Test: Surface Chemistry - From Past 28 Years Questions


16 Questions MCQ Test Chemistry 28 Years Past year papers for NEET/AIPMT Class 12 | Test: Surface Chemistry - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Surface Chemistry - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 16 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Surface Chemistry - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Surface Chemistry - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Surface Chemistry - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Surface Chemistry - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For adsorption of a gas on a solid, the plot of log x/m vs log P is linear with slope equal to (n being whole number) [1994,2006]

Solution:

According to Freundlich adsorption isotherm.
At intermediate pressure, extent of adsorption

is linear with slope

QUESTION: 2

During dialysis [1996]

Solution:

The use of membrane for separating colloidal particles is termed as dialysis. Hence it is clear that colloidal particle cannot pass through animal membrane. Hence only solvent molecules and ions (in case of electrodialysis) can diffuse.

QUESTION: 3

The ability of an ion to bring about coagulation of a given colloid depends upon [1997]

Solution:

According to the Hardyschulze rule the coagulating effect of an ion on dispersed phase of opposite charge increases with the valency of the ion. Therefore more the charge on oppositely charged ion higher is the coagulation value

QUESTION: 4

At the critical micelle concentration (CMC) the surfactant molecules [1998]

Solution:

The critical micelle con centration is the lowest concentration at which micelle formation appears when surfectants are present above that CMC, they can act as emulsifiers that will solubilise a compound which is normally insoluble in the solvent being used.

QUESTION: 5

Hardy- Schulzerule explains the effect of electrolytes on the coagulation of colloidal solution. According to this rule, coagulation power of cations follow the order [1999]

Solution:

According to this law the  coagulating effect of an ion on dispersed phase of opposite charge increases with the valency of the ion.
The precipitating power of Al3+ , Ba++, Na+ ions is in order Al3+ > Ba2+ > Na+.

QUESTION: 6

Which is used for ending charge on colloidal solution? [2000]

Solution:

Electrolyte is used forending charge on colloidal particles.

QUESTION: 7

Pure water can be obtained from sea water by[2001]

Solution:

Pure water can be obtained from seawater by reverse osmosis. The osmotic pressure of   sea water is 25 atm at 15°C. When pressure greater than 26 atm is applied on sea water separated by a rigid semipermeable membrane, pure water is obtained.

QUESTION: 8

Which is not correct regarding the adsorption of a gas on surface of solid? [2001]

Solution:

Adsorption is the ability of a substance to concentrate or hold gases, liquids or dissolved substances upon its surface. Solids adsorb greater amounts of substances at lower temperature. In general, adsorption decreases with increase in temperature. Read more on Sarthaks.com - https://www.sarthaks.com/229289/which-correct-regarding-the-adsorption-surface-solid-increasing-temperature-adsorption

QUESTION: 9

Position of non-polar and polar part in micelle is[2002]

Solution:

QUESTION: 10

According to the adsorption theory of catalysis, the speed of the reaction increases because- [2003]

Solution:

According to the adsor ption theory of catalysis, the activity of catalysis is due to the presence of free valencies on its surface due to which surface of catalyst has chemical force of altraction. When a gas comes in contact with this surface molecules get attached attached through these valencies.
Further the rate of reaction is always increases by decreases in activation energy When any of the reactants is strongly adsorbed on the surface of catalyst, the rate becomes inversely proportional to the concentration of that reaction. The reaction is then said to be inhibited by such reactant.
The lowering of activation energy always leads to the increase in speed of reaction.

QUESTION: 11

Which of the following forms cationic micelles above certain concentration [2004]

Solution:

Cetyl trimethyl ammonium bromide,  is a cationic micelle

QUESTION: 12

Which one of the following forms micelles in aqueous solution above certain concentration?  [2005]

Solution:

Micelle formation is sh own by surfactants detergents (Dodecyl trimethyl ammonium chloride) in their aqueous solutions

QUESTION: 13

The Langmuir adsorption isotherm is deduced using the assumption [2007]

Solution:

Langmuir adsorption isotherm is based on the assumption that every adsorption site is  equivalent and the ability of a particle to bind there is independent of whether or not nearby sites are occupied.

QUESTION: 14

If x is amount of adsorbate and m is amount of adsorbent, which of the following relations is not related to adsorption process ? [2011]

Solution: Yes correct option is d because the correct equation is x/m = p^1/n
QUESTION: 15

In Freundlich Adsorption isotherm, the value of 1/n is:[2012]

Solution:

According to Freundlich Adsorption isotherm

at low pressure  

at high pressure  

 i.e. the value of n varies between 0 to 1

QUESTION: 16

The protecting power of lyophilic colloidal sol is expressed in terms of : [2012]

Solution:

The lyophobic sols are less stable th an lyophilic sols. The lyophilic sols are thus used to protect the lyophobic sols. This property of lyophilic sols is known as protective action of lyophilic sols.
Which can be represented by gold number.