Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions


30 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biomolecules 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cellulose is a polymer of         [2002]

Solution:

We know that cellulose (C6H12O6 )n is the
chief constituent of cell walls of plants. It is
the most abundant organic substance found
in nature. It is a polymer of glucose with
3500 repeat units in a chain.

QUESTION: 2

Enzymes are made up of        [2002]

Solution:

Enzymes are made up of protein with specific
structure.

QUESTION: 3

Which is not a true statement?     [2002]

Solution:

All proteins are not found in L-form but they
may be present in form of D or L

QUESTION: 4

Glycolysis is [2003]

Solution:

It is a common pathway for both the aerobic
& anaerobic respiration in which 1 glucose
molecule is converted to 2 molecules of
pyruvate.

QUESTION: 5

Phospholipids are esters of glycerol with         [2003]

Solution:

Phospholipids are derivatives of glycerol in
which two of the hydroxyl groups are
esterified with fatty acids while the third is
esterified with some derivative of phosphoric
acid with some alcohol such as choline,
ethanolamine, serine or inositol.

QUESTION: 6

Chargaff's rule states that in an organism          [2003]

Solution:

Amount of A = T and that of G = C.

QUESTION: 7

Which one of the following structures represents the peptide chain? [2004]

Solution:
QUESTION: 8

A sequence of how many nucleotides inmessenger RNA makes a codon for an amino acid?   [2004]

Solution:

The bond formed between two amino acids
by the elimination of a water molecule is
called a peptide linkage or bond. The peptide
bond is simply another name for amide bond.

The product formed by linking amino acid
molecules through peptide linkages. —
CO—NH—, is called a peptide

QUESTION: 9

The hormone that helps in the conversion ofglucose to glycogen is      [2004]

Solution:

Insulin helps in converting glucose to
glycogen

QUESTION: 10

The enzyme which hydrolyses triglycerides tofatty acids and glycerol is called        [2004]

Solution:

Triglycerides are lipids, hence these are
hydrolysed by lipases to glycerol and fatty
acids.

QUESTION: 11

The correct statement in respect of protein haemoglobin is that it     [2004]

Solution:

Haemoglobin acts as an oxygen carrier in
the blood since it reacts with oxygen to form
unstable oxyhaemoglobin which easily
breaks to give back haemoglobin and
oxygen.

QUESTION: 12

The helical structure of protein is stabilized by        [2004]

Solution:

The α-helix structure is formed when the
chain of α-amino acids coils as a right
handed screw (called α-helix) because of the
formation of hydrogen bonds between
amide groups of the same peptide chain, i.e.,
NH group in one unit is linked to carbonyl
oxygen of the third unit by hydrogen
bonding. This hydrogen bonding between
different units is responsible for holding
helix in a position.

QUESTION: 13

Which functional group participates indisulphide bond formation in proteins?      [2005]

Solution:

QUESTION: 14

The cell membranes are mainly composed of        [2005]

Solution:

Cell membranes (Plasma membranes) constitutes bilayer of phospholipid with embedded proteins. In humans, lipids accounts for upto 79% of cell membrance.

QUESTION: 15

Which one of the following is a peptide hormone ? [2006]

Solution:

Testorterone and Adrenaline are steroid
harmone, Thyroxin is non-steroided harmone
glucagon is peptide harmone.

QUESTION: 16

The human body does not produce       [2006]

Solution:

Vitamins are organic substances which does
not provide energy but are essential for
healthy growth and proper functioning of
body. Vitamins are not synthesized inside
human body but they are essential part of
our diet.

QUESTION: 17

During the process of digestion, the proteins present in food materials are hydrolysed to amino acids. The two enzymes involved in the process 

          are respectively                 [2006]
 

Solution:

Pepsin and Trypsin are two enzymes
involved in the process (hydrolysis of
proteins)

QUESTION: 18

RNA and DNA are chiral molecules, their chiralityis due to [2007]

Solution:

Each nucleic acid consists of a pentose
sugar a heterocyclic base, and phosphoric
acid. The sugar present in DNA is 2-deoxy
-D (–) ribose and the sugar present in RNA
is D (–)- ribose. The chirality of DNA and
RNA molecules are due to the presence of
sugar components.

QUESTION: 19

Which one of the following is an amine hormone ?        [2008]

Solution:

Thyroxine is an amino hormone.

QUESTION: 20

In DNA, the complimentary bases are:        [2008]

Solution:

In DNA the complimentary base are
Adenine and thymine.
Guanine and cytosine
The genetic information for cell is contained
in the sequence of bases A, T, G and C in
DNA molecule.

QUESTION: 21

The segment of DNA which acts as theinstrumental manual for the synthesis of the protein is:    [2009]

Solution:

The DNA sequence that codes for a specific
protein is called a Gene and thus every
protein in a cell has a corrosponding gene.

QUESTION: 22

Which of the following hormones containsiodine?       [2009]

Solution:

Thyroxine is the only hormone among the
given choices that contains iodine. Its
structure is as follows:

QUESTION: 23

Which one of the following does not exhibit thephenomenon of mutarotation ?       [2010]

Solution:

Sucrose does not have free — CHO or
CO group, hence it does not undergo
mutarotation.

QUESTION: 24

Fructose reduces Tollen’s reagent due to:[2010]

Solution:
QUESTION: 25

Which one of the following statements is nottrue regarding (+) Lactose ?  [2011]

Solution:

QUESTION: 26

Which of the statements about "Denaturation" given below are correct ?        [2011 M]

(a) Denaturation of proteins causes loss of secondary and tertiary structures of the protein.

(b) Denturation leads to the conversion of double strand of DNA into single strand

(c) Denaturation affects primary strucrture which gets distorted

Solution:

When the proteins are subjected to the
action of heat, mineral acids or alkali, the
water soluble form of globular protein
changes to water insoluble fibrous protein.
This is called denaturation of proteins.
During denaturation secondary and tertiary
structures of protein destroyed but primary
structures remains intact.

QUESTION: 27

Which one of the following, statements isincorrect about enzyme catalysis?   [2012]

Solution:

Enzymes are most reactive at optimum
temperature. The optimum temperature for
enzyme activity lies between 40°C to 60°C.

QUESTION: 28

Deficiency of vitamin B1 causes the disease           [2012]

Solution:

Beri-Beri.

QUESTION: 29

Which one of the following sets of monosaccharidesforms sucrose? [2012]

Solution:

Sucrose is a disaccharide of α–DGlucopyranose
and β–D-Fructofuranose.

QUESTION: 30

In DNA the linkages between differentnitrogenous bases are:    [NEET Kar. 2013]

Solution:

The base pairs of the two strands of DNA
are linked together through H-bonds.