Test: Adsorption


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Adsorption


Description
This mock test of Test: Adsorption for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Adsorption (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Adsorption quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Adsorption exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Adsorption extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What kind of forces exists between adsorbate and adsorbent in physisorption?

Solution:

Physisorption is defined as adsorption in which force between adsorbate and adsorbent is physical van der Waals force also known as London force.

QUESTION: 2

Adsorbate is represented by which spheres in the following diagram.

Solution:
  • Adsorbent is that substance which gathers/adsorb molecules on its surface, and adsorbate is that substance which get gather/adsorb by itself on surface of absorbent. 
    Example: If we added peace of charcoal in dirty water then dirt (Adsorbate) get adsorbed on the surface of charcoal (absorbent).

So Black molecules should be adsorbate.

Literature Review | SpringerLink

QUESTION: 3

Which phenomenon is represented by the following diagram? 

Solution:

Adsorption is a surface phenomenon where concentration of the molecules, is more on the surface than in the core.

QUESTION: 4

Which of the following statement is correct about Langmuir’s adsorption?

Solution:
  • Adsorbed molecules do not interact. All adsorption occurs through the same mechanism.
  • At the maximum adsorption, only a monolayer is formed: molecules of adsorbate do not deposit on other, already adsorbed, molecules of adsorbate, only on the free surface of the adsorbent.
QUESTION: 5

Why shoes, purses and leather items have silica gel pouches kept in them?

Solution:

Solids, particularly in a finely divided state, have a large surface area and so silica gel is a good adsorbent and keeps the leather dry and free of moisture.

QUESTION: 6

The relation between extent of adsorption (x/m) and pressure at constant temperature is called as:

Solution:

Freundlich adsorption isotherm gives an empirical relationship between the quantity of gas adsorbed by the unit mass of solid adsorbent and pressure at a specific temperature.

QUESTION: 7

Which of the following is the reason for adsorption?

Solution:

There is an unbalanced attractive force of adsorbent are responsible for attracting the adsorbate particles on its surface.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Which of the following options are correct?

Solution:
  • The formation of micelles takes place only above a particular temperature called Kraft temperature (Tk) and above a particular concentration called critical micelle concentration (CMC).
  • On dilution, these colloids revert back to individual ions.
QUESTION: 9

Adsorption is the phenomenon in which a substance:

Solution:
  • Adsorption is the adhesion(accumulation)  of molecules of gas, liquid, or dissolved solid particles on to the surface.
  • In this process a layer of the adsorbate (the molecules or atoms being accumulated) on the surface of the adsorbent.
QUESTION: 10

Freundlich adsorption isotherm is a plot between:

Solution:

The plot between the extent of adsorption (x/m) against the pressure of gas (P) at constant temperature (T) is called the adsorption isotherm.

Similar Content

Related tests

  • Test