Test: December 2020 Weekly Current Affair - 1


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: December 2020 Weekly Current Affair - 1


Description
This mock test of Test: December 2020 Weekly Current Affair - 1 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: December 2020 Weekly Current Affair - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: December 2020 Weekly Current Affair - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: December 2020 Weekly Current Affair - 1 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which bank has become the first private lender in India to open its representative office in Nepal’s capital Kathmandu? 

Solution:

ICICI Bank opened its representative office in Nepal’s capital Kathmandu.

QUESTION: 2

What is the new limit for contactless card transactions as announced by the Reserve Bank to give a push to digital payments? 

Solution:

In a bid to give a push to digital payments, the Reserve Bank announced a slew of measures including enhancing the limit for contactless card transactions to Rs 5,000 from Rs 2,000 and making RTGS transaction facility available round the clock from December 14.

QUESTION: 3

Asian Development Bank (ADB) approved loan amount of $50 million to improve financial management procedures and operational efficiencies in which state?

Solution:

The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $50 million policy-based loan to improve financial management procedures and operational efficiencies aimed at achieving more fiscal savings, promote informed decision making, and improve service delivery in the state of West Bengal.

QUESTION: 4

The Asian Development Bank (ADB) approved $132.8 million loan to strengthen and modernize the distribution network and improve the quality of power supplied to households, industries, and businesses in which state?

Solution:

The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $132.8 million loan to strengthen and modernize the distribution network and improve the quality of power supplied to households, industries, and businesses in India’s northeastern state of Meghalaya.

QUESTION: 5

Who has authored the book titled “Indian Icon: A Cult Called Royal Enfield”? 

Solution:

The book titled “Indian Icon: A Cult Called Royal Enfield” authored by journalist Amrit Raj has been released recently.

QUESTION: 6

Which Indian is placed first on the list among Indians by Fortune in its Businessperson of the Year 2020 list which is topped by Tesla CEO Elon Musk? 

Solution:

Adobe CEO Shantanu Narayen and Mastercard CEO Ajay Banga have been named by Fortune among the Businessperson of the Year 2020, a list topped by Tesla CEO Elon Musk. The Fortune 2020 Businessperson of the Year is Musk for a second time.
Narayen, ranked 8th on the list, while Banga, ranked 9th on the list.

QUESTION: 7

What is the theme for International Volunteers Day 2020? 

Solution:

International Volunteer Day is observed on December 5, to promote the culture of volunteering, encourage the governments to support the efforts put in by volunteers in order to achieve the Sustainable Development Goals (SDGs) at all levels.
The theme for International Volunteers Day 2020 is ‘Together We Can Through Volunteering’.

QUESTION: 8

Which bank has launched a tech-based loan management solution called ‘LenS-The Lending Solution’, to speed up and maintain accuracy in online loan processing? 

Solution:

Punjab National Bank (PNB) launched a tech-based loan management solution called ‘LenS-The Lending Solution’, to speed up and maintain accuracy in online loan processing and sanctioning of credit proposals.

QUESTION: 9

Paytm has partnered with which Small Finance Bank to empower MSMEs with instant digital loans? 

Solution:

Paytm has announced its partnership with Suryoday Small Finance Bank to empower MSMEs with instant digital loans.

QUESTION: 10

Corey Anderson who has announced his retirement from the international cricket belongs to which country? 

Solution:

New Zealand all-rounder, Corey Anderson (29), has called time on his international career and signed a three-year Major League Cricket (MLC) T20 in the United States of America (USA).

QUESTION: 11

According to data of the Commerce and Industry Ministry, which country emerged as the biggest source of foreign direct investment (FDI) into India during the first half of the current financial year? 

Solution:

The U.S. has emerged as the second biggest source of foreign direct investment (FDI) into India after Singapore, replacing Mauritius, during the first half of the current financial year, according to data of the Commerce and Industry Ministry.

QUESTION: 12

Where is the five star village postal scheme launched to ensure the universal coverage of flagship postal schemes? 

Solution:

The Union Minister of State for Communication Sanjay Dhotre launched five star village postal scheme to ensure the universal coverage of flagship postal schemes in Dehradun for rural areas of Uttarakhand.

QUESTION: 13

Who has been invited as the chief guest for the Republic Day celebrations in January 2021 by the Indian Government? 

Solution:

India has invited U.K. Prime Minister Boris Johnson as chief guest for the Republic Day celebrations in January 2021 and a decision on this is awaited from London.

QUESTION: 14

Nongpok Sekmai police station in which state has been chosen as best performing Police Station in the country? 

Solution:

Nongpok Sekmai police station in Manipur’s Thoubal district has been chosen as best performing Police Station in the country.

QUESTION: 15

What is the theme of World Soil Day 2020? 

Solution:

World Soil Day (WSD) is held annually on 5 December as a means to focus attention on the importance of healthy soil and to advocate for the sustainable management of soil resources.
The theme of World Soil day 2020, “Keep soil alive, protect soil biodiversity”.

QUESTION: 16

Who won the 2020 Bahrain Grand Prix? 

Solution:

Lewis Hamilton has won the 2020 Bahrain Grand Prix at Bahrain International Circuit, Bahrain.

QUESTION: 17

Which country is going to host the 7-team Club World Cup in 2021? 

Solution:

Japan was chosen to host a traditional, seven-team Club World Cup in December 2021.

QUESTION: 18

Who has been appointed as the new Chairperson of National Dairy Development Board (NDDB) by the Government of India?

Solution:

The Government of India appointed Varsha Joshi as the new Chairperson of National Dairy Development Board (NDDB).

QUESTION: 19

Who has been named Time Magazine’s first-ever Kid of the Year? 

Solution:

Gitanjali Rao, a 15-year-old Indian-American scientist and inventor has been named Time Magazine’s first-ever Kid of the Year.

QUESTION: 20

Who attained the highest-ever rating points for batsmen in the International Cricket Council (ICC) Men’s T20I Player Rankings?

Solution:

England’s Dawid Malan has attained the highest-ever rating points for batsmen in the International Cricket Council (ICC) Men’s T20I Player Rankings after a terrific run saw him top the series aggregate with a total of 173 runs and help England thrash South Africa 3-0.

QUESTION: 21

Which book by the author Anita Anand has won the PEN Hessell-Tiltman Prize for History 2020? 

Solution:

British Indian journalist and author Anita Anand’s book that tells the story of a young man caught up in the 1919 Jallianwala Bagh massacre in Amritsar has won a prestigious history-literary prize in the UK.
‘The Patient Assassin: A True Tale of Massacre, Revenge and the Raj’ beat six other titles for the PEN Hessell-Tiltman Prize for History 2020, awarded annually for a non-fiction book of specifically historical content.

QUESTION: 22

Raimona National Park is going to become the sixth national park for which state? 

Solution:

Raimona National Park, an Assam reserve forest, ravaged by militancy, is set to become the state’s sixth national park. The state government has proposed to upgrade the 422-sq km Ripu Reserve Forest in Kokrajhar district.

QUESTION: 23

Where is the country’s first memorial for organ donors inaugurated? 

Solution:

Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot is inaugurated the country’s first memorial for organ donors in Jaipur on the Indian Organ Donation Day.

QUESTION: 24

Who has authored the book titled ‘40-Years with Abdul Kalam- Untold Stories’ released by Vice President M Venkaiah Naidu? 

Solution:

Vice President M Venkaiah Naidu released the book ’40-Years with Abdul Kalam- Untold Stories’ authored by Dr Sivathanu Pillai, former chief of BrahMos Aerospace at a virtual function organised in Chennai.

QUESTION: 25

Who has been appointed as the Secretary General of the Lok Sabha? 

Solution:

Lok Sabha Speaker Om Birla appointed senior IAS officer Utpal Kumar Singh as Secretary General of the Lok Sabha.