Test: Polymer - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | Test: Polymer - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Polymer - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Polymer - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Polymer - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Polymer - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Polymer - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An example of biopolymer is              [1994]

Solution:

DNA is a biopolymer.

QUESTION: 2

Bakelite is prepared by the reaction between          [1995]

Solution:

Phenol and formaldehyde undergo
condensation polymerisation under two
different conditions to give a cross linked
polymer called bakelite.

 

 

QUESTION: 3

In elastomer, intermolecular forces are [1995]

Solution:

Elastomers are the polymers having very
weak intermolecular forces of attraction
between the polymer chain. The weak forces
permit the polymer to be streched.

QUESTION: 4

Nylon 66 is a polyamide obtained by the reaction of               [1996]

Solution:

QUESTION: 5

Which one of the following is used to make "nonstick" cook-wares ?        [1997]

Solution:

We know that polytetrafluoroethylene or
teflon is a tough material, resistance to heat
and bad conductor of electricity. Therefore
it is used for coating the cookware to make
them non-sticky.

QUESTION: 6

Natural rubber is a polymer of        [1999]

Solution:

Natural rubber is a polymer of isoprene ,
[CH2 =C(CH3)CH=CH2] which is
2-methylbutadiene

QUESTION: 7

CF2 = CF2 is a unit of         [2000]

Solution:

QUESTION: 8

Which of the following is not correctly matched?

Solution:

Terylene is prepared by condensing
dimethylterephthalate and ethylene glycol
in presence of a weak base, (calcium
acetate). Methanol is eliminated during
condensation.

QUESTION: 9

Monomer of  

                [2002]

Solution:

Monomer of 

QUESTION: 10

Vitamin B12 contains          [2003]

Solution:

Vit B12 also called Cyanocobaltamine, is antipernicious
anaemia vitamin. It is
C63H84O14N14PCo.

QUESTION: 11

Acrilan is a hard, stimulated and a high melting material. Which of the following represents its structure ? [2003]

Solution:

Acrilan is a polyacrylonitrile ( PAN).

QUESTION: 12

Which one of the following monomers gives the polymer neoprene on polymerization ?          [2003]

Solution:

QUESTION: 13

Which one of the following is a chain growth polymer?          [2004]

Solution:

Polystyrene is made up by polymerization of , in which  is the repeating unit

QUESTION: 14

The monomer of the polymer;            [2005]

Solution:

Addition of monomers follows isoprene rule

QUESTION: 15

     is a          

Solution:

The given compound is a copolymer of
hexamethyline diamine and adipic acid. It is
actually Nylon-66.

QUESTION: 16

Which one of the following polymers is prepared by condensation polymerisation?          [2007]

Solution:

Copolymer of adipic acid (6C) and
hexamethylene diamine (6C).

It has high tenacity and elasticity. It is
resistant to abrasion and not affected by
sea water. It is used for reinforcement of
rubber tyres, manufacture of parachute,
safety belts, carpets and fabrics.

QUESTION: 17

Which one of the following statement is not true?              [2008]

Solution:

All statements except (b) are correct

QUESTION: 18

Structures of some common polymers are given. Which one is not correctly presented?     [2009]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene.
Hence, correct representation is

QUESTION: 19

Which of the following structures represents neoprene polymer? [2010]

Solution:

Neoprene is a polymer of chloroprene (2
– chloro – 1, 3 – butadiene).

QUESTION: 20

Of the following which one is classified aspolyester polymer ? [2011]

Solution:

Polyesters are condensation polymers of
a diabasic acid and a diol. e.g., Terylene

QUESTION: 21

Which one of the following is not a condensation polymer ? [2012]

Solution:

Neoprene is an addition polymer of
isoprene..

QUESTION: 22

Which of the following statements is false?   [2012]

Solution:

Nylon-66 is an example of first synthetic
fibres produced from the simple molecules.
It is prepared by condensation polymerisation
of adipic acid and haxamethylene
diamine.

QUESTION: 23

Which one of the following sets forms the biodegradable polymer?  [2012 M]

Solution:

Biodegradable polymer is Nylon-2-
Nylon-6 which is copolymer of glycine  (H2N – CH2– COOH) and amino caproic
acid (H2N–(CH2)5 – COOH).

QUESTION: 24

Which is the monomer of Neoprene in the following ? [NEET 2013]

Solution:

  (chloroprene) is
the monomer of neoprene.

QUESTION: 25

Nylon is an example of : [NEET 2013]

Solution:

Polyamide: Examples of naturally occurring polyamides are proteins, such as wool and silk. Artificially made polyamides can be made through step-growth polymerization or solid-phase synthesis yielding materials such as nylons, aramids, and sodium poly(aspartate).