Surveying 1


20 Questions MCQ Test Mock test series of SSC JE Civil Engineering | Surveying 1


Description
This mock test of Surveying 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Surveying 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Surveying 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Surveying 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Surveying 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When the curve is to be set out over a rough ground, the method used is

Solution:

Two theodolite method: In this method, curves are staked out by angular measurements only. Accuracy attained in this method is quite high. Thus, the method is used when higher accuracy is required and when the topography is rough or field condition is difficult. Whenever curve is to be set out over rough ground this method is adopted.

Tacheometric Method: This method is sometimes used when the ground is rough and chaining cannot be done accurately. The usual table of tangential angles can be used to obtain the direction of the respective points on the curve.

QUESTION: 2

Every 20 m chain should be accurate to within

Solution:

As the chain is a metal made, it may undergo many changes due to temperature effect or human error and etc. So for all lengths of chain a tolerance is given:

1. 5 meter chain: + or – 3 mm

2. 10 meter chain: + or – 3 mm

3. 20 meter chain: + or – 5 mm

4. 30 meter chain: + or – 8 mm

QUESTION: 3

In setting up a plane table at any station

Solution:
QUESTION: 4

The theodolite employed for Tacheometry by stadia system differs from an ordinary transit only in having the diaphragm fixed with:

Solution:

The stadia diaphragm essentially consists of one stadia hair above and the other an equal distance below the horizontal crosshair i.e a crosshair with two horizontal

The stadia hair being mounted in the same ring and in the same vertical plane as the horizontal and vertical cross-hair. In stadia systems, staff intercepts, at a pair of stadia hairs present at the diaphragm.

In the stadia system, Targets on the staff are fixed at a known interval and the stadia hairs are adjusted to bisect the upper target at the upper hair and the lower target at the lower hair.

In ordinary transit system, observations are not taken on stadia hairs.

QUESTION: 5

Parallax bar is used to measure

Solution:

The parallax bar is an instrument designed for use with a mirror stereoscope that has a stereo base of ten inches or less. The bar is used to determine the height difference of natural and man-made features when viewing stereoscopic photographs. It is used to measure Parallax difference.

QUESTION: 6

When the whole circle bearing of a traverse line is between 90° and 180° then:

Solution:

Latitude = Lcosθ

Departure = Lsinθ

So, for θ lies between 90° to 180°, cos θ is -ve and sin θ is +ve

So, Latitude is -ve and Departure is +ve

QUESTION: 7

The horizontal angle between the true meridian and the survey line measured in a clockwise direction is called as:

Solution:

True Bearing: It is horizontal distance between the true meridian and the survey line measured in a clockwise direction.

Azimuth: it is the horizontal angle or direction of a compass bearing.

Arbitrary Meridian: Any convenient direction from a survey station to some well defined permanent object is known as arbitrary meridian. This is used for small area survey or to determine the relative directions of small traverse.

Grid Meridian: For survey of country, the true meridian passing through the central place is sometimes taken as a reference meridian for the whole country. Such a meridian is known as Grid meridian.

QUESTION: 8

Which of the following is not a temporary adjustment to a compass used for land surveying?

Solution:

Temporary Adjustments of Compass are:

1. Fixing the compass to the tripod.

2. Centering the compass: Making the pivot exactly vertically over the ground station mark

3. Levelling the compass

4. Sighting the object: By focusing through prism

5. Observation of bearings

QUESTION: 9

GIS deals with which kind of data:

Solution:

A Geographic Information System (GIS Software) is designed to store, retrieve, manage, display, and analyze all types of geographic and spatial data.

QUESTION: 10

Which one is the CORRECT sequence for the temporary adjustment of the theodolite?

Solution:

Temporary Adjustment of Theodolite:

Firstly, Instrument is at set-up at concerned station, Then

1. Cantering: To place the vertical axis exactly over the station mark

2. Levelling: Levelling adjustment of the theodolite is done using levelling screws or foot screws. The objective of levelling in surveying is to make the vertical axis of the instrument truly vertical.

3. Elimination of Parallax: Parallax is the condition arising when the image formed by the objective is not in the plane of crosshairs. This one of important steps in the temporary adjustment of theodolite or telescope.

QUESTION: 11

Which one of the following is the largest scale?

Solution:

Upon solving,

1/500 = 0.002

1/1000 = 0.001

1/2500 = 0.0004

1/50000 = 0.00002

Largest is 0.002 i.e. 1/500

QUESTION: 12

A level instrument at a height of 1.320 m has been placed at a station having a Reduced Level (RL) of 112.565 m. The instrument reads -2.835 m on a levelling staff held at the bottom of a bridge deck. The RL (in m) of the bottom of the bridge deck is

Solution:

RL of Bottom of Bridge Deck = 112.565 + 1.320 + 2.835

RL of Bottom of Bridge Deck = 116.720 m.

QUESTION: 13

The least count of prismatic compass is:

Solution:

The smallest value that can be measured by the measuring instrument is called its Least Count. 

Least count of Prismatic Compass = 30 minutes = 30’

Least Count of surveyor’s Compass = 15 minutes = 15’

QUESTION: 14

θ1 and θ2 are the angles of elevation form A to the top and bottom of a vertically held rod of length S at B. The horizontal distance AB is

Solution:


From (a) and (b)

QUESTION: 15

Using two theodolite method, setting out a curve is known as:

Solution:

In a two theodolite method, curves are staked out by angular measurements only. Accuracy attained in this method is quite high. Thus the method is used when higher accuracy is required and when the topography is rough or field condition is difficult.

QUESTION: 16

The scale in which three dimensions can be measured is known as?

Solution:

QUESTION: 17

The instrument which is used in plane tabling for obtaining horizontal and vertical distances directly without resorting to chaining, is known as

Solution:

Telescopic alidade consists of a telescope mounted on a column fixed to the ruler. The line of sight through the telescope is kept parallel to the bevelled edge of the ruler. The telescope is provided with a level tube and vertical graduation arc. If the horizontal sight is required, bubble in the level tube is kept at the centre.

If inclined sights are required, vertical graduation helps in noting the inclination of the line of sight. By providing telescope the range and the accuracy of the line of sight are increased.

QUESTION: 18

Which one of the following statement is CORRECT?

Solution:

Curvature correction is negative and refraction correction is positive. If previous reading is less than the next consecutive reading then it will indicate a falling gradient.

QUESTION: 19

Which one of the following statements is CORRECT?

Solution:

Rise and fall method applies to check on B.S. and F.S., last RL and first RL. Rise and fall method is better than the height of the instrument method.

QUESTION: 20

If the vertical curve connects a 1% upgrade with 1.4% downgrade, and the rate of change of grade is to be 0.06% per 20 m stations, the length of a vertical curve is

Solution:

Deflection angle, 

Length of the vertical curve, 

Related tests