Test: April 2021 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: April 2021 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: April 2021 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: April 2021 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: April 2021 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: April 2021 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to UN report, Cyclone Amphan of 2020 has resulted in how much economic loss in India? 

Solution:

Cyclone Amphan, which made landfall in May last year near the India-Bangladesh border, was the costliest tropical cyclone on record for the North Indian Ocean, with reported economic losses in India of approximately USD 14 billion, a flagship UN report has said.

QUESTION: 2

Who won the Emilia Romagna F1 Grand Prix 2021? 

Solution:

Max Verstappen won the Emilia Romagna F1 Grand Prix 2021, in Imola, Italy. This win is his first victory of the season. The race was the second round of the 2021 Formula One World Championship.

QUESTION: 3

Which country to send its rover “Rashid” to the moon in 2022? 

Solution:

Lunar exploration firm iSpace said it will transport a United Arab Emirates unmanned rover to the Moon next year, as the Gulf state seeks to expand its space sector.

QUESTION: 4

IRDAI has notified the extension of its sandbox regulations by how many years? 

Solution:

The Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) notified the extension of its sandbox regulations by another two years to enable the completion of the experiment of the existing sandbox proposals and also to allow new sandbox proposals for the experiment.

QUESTION: 5

What is the theme of this year’s International Girls in ICT Day 2021? 

Solution:

The International Girls in ICT Day is celebrated every year on the 4th Thursday of April to highlight the need to promote technology career opportunities for girls and women in the world’s fastest growing sector. This year it is observed on 22nd April, 2021.

QUESTION: 6

Recently which first unit of the indigenously built ALH Mk III aircraft, was commissioned into the Indian Navy in the presence of Rajya Mantri Shripad Naik and Vice Admiral R Hari Kumar? 

Solution:

Indian Naval Air Squadron (INAS) 323, the first unit of the indigenously built ALH Mk III aircraft, was commissioned into the Indian Navy in the presence of Rajya Mantri Shripad Naik and Vice Admiral R Hari Kumar, Flag Officer Commanding-in-Chief of Western Naval Command, at INS Hansa, Goa.

QUESTION: 7

Who has been chosen as the external auditor by a prestigious intergovernmental organisation OPCW? 

Solution:

India’s Comptroller and Auditor General (CAG) GC Murmu has been chosen as the external auditor by a prestigious intergovernmental organisation working for the elimination of chemical weapons.

QUESTION: 8

Recently the ministry of Tourism signed MoU with cleartrip and which other company to strengthen hospitality and tourism industry? 

Solution:

In its ongoing effort to strengthen the hospitality and tourism industry amidst the coronavirus pandemic, the Ministry of Tourism has signed a memorandum of understanding (MoU) with Cleartrip and Ease My Trip

QUESTION: 9

Which payments bank become the first payments bank in the country to enable Rs 2 lakh day-end balance account limit? 

Solution:

In line with the Reserve Bank of India’s (RBI) guidelines, Airtel Payments Bank announced that it has become the first payments bank in the country to enable Rs 2 lakh day-end balance account limit.

QUESTION: 10

Which Insurance company has partnered with Gramcover , to collectively enhance rural insurance penetration? 

Solution:

The Agriculture Insurance Company of India Limited has partnered with Gramcover , to collectively enhance rural insurance penetration.

QUESTION: 11

Which country to host World Boxing Council Championships 2021? 

Solution:

In what is being billed as a game changer for professional boxing in the country, the World Boxing Council (WBC) has endorsed the Indian Championship fight between Chandni Mehra and Suman Kumari on May 1 in Jalandhar.

QUESTION: 12

Recently which former RBI governor passed away in Hyderabad due to Covid 19? 

Solution:

Former Reserve Bank of India (RBI) governor M Narasimham passed away in Hyderabad after battling Covid-19.He was 94.

QUESTION: 13

What is the theme of this year’s World Heritage Day 2021? 

Solution:

Every year, the United Nations marks April 18 as the International Day for Monuments and Sites, in many countries also celebrated as World Heritage Day.

QUESTION: 14

Which organization has rolled out a ₹10,000-crore ‘Special Refinance Facility-2021’ (SRF-2021) to provide short term refinance support to housing finance companies (HFCs)? 

Solution:

National Housing Bank (NHB) has rolled out a ₹10,000-crore ‘Special Refinance Facility-2021’ (SRF-2021) to provide short term refinance support to housing finance companies (HFCs) and other eligible Primary Lending Institutions (PLIs).

QUESTION: 15

Recently R Praggnanandhaa has won the Polgar Challenge 2021. He hails from which city? 

Solution:

Indian prodigy R Praggnanandhaa booked himself a chance to take on the very best in chess with a stunning victory in the Polgar Challenge. The 15-year-old from Chennai secured the first online title in the Julius Baer Challengers Chess Tour and a $3,000 top prize with a round to spare.

QUESTION: 16

Who has launched a ‘National Nursery Portal’ to connect nursery operators with consumers? 

Solution:

Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launched a ‘National Nursery Portal’ to connect nursery operators with consumers.

QUESTION: 17

Recently SBI General Insurance signed a corporate agency agreement with which bank to offer range of insurance products? 

Solution:

Corporate Agency Agreement has been signed between SBI General Insurance (one of the leading General Insurance companies in India) and Uttarbanga Kshetriya Gramin Bank (one of the key Banks in North Bengal) recently.

QUESTION: 18

The “Believe-What life and cricket taught me” is the autobiography of which cricketer? 

Solution:

The much-awaited autobiography of Suresh Raina, titled ‘Believe – What Life and Cricket Taught Me’, is set to hit the bookstands in May 2021.It will be published by the prestigious publishing house, Penguin India.

QUESTION: 19

Who became the first Indian woman to win two consecutive gold medals in the Asian championships as she defended her women’s 59kg title in Almaty, Kazakhstan? 

Solution:

Sarita Mor became the first Indian woman to win two consecutive gold medals in the Asian championships as she defended her women’s 59kg title in Almaty, Kazakhstan. Seema Bisla (50kg) and Pooja (76kg) settled for bronze medals at the continental Championship.

QUESTION: 20

The central government has released how much amount of disaster funds to states and UTs since the beginning of pandemic last year? 

Solution:

Probably in one of the highest yearly spend towards disaster mitigation, the central government has released more than Rs 30,000 crore of disaster funds to states and Union Territories since the beginning of the pandemic last year.

QUESTION: 21

What is India’s rank in 2021 World Press Freedom Index Report by Reporters Without Borders? 

Solution:

India has been listed under countries considered “bad” for journalism and is among the most dangerous places in the world for journalists, according to Reporters Without Borders, which published its 2021 World Press Freedom Index

QUESTION: 22

Recently Amazon announced how much amount of Amazon Sambhav Venture Fund for Indian startup’s? 

Solution:

E-commerce giant Amazon India has launched $250 million Amazon Smbhav Venture Fund(the venture fund) to invest in startups and entrepreneurs focusing on technology innovations in SMB (small and medium business) digitization, agriculture and healthcare.

QUESTION: 23

Which ministry launched the Gender Samvaad Event recently? 

Solution:

The Ministry of Rural Development recently launched the Gender Samvaad Event. It is a joint initiative between DAY-NRLM and IWWAGE.

QUESTION: 24

As per Union Health Minister,India has operationalise how many Ayushmaan Bharat Health and Wellness Centres? 

Solution:

India has operationalised 75,532 Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres so far despite the COVID-19 pandemic and is on track to functionalise 1.5 lakh HWCs by December 2022, Union Health Minister Harsh Vardhan said.

QUESTION: 25

Who is the author of book “The cUrsed Inheritance “? 

Solution:

Sutapa Basu, a TOI Write India winner and AutHor Award for Best Fiction 2020 winner, released her seventh book ‘The Cursed Inheritance’.