume an underlying linear relationship, systematic deviation from linearity can lead to bias in estimation. Meaningful U-shaped relationships can be found in epidemiology.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 143

According to Le Chatelier Method for testing soundness of cement the unaerated ordinary rapid hardening and low heat Portland cement should not have an expansion of more than :

Solution: The value of soundness of cement obtained for Ordinary Portland Cement (OPC), Low heat cement, high alumina cement and rapid hardening cement must not exceed 10mm. The Le-chatlier's Method helps us to determine the lime present in the cement in excess.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 144

The maximum permissible stress for power-driven field rivet in bearing on rivet is-

Solution: The maximum permissible stress for power-driven field rivet in bearing on rivet is 270 N/mm2

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 145

Maximum value of superelevation provided in the design of horizontal alignment of a highway-

Solution: Acc to IRC the max value of superelevation to be provided is 0.07.

The maximum superelevation for a roadway section depends on climatic conditions, type of terrain, and type of development. Roadways in rural areas are typically designed with a maximum superelevation rate of 8 percent.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 146

The curve of growth of population is:

Solution: The human population is following a roughly logistic growth curve. During the 70s up to the 90s, growth was near exponential.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 147

Flash set of ordinary Portland cement paste is ______.

Solution: If inadequate amounts of gypsum are added to the cement, a flash set can occur - rapid development of rigidity in freshly mixed Portland cement paste, mortar or concrete.

A large amount of heat is produced in the process and it is the premature hardening of the cement.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 148

Sand replacement method uses :

Solution: Sand replacement method uses ennore sand,

Sand Replacement Method is also known as Sand Cone Method. The apparatus used in this field density test consists of a sand pouring cylinder, with pouring cone at its base. There is a shutter between the cylinder and the cone. The cylinder is first calibrated to determine the unit weight of sand.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 149

Pick up the erroneous statement:

Solution: Flemish bond is slightly economical as a number of bats can be used. This renders the use of possible broken bricks but requires more mortar for additional joints.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 150

Edge distance is the distance between the centre of the rivet and edge of the plate element measured:

Solution: Edge distance is the distance between the centre of the rivet and edge of the plate element measured Perpendicular to the direction of a force.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 151

A doubly reinforced beam is considered less economical than a singly reinforced beam because-

Solution: For doubly reinforced section, tension reinforcement is designed for the stress of 0.87 fy but for compression reinforcements, lower stress must be used. The reason being that steel may buckle between shear stirrups under compressive stresses. And hence doubly reinforcement because compressive steel is under stressed.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 152

The maximum permissible shear stress tc max given in BIS: 456 – 1978 is based on-

Solution: It is based on diagonal compressional failure because if total cross-sectional area, Asw of stirrup legs and bent up bars exceed a certain limit, it is likely that the section becomes stronger in diagonal tension compare to diagonal compression.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 153

The effect of a grade of safe overtaking sight distances is to-

Solution: The minimum distance open to the vision of the driver of a vehicle intending to overtake slow vehicle ahead with safety against the traffic of opposite direction is known as the minimum overtaking sight distance (OSD) or the safe passing sight distance available

OSD=d1+d2+d3

Where, O.S.D.=Overtaking sight distance in 'm'

d=Distance traveled by overtaking vehicle A during the reaction time t sec of the driver from position A1 to A2

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 154

Bulking of sand occurs when the water content is,

Solution: The increase in volume due to bulking is between 20 to 30% for most sands at a 4 – 5% water content.

The increase in the volume of sand due to increase in moisture content is known as bulking of sand. A film of water is created around the sand particles which forces the particles to get a side from each other and thus the volume is increased.

The increase in moisture in sand increases the volume of sand. The volume increase in dry sand is known as the bulking if sand. Bulking of sand depends on the quantity of moisture in the sand and also the size of the particles. Five to eight percent of the increase in moisture in the sand can increase the volume of sand up to 20 to 40 percent. Again the finer the sand is more will be the increase in volume and increase in volume will be relatively less for coarser sand.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 155

During temperature inversion in the atmosphere, air pollutants tend to:

Solution: The answer to this question can be a, b and c, depending upon ALR and ELR conditions.

Fanning Plume- ELR inversion and Horizontal plume

Lofting- SALR above the inversion, so plume stays above the inversion

Fumigation- inversion occurs at a short distance from a stack, pollutants stay below the inversion layer.

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 156

The bending stress at the neutral axis and at the extreme fibre of a beam cross-section is ___________, ____________ respectively

Solution: Neutral axis is the line interaction with neutral layer with transverse axis. In above neutral axis the layers are compressed and below the layers are tensed. There is no load acting on neutral axis. So bending moment on the neutral axis is zero. The bending stresses are maximum at extreme fibres of the beam cross-section. Both tensile and compressive force increases linearly moving away from the neutral axis to extreme fibre.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 157

One of the following is not a type of stairs. Mark the same,

Solution: A full turn is not a type of stairs.

Types of stairs:

i) Straight

ii) Turning

iii) Continuous

Turning stairs are sub-classified as:

a) Quarter-turn stair

b) Half turn stair or dog-legged stair

c) Three quarter turn stairs

d) Bifurcated stairs

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 158

The first sight in levelling operation is-

Solution: The first sight taken on a levelling staff held at a point of known elevation. B.S. enables the surveyor to obtain HI +sight

Backsight (BS) – short for "backsight reading", the first staff reading taken by the surveyor after the levelling instrument is set up and levelled. B.S is generally taken on the point of known reduced level as on the benchmark or a change point.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 159

The flow of water in a wash hand basin when it is being emptied through a central opening, is an example of-

Solution: The flow of water in a wash hand basin when it is being emptied through a central opening, is an example of a free vortex.

Free vortex- Free and Forced Vortex flow with Examples states: When no external torque is required to rotate the fluid mass that type of flow is called free vortex flow.

Examples: Flow of liquid through a hole provided at the bottom of the container.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 160

A ridge canal is called a:

Solution: RIDGE CANAL: The dividing ridgeline between the catchment areas of two streams (drains) is called the watershed or ridge canal. It is suitable for plain areas, where slopes are relatively flat and uniform. This type of alignment ensures gravity irrigation on both sides of the canal.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 161

Which of the following characteristics is the same for both ordinary Portland cement and rapid hardening cement:

Solution:

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 162

Clumann's method assumes, the plane failure surface passing through-

Solution: Culmann's method assumes, the plane failure surface passing through the toe

A technique for the calculation of slope stability based upon the assumption of a plane

surface of failure through the toe of the slope has been proposed by Culmann. This slope stability analysis method is not widely used since it has been found that plane surfaces of sliding are observed only with very steep slopes, and for relatively flat slopes, the surfaces of sliding are almost always curved.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 163

IS code for standard penetration test in the soil is:

Solution: IS 2131 (1981): Method for standard penetration test for soils

IS : 2131- 1981 4.2 The data obtained shall be prepared in a final form as a soil profile to show the nature and extent of the soil strata over the area under consideration.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 164

Calculate the maximum deflection of a simply supported beam if the maximum slope at A is 0.0075 radians and the distance of the centre of gravity of bending moment diagram to support A is 1.33 meters.

Solution: The deflection occurs at support A = A/EI = 0.0075 radians

Maximum deflection = Ax/EI = 0.0075 × 1.33

y = 9.975 mm.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 165

The critical carrying capacity of a column designed by the working stress method is 200kN. The collapse load of the column is-

Solution: F.O.S. for concrete = 1.5

Collapse Load = F.O.S. X working load

(= 1.5 × 200 = 300 kN)

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 166

While designing combined footing, the resultant of the column loads passes, through the center of gravity of the footing slab such that the net soil pressure obtained is-

Solution: It is desirable to design combined footing so that the centroid of the footing area coincides with the resultant of the two-column loads. This produces uniform bearing pressure over the entire area and forestalls a tendency for the footing to tilt.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 167

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Estimation in R.C.C. Structures”.

What does R.C.C. stand for?

Solution: When we say concrete in the building trade, we actually mean reinforced concrete. Its full name is reinforced cement concrete or RCC. RCC is concrete that contains steel bars, called reinforcement bars, or rebars.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 168

In the limit state method of design, the failure criterion for reinforced concrete beams and columns is-

Solution: In limit state method of design, the failure criterion for reinforced concrete beams and column is governed by maximum m strain a concrete at the outermost compression fibre should be less than the maximum principal strain which is taken as 0.0035 in bending regardless the strength of concrete.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 169

Which of the following chemical compounds can be used for de-chlorination of water?

Solution: De-chlorination is the process of removing chlorine from water (e.g., disinfected wastewater) before discharging the water into the environment. De-chlorination is performed because chlorine can form deposits on the internal edges of industrial equipment, cause health issues (e.g., choking) or lead to corrosion.

De-chlorination can be achieved with sulphur dioxide, sodium bisulphite (NaHSO3) or sodium metabisulphite (Na2S2O5).

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 170

The ratio of the water stored in the root zone during irrigation, to the water needed in the root zone prior to irrigation is called:

Solution: Efficiency of water-storage (ηs): It is the ratio of the water stored in the root zone during irrigation to the water needed in the root zone prior to irrigation (i.e the amount of water to be stored in the field such that moisture content is raised to field capacity).

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 171

The lower surface of brick laid flat is known as

Solution: Arris is the edge of a brick. The bed is the lower surface of the brick. The header is the short face of the brick. A stretcher is the long face of the brick.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 172

If in a truss the internal static indeterminacy is less than zero then-

Solution: If in a truss the internal static indeterminacy = zero then, Truss is internally determinate. If in a truss the internal static indeterminacy > zero then, Truss is internally static indeterminate If in a truss the internal static indeterminacy < zero then, Truss is internally unstable.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 173

Pick the incorrect statement-

Solution: For big-size aggregate the total surface area to be wetted is less, also less paste is required for lubricating the surface to reduce internal friction and hence gives high workability.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 174

The design compressive stress of compression member in IS 800 is given by

Solution: The design compressive stress of axially loaded compression member in IS 800 is given by Perry-Robertson formula. IS 800:2007 proposes multiple columns curves in nine-dimensional form based on Perry-Robertson approach.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 175

Rise of water table above the ground surface causes-

Solution: A rise increases the pore water pressure at all elevations thus causing a decrease in effective stress. A rise above ground surface increases both the total stress and the pore water pressure by the same amount, and consequently effective stress is not altered.

Hence, the correct option is (A).

QUESTION: 176

Which of the following defect arise due to seasoning of timber?

Solution:

Defects arise in timber during its seasoning are

Bow: Curvature of timber in the direction of its length is known as Bow.

Cup: Curvature in the transverse direction of timber is known as a cup.

Twist: It is the spiral distortion in the direction of timber.

Spring: Curvature of the timber in its own plane

Note: While Upsets and Rind galls are the defects arises due to natural forces.

While Upsets: (crushing and compression)

Rind galls : (Improper cutting of branches)

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 177

Granite mainly composed of quartz and feldspar particles is obtained from _____.

Solution: Granite is an igneous rock with between 20% and 60% quartz by volume and at least 35% of the total feldspar. Granite is a coarse-grained igneous rock composed mostly of quartz, alkali feldspar, and plagioclase. It forms from magma with a high content of silica and alkali metal oxides that slowly solidifies underground. It is common in the Earth's continental crust, where it is found in various kinds of igneous intrusions.

Hence, the correct option is (C).

QUESTION: 178

The work output of a mason for brickwork in cement mortar for foundation work is roughly expected to be :

Solution: The following may be taken as the approximate quantity of work or out a turn or task for an average artisan per day

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 179

Which one of the following is not a classification of stones?

Solution: The classifications of stones are physical (based on structure), chemical (based on chemical composition), practical (based on usage), and geological (based on the mode of origin). Mineralogical classification is not a means of classifying stones in general. It’s called chemical classification.

Hence, the correct option is (B).

QUESTION: 180

The target road density to be achieved during the 2nd 20-year road plan was-

Solution: The target road density to be achieved during the 2nd 20-year road plan was 32 km2.

The construction target was achieved in the late 1950s. In 1956, a Highways Act was passed, and a second twenty-year plan proposed for the period 1961–1981, with the ambition of doubling road density to 32 km per 100 km2. This second plan became known as the Bombay Road Plan.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 181

Design of a foundation for a large generator is guided, primarily by-

Solution: The basic principle of foundation design for a large generator is guided, primarily by frequency i.e. no resonance occurs, and hence the neutral frequency of the foundation system should not coincide with the operating frequency of the machine.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 182

Lateral ties in RC columns are provided to resist-

Solution: Lateral ties are provided to prevent premature buckling of individual bars, to confine the concrete in the core thus improving ductility and strength.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 183

The method used for the valuation of a building is :

Solution: Valuation of a building depends on the type of the building, its structure, and durability, on the situation, size, shape, frontage, width of roadways, the quality of materials used in the construction, and present-day prices of materials.

There are generally six methods of valuation:

i) Rental Method of Valuation

ii) Direct Comparisons of the capital value

iii) Valuation based on the profit

iv) Valuation based on the cost

v) Development method of Valuation

vi) Depreciation method of Valuation

Hence, the correct option is (D)

QUESTION: 184

The shear force is usually associated with:

Solution: Shear force can be obtained by differentiating the bending moment. The slope of the BMD curve at a given section gives the value of Shear Force at that section.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 185

When a coolie walks on a horizontal platform with a load on his head, the work done by the coolie on the load is zero.

Solution: When a coolie walks on a horizontal platform with a load on his head, he applies force in an upward direction equal to its weight. The displacement of the load is along the horizontal direction. Thus the work done by the coolie on the load is zero.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 186

Which portions of the loaded beam shown in the given figure are subjected to pure bending?

Solution: In pure bending BM is const. = dM/dx = 0

or shear force = 0

Hence, the correct option is (D).

QUESTION: 187

Which of the following constituent in the earth gives plasticity to mould bricks in suitable shape?

Solution: Alumina in Brick

Good brick earth should contain about 20% to 30% of alumina.

It is responsible for the plasticity characteristic of earth, which is important in a moulding operation.

If present in excess, then the raw brick shrinks and warps during drying.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 188

What is the minimum number of longitudinal bars provided in a reinforced concrete column of circular cross-section?

Solution: Acc. to IS 456. the minimum number of longitudinal bars provided in a column shall be 4 in a rectangular column and 6 in a circular column.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 189

The ultimate strength of cement is provided by

i) Tricalcium aluminate

ii) Tricalcium silicate

iii) Dicalcium silicate

The correct answer is

Solution: Tricalcium aluminate and tricalcium silicate are responsible for initial strength of cement and di-calcium silicate is responsible for the ultimate strength of cement.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 190

The critical section for web crippling in case of flexure members is at:

Solution: The critical section for web crippling in case of flexure members is at the root of fillet weld.

Hence, the correct option is (A)

QUESTION: 191

Total depreciation during 10-20 years of a cement concrete structure is:

Solution:

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 192

Why is the design of an RC section over-reinforced undesirable?

Solution: In an over-reinforced member, concrete reaches its permissible stress before the steel meaning it would fail first. This causes problems because concrete fails suddenly and without warning, almost like a brittle material.

Hence, the correct option is (C)

QUESTION: 193

When the path travelled along the road surface is more than the circumferential movement of the wheels due to rotation, then it results in-

Solution: This is because the force (friction) applied by the brakes on the car wheel can exceed the car tire’s traction coefficient (friction) on the road surface. When the car tyre starts to skid, friction with the road is further reduced, the brakes require so less force to keep the type locked, thus making the path traveled more than the circumferential movement.

Hence, the correct option is (B)

QUESTION: 194

The average BOD of domestic sewage is:

Solution: The average standard BOD of domestic sewage is measured in 0.08 Kg per person per day.

Biochemical oxygen demand (BOD) is the amount of dissolved oxygen needed (i.e. demanded) by aerobic biological organisms to break down organic material present in each water sample at certain temperature over a specific time period

Hence, the correct option is (B)