Test: April 2021 Weekly Current Affair - 1


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: April 2021 Weekly Current Affair - 1


Description
This mock test of Test: April 2021 Weekly Current Affair - 1 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: April 2021 Weekly Current Affair - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: April 2021 Weekly Current Affair - 1 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The government extended the ₹3-lakh-crore emergency credit line guarantee scheme by another three months till which date? 

Solution:

The government extended the ₹3-lakh-crore emergency credit line guarantee scheme by another three months till June 30 and also widened its scope to new sectors, including hospitality, travel and tourism.

QUESTION: 2

The central government soon to roll out unique land parcel identification number in the country.It will consist of how many digits? 

Solution:

Centre will soon roll out a Unique Land Parcel Identification Number system in the country allotting distinct IDs for each land parcel.

QUESTION: 3

Which programme was launched by NITI Aayog to promote and support deep science based startup’s? 

Solution:

In a major push towards deep technology and driving the country to become a digitally transformed nation, Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog has launched AIM-PRIME(programme for Researchers on Innovations, Market-Readiness & Entrepreneurship), a programme to promote and support science-based deep-tech startups & ventures across India.

QUESTION: 4

Noted Marathi writer Dr Sharankumar Limbale will receive Saraswati Samman, 2020 for his which book? 

Solution:

Noted Marathi writer Dr Sharankumar Limbale will receive Saraswati Samman, 2020 for his book Sanatan.

QUESTION: 5

Digital Transactions through UPI in the country recorded transaction value of how much amount in March 2021? 

Solution:

Digital Transactions through UPI in the country crossed another milestone last month recording transaction value of 5 lakh 4 thousand crore rupees.

QUESTION: 6

As per Japanese firm Noumura,India’s growth in current fiscal could weaken to how much percent from previously forecasted 13.5% due to second wave of Covid 19? 

Solution:

India’s growth in the current fiscal could weaken to 12.2% from the previously forecast 13.5%if the second wave of Covid-19 infections worsen, according to Japanese brokerage Nomura.

QUESTION: 7

Which countries will be hosting the 2023 FIFA Women’s World Cup? 

Solution:

Eden Park in Auckland in New Zealand has been selected by FIFA to stage the opening match of the tournament on July 10, with Stadium Australia in Sydney chosen to host the final on August 20.

QUESTION: 8

The RBI has fixed the Ways And Means Advances Limits to how much amount for April to September 2021? 

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI), in consultation with the Government, has decided that the limits for Ways and Means Advances (WMA) for the first half of the financial year 2021-22 (April 2021 to September 2021) will be ₹1.20 lakh crore.

QUESTION: 9

RBI fixed average base rate at what percent for NBFCs and MFIs? 

Solution:

The Reserve Bank has said the average base rate that’s charged by NBFC-MFIs from borrowers for the next quarter will be 7.81 percent.

QUESTION: 10

Who took additional charge as CMD of ONGC? 

Solution:

Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)’s Director (Finance) Subhash Kumar assumed additional charge as Chairman and Managing Director (CMD) upon the retirement of incumbent Shashi Shanker.

QUESTION: 11

Who is the author of book “Manohar Parrikar-Brilliant Mind,Simple Life”? 

Solution:

New book titled ‘Manohar Parrikar: Brilliant Mind, Simple Life’ authored by Nitin Gokhalewas released. The book is published by Bloomsbury.

QUESTION: 12

Who will head the expert committee formed for factories and dock works by the Ministry of Labour and Employment? 

Solution:

The labour ministry has set up expert committees to review the standards under the Occupational Safety, Health and Working Conditions (OSH&WC) Code, 2020.

QUESTION: 13

How much amount of loan was approved by World bank to boost health services in Mizoram? 

Solution:

The World Bank Board of Executive Directors has approved a USD 32 million project to improve management capacity and quality of health services in Mizoram.

QUESTION: 14

Who has taken over as head of BCCI anti corruption unit? 

Solution:

Former Gujarat DGP Shabir Hussein Shekhadam Khandwawala has taken over from Ajit Singhas the head of the BCCI’s Anti-Corruption Unit.

QUESTION: 15

At which of the following Indian Institute of Management did Education Minister Ramesh Pokhriyal inaugurate “Anandam: The Center for Happiness”? 

Solution:

Union Education Minister Ramesh Pokhriyal inaugurated “Anandam: The Center for Happiness” at the Indian Institute of Management (IIM), Jammu virtually.

QUESTION: 16

Who has been appointed as 48th Chief Justice of India? 

Solution:

President Ram Nath Kovind has appointed Justice N V Ramana as the 48th Chief Justice of India, accepting the recommendation made by the outgoing CJI SA Bobde. Justice Ramanawill have a term till August 26th next year.

QUESTION: 17

At what percent India economy will grow in FY 2021-22 as per Swiss UBS Security? 

Solution:

Despite a massive spike in the pandemic caseload, Swiss brokerage UBS sees no repeat of a nationwide/statewide lockdown and expects only a minimal economic impact of the second wave that may lead to a 20-30 bps reduction in GDP.

QUESTION: 18

Who won the men’s singles title of Miami Open 2021? 

Solution:

In Tennis, 26th seed Hubert Hurkacz of Poland won the biggest title of his career beating 19-year-old Jannik Sinner of Italy in the Miami Open final.

QUESTION: 19

What is the theme of this year’s International Day of Mine Awareness and Assustance in Mine Action 2021? 

Solution:

The United Nations’ International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action is observed on April 4 each year.

QUESTION: 20

Navi Mumbai, Ahmedabad and which other venue is chosen for organizing the AFC Women’s Asian Cup India 2022? 

Solution:

The Asian Football Confederation (AFC) and the AFC Women’s Asian Cup India 2022 Local Organising Committee (LOC) confirmed the D.Y. Patil Stadium in Navi Mumbai, Ahmedabad’s TransStadia and the Kalinga Stadium in Bhubaneswar will stage the continent’s premier women’s national team competition.

QUESTION: 21

Who has been selected for 30th GD Birla Award for scientific research? 

Solution:

Professor Suman Chakraborty has been selected for the 30th GD Birla Award for Scientific Research for his outstanding contribution to engineering science and its applications in developing technologies for affordable healthcare.

QUESTION: 22

Who has been appointed as the Director General of Employees’ State Insurance Corporation (ESIC)?

Solution:

Mukhmeet S Bhatia has assumed charge as Director General of Employees’ State Insurance Corporation (ESIC). Bhatia is an IAS officer of 1990 batch of Jharkhand cadre.

QUESTION: 23

What is the theme of this year’s International Children Book Day 2021? 

Solution:

International Children’s Book Day (ICBD)an annual celebration of the birthday of Danish author and poet, Hans Christian Andersen every 2nd day of April to inspire a love of reading and to call attention to children’s books.The theme of International Children’s Book Day 2021 is “The Music of Words.”

QUESTION: 24

What is the theme of this year’s World Autism Awareness Day 2021? 

Solution:

World Autism Awareness Day is observed on April 2, every year to makes people understand and accept people with autism, foster worldwide support, and inspire people. It is a day that spread kindness and autism awareness.This year, the theme is ‘Inclusion in the Workplace: Challenges and Opportunities in a Post-Pandemic World’.

QUESTION: 25

In which state ,India’s biggest floating solar power plant is being set up? 

Solution:

India’s biggest floating solar power plant with a capacity of 100 MW will be set up at Ramagundam in Telangana.