Test: February 2020 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: February 2020 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: February 2020 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: February 2020 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: February 2020 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: February 2020 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: February 2020 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which Metro has become country’s 2nd largest operational metro recently (Feb 2020) with operational distance of 69.3 Km?

Solution:

Chief Minister of Telangana State Mr. K. Chandrashekhar Rao flagged off new Metro line from Jubilee Bus Station (JBS) to Mahatma Gandhi Bus Station (MGBS) connecting twin cities if Hyderabad and Secunderabad, and the stretch covering of 11-kms(Kilometers) becomes India’s 2nd largest Metro Rail Network of total operational distance of 69.2kms, only next to Delhi Metro Rail Network having an operational distance of 231kms. Karnataka’s Namma Metro rail network is India’s 3rd largest network of operational distance of 42.3kms.

QUESTION: 2

According to Minister of Petroleum & Natural gas, Dharmendra Pradhan under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme the coverage of LPG has reached _____% as on Jan 1, 2020?

Solution:

According to the Minister of Petroleum & Natural Gas, Shri.Dharmendra Debendra Pradhan, a total of about 27.5 crore LPG (Liquefied petroleum gas) or cooking gas connections in India & out of this, 8 crore connections have been provided under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme. Also the LPG coverage has reached 96.9 % as of January 1,2020.

QUESTION: 3

Which Indian state has launched the Mukyamantri Parivar Samridhi Yojana which provides financial assistance of Rs. 6000 to families below the poverty line (BPL)?

Solution:

Chief Minister Mr. Manohar Lal Khattar and Deputy Chief Minister Mr. Dushyant Chautala of Haryana jointly launched Mukyamantri Parivar Samridhi Yojana scheme on the mark of successful 100 days of the present state government. The scheme is about providing financial assistance of Rs.6000 to the families below the poverty line.

QUESTION: 4

The Reserve Bank of India set to conduct Financial Literacy Week (FLW) from February 10 to 14, 2020. The Theme of FLW is?

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) is going to conduct the Financial Literacy Week (FLW) 2020 from February 10 – February 14, 2020 based on the theme “Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)”. The RBI will also launch a centralized mass media campaign in February 2020 to broadcast essential financial awareness messages to MSME entrepreneurs.

QUESTION: 5

The Indian army major who developed world’s 1st bullet proof helmet which can stop AK-47 bullet from a distance less than 10 meters is ______?

Solution:

Major in the Indian Army, Anoop Mishra has developed the world’s 1st bulletproof helmet which can stop an AK-47 bullet round from a distance of as less as 10 meters. The helmet is developed under the Indian Army’s “Abhedya” project.

QUESTION: 6

Abigail Spears who recently handed a 22-month ban after failing dope test associated with which sports?

Solution:

American tennis player Abigail Spears (38 years) was given a 22 month doping ban by the International Tennis Federation(ITF). The ban was announced on spears after she failed the doping test from the 2019 US (United States) open match. The ban which was started from November 07, 2019, will end at midnight on September 6, 2021.

QUESTION: 7

Roger Kahn who passed away recently (Feb 2020) is a ______?

Solution:

American author Roger Kahn, known for his best-selling book in 1972 “The Boys of Summer” passed away at Nursing home in Mamaroneck, New York, U.S due to age related ailments announced by his son Gordon Jacques Kahn.

QUESTION: 8

Which Ministry is organising an 18-day long Ek Bharat Shreshth Bharat campaign across India to promote cultural Unity (Feb 10 – 18, 2020)?

Solution:

On February 10, 2020, an 18-day long “Ek Bharat Shreshth Bharat Campaign”has has commenced across India with the aim of bringing various states into the thread of cultural unity. The campaign is being organised by the Information and Broadcasting Ministry, till 28th February 2020.

QUESTION: 9

Who has won the International Olympic Committee’s (IOC) coaches lifetime achievement award in male category for the year 2019?

Solution:

Pullela Gopichand, the Chief National coach for the Indian Badminton team has received the International Olympic Committee’s (IOC) Coaches Lifetime Achievement Award in Male Category of the year 2019 on the 3rd edition of International Olympics Committee Annual Awards, He is the 1st Indian coach to be Honoured with this Lifetime award by the Olympics Committee.

QUESTION: 10

The Ministry of External Affairs jointly with Government of India in association with governments of Australia and Indonesia conducted 4th edition of East Asia Summit (EAS) conference on maritime security cooperation 2020 at which Indian city?

Solution:

A 2-day long 4th edition of EAS (East Asia Summit) Conference on Maritime Security Cooperation 2020 was held in Chennai, Tamil Nadu (TN) from February 6-7 2020. The conference was jointly organised by the Ministry of External Affairs (MEA), Government of India (GoI) in association with the governments of Australia and Indonesia.

QUESTION: 11

What is the theme of the 23rd edition of National conference on e-governance 2020 held at Mumbai, Maharashtra (Feb 7-8, 2020)?

Solution:

A 2-day long 23rd edition of National Conference on e-Governance 2020 based on the theme “India 2020: Digital Transformation” with 6-sub themes was held at Mumbai, Maharashtra from February 7-8 2020. India FinTech Festival (IFF) 2020, India’s 1st home based global platform to promote Fintech innovation will be held in Mumbai, Maharashtra in March 2020. Medici is the program partner for the IFF 2020.

QUESTION: 12

Indian Army’s college of Military Engineering with a private firm developed low cost gunshot locators named _______ unveiled at 11th edition of DefExpo 2020 held at Lucknow, Uttar Pradesh.

Solution:

The Indian Army’s College of Military Engineering (CME), Pune, Maharashtra, jointly with a private firm developed gunshot locators named as “Parth”. The device is much cheaper than the imported ones. Major Anoop Mishra displayed the Parth gunshot locator at DefExpo 2020 held in Lucknow, Uttar Pradesh (UP).

QUESTION: 13

Which state government has launched the “Reading Mission” (Feb 2020) based on central government’s “Reading Mission-2022” to encourage habit of reading books?

Solution:

On February 10, 2020 Kanwar Pal, Haryana education minister, launched ‘Reading Mission- Haryana’ to inculcate reading habits among students. Book review sessions will be organized by students once a month in educational institutions & 45-minute mass- reading Programme will be held on 4th Saturday of every month.

QUESTION: 14

The 5th edition of Military Exercise AJEYA WARRIOR conducted in Salisbury plain is between India and _____ (Feb 2020)?

Solution:

The 5th Edition of Joint Military Exercise between Indian Army and United Kingdom(UK) Army AJEYA WARRIOR-2020 will be conducted at Salisbury Plains, United Kingdom(UK) from February (13 to 26) 2020.

QUESTION: 15

The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has increased the minimum net worth criteria for pension fund managers from 25 crores to _____?

Solution:

The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA), the regulator of the National Pension System (NPS), has doubled the minimum net worth criterion for pension fund managers to 50 crores from the 25 crore stipulated earlier. Provision has also been made for licenses to have indefinite validity.

QUESTION: 16

According to the “Public Enterprises Survey 2018-19” prepared by Department of Public Enterprises (DPE) under Ministry of Heavy Industries & Public Enterprises, Which Indian Public Sector Undertaking (PSU) company is most profitable?

Solution:

According to “Public Enterprises Survey 2018-19”, which measures the annual economic condition of all central PSUs, ONGC, IOC and NTPC were the top three PSUs with profits in 2018-19. BSNL, Air India and MTNL saw the highest losses for the third consecutive year.

QUESTION: 17

India to host the 13th edition of Conference of Parties (CoP) of the Conservation of Migratory Species (CMS) supported by United Nations Environment Programme (UNEP) in February 2020 at which Indian city?

Solution:

The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Prakash Javadekar announced that the 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) of Wild Animals, an Environment Treaty Supported by United Nations Environment Programme (UNEP) is going to hosted by India at Gandhinagar in Gujarat, from 17th – 22nd February 2020. The Great Indian Bustard (Gibi) is chosen as official Mascot of the 13th Conference of Parties (COP) of the Conservation of Migratory Species (CMS).

QUESTION: 18

Which Indian defence manufacturing company signed pact with Larson & Toubro (L&T) for high tech drone manufacturing?

Solution:

Infrastructure giant Larsen & Toubro (L&T) has entered into a pact with ideaForge, domestic unmanned aerial vehicles manufacturer, to offer hi-tech drones and allied systems for defence use. They will also offer anti-drone solutions to counter the threat of malicious or unintended usage of drones.

QUESTION: 19

Name the Ballistic missile which is being developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) with the strike range of 200km?

Solution:

The Defence Research and Development Organization (DRDO) is developing Pranash, a new 200Km strike range ballistic missile which will be the advanced version of Prahaar, with the strike range of 150Km. Pranash is a single stage solid propellant surface-to-surface missile.

QUESTION: 20

The International Day for Women & Girls in Science 2020 with the theme “Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth” celebrated on?

Solution:

International Day of Women & Girls in Science was observed on 11th February. The day was celebrated to achieve equal participation & access to women and girls in science. Theme: “Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth”. The theme aims to encourage women and girls to opt for science.

QUESTION: 21

The 2nd BIMSTEC Disaster Management Exercise with the themes “A cultural heritage site that suffers severe damage in the Earthquake” & “Flooding or Strom” held at which Indian state (Feb 11-13, 2020)?

Solution:

The “2nd BIMSTEC Disaster Management Exercise-2020 (BIMSTEC DMEx-2020)” was held at Bhubaneswar/Puri, Odisha from 11-13 February, 2020 with themes “A cultural heritage site that suffers severe damage in the Earthquake” & “Flooding or Storm”. Organized by National Disaster Response Force (NDRF), on behalf of the Government of India, BIMSTEC DMEx-2020 was inaugurated by Chief Minister Odisha, Shri Naveen Patnaik on Feb 11, 2020.

QUESTION: 22

Which Indian state hosts “CLIMFISHCON-2020” the International conference on climate change and ocean health in February 2020 with the theme “Climate change-effective adaptation for a secure Future”?

Solution:

The “CLIMISHCON” is a Four-day International Conference on changes in Hydrological cycle, Ocean ecosystem, Fisheries and Food security due to Global climate change. And the conference is going to be held at the Le Meridian Convention center in Kochi, Kerala from February 11 to February 14, 2020. the Theme for the conference is ‘Climate Change-Effective Adaptation for a Secure Future’.

QUESTION: 23

Which Indian state’s cabinet approves the Ground Water Act 2020 which aims to improve the falling level of the ground water level (Feb 2020)?

Solution:

The Uttar Pradesh (UP) state Cabinet, chaired by its Chief Minister(CM) Yogi Adityanath has approved the Ground Water Act-2020 with the aim to improve the falling level of ground water. The cabinet has also approved the provisions of penalty and punishment against the person who contaminate the ground water level.

QUESTION: 24

The Union Ministry of Finance has released the notification of “Printing one-rupee currency note rules, 2020”. The One rupee note feature will have the signature of _____?

Solution:

The Union Ministry of Finance has notified ‘Printing of One Rupee Currency Notes Rules, 2020’ which will feature bilingual signature of Shri Atanu Chakraborty, Secretary, Ministry of Finance. It shall be rectangular 9.7 x 6.3 cms, with its paper made of 100% (cotton) rag content. The note will be 110 microns thick, weighing 90 GSM (Grams per Square Meter). The color of the note – pink green, the design surrounding will be of the Sagar Samrat, which is an oil exploration rig.

QUESTION: 25

Which team has won the Premier Badminton League (PBL) 2020?

Solution:

Bengaluru Raptors, led by World Championships bronze medallist B. Sai Praneeth and World No. 2 Tai Tzu Ying has defeated the mixed doubles pair -Chan Peng Soon and Eom Hye Won of North Eastern Warriors to clinch the Premier Badminton League (PBL) title 2020 for the 2nd time in a row by 4–2 scores, performing best in the final of the league’s fifth season.