Test: February 2021 Weekly Current Affair - 1


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: February 2021 Weekly Current Affair - 1


Description
This mock test of Test: February 2021 Weekly Current Affair - 1 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: February 2021 Weekly Current Affair - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: February 2021 Weekly Current Affair - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: February 2021 Weekly Current Affair - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: February 2021 Weekly Current Affair - 1 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the theme for World Wetlands Day 2021? 

Solution:

World Wetlands Day is celebrated internationally each year on 2 February. It marks the anniversary of the signing of the Convention on Wetlands of International Importance (Ramsar Convention) in Ramsar, Iran, on 2 February 1971. The theme for World Wetlands Day 2021 is ‘Wetlands and Water’.

QUESTION: 2

Which of the following organizations announced the year 2020 was the “worst year on record”? 

Solution:

In accordance with the latest United Nations World Tourism Organization (UN-WTO) “World Tourism Barometer”, the year 2020 was the “worst year on record” as global tourism suffered adversely due to international travel bans implemented to contain the COVID-19 outbreak. International arrivals dropped by 74% with an estimated US$1,3 trillion revenue loss.

QUESTION: 3

Which of the company quoted that India’s fiscal deficit target in the near-term is higher than expected and medium-term consolidation is at a more gradual pace than anticipated? 

Solution:

India’s fiscal deficit target in the near-term is higher than expected and medium-term consolidation is at a more gradual pace than anticipated, said Fitch Ratings in its comments on the just unveiled Union Budget for the financial year beginning April 1.

QUESTION: 4

Who among the following has been presented with the ‘ALERT Being ICON’ award at the Alert Being Awards 2020 by the NGO ALERT? 

Solution:

Music composer A R Rahman was presented with ‘ALERT Being ICON’ award.
Music composer AR Rahman and social activist from Saidapet Hari Krishnan were among the 14 people who were presented the fourth edition of the Alert Being Awards 2020 by the NGO ALERT on Friday, for their Good Samaritan work.

QUESTION: 5

What is the theme of the 2021 World Leprosy day? 

Solution:

World Leprosy Day is observed on the last Sunday in January to increase the public awareness of Leprosy or Hansen’s Disease. In 2021, the day is falling on January 31.
The theme of the 2021 World Leprosy day is “Beat Leprosy, End Stigma and Advocate for Mental Well-Being”.

QUESTION: 6

To promote the use of electric vehicles in the Capital, Chief Minister Arvind Kejriwal launched which campaign? 

Solution:

To promote the use of electric vehicles in the Capital, Chief Minister Arvind Kejriwal launched a ‘Switch Delhi’ campaign.

QUESTION: 7

Which district topped the ranking of aspirational districts by government think tank Niti Aayog in December 2020? 

Solution:

Shrawasti in Uttar Pradesh has topped in the ranking of aspirational districts by government think tank Niti Aayog in December 2020.
Dhalai (Tripura) and Garhwa (Jharkhand) have been placed at the second and the third positions, respectively, Niti Aayog said. Baksa (Assam) and Bokaro (Jharkhand) have been ranked fourth and fifth, respectively.

QUESTION: 8

Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has signed an agreement with which of the following to onboard 300 food street vendors on its platform?

Solution:

Zomato said it has signed an agreement with the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) to onboard 300 food street vendors on its platform.

QUESTION: 9

Worth how much transactions were recorded through Unified Payment Interface in the month of January 2021? 

Solution:

As many as 2.3 billion transactions worth Rs 4.2 trillion were recorded through Unified Payment Interface in the month of January this year, NITI Aayog CEO Amitabh Kant said.

QUESTION: 10

Which of the following has set up an “innovation sandbox” web portal where fintech firms and individuals may use the environment for offline testing of their applications in a test environment? 

Solution:

Leading stock exchange BSE said it has set up an “innovation sandbox” web portal where fintech firms and individuals may use the environment for offline testing of their applications in a test environment.

QUESTION: 11

Which state government has inaugurated its first human milk bank called ‘Nectar of Life’ 

Solution:

The State’s first human milk bank was inaugurated at the Ernakulam General Hospital by Health Minister K.K. Shylaja. The milk bank, called ‘Nectar of Life’ and worth ₹35 lakh, was set up by the Rotary Club of Cochin Global in collaboration with the State Health Department.

QUESTION: 12

Which team won the Syed Mushtaq Ali T20 Trophy held in January 2021? 

Solution:

In Cricket, Tamil Nadu lifted the coveted Syed Mushtaq Ali T20 Trophy after defeating Baroda by seven wickets in the final at the Sardar Patel Stadium in Ahmedabad.

QUESTION: 13

Who has been appointed as the interim chief of Central Bureau of Investigation (CBI)? 

Solution:

Gujarat cadre IPS officer Praveen Sinha, currently Additional Director of the CBI, was appointed as its interim chief as current chief R.K Shukla’s two-year tenure ended.

QUESTION: 14

Which country topped the 2020 Democracy Index’s global ranking according to The Economist Intelligence Unit? 

Solution:

India slipped two places to 53rd position in the 2020 Democracy Index’s global ranking, according to The Economist Intelligence Unit, which said the “democratic backsliding” by authorities and “crackdowns” on civil liberties has led to a further decline in the country’s ranking.
Norway topped the report titled “Democracy in sickness and in health?”, with Iceland, Sweden, New Zealand and Canada making up the top five.

QUESTION: 15

According to the report ‘World Economic Situation and prospects 2021’ released by the UN Department of Economic and Social Affairs, Bangladesh’s GDP growth rate fell to what percent in 2020? 

Solution:

According to the report ‘World Economic Situation and prospects 2021’, the GDP growth rate in Bangladesh fell to 0.5 percent in the calendar year 2020 as compared to 8.4 percent in the year 2019 due to the impact of Covid 19 pandemic.
A growth rate of 6.9 percent for South Asia in 2021 and the regional economic growth is forecast at 5.3 percent for 2022.

QUESTION: 16

Which state’s election commissioner launched ‘e-Watch’, a mobile application and a call centre to help curb malpractices during the gram panchayat elections? 

Solution:

Andhra State Election Commissioner N. Ramesh Kumar launched ‘e-Watch’, a mobile application and a call centre to help curb malpractices during the gram panchayat elections.

QUESTION: 17

Who has been appointed as the new Chief Executive Officer of the National Health Authority (NH

Solution:

Senior bureaucrat and former TRAI chairman Ram Sewak Sharma is the new Chief Executive Officer of the National Health Authority (NHA), an autonomous body which is responsible for implementing India’s $1.43 billion public health insurance / assurance scheme Ayushman-Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojaya (AB-PMJAY). Sharma succeeds Indu Bhushan as his three-year-term comes to an end in January 2021.

QUESTION: 18

Sylvestre Ilunga Ilunkamba, prime minister of which country resigned? 

Solution:

Sylvestre Ilunga Ilunkamba, prime minister of the Democratic Republic of the Congo has resigned, a move that will enable President Felix Tshisekedi to appoint his own prime minister supported by a new parliamentary majority.

QUESTION: 19

Which state government has launched 2 schemes called Pragyan Bharati and Bhasha Gourab to provide monetary assistance to college students and literary bodies of the state? 

Solution:

Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal launched two schemes to provide monetary assistance to college students and literary bodies of the state.
Under Pragyan Bharati scheme, 3,26,046 college students were given Rs 1,500 each for purchasing textbooks.
The second scheme is Bhasha Gourab.

QUESTION: 20

Where in Gujarat with the help of Tata Group, Indian Institute of Skills- IIS be set up? 

Solution:

In Gujarat, the State Government has asked the Tata group to start the work on setting up Indian Institute of Skills- IIS.

QUESTION: 21

Who will take over as the new CEO of Amazon replacing CEO and founder Jeff Bezos? 

Solution:

Amazon CEO and founder Jeff Bezos announced that it would step down as the company’s CEO. He will assume the role of Executive Chairman of Amazon. Andy Jassy will take over as the company’s new CEO.

QUESTION: 22

Who is the author of the book titled “1857 – The Sword of Mastaan”? 

Solution:

Delhi-based publishing house, TreeShade Books, announced the release of their latest book 1857 – The Sword of Mastaan by author Vineet Bajpai.

QUESTION: 23

Who is the writer of the book “Yearbook”, which will be released in May 2021? 

Solution:

Actor-writer Seth Rogen is set to make his book debut with “Yearbook”, which will be released on May 11.

QUESTION: 24

Who is appointed as the chairman of the National Safety Council by the Ministry of labour and employment? 

Solution:

The Ministry of labour and employment has appointed Larsen & Toubro’s Chief Executive Officer and Managing Director SN Subrahmanyan as the chairman of the National Safety Council for a period of three years.

QUESTION: 25

Guitarist and founding member of The Animals, Hilton Valentine who passed away hailed from which country? 

Solution:

Guitarist and founding member of The Animals, Hilton Valentine has died. He was 77.