Test: March 2021 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: March 2021 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: March 2021 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: March 2021 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: March 2021 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: March 2021 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: March 2021 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

India Legends beat with team to win the inaugural Road Safety World Series T20 2020-21? 

Solution:

Yuvraj Singh and Yusuf Pathan struck quickfire fifties as India Legends beat Sri Lanka Legends by 14 runs to win the inaugural Road Safety World Series T20 2020-21 at the Shaheed Veer Narayan Singh International Stadium in Raipur.
Winners – India Legends, Runners-up – Sri Lanka Legends
Cracking Player of the Match (FINAL) – Yuvraj Singh – $ 1000
Player of the Match (FINAL) – Yusuf Pathan – Rs 1.25 lakh
Player of the Tournament – Tillakaratne Dilshan – Rs 2 lakh.

QUESTION: 2

Who won the Bahrain Grand Prix 2021? 

Solution:

Mercedes ace Lewis Hamilton won the season-opening Bahrain Grand Prix.

QUESTION: 3

Which state government launched i-Learn, a capacity building and performance tracking application for Community Health Officers, CHOs in the state? 

Solution:

Nagaland Health and Family Welfare Minister S Pangnyu Phom launched i-Learn, a capacity building and performance tracking application for Community Health Officers, CHOs in the state at his office chamber in Kohima.

QUESTION: 4

Who has been appointed as the chairman of Airports Authority of India (AAI)? 

Solution:

The government appointed senior IAS officer Sanjeev Kumar as the chairman of Airports Authority of India (AAI).

QUESTION: 5

Who has become the most successful captain in T20 internationals breaking MS Dhoni’s record? 

Solution:

Afghanistan’s Asghar Afghan went past former India captain MS Dhoni to become the most successful captain in T20 internationals.

QUESTION: 6

Which of the following has established an e-Tendering Portal-PRANIT? 

Solution:

Power Grid Corporation of India Limited, a central PSU, has established an e-Tendering Portal-PRANIT. This will lead to less paperwork, ease of operation and make the tendering process more transparent.

QUESTION: 7

Which state/UT has become the third in the country to achieve 100 percent Functional Household Tap Connection (FHTC) coverage?

Solution:

Andaman and Nicobar Islands Lt. Governor Admiral D K Joshi declared that the UT achieved 100 percent Functional Household Tap Connection (FHTC) coverage in Islands. With this, the Andaman and Nicobar Islands becomes the third state/UT in the country to achieve the target after Goa and Telangana under Jal Jeevan Mission.

QUESTION: 8

Pakistan and China will hold joint exercise “Pabbi-Antiterror-2021” with which other country? 

Solution:

India, Pakistan, China and other members of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) will hold a joint anti-terrorism exercise this year.
The decision to hold the joint exercise “Pabbi-Antiterror-2021” was announced during the 36th meeting of the Council of the Regional Anti-Terrorist Structure (RATS) held in Tashkent, Uzbekistan.

QUESTION: 9

According to a report released by EY-IVCA Trend Book 2021, the e-commerce sector in India is expected to reach $99 billion by which year? 

Solution:

The e-commerce sector in India is predicted to grow at a 27% CAGR over 2019-24 and is expected to reach $99 billion by 2024, according to a report released by EY-IVCA Trend Book 2021.

QUESTION: 10

Who won gold medal in Women’s 10 metre air pistol event at the 2021 ISSF World Cup at the Dr. Karni Singh Shooting Range in New Delhi? 

Solution:

India finished at the top of the medals table at the 2021 ISSF World Cup at the Dr. Karni Singh Shooting Range in New Delhi. India secured 30 medals which included 15 gold, 9 silver and 6 bronze. USA came second with eight medals including four gold, three silver and one bronze.

QUESTION: 11

Where is the Shaheed Ashfaq Ulla Khan Zoological Park inaugurated in Uttar Pradesh? 

Solution:

Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated Shaheed Ashfaq Ulla Khan Zoological Park in Gorakhpur. This is the first zoo in Purvanchal and the third in the state.

QUESTION: 12

Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) has hiked the maximum cover under the standard health insurance plan — Arogya Sanjeevani Policy from _________ earlier to Rs 10 lakh. 

Solution:

To bring more people under the ambit of health insurance, Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) has hiked the maximum cover under the standard health insurance plan — Arogya Sanjeevani Policy — from Rs 5 lakh earlier to Rs 10 lakh.
The insurance regulator has made it mandatory for insurers to offer a sum insured between Rs 50,000 to Rs 10 lakh under the Arogya Sanjeevani policy as against the previous range of Rs 1 -5 lakh.

QUESTION: 13

According to a report by the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP), India’s FY22 GDP may grow at what percent? 

Solution:

India’s FY22 GDP may grow at 7%: UNESCAP

QUESTION: 14

S&P Global Ratings raised India’s growth forecast for the financial year 2021-22 to what percent? 

Solution:

S&P Global Ratings raised India’s growth forecast for financial year 2021-22 to 11% from 10% earlier, led by an expansionary fiscal policy aimed at boosting domestic private spending.

QUESTION: 15

Which bank has been awarded ‘Great place to work’ certification by the Great place to Work Institute? 

Solution:

Kerala based ESAF Small Finance Bank had been awarded ‘Great place to work’ certification by the Great place to Work Institute.

QUESTION: 16

Japan International Cooperation Agency (JICA) has signed an agreement with the Government of India, to provide how much loan amount for development of Phase 2 of ‘R6, 2A and 2B’ of Bangalore Metro Rail Corporation Limited (BMRCL)?

Solution:

Japan International Cooperation Agency (JICA) has signed an agreement with the Government of India, to provide Japanese (ODA) loan amounting to Japanese Yen 52,036 million (approximately ₹3,717 crore) for the development of Phase 2 of ‘R6, 2A and 2B’ of Bangalore Metro Rail Corporation Limited (BMRCL)in Bengaluru.

QUESTION: 17

What is the theme of World Tuberculosis Day 2021? 

Solution:

Every year on March 24, we observe World Tuberculosis Day to spread awareness regarding this fatal disease. The theme of World Tuberculosis Day 2021 is ‘The Clock is Ticking’.

QUESTION: 18

Feminist icon and author Nawal el-Saadawi who passed away recently belonged to which country? 

Solution:

Egyptian writer, activist, and physician Nawal El Saadawi has died. She was 89.

QUESTION: 19

Which country topped the Kearney FDI Confidence Index 2021 out of 25 countries listed? 

Solution:

India continued to stay out of the Kearney FDI Confidence Index for the second year in a row, a report by the global consultancy firm showed with only three developing economies- China, the UAE, and Brazil-making it in the top 25.
The US retained its top position for investment attractiveness and was followed by Canada, Germany, the UK and Japan.

QUESTION: 20

Maithri Aquatech has set up the world’s first mobile water-from-air kiosk and ‘Water Knowledge Centre’ in which city? 

Solution:

Hyderabad-based startup, Maithri Aquatech said it has set up the world’s first mobile water-from-air kiosk and ‘Water Knowledge Centre’ in the smart city of Visakhapatnam.

QUESTION: 21

Which state has become the first in the country to launch FPO (Farmer Producer Organization) Shakti Portal as part of Kisan Kalyan Mission? 

Solution:

Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath launched UPFPO Shakti Portal as part of Kisan Kalyan Mission at an event in Gorakhpur. The portal, which is the first of its kind in the country, is aimed at benefiting the farmers at the grassroots level.

QUESTION: 22

In partnership with which of the following has Yes Bank launched ‘YES Essence Plus’, a unique accelerator to support women-led startups? 

Solution:

YES BANK announced the launch of YES Essence Plus, a unique accelerator to support women-led startups in partnership with SHEROES, the women-only social network.

QUESTION: 23

Hindi writer Prof. Sharad Pagare will be conferred with the prestigious Vyas Samman – 2020 for his which novel? 

Solution:

Well known Hindi writer Prof. Sharad Pagare will be conferred with the prestigious Vyas Samman – 2020 for his novel ‘Patliputru Ki Samragi.’

QUESTION: 24

Which of the following district of J&K along with Lakshadweep have become the first in the country to be declared TB-free by the government? 

Solution:

Lakshadweep and Jammu and Kashmir’s Budgam district are the first in the country to be declared TB-free, Union Health Minister Harsh Vardhan Singh said on the occasion of World Tuberculosis Day celebrations at Dr Ambedkar International Centre.

QUESTION: 25

Where did the 11th edition of the joint military exercise ‘Vajra Prahar’ between special forces of India and the US held? 

Solution:

Special forces of India and the US carried out a joint military exercise at Bakloh in Himachal Pradesh to further enhance interoperability between the two sides. It was the 11th edition of the exercise ‘Vajra Prahar’.