Test: January 2021 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: January 2021 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: January 2021 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: January 2021 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: January 2021 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: January 2021 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: January 2021 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to the Futures Industry Association (FIA), which stock exchange remained the world’s largest derivatives exchange for the second consecutive year in 2020 in terms of number of contracts traded?

Solution:

The National Stock Exchange of India Ltd (NSE) remained the world’s largest derivatives exchange for the second consecutive year in 2020 in terms of number of contracts traded, according to the Futures Industry Association (FIA).

QUESTION: 2

Who has been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar for excellent work in Disaster Management? 

Solution:

Sustainable Environment and Ecological Development Society and. Rajendra Kumar Bhandari have been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar for their excellent work in Disaster Management.

QUESTION: 3

Who is the author of the book titled “Flying Blind: India’s Quest For Global Leadership”? 

Solution:

A new book by foreign affairs consultant Mohamed Zeeshan has been released recently. The title “Flying Blind” alludes to the absence of a coherent strategy in making full use of these advantages.

QUESTION: 4

Who along with Bilkis Dadi has been conferred with Quaide Millleth award for year 2020? 

Solution:

Bilkis Bano, Bilkis Dadi, the octogenarian woman who emerged as the face of Shaheen Bagh protest movement, and prominent civil rights activist Harsh Mander have been conferred with Quaide Millleth award for year 2020.

QUESTION: 5

Which state government launched the ‘PANKH Abhiyan’ under the ‘Beti Bachao Beti Padhao’ scheme in order to aid in empowerment and growth of the girl child? 

Solution:

On the occasion of National Girl Child Day, Madhya Pradesh chief minister Shivraj Singh Chouhan launched the ‘PANKH Abhiyan’ under the ‘Beti Bachao Beti Padhao’ scheme in order to aid in empowerment and growth of the girl child.

QUESTION: 6

According to the data from the Reserve Bank of India (RBI), overseas investment by domestic companies fell by over what per cent to $1.45 billion in December 2020? 

Solution:

Overseas investment by domestic companies fell by over 42 per cent to $1.45 billion in December 2020, according to data from the Reserve Bank of India(RBI).

QUESTION: 7

According to a report by Crisil, the combined fiscal deficit of the states will hit a peak of how much percent of their GDP this fiscal on the back of steep fall in tax collections? 

Solution:

The combined fiscal deficit of the states will hit a peak of Rs 8.7 lakh crore or 4.7 per cent of their GDP this fiscal on the back of steep fall in tax collections due to disruptions inflicted by the pandemic, according to a Crisil report.

QUESTION: 8

In which of its district will the Uttar Pradesh government set up India’s first leather park? 

Solution:

Uttar Pradesh government will establish the first leather park of the country in Kanpur district. The park will be established in 268 area of land in Ramaipur village of Kanpur district and is expected to attract an investment of more than 5850 crores.

QUESTION: 9

According to the Global Climate Risk Index 2021, India was at which rank in the list of countries most-affected by the devastating impact of climate change globally in 2019? 

Solution:

India was the seventh most-affected by the devastating impact of climate change globally in 2019 according to the Global Climate Risk Index 2021 released.
India was preceded by Mozambique, Zimbabwe, Bahamas, Japan, Malawi and Afghanistan in the list of countries most affected by the impacts of extreme weather events in 2019, the report by Germanwatch, a Bonn-based environmental organisation said.

QUESTION: 10

Swaminathan Janakiraman and who other have been appointed as the new managing directors of State Bank of India (SBI)? 

Solution:

The appointments committee (ACC) of the Cabinet cleared the names of two officials—Swaminathan Janakiraman and Ashwini Kumar Tewari as new managing directors of State Bank of India (SBI). The appointments are for a period of three years.

QUESTION: 11

According to the data by the commerce and industry ministry, foreign direct investment (FDI) into India increased by what per cent during April-November 2020? 

Solution:

Foreign direct investment (FDI) into India increased by 37 per cent to USD 43.85 billion during April-November 2020, according to data by the commerce and industry ministry.

QUESTION: 12

Jayant N Khobragade has been appointed as the next Ambassador of India to which organization? 

Solution:

Jayant N Khobragade has been appointed as the next Ambassador of India to the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Secretariat in Jakarta, according to the Ministry of External Affairs (MEA).

QUESTION: 13

What is the theme of National Voters’ Day 2021? 

Solution:

National Voters’ Day is observed annually on 25 January in order to encourage more young voters to take part in the polling process. This year, the Election Commission of India is observing the 11th National Voters’ Day with the theme ‘Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed.’

QUESTION: 14

Who has been appointed as the first woman chairperson of Broadcasting Content Complaints Council (BCCC)?

Solution:

Broadcasters industry body Indian Broadcasting Foundation has appointed former Chief Justice of Jammu & Kashmir High Court Justice Gita Mittal as the new Chairperson of Broadcasting Content Complaints Council (BCCC).
Mittal succeeds former Supreme Court Judge, Justice Vikramajit Sen, whose tenure as BCCC Chairperson has ended.

QUESTION: 15

Which country hosted the two days international Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 virtually? 

Solution:

The online two days international Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 hosted by the Netherlands, The summit was called as “CAS Online”.

QUESTION: 16

Which state has been selected for a Special Award for Information Technology applications in Elections by the Election Commission of India (ECI), in the National Best Electoral Practices Awards-2020? 

Solution:

The Office of the Chief Electoral Officer, Meghalaya was selected for a Special Award for Information Technology applications in Elections by the Election Commission of India (ECI), in the National Best Electoral Practices Awards-2020.

QUESTION: 17

What is the rank of India out of 98 countries on its Covid performance in the 36 weeks that followed each country’s 100th confirmed case as per a study by Australia-based Lowy Institute? 

Solution:

A study by Australia-based Lowy Institute has ranked India 86 out of 98 countries on its Covid performance in the 36 weeks that followed each country’s 100th confirmed case.
While New Zealand has scored the highest average score among countries followed by Vietnam, Taiwan Thailand and Cyprus. The United States is among the bottom five.

QUESTION: 18

Who is the author of the book titled “India 2030: The Rise of a Rajasic Nation”? 

Solution:

The book titled “India 2030: The Rise of a Rajasic Nation” is a collection of essays by the likes of Bibek Debroy, Vikram Sood, Raghunath Anant Mashelkar, Ram Madhav and David Frawley, among others. The book has been authored by Gautam Chikermane.

QUESTION: 19

Delhi secured the highest National Achievement Survey (NAS) score in the NITI Aayog’s India Innovation Index 2020. What is the score it obtained? 

Solution:

Central government think tank NITI Aayog has appreciated the “landmark transformation” of the government schools as they have secured the top score in the think tank’s India Innovation Index 2020.
The index said that given the high income levels of Delhi and the transformation of the government schools system, Delhi has reported the highest National Achievement Survey (NAS) score of 44.73.

QUESTION: 20

Which country hosted the 17th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD)?

Solution:

The 17th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was held virtually. The meeting was hosted by the Republic of Turkey, the current chair of the ACD, under the theme “The New Normal and Safe and Healthy Tourism”.

QUESTION: 21

According to a report by Brand Finance, Tata Consultancy Services (TCS) has been ranked at which position as the most-valued IT services brand globally? 

Solution:

Tata Consultancy Services (TCS) has been ranked third most-valued IT services brand globally, after Accenture and IBM, according to a report by Brand Finance.
Four Indian IT services companies TCS, Infosys, HCL and Wipro secured spots in the top-10 global tally.

QUESTION: 22

According to the International Monetary Fund, global public debt is estimated to touch what per cent of GDP at the end of 2020? 

Solution:

Global public debt is estimated to touch 98 per cent of GDP at the end of 2020, International Monetary Fund (IMF) said in its latest fiscal monitor update, according to which India’s government debt is expected to remain elevated at 83 per cent of GDP.

QUESTION: 23

The biography of Soumitra Chatterjee titled ‘SOUMITRA CHATTERJEE A Life in Cinema, Theatre, Poetry & Painting’ is co-authored by Arjun Sengupta and who? 

Solution:

Iconic multi-talented artist Soumitra Chatterjee passed away at the age of 85 on November 15, 2020.
The authorised biography is titled ‘SOUMITRA CHATTERJEE A Life in Cinema, Theatre, Poetry & Painting’. Co-authored by Arjun Sengupta and Partha Mukherjee, the book will be published by Niyogi Books.

QUESTION: 24

Where did Border Security Force (BSF) launch “Operation Sard Hawa” under which it aims to increase security? 

Solution:

Border Security Force (BSF) launched “Operation Sard Hawa” under which it aims to increase security on the borders in Jaisalmer.

QUESTION: 25

Who has been conferred Maha Vir Chakra Award posthumously in 2021? 

Solution:

Colonel B Santosh Babu, the Commanding Officer of 16 Bihar Regiment, who lost his life during the Galwan Valley clash last year, was posthumously awarded with Maha Vir Chakra.