Test: Amines - From Past 28 Years Questions


40 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | Test: Amines - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Amines - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 40 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Amines - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Amines - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Amines - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Amines - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mark the correct statement [1985]

Solution:

Methyl amine is a stronger base than
ammonia due to +I effect. The alkyl groups
which are electron releasing groups increase
the electron density around the nitrogen
thereby increasing the availability of the lone
pair of electrons to proton or lewis acid and
making the amine more basic

QUESTION: 2

Indicate which nitrogen compound amongst thefollowing would undergo Hofmann reaction (i.e..,reaction with Br2 and strong KOH) to furnish theprimary amine (R – NH2)     [1989]

Solution:

Only 1° amides (i.e. RCONH2) in the present case undergo Hoffmann bromamide reaction.

(Hoffman's bromamide reaction)

QUESTION: 3

For carbylamine reaction, we need hot alcoholic KOH and [1992]

Solution:

Any primary amine means both aliphatic as well as aromatic but  onoalkylamines means only 1° aliphatic amines. Therefore, option (a) is correct while (d) is wrong.

QUESTION: 4

What is the decreasing order of basicity of primary, secondary and tertiary ethylamines and NH3 ?  [1994]

Solution:

In the solution phase, amines follow the reactivity as 2°>3°>1°>NH3, provided the alkyl group is not methyl.

QUESTION: 5

Acetamide and ethylamine can be distinguishedby reacting with [1994]

Solution:

Acetamide and ethylamine can be
distinguished by heating with NaOH
solution. Acetamide evolves NH3 but
ethylamine does not.

QUESTION: 6

Which is formed, when acetonitrile is hydrolysedpartially with cold concentrated HCl? [1995]

Solution:

Methyl cyanide on treatment with conc. HCl give acetamide.

QUESTION: 7

When aniline reacts with oil of bitter almonds(C6H5CHO) condensation takes place andbenzal derivative is formed. This is known as         [1995]

Solution:

Benzaldehyde reacts with primary aromatic amine to form schiff's base

This is know as Schiff’s base reaction.

QUESTION: 8

Consider the following sequence of reactions :

The compound [A] is          [1996]

Solution:

QUESTION: 9

Aniline is an activated system for electrophilic substitution. The compound formed on heating aniline with acetic anhydride is [1996]

Solution:

Aniline when treated with acetic anhydride forms acetanilide (nucleophilic substitution)

QUESTION: 10

The compound obtained by heating a mixture ofa primary amine and chloroform with ethanolicpotassium hydroxide (KOH) is [1997]

Solution:

In this reaction, bad smelling compound ethyl isocyanide (CH3CH2NC) is produced. This equation is known as carbyl amine reaction.

QUESTION: 11

Aniline is reacted with bromine water and theresulting product is treated with an aqueoussolution of sodium nitrite in presence of dilutehydrochloric acid. The compound so formed isconverted into a tetrafluoroborate which issubsequently heated dry. The final product is           [1998]

Solution:

 

QUESTION: 12

An isocyanide is prepared by [1999]

Solution:

Carbylamine reaction :

QUESTION: 13

Which of the following reagents will convert pmethylbenzenediazoniumchloride into p-cresol?            [1999]

Solution:

QUESTION: 14

The consituent of the powerful explosive RDX is formed during the nitration of [2000]

Solution:

RDX is prepared by treating urotropine with fuming nitric acid. When the inner bridge system is destroyed by oxidation and the peripheral nitrogen atom are nitrated, it forms cyclonitrite (or RDX).

QUESTION: 15

Which of the following is most basic in nature?       [2000]

Solution:

(CH3)2NH is most basic because two electron releasing groups are present on Nitrogen. Also aromatic amines are less basic then aliphatic amines. The basic character of amines follow
the order
R2NH > RNH2 > C6H5NHCH3 > NH3

QUESTION: 16

[2000]

Solution:

QUESTION: 17

Intermediates formed during reaction of    with Br2 and KOH are    [2001]

Solution:

The mecahnism of Hoffmann bromide
reaction is

(i)

RCONH2 + Br2 →RCONHBr + HBr

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

QUESTION: 18

Product 'P' in the above reaction is          [2002]

Solution:

QUESTION: 19

The final product C, obtained in this reaction 

would be

Solution:

QUESTION: 20

Aniline when diazotized in cold and when treated with dimethyl aniline gives a coloured product. Its structure would be [2004]

Solution:

QUESTION: 21

Aniline in a set of reactions yielded a product D.

The structure of the product D would be: [2005]

Solution:

QUESTION: 22

The major organic product formed from the following reaction :

Solution:

QUESTION: 23

Electrolytic reduction of nitrobenzene in weaklyacidic medium gives [2005]

Solution:

QUESTION: 24

Which of the following is more basic thananiline? [2006]

Solution:

Benzylamine is more basic than aniline. The reason is that in aniline, the lone pair of nitrogen is conjugated with benzene ring so it is not available readily for others. On the other hand in Benzylamine, nitrogen is not directly attached with ring so lone pairs are
not conjugated with ring.

QUESTION: 25

Which one of the following on reduction withlithium aluminium hydride yields a secondaryamine? [2007]

Solution:

Reduction of alkyl isocyanides in presence of LiAlH4 yields secondary amines containing methyl as one of the alkyl group.

whereas, alkyl cyanides give 1° amine on reduction.

QUESTION: 26

In a reaction of aniline a coloured product C was obtained.       [2008]

The structure of C would be :

Solution:

The reaction can be completed as follows:

QUESTION: 27

Predict the product:       [2009]

Solution:

Secondary amine with (NaNO2 + HCl) gives nitroso product

QUESTION: 28

Nitrobenzene can be prepared from benzene byusing a mixture of conc. HNO3 and conc. H2SO4 in the mixture, nitric acid acts as a/an:          [2009]

Solution:

Nitric acid acts as a base by accepting a proton.

QUESTION: 29

Aniline in a set of the following reactions yielded a coloured product ‘Y’ [2010]

The structure of ‘Y’ would be ;

Solution:

QUESTION: 30

Acetamide is treated with the following reagentsseparately. Which one of these would yieldmethylamine? [2010]

Solution:

QUESTION: 31

Which of the following statements about primaryamines is ‘False’ ? [2010]

Solution:

Aryl amines do not produce phenol on
treatment with nitrous acid

QUESTION: 32

Match the compounds given in List - I with their characteristic reactions given in List - II. Select the correct option. [2010]

options :

Solution:

(1) CH3 CH2 – CH2 – CH2 – NH2
(ii) with KOH (alcohol) and CHCl3
produces bad smell
(2) CH3C ≡ CH
(ii) gives white ppt with ammonical
AgNO3
(3) CH3 CH2 COOCH3
(i) alkaline hydrolysis
(4) CH3 CHOH – CH3
(iv) with Lucas reagent cloudiness
appears after 5 minutes

QUESTION: 33

In a set of reactions m-bromobenzoic acid gave a product D. Identify the product D. [2011]

Solution:

QUESTION: 34

What is the product obtained in the following reaction : [2011]

Solution:

When nitro compound is reduced with a
neutral reducing agent (Zn dust + NH4Cl) the corresponding hydroxyl amine is formed

QUESTION: 35

Which of the following compounds is most basic?           [2011 M]

Solution:

 compound is most basic due to localized lone pair of electron on nitrogen atom while other compounds have delocalized lone pair of electron.

QUESTION: 36

An organic compound (C3H9N) (A), when treated with nitrous acid, gave an alcohol and N2 gas was evolved. (A) on warming with CHCl3 and caustic potash gave (C) which on reduction gave isopropylmethylamine. Predict the structure of (A).               [2012 M]

Solution:

QUESTION: 37

In the reaction

A is :        [NEET 2013]

Solution:

QUESTION: 38

Nitrobenzene on reaction with conc. HNO3/H2SO4 at 80 - 100°C forms which one of thefollowing products ? [NEET 2013]

Solution:

QUESTION: 39

On hydrolysis of a “compound”, twocompounds are obtained. One of which ontreatment with sodium nitrite and hydrochloricacid gives a product which does not respond toiodoform test. The second one reduces Tollen’sreagent and Fehling’s solution. The “compound”is [NEET Kar. 2013]

Solution:

Hydrolysis gives CH3CH2CH2NH2 +
HCOOH. On treatment with NaNO2 and
HCl former gives CH3CH2CH2OH which
does not give iodoform test. HCOOH gives  Tollen’s reagent test.

QUESTION: 40

Some reactions of amines are given. Which one is not correct ? [NEET Kar. 2013]

Solution:

Secondary amine react with nitrous acid to give N-Nitrosoamines.