Steel Design 1 MCQ


20 Questions MCQ Test Mock test series of SSC JE Civil Engineering | Steel Design 1 MCQ


Description
This mock test of Steel Design 1 MCQ for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Steel Design 1 MCQ (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Steel Design 1 MCQ quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Steel Design 1 MCQ exercise for a better result in the exam. You can find other Steel Design 1 MCQ extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The forces acting on the web splice of plate girder are

Solution:

A joint in the web plate provided to increase its length is known as web splice. The plates are manufactured up to a limited length. When the maximum manufactured length of the plate is insufficient for full length of the plate girder, web splice becomes essential. They are mainly used in Bridges. Splices in the web of the plate girder are designed to resist the shear and moment at the spliced section. The splice plates are provided on each side of the web.

QUESTION: 2

Which of the following sections should preferably be used at places where torsion occurs?

Solution:

Polar section of modulus (Zp) is high for hollow sections and Box type sections is a type of hollow section, that’s why it is used at a location where torsion occurs.

QUESTION: 3

The effective length of a fillet weld should not be less than

Solution:

As per IS 800 : 2007, Effective length of a fillet weld should not be less than four times the weld size.

QUESTION: 4

The risk coefficient k, depends on

Solution:

As per IS 875, the design wind speed at any height z is given by:

Where,

Vb = Basic Maximum wind speed

K= Probability factor or risk coefficient

K= Terrain, height and structure size factor

K= topography factor

Risk coefficient is dependent on:

a) Mean probable design life of structures

b) Basic wind speed

Example: For Important buildings and structures such as hospitals, communication buildings/towers for 100 years of design life of structure and wind speed of 33 m/s, Risk coefficient is 1.05.

QUESTION: 5

As per IS: 800, for compression flange, the out stand of flange plates should not exceed

Where t = thickness of thinnest flange plate

Solution:
QUESTION: 6

Minimum spacing of vertical stiffeners is limited to:

(Where d is the distance between flange angles)

Solution:

Minimum Spacing of vertical Stiffeners = 0.33 d

Maximum Spacing of vertical Stiffeners = 1.5 d

Where d = clear depth of web between flange angles.

QUESTION: 7

Which of the following types of riveted joint is free from bending stresses?

Solution:
QUESTION: 8

Which one of the following methods of design is not suitable for structures subjected to impact and fatigue?

Solution:

Connection such as riveted, bolted and welded can be design as flexible, semi-rigid or rigid connections. Flexible connections are known as simple connections. Rigid design is done to resist both shear and bending moment at the connections whereas Semi rigid connections resist the bending moment in between flexible and rigid connections. While Plastic design method does not take into consideration the effect of impact, fatigue, creep and shrinkage etc.

QUESTION: 9

Steel of yield strength 400 Mpa has been used in a structure. What is the value of the maximum allowable tensile strength?

Solution:

Maximum allowable tensile strength = 

QUESTION: 10

A reduction in the allowable stress in steel chimney construction is necessary if the temperature exceeds

Solution:

Reduction in the allowable stress in steel chimney Construction is necessary if the temperature exceeds 100°C

QUESTION: 11

In roof trusses, the most frequent used section is

Solution:

Angle sections are more resistant towards buckling than plate sections. Connections between angles are simple, and fabricated with ease, whether they’re bolted or welded. Angles offer a wide range of variety as you can use them singly, back to back and star shaped.

It is quite possible for a truss to experience ever changing loading in terms of both magnitude and directions. Under any given loading condition, a set of truss members remain in compression while others remain in tension. For one loading condition, a group of truss members remain loaded in compression while for a different loading condition, a different set of truss members remain loaded in compression. Although plate members perform very efficiently in tension, but they perform poorly under compression as they buckle under insignificant load (reason: very small radius of gyration). So, in place of plate members angle section members are used which can significantly resist buckling in comparison to their plate counterparts. (reason: large radius of gyration). For the above two reasons, angle sections are used in steel trusses so that when applied load reverses its direction and causes the tension members turn into compression members, the new set of compresses members don’t fail by buckling and cause catastrophic failure of the structure.

Four angle sections are used in Compression members.

QUESTION: 12

As per Indian Standards, rolled steel Beams are classified into

Solution:

The rolled steel beams are designated by the series to which beam sections belong (abbreviated reference symbols), followed by depth in mm of the section and weight in kN per metre length of the beam, e.g., MB 225 @ 0.312 kN/m.

As per IS 808:1989, Hot rolled I sections are classified in to 5 series:

i) Indian Standard Joist/junior Beams (ISJB)

ii) Indian Standard Light Beams (ISLB)

iii) Indian Standard Medium Weight Beams (ISMB)

iv) Indian Standard Wide Flange Beams (ISWB)

v) Indian Standard Heavy Beam (ISHB)

QUESTION: 13

Consider the following statements:

1. Young's modulus of Aluminium is approximately equal to one-third of Young's modulus of steel

2. The disadvantage of Aluminum is that the deformation is high for a given load and it is costlier than mild steel

3. Aluminium is increasingly used for structural purposes because it requires less maintenance.

4. Strength to unit weight ratio of Aluminium is very low

The correct statements are:

Solution:

Young's modulus of steel is approximately three times as that of aluminium, that's why its strength to unit weight ratio is high. In situations where high deformations are not acceptable aluminium can't be used. Aluminium is increasingly used for structural purpose because it requires less maintenance. The biggest disadvantage of aluminium is that the deformations are high for a given load and it is costlier than mild steel.

QUESTION: 14

Identify the correct statements.

1. The angle of inclination of the lacing with the longitudinal axis of the column should be between 40° to 70°.

2. The slenderness ratio (leff/r) of the lacing bars should not exceed 145.

3. The angle of inclination of the lacing with the longitudinal axis of the column should be between 30° to 70°

4. Minimum width of lacing bars in riveted connection should be three times the nominal diameter of the rivet

Solution:

As per IS 800 Design specifications are:

1. The angle of inclination of the lacing with the longitudinal axis of the column should be between 40° to 70°.

2. The slenderness ratio of the lacing bar should not exceed 145.

3. Minimum width of lacing in riveted connections should be:

Which is approximated to 3 times the nominal diameter.

QUESTION: 15

In a bracket, if load p acts at an eccentricity ‘e’ producing the moment in the plane of a group of bolts, the stress induced in a bolt at distance r from the centroid of the group due to moment along is

Solution:
QUESTION: 16

Maximum spacing of lacing bars shall be such that maximum slenderness of the main member between consecutive lacing connection is not more than

Solution:

For Bolted or welded lacing system, L/rmin ≤ 50 or ≤ 0.7 times KL/r of the member as a whole, whichever is less.

Where rmin = minimum radius of gyration of the components of the compression member.

QUESTION: 17

In case of standard bolts of diameter d, the cross-sectional area at threads is approximately

Solution:

In case of standard bolts of diameter ‘d’, the cross sectional area at the thread is approximately taken as 78% of the gross area i.e. 

QUESTION: 18

In an industrial building with brittle cladding, vertical deflection of beams should not exceed

Solution:

According to IS: 800 (2007), in an industrial building with brittle cladding, vertical deflection of beams should not exceed  for elastic cladding it should not exceed 

QUESTION: 19

When the two columns to be spliced are of slightly different size

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation : Filler plates are used when two column sections having unequal sections. In above condition just milled ends are provided.

QUESTION: 20

A steel beam supporting loads from the floor slab as well as from wall is termed as

Solution:

Spandrel beam: Supporting load from exterior wall and slab and spanning from column to column.

In the case of high rise buildings, the masonry walls are usually not able to withstand their self-weight and the slab weight. In such cases, the beams are provided with exterior walls at each floor level to support the wall load and perhaps some roof load also. These beams are termed as spandrels.

Stringer beams: These are secondary beams (typically used in truss bridges) to carry the load from the slab till the cross beams located at truss nodes. You can see them in roof systems supported by trusses too. Basically, their purpose is to convert distributed loads to point loads (at truss nodes).

Related tests