Test: March 2020 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: March 2020 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: March 2020 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: March 2020 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: March 2020 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: March 2020 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: March 2020 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

As per the Government of India’s data, the amount spent under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, (MNREGA) in 2017-2020 is/are Rs. _______.

Solution:

The Government of India states that Rs 1.83 lakh crore is spent under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, (MNREGA) in 2017-2020 which is nearly double the amount of Rs 92,483 crore spent in 2011-14. As on 9th March 2020, 526.97 lakh families have been provided employment, against 603.81 lakh families seeking employment under the scheme.
MNREGA – enacted on August 25, 2005. It provides legal guarantee of 100 days of employment in every financial year.

QUESTION: 2

The Cabinet has approved the “Yes Bank Ltd. Reconstruction Scheme, 2020” proposed by RBI for yes bank, which among the following bank will lead the proposed bank?

Solution:

The Cabinet approved the reconstruction scheme proposed by the Reserve Bank of India (RBI) titled “Yes Bank Ltd. Reconstruction Scheme, 2020” for Yes Bank that will be led by State Bank of India (will hold 45% of stake). Other participants in the plan include HDFC Ltd & ICICI (will hold 6% of stake each), Axis Bank (3-4% of stake), Kotak Mahindra Bank, RK Damani, Rakesh Jhunjhunwala and the Azim Premji Trust (around 3% each).

QUESTION: 3

Name the person who has been appointed as the MD&CEO of Yes Bank (March 2020).

Solution:

Government appointed former Chief Financial Officer & deputy Managing Director(MD) of SBI Prashant Kumar as MD & Chief Financial Officer(CEO), the former Punjab National Bank(PNB) MD Sunil Mehta as Non-Executive Chairman, Mahesh Krishnamurthy & Atul Bheda as non-executive directors of the reconstructed board of Yes Bank. State Bank of India (SBI), which has a 49 % stake in Yes Bank, will nominate 2 directors & Reserve Bank could appoint one or more additional directors. The moratorium on Yes Bank to be lifted by March 18 which means depositors will be able to withdraw an amount without a cap.

QUESTION: 4

WINGS INDIA 2020 an international exhibition and conference based on the theme “Flying for all’, held at which Indian city?

Solution:

A 4 day (March 12-15) biennial event WINGS INDIA 2020 themed as ‘Flying for All’ is an International Exhibition & Conference on Civil Aviation sector held at Begumpet Airport, Hyderabad, is organized by Ministry of Civil Aviation & Airports Authority of India(AAI) & Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).

QUESTION: 5

The RBI has revised the exposure limit for Urban Cooperative Banks (UCBs) of Tier-I capital to a group of borrowers from 40% to _____%.

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) has revised exposure limits for urban cooperative banks (UCBs) of tier-1 capital to a single borrower to 15% and a group of borrowers to 25%. The revised exposure limits shall be applicable to all types of fresh exposures taken by UCBs. The RBI had earlier permitted UCBs to have exposures up to 15% and 40% of their capital funds to a single borrower and a group of borrowers, respectively.

QUESTION: 6

Name the person who has been appointed as the officiating Chairperson of National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) in March 2020.

Solution:

According to the Ministry of Corporate Affairs, Government of India (GoI), Justice (Retd.) Bansi Lal Bhat has been appointed as the officiating Chairperson of the National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) for a period of 3 months with effect from March 15, 2020 or until a regular Chairperson is appointed, whichever is earlier. The first Chairperson of NCLAT, Justice SJ Mukhopadhaya has retired on March 13,2020.

QUESTION: 7

The RBI has increased the overall Priority Sector Lending (PSL) target for Urban Cooperative Banks (UCBs) from 40% of Adjusted Net Bank Credit (ANBC) to ___% of ANBC.

Solution:

RBI has revised the priority sector lending (PSL) target for UCBs from 40% to 75% of the adjusted net bank credit (ANBC), or credit equivalent amount of off-balance sheet exposure (CEOBSE). These norms will also have to be fulfilled by 31 March 2024.

QUESTION: 8

PM Modi has proposed the creation of COVID-19 Emergency fund in SAARC region during video conference meet of SAARC representatives. Also, India has offered _____ (USD) for the fund.

Solution:

PM Modi has proposed the creation of COVID-19 Emergency Fund through voluntary contributions from all SAARC Nations. This fund can be used by any of the partner countries to meet the cost of immediate actions. India has offered the US $10 million for the fund.

QUESTION: 9

Name the E-Commerce company which partnered with Aegon Life Insurance company to sell quick access life insurance policies (March 2020).

Solution:

Flipkart, an E-commerce company based partnered with Aegon Life Insurance to sell comprehensive insurance solutions to customers seeking instant digital policies with an assured sum up to Rs 10 lakh.

QUESTION: 10

Name the Indian Table Tennis player who has won singles title in ITTF (International Table Tennis Federation) Challenger Plus Oman Open 2020.

Solution:

Achanta Sharath Kamal (37), a professional table tennis player from Tamil Nadu (TN) has ended the title wait of a decade by winning the ITTF (International Table Tennis Federation) Challenger Plus Oman Open 2020 men’s singles title by defeating Portugal’s top seed Marcos Freitas with 4-2 scores in the final played at Sultan Qaboos Sports Complex in Muscat, Oman.

QUESTION: 11

The person who has won the men’s singles title in the 112th edition of All England Open 2020 (March 2020) badminton tournament.

Solution:

2020 All England Open (officially known as the Yonex All England Open Badminton Championships 2020), was the 112th edition of oldest badminton tournament organized jointly by Badminton England & Badminton World Federation (BWF), held at Arena Birmingham in Birmingham, England from March 11 -15, 2020. Viktor Axelsen became the 1st Denmark player to win the All England title for 21 years.
List of Winners:

QUESTION: 12

Puthussery Ramachandran who passed away recently (March 2020) is a ________.

Solution:

Dr Puthussery Ramachandran a Veteran Malayalam poet, a scholar of Dravidian linguistics and a teacher passed away due to age-related illness at the age of 91 years.

QUESTION: 13

Percentage of road accident deaths in India has decreased within five months of the enactment of the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019?

Solution:

The Minister of Road Transport & Highways and Shipping Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises Nitin Gadkari revealed that the number of deaths caused due to road accidents has been reduced by 10% in India after the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019.

QUESTION: 14

Along with which software company, NASSCOM Foundation has launched the ‘Innovative for accessible Indian campaign’ aimed to empower people with disabilities.

Solution:

Microsoft India Private Limited, a subsidiary of Microsoft Corporation & NASSCOM Foundation, the social arm of NASSCOM (National Association of Software and Service Companies), have jointly launched the ‘Innovate for Accessible India campaign’, a nation-wide innovation challenge aimed at empowering people with disabilities with the new technologies required for better integration into society and access to equal opportunities.

QUESTION: 15

Indian Prime Minister Narendra Modi had attended the 100th Birth anniversary of Bangabandu Sheikh Mujibur Rahman. Mujibur Rahman was the founding father of _______________ country?

Solution:

Prime Minister Narendra Modi has taken part in the 100th birth anniversary celebrations of Bangladesh’s founding father Sheikh Mujibur Rahman through video conferencing. Rahman, who is the first President of Bangladesh, was born on March 17, 1920, in Tungipara village in Faridpur district and also referred to as ‘Jatir Pita’.

QUESTION: 16

To which country, India is assured to provide grant of 66.75 million (in Indian rupees) to construct 3 schools (March 2020).

Solution:

India assured to provide a grant of Nepalese Rupees(NPR) 107 million (approximately 6.67 crores) to construct 3 schools in Nepal & to create better facilities for students.

QUESTION: 17

Name the team that won the 6th edition of the ISL Cup for 2019-20 and third ISL trophy for that team.

Solution:

ATK FC (Football Club) won the 6th edition of ISL (Indian Super League) trophy for the year 2019-20 defeating Chennaiyin FC in the final match by 3-1 held at the Jawaharlal Nehru Stadium, Margao, Goa. This is the 3rd ISL trophy for ATK FC.

QUESTION: 18

The Central government has included Konark Sun temple & Statue of Unity in iconic tourism sites list. Where does Konark Sun temple & Statue of Unity located at?

Solution:

According to the Union Minister of State (Independent) for tourism and culture, Prahlad Singh Patel, the central government has included grand Konark Sun Temple, the UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) world heritage site in Odisha & Statue of Unity in Gujarat in the Iconic Tourist Sites list, taking the total number of such places from 17 to 19.

QUESTION: 19

Name the Indian state which passed the ‘‘Recovery of Damage to Public Properties Ordinance 2020‘to recover the losses due to damage during violent protests. 

Solution:

The Uttar Pradesh Cabinet headed by Chief Minister Yogi Adithyanath has passed the ‘Recovery of Damage to Public Properties Ordinance 2020‘for recovery of losses due to damage to public property during violent protests.

QUESTION: 20

Name the 1st country in the world which shuts the Financial market due to COVID-19 outbreak.

Solution:

Philippines become the first country to close its financial markets due to the COVID 19 (Coronavirus) outbreak. It resumed its trading on March 19, 2020.  This measure was taken to ensure the safety of their employees and the people they interact with.

QUESTION: 21

As per RBI’s new guidelines for Payment Aggregators (PAs), what is the minimum net worth required for entities to be set up as PAs (earlier it was 100 crore)?

Solution:

Reserve Bank of India (RBI) has issued new guidelines for the payment aggregators (PAs) to provide an ease for payments industry players with effect from April 1, 2020. The guidelines are issued under Section 18 read with Section 10(2) of the Payment and Settlement Systems Act, 2007. RBI has reduced the minimum capital requirements (MCR) for PAs at the time of application for the licence to Rs 15 crore from Rs 100 crore. However, the net worth needs to be increased to Rs 25 crore within three years of operations. Means the PAs who apply for authorisation on 01/04/2020 they need to achieve Rs 25 cr net-worth by March 31, 2023, and thereafter.

QUESTION: 22

The RBI has opened a six-month dollar-swap window infusion of Rs. ________ through LTRO (March 2020).

Solution:

Reserve Bank of India (RBI) has opened a six-month dollar sell-buy swap window and will also inject Rs 1,00,000 crore additional Long-Term Repo Operations (LTROs) at the policy repo rate. These measures taken by RBI are to boost liquidity in the foreign exchange market of India and will serve the requirement of U.S. dollars in the market.

QUESTION: 23

Which Indian Institute signed MoU with L&T technology services for research in cybersecurity programs (March 2020)?

Solution:

In March 2020, L&T Technology Services (LTTS) signed a multi-year Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Institute of Technology Kanpur (IIT-Kanpur) to collaborate on research industrial and infrastructure cybersecurity.

QUESTION: 24

Adnan al-Zurfi has been appointed as the Prime Minister of which of the following country?

Solution:

On March 17, 2020, Barham Salih, President of Iraq appoints 54- year- old Adnan al-Zurfi as Prime Minister (PM) of Iraq who has 30 days to form his cabinet in an attempt to resolve a months-long political crisis. He will succeed Mohammed Allawi, the 1st politician named by the president as PM-designate who withdrew his candidacy for the post.

QUESTION: 25

The World Cities summit is going to be held at which among the following cities in the month of July (5-9), 2020.

Solution:

The 7th World Cities Summit (WCS) is to be held from July 5 to 9, 2020 at Sands Expo & Convention Centre, Marina Bay Sands, in Singapore. It is organized by Singapore’s Centre for Liveable Cities and the Urban Redevelopment Authority.  The theme for WCS 2020 is” Liveable and Sustainable Cities: Adapting to a Disrupted World”.