Test: November 2020 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: November 2020 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: November 2020 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: November 2020 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: November 2020 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: November 2020 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: November 2020 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which Cricket player in November 2020 announced his retirement from all forms of the game? 

Solution:

Sudeep Tyagi, who played for the Indian national cricket team in four ODIs and a lone T20I as a fast bowler, announced his retirement from all forms of the game.

QUESTION: 2

Which city has become the first city in India to design a plan for development of designated spaces for women’s needs? 

Solution:

Mumbai has become the first city in India to design a plan for development of designated spaces for women’s needs. The city has designed an urban plan with gender-focus on reserving physical and social infrastructure for women.

QUESTION: 3

Which of the following has partnered with United States Agency for International Development (USAID) to launch Project Kirana in India to enable women entrepreneurs to launch, grow and thrive?

Solution:

To enable women entrepreneurs to launch, grow and thrive, Mastercard and the United States Agency for International Development (USAID) announced their partnership to launch Project Kirana.
A two-year programme, the project will first be rolled out in select cities of Uttar Pradesh – Lucknow, Kanpur and Varanasi.

QUESTION: 4

The union government extended the tenure of Sanjay Kumar Mishra as director of which of the following by 1 year? 

Solution:

The Union government has extended the tenure of ED Director Sanjay Kumar Mishra by a year after modifying his appointment order that was issued in 2018.

QUESTION: 5

Union Ministry of Family Welfare launched SAANS, a three-month marketing campaign to reduce childhood deaths from which disease? 

Solution:

A three-month marketing campaign to give attention to consciousness technology and early intervention with regard to childhood pneumonia, enabling caregivers throughout the nation to establish vital signs at earlier phases and set off immediate care-seeking with certified suppliers, was launched by the Union Ministry of Family Welfare (MoHFW).
The initiative targets to reduce lower than 5 pneumonia deaths, per a 1000 reside births, to lower than three deaths by 2025 via the accelerated SAANS (Social Action and Awareness to Neutralise Pneumonia Successfully) initiative.

QUESTION: 6

Her Majesty Gyalyum Sangay Choden Wangchuck, Queen Mother of which country and HelpAge India were announced as the winners of the 2020 United Nations Population Award? 

Solution:

Her Majesty Gyalyum Sangay Choden Wangchuck, Queen Mother of Bhutan, was announced as the individual laureate for the 2020 United Nations Population Award. HelpAge India was announced as the award’s institutional laureate.

QUESTION: 7

According to Vancouver-based Resonance Consultancy Ltd., which city topped the “World’s Best Cities for 2021” list in the real estate sector? 

Solution:

Vancouver-based Resonance Consultancy Ltd., which deals in real estate, released its “World’s Best Cities for 2021” list, naming London as the best city.
London was followed by USA’s New York. Only one Indian city Delhi, made it to the list, taking the 62nd position.

QUESTION: 8

Which bank has launched “Mooh Band Rakho,” a campaign to increase awareness on cyber frauds and preventing them? 

Solution:

HDFC Bank Ltd. announced the launch of “Mooh Band Rakho,” a campaign to increase awareness on cyber frauds and preventing them.

QUESTION: 9

HDFC Bank along with which bank has been put in the ‘red flag’ list, a system used for monitoring foreign portfolio investor (FPI) limits? 

Solution:

Private sector lenders HDFC Bank and IndusInd Bank have been put in the so-called ‘red flag’ list, a system used for monitoring foreign portfolio investor (FPI) limits. A listed company enters the list when the available legroom for overseas investment is less than 3 per cent of the permissible limit.

QUESTION: 10

India ranked at which position in the global list of trade bribery risks of 2020? 

Solution:

India is ranked 77th in the global list of trade bribery risks of 2020 with 45 points. Trade bribery risk is included in 194 countries, regions and autonomous and semi-autonomous regions in the list of anti-bribery standard setting organization TRACE.
North Korea topped.

QUESTION: 11

Vijayanagara has become the 31st district of which state? 

Solution:

Vijayanagara, which will be carved out of Ballari district, is set to be Karnataka’s 31st district after Cabinet nod.

QUESTION: 12

Finance minister Nirmala Sitharaman asked banks to ensure all accounts are Aadhaar-seeded and linked with Permanent Account Number (PAN) by which date? 

Solution:

Finance minister Nirmala Sitharaman asked banks to ensure all accounts are Aadhaar-seeded and linked with Permanent Account Number (PAN) by March 31, 2021.

QUESTION: 13

Who has authored the book titled “Insomnia: Army Stories”? 

Solution:

Delhi-based author Rachna Bisht Rawat just launched the book titled “Insomnia: Army Stories” , featuring stories based on life in the armed forces.

QUESTION: 14

What is the theme for World Antimicrobial Awareness Week 2020? 

Solution:

Every year, World Antimicrobial Awareness Week observed from November 18 to 24.
The slogan for 2020 will be “Antimicrobials: handle with care” applicable to all sectors. The theme for the human health sector for WAAW 2020 is “United to preserve antimicrobials”.

QUESTION: 15

What is the theme of World Children’s Day 2020? 

Solution:

World Children’s Day is observed on November 20 every year to promote international togetherness, awareness among children worldwide and improving children’s welfare.
This year World Children’s Day theme is ‘ Investing in our future means investing in our children’.

QUESTION: 16

What is the theme of World Toilet Day 2020? 

Solution:

World Toilet Day is observed every year on November 19 to create awareness about sanitation and encourage people to use toilets. World Toilet Day 2020 was celebrated with the theme of ‘Sustainable sanitation and climate change’.

QUESTION: 17

Which state/UT government launched the Jeevan Seva app to aid Covid patients and their families for a safe commute to hospitals and healthcare facilities in the city? 

Solution:

The Delhi government launched the Jeevan Seva app to aid Delhi’s Covid patients and their families for a safe commute to hospitals and healthcare facilities in the city.
The app, launched in collaboration with EVERA will use electric vehicles as ambulances to transfer non-critical cases to healthcare facilities in Delhi, free of cost.

QUESTION: 18

The Indian Navy received the ninth Poseidon 8I maritime reconnaissance and anti-submarine warfare aircraft from which country? 

Solution:

The Indian Navy received the ninth Poseidon 8I maritime reconnaissance and anti-submarine warfare aircraft from the US at its naval airbase in Goa, under a USD 1.1 billion deal. It is the first of the four additional planes ordered.

QUESTION: 19

In November 2020, Moody’s Investors Service revised its GDP contraction for India in 2020-21 to what percent?

Solution:

Moody’s Investors Service has revised its GDP projection for India in 2020-21 to a 10.6% contraction compared to a 11.5% drop it had estimated.

QUESTION: 20

How much loan amount has been approved by the Asian Development Bank to improve operational efficiencies and resource planning and management in West Bengal? 

Solution:

The Asian Development Bank said it has approved a USD 50 million loan to improve operational efficiencies and resource planning and management in West Bengal.
The loan will support the integration of financial and information system and the expansion of automation reforms in the operations of the state government, which are expected to strengthen the delivery of public services and create fiscal savings.

QUESTION: 21

How much loan amount would be provided by the New Development Bank to the National Capital Region Transport Corporation Limited (NCRTC) for the ‘Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Rapid Transit System Project’?

Solution:

The Ministry of Housing and Urban Affairs, National Capital Region Transport Corporation Limited and the New Development Bank signed a loan agreement for lending 500 million dollars for the ‘Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Rapid Transit System Project’.

QUESTION: 22

Which police station has been awarded an ISO certification which is first of its kind in the state? 

Solution:

In a major feat and a first of its kind in the state, North Police Station Kohima in Nagaland has been awarded an ISO certification.

QUESTION: 23

Douglas Stuart won the 2020 Booker Prize for Fiction for his which novel? 

Solution:

Scottish writer Douglas Stuart, whose debut novel Shuggie Bain narrates the story of a boy growing up in Glasgow in the 1980s, has won the 2020 Booker Prize for Fiction from a shortlist that included Indian-origin writer Avni Doshi’s Burnt Sugar.

QUESTION: 24

Who of the following has been conferred with the Vatayan Lifetime Achievement Award? 

Solution:

Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ was conferred with the Vatayan Lifetime Achievement Award at a virtual ceremony.
The Vatayan award has been given to Pokhriyal for his excellent contribution to the literary works of India.

QUESTION: 25

Bhanwarlal Meghwal who passed away was related to which profession? 

Solution:

Rajasthan’s Minister for Social Justice and Empowerment Bhanwarlal Meghwal died at a private hospital in Gurugram after prolonged illness. He was 71.