Test: September 2020 Weekly Current Affair - 3


25 Questions MCQ Test Weekly Current Affairs | Test: September 2020 Weekly Current Affair - 3


Description
This mock test of Test: September 2020 Weekly Current Affair - 3 for Current Affairs helps you for every Current Affairs entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Current Affairs Test: September 2020 Weekly Current Affair - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: September 2020 Weekly Current Affair - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Current Affairs students definitely take this Test: September 2020 Weekly Current Affair - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: September 2020 Weekly Current Affair - 3 extra questions, long questions & short questions for Current Affairs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Titan Company Ltd in collaboration with which bank has introduced ‘Titan Pay’, a contactless payment functionality for the first time in India? 

Solution:

Titan Company Ltd, in collaboration with State Bank of India (SBI), introduced ‘Titan Pay’, powered by YONO SBI.
Through this partnership, Titan and SBI are launching a range of stylish new watches with contactless payment functionality for the first time in India.

QUESTION: 2

What is the theme of the World Alzheimer’s day 2020? 

Solution:

Every year, the month of September is observed as World Alzheimer’s Month and 21 September as World Alzheimer’s Day. The main aim of World Alzheimer’s Day to raise awareness and challenge the stigma that surrounds the disease.
In 2020, the theme for World Alzheimer’s day is “Let’s talk about dementia”.

QUESTION: 3

World Bank agreed to finance how much amount for implementation of project for strengthening of health care institutions in Jammu & Kashmir? 

Solution:

The Administrative Council which met under the chairmanship of Lieutenant Governor Manoj Sinha gave its nod to implementation of the World Bank-assisted project for strengthening of health care institutions.
World Bank agreed to finance 50 Million US$ for the project.

QUESTION: 4

Which bank launched lead management system (LMS) – i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0) to provide its services to customers irrespective of where they reside? 

Solution:

To provide its services to customers irrespective of where they reside, public sector lender Canara Bank has launched lead management system (LMS) – i-Lead 2.0 (Inspiring Leads System version 2.0).

QUESTION: 5

Which Metro Rail Corporation has launched India’s first indigenously-built CBTC (Communication Based Train Control) based signalling technology for metro railway with the launch of the i-ATS? 

Solution:

The Delhi Metro Rail Corporation on Engineers Day took a major step towards the development of an indigenously-built CBTC (Communication Based Train Control) based signalling technology for metro railway with the launch of the i-ATS, which is an important sub-system of the signalling system.

QUESTION: 6

What is the rank of India in the World Bank’s annual Human Capital Index 2020 in the list of 174 countries? 

Solution:

In the latest ranking of the World Bank’s annual Human Capital Index, India has been ranked 116 in the list of 174 countries. Last year, India was ranked 115 in the list of 157 countries.
The index was topped by Singapore followed by Hong Kong and Japan.

QUESTION: 7

Which state/UT government has launched a helpline called ‘Sehat evam Poshan Saathinwas’, to ensure children under six years of age get nutritional supplements and regular immunisation doses? 

Solution:

The Delhi Commission for Protection of Child Rights (DCPCR) launched a health and nutrition helpline to ensure children under six years of age get nutritional supplements and regular immunisation doses.
The helpline, ‘Sehat evam Poshan Saathinwas’, will remain operational 24X7 in collaboration with NGO Indus Action.
Once a call is received on the number, 011-41193903, the team at the DCPCR will connect back with the caller within one-two days and register the grievance.

QUESTION: 8

Whose tenure has been extended by the central government as Deputy National Security Adviser? 

Solution:

The Central Government extended the tenure of Deputy National Security Adviser Pankaj Saran for one year.

QUESTION: 9

Which bank has decided to extend OTP-based cash withdrawal of ₹10,000 and above throughout the day across all its ATMs? 

Solution:

State Bank of India(SBI) has decided to extend OTP-based cash withdrawal of ₹10,000 and above throughout the day across all its ATMs.

QUESTION: 10

How much amount has been sanctioned for upgradation of three Chhattisgarh Airports under UDAN scheme by the Central Government? 

Solution:

The Central Government has sanctioned Rs. 108 crore under UDAN scheme for upgradation of three Chhattisgarh Airports.
Out of the total amount, Rs. 48 crore have been sanctioned for Jagdalpur, Rs. 27 crore for Ambikapur and Rs. 33 crore for Bilaspur under UDAN scheme for up-gradation and development of these Airports.

QUESTION: 11

GuideVision, which is acquired by Infosys, is a consultancy situated in which country? 

Solution:

Infosys said it has signed a definitive agreement to acquire GuideVision, an enterprise service management consultancy specialised in offering strategic advisory, consulting, implementations, training and support on the ServiceNow platform.
The deal size is learnt to be around €30 million.

QUESTION: 12

Where will the world’s first Compressed Natural Gas (CNG) terminal be built with a proposed investment of Rs 1,900 crore whose letter of intent (LOI) has been approved by the state government?

Solution:

The Gujarat government approved a letter of intent (LOI) for the world’s first Compressed Natural Gas (CNG) terminal at Bhavnagar port with a proposed investment of Rs 1,900 crore.

QUESTION: 13

Which state’s power distribution company became the first to adopt e-office in the country? 

Solution:

Madhya Kshetra Vidyut Vitran Company Bhopal is the first power Distribution Company in India in which e-office system is operated from corporate office to local circle offices level.
It has implemented e-file & e-correspondent system through NIC e-office.

QUESTION: 14

Which city has topped the Global Smart City Index 2020 released by the Institute for Management Development (IMD), in collaboration with Singapore University for Technology and Design (SUTD)?

Solution:

Four Indian cities – New Delhi(86), Mumbai(93), Hyderabad(85), and Bengaluru(95) – witnessed a significant drop in their rankings in the global listing of smart cities.
The 2020 Smart City Index (SCI) was topped by Singapore, followed by Helsinki and Zurich in the second and the third place respectively. Others in the top 10 list include Auckland (4th), Oslo (5th), Copenhagen (6th), Geneva (7th), Taipei City (8th), Amsterdam (9th) and New York at the 10th place.

QUESTION: 15

What is the theme of International Day of Peace 2020? 

Solution:

Each year the International Day of Peace is observed around the world on 21 September to educate and create public awareness among its people in matters and issues related to peace. This year, the day is extra special as it marks 75 years of the International Day of Peace.
The theme of the International Day of Peace 2020 is “Shaping Peace Together.”

QUESTION: 16

Which state government launched the Primary Agricultural Co-Operative Society (PACS), Pothgal web portal http://www.pacspothgal.com, which is the first PACS in India to come up with a web portal? 

Solution:

Telangana IT and Industries Minister KT Rama Rao (KTR) launched the Primary Agricultural Co-Operative Society (PACS), Pothgal web portal http://www.pacspothgal.com. The website is available in Telugu and English.
PACS Pothgal is the first PACS in India to come up with a web portal that has all the details of loans, loan processes, and services offered by the society.

QUESTION: 17

How much amount will be provided by the International Finance Corporation to India to develop green buildings, improve public transport and to expand renewable sources of energy? 

Solution:

The International Finance Corporation has said that two trillion dollars will be provided to India to develop green buildings, improve public transport and to expand renewable sources of energy.

QUESTION: 18

Who won the men’s singles titles in the Italian Open 2020? 

Solution:

In tennis, world number one Novak Djokovic won a record 36th Masters title by beating Diego Schwartzman in the Italian Open Men’s Singles event at Rome.

QUESTION: 19

What is the theme of International Equal Pay Day 2020? 

Solution:

International Equal Pay Day, every year on 18th September under an initiative by the UN, aims at highlighting the importance of achieving equal pay for work of equal value.
Theme of International Equal Pay Day 2020 is ‘Building back a better future of work by ensuring pay equity’.

QUESTION: 20

Which Indian chef will be honoured with the prestigious 2020 Asia Game Changer Award for feeding millions across India amid the COVID-19 pandemic? 

Solution:

Michelin-star chef Vikas Khanna will be honoured with the prestigious 2020 Asia Game Changer Award for feeding millions across India amid the COVID-19 pandemic through a massive food distribution drive that he coordinated, thousands of miles away from his Manhattan home.

QUESTION: 21

Who is the head of the committee whose tenure has been extended by the ministry of corporate affairs by one year to September 2021? 

Solution:

The ministry of corporate affairs has extended the tenure of the Company Law Committee by one year to September 2021.
The committee, constituted in September 2019, is now chaired by corporate affairs secretary Rajesh Verma.

QUESTION: 22

What is the theme of the fourth edition of the Global Ayurveda Summit, organized by the Confederation of Indian Industry (CII) held virtually? 

Solution:

The fourth edition of the Global Ayurveda Summit, organized by the Confederation of Indian Industry (CII) held virtually with the theme ‘Ayurveda For Immunity’. The summit was inaugurated by the Vice President M Venkaiah Naidu.

QUESTION: 23

In September 2020, where did the Union Cabinet approved the establishment of a new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)? 

Solution:

The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the establishment of a new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Darbhanga, Bihar.

QUESTION: 24

What is the theme of World Water Monitoring Day 2020? 

Solution:

World Water Monitoring Day was originally celebrated annually on September 18 to build public awareness and involvement in protecting water resources around the world.
This year’s theme for World Water Monitoring Day 2020 is ‘Solve Water.’

QUESTION: 25

Scholar Kapila Vatsyayan who passed away recently was related to which of the following? 

Solution:

Scholar, author and connoisseur of the arts Kapila Vatsyayan passed away.
Vatsyayan, who was awarded the Padma Vibhushan in 2011, was the founding director of the Indira Gandhi National Centre for the Arts. A former nominated member of the Rajya Sabha, she was also chairperson of the Asia Project at the IIC.