Test: August 2020 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: August 2020 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: August 2020 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: August 2020 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: August 2020 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: August 2020 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: August 2020 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Where is the multilateral Military Exercise Kavkaz 2020 going to be held in September 2020 from which India has withdrawn from participating? 

Solution:

India has announced that it is withdrawing from multilateral Military Exercise Kavkaz 2020 to be held in Russia next month (Sep 2020).

QUESTION: 2

A book titled ‘Cricket Drona’ is based on the life of which coach? 

Solution:

A book title ‘Cricket Drona’ on renowned coach Vasudev Jagannath Paranjpe or Vasoo Paranjape will be released in September 2020.
The book published by Penguin has been co-authored by Paranjape”s son, former India player and current national selector Jatin Paranjpe along with cricket journalist Anand Vasu.

QUESTION: 3

The Reserve Bank of India (RBI) has projected India’s growth rate at what percent for 2020-21?

Solution:

The Reserve Bank has projected India’s growth rate at (-) 4.5 percent for 2020-21. In its annual report, RBI projected global growth rate between (-) 6.0 per cent and (-) 7.6 per cent.

QUESTION: 4

In August 2020, The Reserve Bank of India (RBI) decided to dissolve BCSBI. What does S stand for in BCSBI? 

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) has decided to dissolve the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI).
BCSBI was set up by the Reserve Bank in February 2006 as an independent and autonomous body, assigned to formulate codes of conduct to be adopted by banks voluntarily for ensuring fair treatment of customers.

QUESTION: 5

Who has become the first Divyang sportsperson of country to get prestigious Tenzing Norgay Adventure Award? 

Solution:

Para-swimmer Satyendra Singh Lohia of Madhya Pradesh is the first Divyanga Indian sportsperson of the country, who has been awarded with the Tenzing Norgay Adventure Award.

QUESTION: 6

Who has been chosen as the chairman of the National Council for Transgender Persons constituted by the central government for the transgender persons? 

Solution:

The Centre has constituted a National Council for Transgender Persons through a notification. Thawar Chand Gehlot, Social Justice and Empowerment Minister will be the ex-officio Chairperson and Union Minister of State for Social Justice and Empowerment will be ex-officio Vice-Chairperson.
The National Council will advise the Centre on the formulation of policies, programmes, legislation and projects with respect to transgender persons.

QUESTION: 7

With the completion of 6 years of the launch of Jan Dhan Yojana on 28th August 2020, about how many accounts have been opened by this time?

Solution:

More than 40.35 crore people benefited from the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) which was launched six years ago as a national mission for financial inclusion.

QUESTION: 8

Which government has launched a portal for NRIs named ‘NRI unified portal’, to help bring investment in the state along with assisting those seeking jobs abroad? 

Solution:

UP Chief Minister Yogi Adityanath launched a portal for NRIs named ‘NRI unified portal’ , especially for those from Uttar Pradesh, that will help not only in bringing in investment but also assist those seeking jobs abroad.

QUESTION: 9

Who is the author of the book titled ‘Who painted my lust red? 

Solution:

A book titled “Who painted my lust red?” has been authored by Sree Iyer has been released recently . The book is something about when Bollywood meets Cricket meets Politicians.

QUESTION: 10

The first ever Roll-On/Roll-Off (RO-RO) train was flagged off from Bengaluru to which city? 

Solution:

Karnataka Chief Minister BS Yediyurappa flagged off the first ever Roll-On/Roll-Off (RO-RO) train between Bengaluru (Nelamangala) to Solapur (Maharashtra) through video conferencing.
RORO is a concept of carrying road vehicles loaded with various commodities on open flat railway wagons.

QUESTION: 11

Which government has launched “Healthy Body, Healthy Mind” campaign for students? 

Solution:

The Delhi government has recently launched “Healthy Body, Healthy Mind” campaign for students.

QUESTION: 12

Women in which state topped the list of MUDRA loan scheme female beneficiaries? 

Solution:

Over 15 crore loans amounting to ₹4.78-lakh-crore have been disbursed to women borrowers since the inception of the Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) with Tamil Nadu topping the list in availing the loan followed by women in West Bengal and Karnataka.

QUESTION: 13

In August 2020, World Health Organization declared which continent to be polio free? 

Solution:

World Health Organization has declared Africa free of polio, a landmark in a decades-long campaign to eradicate the notorious disease around the world.

QUESTION: 14

CEO Kevin Mayer of which company resigned amid US pressure? 

Solution:

TikTok CEO Kevin Mayer resigned amid US pressure for its Chinese owner to sell the popular video app, which the White House says is a security risk.

QUESTION: 15

Cricketer Cameron White of which country has announced his retirement from all forms of professional cricket? 

Solution:

Former Australia captain and all-rounder Cameron White has announced his retirement from all forms of professional cricket.

QUESTION: 16

How much amount of loan agreement has been signed between India and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) for Mumbai Urban Transport Project-III?

Solution:

Maharashtra Government, Mumbai Railway Vikas Corporation and the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) signed a loan agreement for a USD 500 million Mumbai Urban Transport Project-III.

QUESTION: 17

In which of the states is the India’s longest river ropeway being inaugurated in August 2020? 

Solution:

The 1.8- kilometre long ropeway service connecting Guwahati and North Guwahati. The ropeway has been operated from Kachari Ghat in Guwahati to Dol Govinda temple in North Guwahati.

QUESTION: 18

Indian sportsperson Poulomi Ghatak has announced her retirement from which game to shift focus on coaching career? 

Solution:

Veteran Indian table tennis player from West Bengal, Poulomi Ghatak, has announced her retirement from the game to shift focus on coaching career.

QUESTION: 19

What is the theme of World Water Week 2020? 

Solution:

World Water Week 2020 is observed from 23-28 August, 2020. The World Water Week organized by Stockholm International Water Institute (SIWI) in Stockholm.
World Water Week 2020 theme is ‘Water and Climate change: Accelerating Action’.

QUESTION: 20

As announced by Sports Minister Kiren Rijiju, in which year India will be hosting BRICS games? 

Solution:

India are planning to host BRICS Games in 2021 and may align it with Khelo India Games, Sports Minister Kiren Rijiju has said.

QUESTION: 21

In August 2020, The Ministry of Culture announced 7 new circles of Archaeological Survey of India, ASI. Which one of the following is not among those 7 circles? 

Solution:

The Ministry of Culture has announced 7 new circles of Archaeological Survey of India, ASI.
The new circles have been created in

Jabalpur (Madhya Pradesh),

Trichy (Tamil Nadu),

Jhansi and Meerut (Uttar Pradesh),

Hampi (Karnataka),

Raiganj (West Bengal) and

Rajkot (Gujarat) have been created.

QUESTION: 22

Name the Covid-19 vaccine facility launched by the World Health Organisation that it urged wealthier member states to join? 

Solution:

The World Health Organisation has urged wealthier member states to join its Covid-19 vaccine facility by the end of the month, amid fears it may not raise enough money to fund the global inoculation programme.
The mechanism, known as Covax, aims to ensure the equitable global distribution of 2bn doses of effective vaccines by the end of 2021 but the initiative has so far failed to build momentum.

QUESTION: 23

Which bank has integrated Aadhaar enabled Payment System (AePS) on its platform to enable banking services through Aadhaar cards? 

Solution:

Home-grown Paytm Payments Bank has integrated Aadhaar enabled Payment System (AePS) on its platform. The integration will allow customers to access basic banking services like cash withdrawal, balance enquiry and draw mini statement using their Aadhaar card.

QUESTION: 24

What is the name of the Kerala’s first marine ambulance acquired by the state fisheries department, launched in Kochi? 

Solution:

Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated Pratheeksha, the first marine ambulance acquired by the state fisheries department, through video conference in Kochi.
The floating out ceremony of two other ambulances Prathyasa and Karunya was held on the occasion.

QUESTION: 25

Which state launched the ‘Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana’ under which 19 international players from the state will get road connectivity to their houses? 

Solution:

Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh Keshav Prasad Maurya launched the Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana under which 19 international players from the state will get road connectivity to their houses.