Test: Addition And Condensation Polymers


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Addition And Condensation Polymers


Description
This mock test of Test: Addition And Condensation Polymers for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Addition And Condensation Polymers (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Addition And Condensation Polymers quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Addition And Condensation Polymers exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Addition And Condensation Polymers extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Buna-S is a copolymer of:

Solution:

Styrene-butadiene or styrene-butadiene rubber (SBR) describe families of synthetic rubbers derived from styrene and butadiene (the version developed by Goodyear is called Neolite). These materials have good abrasion resistance and good aging stability when protected by additives.

QUESTION: 2

A synthetic polymer which resembles natural rubber is:

Solution:

The correct answer is option C
The synthetic polymer neoprene (polymer of chloroprene) resembles natural rubber because chemically it has a close resemblance to natural rubber which is a polymer of isoprene.
Hence, option A is correct.
 

QUESTION: 3

Which type of polymer will be formed if the susbstituent group is –C6H5

Solution:

Polystyrene will be formed if the susbstituent group is –C6H5. It is a synthetic aromatic polymer made from the monomer styrene. Polystyrene can be solid or foamed.

QUESTION: 4

Vulcanisation is used in processing of:

Solution:

The correct answer is option A
Vulcanization is a chemical process in which the rubber is heated with sulphur, accelerator and activator at 140–160°C. The process involves the formation of cross-links between long rubber molecules so as to achieve improved elasticity, resilience, tensile strength, viscosity, hardness and weather resistance.

QUESTION: 5

Name the monomer of nylon-6:

Solution:

The correct answer is Option C.
Nylon 6 is synthesized by ring-opening polymerization of caprolactam. Caprolactam has 6 carbons, hence Nylon 6.

QUESTION: 6

Isoprene is the monomer of:

Solution:

The correct answer is option D
Isoprene (2-methyl-1,3-butadiene) is the monomer of natural rubber and a building block for many natural compounds. C. G. Williams first isolated it in 1860 by pyrolyzing rubber. Many methods have been developed for its commercial manufacture for the production of synthetic rubber and other polymers.

QUESTION: 7

Which intermolecular force is present in Nylon 6,6?

Solution:

The correct answer is Option B.

Van der Waals forces include attraction and repulsions between atoms, molecules, and surfaces.
Hydrogen bonding is a special type of attraction between a hydrogen atom covalently bonded to a very electronegative atom such as  N, O, or F atom and another very electronegative atom.
Dipole-dipole interactions occur when the partial charges formed within one molecule are attracted to an opposite partial charge in a nearby molecule.

From the picture of Nylon-6,6, we can see there is hydrogen bonding between oxygen and hydrogen atom.
Though hydrogen bonds are also one type of dipole-dipole attraction, here, a more appropriate answer will be - The intermolecular forces present in nylon-6,6 are hydrogen bonding.
 

QUESTION: 8

Polymers having ester linkage are called:

Solution:
QUESTION: 9

PAN is prepared from:

Solution:

The correct answer is option  D

Polyacrylonitrile (PAN), a synthetic resin prepared by the polymerization of acrylonitrile. A member of the important family of acrylic resins, it is a hard, rigid thermoplastic material that is resistant to most solvents and chemicals, slow to burn, and of low permeability to gases.

QUESTION: 10

Condensation polymerisation of ethylene glycol and terepthalic acid gives:

Solution:

The correct answer is option D
Terylene or Dacron is obtained by the condensation polymerisation of ethylene glycol and terephthalic acid.
It is an example of polyester. The balanced equation is as shown.

Related tests