Test: Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | Test: Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids 2 - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Aldehydes, Ketones And Carboxylic Acids 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

(CH3)3C—CHO does not undergo Aldol condensation due to      [1996]

Solution:

Aldol condensation is given by the
compounds which contain α hydrogen
atom. As the given compound does not
contain α hydrogen atom. Hence it does not undergo aldol condensation.

QUESTION: 2

Consider the following transformations :

The molecular formula of  is              [1996]

Solution:

QUESTION: 3

Aspirin is an acetylation product of [1998]

Solution:

QUESTION: 4

An ester (A) with molecular fomula, C9H10O2 wastreated with excess of CH3MgBr and the complexso formed was treated with H2SO4 to give anolefin (B). Ozonolysis of (B) gave a ketone withmolecular formula C8H8O which shows +veiodoform test. The structure of (A) is [1998]

Solution:

QUESTION: 5

Which one of the following esters cannotundergo Claisen self-condensation? [1998]

Solution:

The ester having α hydrogen atom show
Claisen condensation reaction. We know that ethyl benzoate (C6H5COOC2H5) does not contain α-hydrogen. Therefore
C6H5COOC2H5 does not undergo Claisen self condensation.

QUESTION: 6

Ketones

 can be obtained in one step by   [1998]

Solution:

By oxidation of tertiary alcohol with stronger oxidising agents ketones may be formed along with carboxylic acid.

QUESTION: 7

Iodoform test is not given by [1999]

Solution:

Iodoform test is exhibited by ethyl alcohol acetaldehyde, acetone methyl ketones and those alcohols which possess CH3CH(OH)- group. As 3-pentanone does not contain
CH3CO-group as therefore it does not give iodoform test.

QUESTION: 8

Acetaldehyde reacts with semicarbazide andforms semicarbazone. Its structure is [1999]

Solution:

QUESTION: 9

Reaction of phenylacetylene with dil. H2SO4 and HgSO4 gives [1999]

Solution:

QUESTION: 10

The cyanohydrin of a compound on hydrolysisgives an optically active α-hydroxy acid. Thecompound is [1999]

Solution:

(As it has a chiral C-atom thus it is optically active)

QUESTION: 11

Phenylmethyl ketone can be converted intoethylbezene in one step by which of the followingreagents? [1999]

Solution:

This reaction is known as clemmensen's
reduction.

QUESTION: 12

Polarization of electrons in acrolein may be written as: [2000]

Solution:

In CH2 = CH—CHO due to — M effect
of — CHO group polarization of electron
takes place as follows

Hence partial polarization is represented as

QUESTION: 13

During reduction of aldehydes with hydrazine and potassium hydroxide, the first is the formation
of : [2000]

Solution:

 

QUESTION: 14

Benzoic acid may be converted to ethyl benzoateby reaction with : [2000]

Solution:

QUESTION: 15

The catalyst used in Rosenmund's reduction is   [2000]

Solution:

Catalyst used in Rosenmund reduction is Pd/
BaSO4. Rosenmund Reduction is used for
reduction of acid chloride.

QUESTION: 16

Which of the following is correct? [2001]

Solution:

Acetophenone is a ketone, cyclopentane
doesn’t contain (4n + 2)π electron hence is
not aromatic. Diastase is an enzyme used in
the preparation of Maltose (Malt sugar, C12
H22 O11) through hydrolysis of starch.

QUESTION: 17

Which of the following is incorrect? [2001]

Solution:

Tollen's reagent is used to detect of
aldehydes. Tollen's reagent is an ammonical
solution of silver nitrate. When aldehyde is
added to Tollen's reagent, silver oxide is
reduced to metallic silver which deposits as
mirror.

QUESTION: 18

In the following reaction, product 'P' is [2002]

Solution:

QUESTION: 19

In the above reaction product 'P' is       [2002]

Solution:

Grignard reagent forms addition product with
bubbled carbondioxide which on hydrolysis
with HCl yields benzoic acid.

QUESTION: 20

A and B in the following reactions are          [2003]

Solution:

QUESTION: 21

In a set of the given reactions, acetic acid yielded a product C.

Product C would be -                  [2003]

Solution:

QUESTION: 22

When m-chlorobenzaldehyde is treated with 50% KOH solution, the product(s) obtained is (are)        [2003]

Solution:

It is a simple Cannizzro reaction.

QUESTION: 23

In the reaction

an asymmetric centre is generated. The acid  obtained would be [2003]

Solution:

QUESTION: 24

Which one of the following can be oxidised tothe corresponding carbonyl compound? [2004]

Solution:

Carbonyl compounds (aldehydes and
ketones) are obtained by the oxidation of 1°
and 2° alcohols respectively. Among the
given options, only (a) is 2° alcohol hence it
can be oxidized to ketone.

QUESTION: 25

The OH group of an alcohol or the –COOH groupof a carboxylic acid can be replaced by–Cl using [2004]

Solution:

Among the given options, only PCl5 can
convert an alcoholic group as well as a
carboxyl group to chloride.