Test: October 2020 Weekly Current Affair - 2


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: October 2020 Weekly Current Affair - 2


Description
This mock test of Test: October 2020 Weekly Current Affair - 2 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: October 2020 Weekly Current Affair - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: October 2020 Weekly Current Affair - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: October 2020 Weekly Current Affair - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: October 2020 Weekly Current Affair - 2 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Justice KK Usha who passed away was the former (first women) Chief Justice of which state’s High Court died at the age of 81 in Kochi? 

Solution:

Justice KK Usha, the former Chief Justice of Kerala High Court died at the age of 81 in Kochi.
KK Usha was the first woman to be directly elevated to the HC bench from the bar.

QUESTION: 2

To what amount has the RBI raised banks’ maximum aggregate retail exposure limit to entities with turnover up to ₹50 crore? 

Solution:

In a bid to increase credit flow to small businesses, the RBI raised banks’ maximum aggregate retail exposure limit to entities with turnover up to ₹50 crore to ₹7.5 crore, up from ₹5 crore.
In another notification, the RBI said it has been decided to extend the dispensation of the enhanced Held to Maturity (HTM) limit of 22 per cent for SLR securities acquired between September 1, 2020 and March 31, 2021, up to March 31, 2022.

QUESTION: 3

In October 2020, Prime Minister Narendra Modi released a commemorative coin of Rs 100 in honour of whom of the following on her birth centenary? 

Solution:

Recalling the legacy of Rajmata Vijaya Raje Scindia on her birth centenary, Prime Minister Narendra Modi released a commemorative coin of Rs 100 in her honour.

QUESTION: 4

Who has written the book titled “The Khalistan Conspiracy”? 

Solution:
QUESTION: 5

Carlton Chapman who passed away was related to which sport? 

Solution:

Former India football captain Carlton Chapman, who had formed a deadly trio in club football with Bhaichung Bhutia and IM Vijayan in the 1990s passed away. He was 49.

QUESTION: 6

What is the reverse repo rate as announced by the Reserve Bank of India in its bi-monthly Monetary Policy in October 2020? 

Solution:

The Reserve Bank of India in its bi-monthly Monetary Policy statement issued, has maintained a status quo keeping the key interest rates unchanged. The reverse repo rate remains unchanged at 3.35 per cent, the repo rate at 4 per cent.

QUESTION: 7

Finance Minister Nirmala Sitharaman launched which bank’s programme called ‘MSME Prerana’ which is an online business mentoring programme for MSMEs? 

Solution:

Finance Minister Nirmala Sitharaman launched ‘MSME Prerana’ which is an online business mentoring programme for MSMEs launched by the public lender Indian Bank.

QUESTION: 8

Who has been appointed as the fourth deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) by Appointments Committee of the Cabinet? 

Solution:

The Appointments Committee of the Cabinet appointed M Rajeshwar Rao as the deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI).
Currently, BP Kanungo, MK Jain and Micheal Patra are the deputy governors.Rao will take charge as the fourth deputy governor. The post became vacant after N S Vishwanathan demitted office in March citing health reasons just before his tenure was to end.

QUESTION: 9

What is the theme of World Day Against the Death Penalty 2020? 

Solution:

The World Day Against the Death Penalty is organised on the 10th October by the World Coalition against the Death Penalty (WCADP) of which FIACAT is a founding member and member of the steering committee.
The theme for 2020 is “Access to counsel – A matter of life or death.”

QUESTION: 10

Who won the 2020 Eifel Grand Prix held in Germany? 

Solution:

Lewis Hamilton has won the 2020 Eifel Grand Prix, held at the Nürburgring in Nürburg, Germany.

QUESTION: 11

Which state government has become the first to collaborate with the Postal Department to enroll 11,000 farmers, eligible to avail the benefit of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM-KISAN), under which small and marginal farmers get up to Rs 6,000 per year as minimum income support? 

Solution:

In the country’s first and unique drive, the Goa Agriculture department has collaborated with the Postal Department to enroll 11,000 farmers, eligible to avail the benefit of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM-KISAN), under which small and marginal farmers get up to Rs 6,000 per year as minimum income support.

QUESTION: 12

According to the World Bank, India’s GDP is expected to contract by how much percent in the fiscal year 2020-21 (FY21)? 

Solution:

India’s GDP is expected to contract by 9.6% in the fiscal year 2020-21 (FY21), the World Bank said in its report titled ‘South Asia Economic Focus’. The World Bank earlier in June had estimated the Indian economy to shrink by 3.2% in the current fiscal.
South Asia as a region is set to plunge into its worst ever recession with a sharper than expected contraction of 7.7%.
India’s growth is projected to rebound to 5.4% in FY22, mostly reflecting base effects, assuming Covid19 -related restrictions are completely lifted by 2022. As per the bank, weak activity, domestically and abroad, is also likely to depress both Indian imports and exports.

QUESTION: 13

Under which scheme did Prime Minister Narendra Modi launch a scheme to distribute property cards to provide the ‘record of rights’ to village household owners in rural areas? 

Solution:

Prime Minister Narendra Modi launched a scheme to distribute property cards under the Svamitva scheme through video conference.
The scheme aims to provide the ‘record of rights’ to village household owners in rural areas and issue Property Cards.

QUESTION: 14

Dhruv Bahl has been appointed as the chief operating officer (COO) of which of the following? 

Solution:

Merchant payment network BharatPe has elevated Dhruv Bahl as its chief operating officer (COO) with immediate effect.

QUESTION: 15

Which government has approved the ‘Tree Transplantation Policy’ for the preservation of trees? 

Solution:

The Delhi Cabinet at a meeting approved the ‘Tree Transplantation Policy’ for the preservation of trees in the Capital. Chief Minister Arvind Kejriwal said the Cabinet also gave its nod for the installation of the second smog tower in the world at Connaught Place within ten months.

QUESTION: 16

Emmanuelle Charpentier of ________ and Jennifer Doudna of the U.S. won the Nobel Chemistry Prize for the gene-editing technique known as the CRISPR-Cas9 DNA snipping scissors? 

Solution:

Emmanuelle Charpentier of France and Jennifer Doudna of the U.S. won the Nobel Chemistry Prize for the gene-editing technique known as the CRISPR-Cas9 DNA snipping “scissors.

QUESTION: 17

Who ranked second in the list of wealthiest Indians in Forbes India list released recently in October 2020? 

Solution:

Mukesh Ambani, chairman of Reliance Industries Limited, remains the wealthiest Indian for the 13th consecutive year on Forbes India list, which has recently been released.
List of India’s top 5 richest persons
1. Mukesh Ambani (88.7 billion dollar)
2. Gautam Adani (25.2 billion dollar)
3. Shiv Nadar (20.4 billion dollar)
4. Radhakishan Damani (15.4 billion dollar)
5. Hinduja brothers (12.8 billion dollar)

QUESTION: 18

Nilesh Shah has been re-elected as the Chairman of which of the following? 

Solution:

Nilesh Shah has been re-elected as the Chairman of Association of Mutual Funds in India (AMFI), at the recently concluded Board Meeting of AMFI.

QUESTION: 19

The two-day half-yearly coastal security exercise, Sagar Kavach, was held along the coasts of which 2 states? 

Solution:

The two-day half-yearly coastal security exercise, Sagar Kavach, along the Kerala and Karnataka coasts ended recently. Conducted by the Navy and the Coast Guard, the exercise had participation by all coastal security stakeholders.

QUESTION: 20

Loan agreement worth how much amount has been signed between India and the Asian Development Bank (ADB) to finance inclusive and sustainable water supply and sanitation infrastructure and services in 14 secondary towns of the state of Rajasthan?

Solution:

India and the Asian Development Bank (ADB) signed a 300 million US dollar loan to finance inclusive and sustainable water supply and sanitation infrastructure and services in 14 secondary towns of the state of Rajasthan.

QUESTION: 21

The two per cent interest subvention scheme for micro, small and medium enterprises (MSMEs) on loans offered by co-operative banks has been extended till which date as announced by the Reserve Bank of India? 

Solution:

The Reserve Bank of India has said that the two per cent interest subvention scheme for micro, small and medium enterprises (MSMEs) on loans offered by co-operative banks has been extended till 31st of March next year.

QUESTION: 22

Which state has become the first Har Ghar Jal State in the country by providing tap water connection to every rural household? 

Solution:

Goa has become the first Har Ghar Jal State in the country by providing tap water connection to every rural household. The state has provided tap water connection to two lakh 30 thousand rural households.

QUESTION: 23

Union government launched the Application Programming Interface (API) integration between the PM SVANidhi Portal and with which portal of State Bank of India (SBI) under the Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme? 

Solution:

Under the Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme, Shri Durga Shanker Mishra, Secretary of Ministry of Housing & Urban Affairs, had launched the Application Programming Interface (API) integration between the PM SVANidhi Portal and the State Bank of India’s (SBI) e-Mudra portal.

QUESTION: 24

The Reserve Bank of India (RBI) has extended the tenure of R. K. Chhibber as the Chairman and Managing Director (CMD) of which bank by another six months?

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) has extended the tenure of Jammu and Kashmir Bank Chairman and Managing Director (CMD) R. K. Chhibber by another six months.

QUESTION: 25

What is the theme of World Sight Day 2020? 

Solution:

World Sight Day, observed annually on the second Thursday of October, is a global event meant to draw attention on blindness and vision impairment.
This year, World Sight Day will take place on 8 October 2020 with the theme: Hope In Sight.