Test: Biomolecules 2 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | Test: Biomolecules 2 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Biomolecules 2 - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Biomolecules 2 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Biomolecules 2 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Biomolecules 2 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Biomolecules 2 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

On hydrolysis of starch, we finally get [1991]

Solution:

Manufacture - By hydrolysis of starch with
hot dil. mineral acids

QUESTION: 2

The couplings between base units of DNA isthrough : [1992]

Solution:

Structure of DNA - It consists of two
polynucleotide chains, each chain forms a
right handed helical spiral with ten bases in
one turn of the spiral. The two chains coil to
double helix and run in opposite direction
held together by hydrogen bonding.

QUESTION: 3

Enzymes take part in a reaction and         [1993]

Solution:

Enzymes being biocatalyst can increase the
rate of a reaction upto 10 million times. Even
very small amount can accelerate a reaction.

QUESTION: 4

Chemically considering digestion is basically           [1994]

Solution:

Basically digestion means hydrolysis.

QUESTION: 5

The α-D glucose and β-D glucose differ from eachother due to difference in carbon atom withrespect to its     [1995]

Solution:

α -D glucose and β–D glucose are the
isomers which differ in the orientation
(configuration) of H and OH groups around
C1 atom.

 

QUESTION: 6

Which of the following protein destroy theantigen when it enters in body cell?         [1995]

Solution:

When antigens enter in to the body cells
and destroy them, then antibodies being
proteins are synthesised in the body and
combine with antigens and destroy these
antigens by forming inactive complexes.
Therefore antibodies protein destroy
antigens.

QUESTION: 7

In reference to biological role, Ca2+ ions areimportant in [1996]

Solution:
QUESTION: 8

Sucrose in water is dextro-rotatory, [α]D= + 66.4º.When boiled with dilute HCl, the solutionbecomes leavo-rotatory, [α]D= –20º. In thisprocess the sucrose molecule breaks into[1996]

Solution:

The hydrolysis of sucrose by boiling with
mineral acid or by enzyme invertase or
sucrase produces a mixture of equal
molecules of D(+) glucose and
D(–) Fructose.

QUESTION: 9

A reagent suitable for the determination of Nterminal residue of a peptide is [1996]

Solution:

2, 4- Dinitroflurobenzene, also known as
Sanger's reagent, reacts with the H2N - group
of the peptide to from 2, 4- dinitrophenyl
(DNP) derivative of the peptide. The DNP
derivative of the peptide is hydrolysed to
give DNP derivative of the single amino acid

QUESTION: 10

The reactions of (a) oxygen and (b) carbon monoxide with haeme (the prosthetic group of  haemoglobin) give

Solution:

QUESTION: 11

Identify an element amongst the following whichis responsible for oxidation of water to O2 in biological processes [1997]

Solution:

Fe is responsible for oxidation of water to
O2.

QUESTION: 12

Which one of the following chemical units is certainly to be found in an enzyme? [1997]

Solution:

Peptide bonds are present in enzyme

 

QUESTION: 13

The number of molecules of ATP produced in thelipid metabolism of a molecule of palmitic acid is   [1998]

Solution:

We know that in the lipid metabolism, when
palmitic acid is oxidised, then two carbon
fragments are removed sequentially to form
acetyl coenzyme. It enters the citric acid
cycle for production of 130 ATP.

QUESTION: 14

In DNA the complementary bases are         [1998]

Solution:

In DNA, adenine faces thymine and guanine
faces cytosine.

QUESTION: 15

Glucose molecule reacts with 'X' number ofmolecules of phenylhydrazine to yield osazone.The value of 'X' is [1998]

Solution:

We know that glucose reacts with one
molecule of phenyl hydrazine to give phenyl
hydrazone. When warmed with excess of
phenylhydrazine, the secondary alcoholic
group adjacent to the aldehyde group is
oxidised by another molecule of
phenylhydrazine to a ketonic group. With this
ketonic group, the third molecule of
phenylhydrazine condenses to glucosazone.
Therefore the value of X is 3

QUESTION: 16

Which of the following is the sweetest sugar?   [1999]

Solution:

Fructose is the sweetest sugar.

QUESTION: 17

In cells the net production of ATP moleculesgenerated from one glucose molecule is [1999]

Solution:

Net total number of ATP molecules evolved
= 36 molecules.

QUESTION: 18

Which of the following is a steroid hormone? [1999]

Solution:

Progesterone (Gestogens) is a steroid
hormone, which controls the development
and maintainance of pregnancy. Thryoxine
and Adrenaline are Amine hormones.

QUESTION: 19

The dominant cation in the blood plasma(extracellular fluid) is              [1999]

Solution:

Na+, Cl and HCO3 are the electrolytes
present in plasma solutes in blood. Na+ and
Cl helps in maintainence of osmotic
pressure and fluid balance.

QUESTION: 20

The number of essential amino acids in man is         

[2000]

Solution:

There are 20 amino acid in man out of which
10 amino acids are essential amino acids.
These essential amino acids are supplied to
our bodies by food which we take because
they cannot be synthesised in the body
.These are (i) valine (2) leucine (3) Isoleucine
(4) Phenyl alanine (5) Threonine (6)
Methionine (7) Lysine (8) Tryptho phone (9)
Arginine (10) Histidine.

QUESTION: 21

Mg is present in which of the following :          [2000]

Solution:

Chlorophyll contain Mg.

QUESTION: 22

Which of the following gives positive Fehlingsolution test ?    [2001]

Solution:

Glucose contain aldehyde group. Hence it
give positive fehling solution test.

QUESTION: 23

For   (peptide bond)

Which statement is incorrect about peptide bond?            [2001]

Solution:

Due to resonance C — N bond in protein
acquires double bond character and is
smaller than usual C — N bond.

QUESTION: 24

Which is correct statement? [2001]

Solution:

Starch is also know as amylum which occurs
in all green plants. A molecule of starch
(C6H10O5 )n is built of a large number of
α-glucose ring joined through oxygen-atom.

QUESTION: 25

Which of the following is correct about Hbondingin nucleotide? [2001]

Solution:

The hydrogen bonds are formed between
the base (shown by dotted lines). Because
of size and geometrics of the bases, the only
possible pairing in DNA and between
G(Guanine) and C(Cytosine) through three
H-bonds and between A (Adenosine) and T
(Thymine) through two H-bonds.