Test: November 2020 Weekly Current Affair - 4


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: November 2020 Weekly Current Affair - 4


Description
This mock test of Test: November 2020 Weekly Current Affair - 4 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: November 2020 Weekly Current Affair - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: November 2020 Weekly Current Affair - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: November 2020 Weekly Current Affair - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: November 2020 Weekly Current Affair - 4 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which actor has been conferred with the Aditya Vikram Birla Kalashikhar Puraskar? 

Solution:

The coveted Aditya Vikram Birla Kalashikhar Puraskar was conferred on veteran film actor and theatre personality Naseeruddin Shah at the Sangit Kala Kendra Awards virtual function.

QUESTION: 2

Who is the chairman of the committee formed by NITI Aayog to explore the technological and commercial viability of the Virgin Hyperloop technology for ultrahigh speed travel in India?

Solution:

Government think-tank NITI Aayog has formed a high-level panel to explore the technological and commercial viability of the Virgin Hyperloop technology for ultrahigh speed travel in India, weeks after its first test was completed with humans on board.
The committee has NITI Aayog member V.K. Saraswat as its Chairman and Adviser (Infrastructure Connectivity, NITI Aayog) Sudhendu Jyoti Sinha as its convener.

QUESTION: 3

Which bank has taken over capital-starved Lakshmi Vilas Bank (LVB) as approved by the cabinet?

Solution:

The cabinet approved DBS India’s plan to take over capital-starved Lakshmi Vilas Bank (LVB), paving the way for the first such rescue by a foreign lender.

QUESTION: 4

What is the theme of International Day for the Elimination of Violence against Women 2020? 

Solution:

The United Nations has been observing 25 November as the International Day for the Elimination of Violence against Women since 1981.
The theme for International Day for the Elimination of Violence against Women this year is “Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!”.

QUESTION: 5

Achyuta Samanta has been elected as the president of which organization? 

Solution:

The Kandhamal MP and KIIT & KISS Founder Achyuta Samanta has been honoured to be elected as the President of Volleyball Federation of India.

QUESTION: 6

Football legend Diego Maradona who passed away hailed from which country? 

Solution:

Football legend Diego Maradona passed away due to a heart attack. He was 60.

QUESTION: 7

Which country hosted the 2020 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting?

Solution:

The 2020 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting was held under the Chairmanship of Malaysian Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.The theme of the APEC Malaysia 2020 was “Optimising Human Potential Towards a Resilient Future of Shared Prosperity: Pivot. Prioritise. Progress”.

QUESTION: 8

In November 2020, RBI imposed a penalty of Rs 1 crore on Punjab National Bank when it observed that the bank was operating a bilateral ATM sharing arrangement with which bank without RBI’s approval? 

Solution:

State run Punjab National Bank said the RBI has imposed a penalty of Rs 1 crore on it for contravention of the Payment and Settlement Systems Act.
RBI has observed that the Bank was operating a bilateral ATM sharing arrangement with Druk PNB Bank Ltd, Bhutan, (international subsidiary of the Bank), since April, 2010 without the prior approval / authorisation from RBI.

QUESTION: 9

Which country chaired the 15th G-20 Leaders Summit virtually? 

Solution:

Prime Minister Narendra Modi attended the 15th G-20 Leaders Summit at the invitation of the King of Saudi Arabia.
The summit is chaired by Saudi Arabia in a virtual format under the theme – Realising the Opportunities of the 21st Century for All.

QUESTION: 10

ICICI Lombard General Insurance Co. Ltd. Is going to acquire which company after getting in-principle approval from Insurance Regulator Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai)?

Solution:

Insurance Regulator Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) gave in-principle approval to proposed arrangement between ICICI Lombard General Insurance Co. Ltd. and Bharti AXA General Insurance Co. Ltd., according to an exchange filing.

QUESTION: 11

Noted poet, journalist, scriptwriter, and Kendra Sahitya Academy award winner Shaik Khaja Hussain who passed away was a poet of which language? 

Solution:

Noted Telugu poet, journalist, scriptwriter, and Kendra Sahitya Academy award winner Shaik Khaja Hussain popularly known as Devi Priya, passed away in Hyderabad. He was 70.

QUESTION: 12

Where did the 2nd edition of India, Singapore and Thailand Trilateral Maritime Exercise SITMEX-20 took place? 

Solution:

Indian Navy Ships including indigenously built ASW corvette Kamorta and missile corvette Karmuk are participating in the 2nd edition of India, Singapore and Thailand Trilateral Maritime Exercise SITMEX-20 in Andaman Sea.

QUESTION: 13

What is the theme of National pharmacy week 2020? 

Solution:

The National pharmacy week is celebrated every year during the 3rd week of November.
59th Pharmacy week, 2020 from 18-20 November, 2020 on the theme “Pharmacist: Frontline Health Professionals”.

QUESTION: 14

The committee, led by PK Mohanty, recommended raising the cap on promoter shareholding in private sector banks to what per cent of the paid up equity after 15 years of operation?

Solution:

A Reserve Bank of India (RBI) panel has recommended raising the cap on promoter shareholding in private sector banks to 26 per cent of the paid up equity after 15 years of operation from 15 per cent.
The committee, led by PK Mohanty, has also proposed converting of payments banks into a small finance bank. For this, the track record of 3 years of experience as payments bank may be considered as sufficient.

QUESTION: 15

Recently which cricketer scripted history by becoming the fastest to get 22,000 international runs? 

Solution:

Indian cricket team skipper Virat Kohli scripted another record in the game.The 32-year-old batsman has become the fastest to 22,000 international runs. He surpassed Sachin Tendulkar, Brian Lara, and Ricky Ponting who took 493, 511, and 514 innings respectively to record the same feat.

QUESTION: 16

Which tiger reserve has bagged the first-ever international award, TX2, for doubling the number of tigers in four years against a target of 10 years? 

Solution:

The Pilibhit Tiger Reserve (PTR) and the Uttar Pradeash Forest department have bagged the first-ever international award, TX2, for doubling the number of tigers in four years against a target of 10 years.

QUESTION: 17

What is the theme of the Bengaluru Tech Summit 2020 held digitally this year? 

Solution:

Prime Minister Narendra Modi inaugurated Karnataka’s flagship annual technology event- 23rd edition of the Bengaluru Tech Summit 2020 via video-conferencing. He shared the significance behind the Digital India mission launched by the Centre five years ago.
With “Next is Now” as the theme, the summit deliberate on challenges emerging in the post-pandemic world and focus on the impact of technologies and innovations in IT and BT.

QUESTION: 18

According to Global Employability Ranking and Survey (GEURS) 2020 results, which institute in India has been ranked as the best institute in terms of employability of its students? 

Solution:

According to Global Employability Ranking and Survey (GEURS) 2020 results, the Indian Institute of Technology (IIT) Delhi has been ranked as the best institute in India and 27th globally, in terms of employability of its students.The GEURS 2020 was released by the Times Higher Education and French HR Consultancy group ‘Emerging’.

QUESTION: 19

Which state government launched ‘Suraksha Abhiyan’ to sensitize the people regarding Covid-19 pandemic and also to collect information regarding symptoms of diseases like TB, Leprosy, sugar and blood pressure? 

Solution:

Himachal Pradesh, the state government launched ‘Him Suraksha Abhiyan’ to sensitize the people regarding Covid-19 pandemic and also to collect information regarding symptoms of diseases like TB, Leprosy, sugar and blood pressure by door to door campaign throughout the State. This campaign will continue till coming 27th December, across the State.

QUESTION: 20

What is the theme of World Heritage Week 2020? 

Solution:

The World Heritage Week is celebrated by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) every year from November 19 to November 25.
The theme for 2020 is ‘Shared Cultures, Thread Heritage, Shared Responsibility’, the aim of which is to raise awareness about the values and conservation of our heritage sites.

QUESTION: 21

Greg Barclay who has been elected as the new Chairman of the International Cricket Council (ICC) hails from which country?

Solution:

New Zealand’s Greg Barclay has been elected as the new Chairman of the International Cricket Council (ICC).

QUESTION: 22

Which state government signed a Letter of Understanding (LoU) with United Nation’s World Food Programme (WFP) for proposed participation to achieve food and nutritional security goals? 

Solution:

A Letter of Understanding (LoU) has been signed between the Rajasthan government and United Nation”s World Food Programme (WFP) for proposed participation to achieve food and nutritional security goals.

QUESTION: 23

UBS in its Global Economics & Markets Outlook 2021-2022 report, projected India’s real GDP to contract by what percent in FY21?

Solution:

The UBS has projected India’s real GDP to contract 10.5% in FY21, in its Global Economics & Markets Outlook 2021-2022 report.

QUESTION: 24

Where is the India’s first moss garden being developed? 

Solution:

India’s first moss garden has been developed at Khurpatal in Nainital district, Uttarakhand. The main aim behind developing the garden was to conserve the various species of moss and other bryophytes.

QUESTION: 25

What is the rank of India in the international rankings released by FIFA for November 2020? 

Solution:

The elite football body, FIFA, has released the international rankings for November 2020, India has moved up to 104, a significant rise of four spots, in the recent FIFA rankings.
Nonetheless, the top six spots remain unchanged in the rankings. Belgium have kept their place on the top, followed by France, Brazil, England, and Portugal.