Test: Battery & Corrosion


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Battery & Corrosion


Description
This mock test of Test: Battery & Corrosion for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for JEE Test: Battery & Corrosion (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Battery & Corrosion quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Battery & Corrosion exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Battery & Corrosion extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

This section contains 17 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct

Q.

In corrosion of iron

Solution:


(b) Electrons flow from anode to cathode-correct.

QUESTION: 2

Select the correct statement(s).

Solution:

(a) A typical 12V battery consists of six cells connected in series each cell providing a potential of about 2V -correct
(b) No separation of cathodic and anodic compartment, species being in solid state -correct
(c) During recharging, E° < 0, thus ΔG° > 0-correct.

QUESTION: 3

"Maintenance-free" batteries now in use in place of commom batteries ,have

Solution:

In lead-acid storage battery, specific gravity of H2SO4 changes and water is to be added periodically. In maintenance free battery calcium-containing lead alloy that prevents the electrolytic decomposition of H2O. These batteries are sealed and no maintenance is required

QUESTION: 4

In the following batteries, alkaline electrolytes are used

I. Mercury
II. Nickel-cadmium
III. Modified Leclanche cell Cell potential is found to be independent of [OH-] in

Solution:

I. Mercury battery has anode made of zinc and cathode is a steel vessel in contact with HgO in alkaline medium of KOH and Zn(OH)2.

Net reaction does not involve OH- , hence emf is independent of [OH-].
II. In nickel, cadmium battery, net reaction is

Since, (OH-) species are in solid state, hence emf is independent of (OH-).
III. Alkaline dry cell is a modified version of the Leclanche cell. Net reaction is

Thus, emf is independent of (OH-).

QUESTION: 5

Following are certain facts about batteries.
I. They are classified as primary, secondary and flow batteries.
II. Leclanche cell is a primary battery.
III. Lead-acid (storage) battery is a secondary cell.

Select the correct facts.

Solution:

I. Primary Leclanche cell.
Secondary Lead-storage
Flow battery Fuel-cell
II. True
III. True

QUESTION: 6

In an atmosphere with industrial smog, copper corrodes to a basic sulphate (and also to a basic carbonate).This basic sulphate is 

Solution:

QUESTION: 7

In which of the following,reactants are not contained with the cell but are continuously supplied from the external source?

Solution:

In fuel-cell, reactions are not contained within the cell but are supplied from external source. (It is used as a source of electric power in space vehicles).

QUESTION: 8

When a buried pipeline is protected from corrosion by connecting to Mg block ,It is known as

Solution:

Pipes are made of Iron. Iron can be oxidised toFe2+.
Fe → Fe2+ + 2e-
but when connected to Mg, which is more electropositive that Fe, Mg is oxidised to Mg2+ and in turn reduces Fe2+ (rust) to Fe

It is called cathodic protection but at the cost of Mg (sacrified anode).

QUESTION: 9

The rate of corrosion is more in the environment which is 

Solution:

In presence of moisture, rate of corrosion of metal is enhanced.

QUESTION: 10

During galvanic corrosion, the more noble metal acts as

Solution:

More noble metal is cathode and is protected from rusting by active metal which is anode.

QUESTION: 11

Some or more factors/species can affect corrosion.
I. Temperature

II. pH

III. Impurity of metal

IV. Conc. HNO3

Select the correct factors/species.

Solution:

I. Temperature affects corrosion. However, solubility of dissolved gases decreases with rise in temperature.
II. In acidic medium, pH < 7 (acid rain), enhances corrosion

In basic medium, pH > 7
Fe2+ changes to Fe (OH2) and then to Fe(OH3)(s) (Fe2O3 - rust)
III. Impure metals set up their own electrochemical cells and thus, corrosion is enhanced.
IV. Conc. HNO3 forms an oxide protective layer on the surface of a metal. When metal (as Al) reacts with cone. HNO3, there is reaction but it ceases due to formation of an oxide (Al2O3) layer. Thus, HNO3 can be stored in Al vessel.

QUESTION: 12

When a lead storage battery is discharged.

Solution:

During discharge, sulphuric acid is consumed as :

Note Pb is oxidised to Pb2+ (asPbSO4)PbO2(+4) is reduced to Pb2+ (as PbSO4) and specific gravity of H2SO4 decreases.

QUESTION: 13

Select the correct statement(s) about corrosion.

Solution:

(a) In oxidised state, shine of the metal is furnished, thus, corrosion is the oxidative deterioration of a metal. (b) A mini-cell is set up at the surface at which corrosion takes place.

Reaction is spontaneous-correct.
(c) Impurities also react with active metals by making own cells. Thus, correct.

QUESTION: 14

Rusting of iron or corrosion of active metal is initiated by

Solution:



Acid rain causes corrosion of metals. Even Cu, Ag and Pb are corroded.

QUESTION: 15

Rusting of iron takes place in

Solution:

In the anodic reaction, the metal that is more easily oxidised loses electrons to produce metal ions. In case (a), zinc (more electropositive than Fe) is oxidised. In case (b), iron (more electropositive than Cu is oxidised).
In the cathodic reaction, oxygen gas which is dissolved in a thin film of water on the metal is reduced to OH-.
Thus, rusting of iron does not take place in (a) but it is in (b).
Fe2+ and OH- ions from the half-reactions initiate these further reactions

QUESTION: 16

The non-chromium redox battery makes use of the reaction

 Thus, cell diagram is  

Solution:

Oxidation at Cr electrode (anode)

Thus, oxidation half-cell is

reduction at Fe electrode (cathode)

Thus, reduction half-cell is

Two half-cells are joined by a salt-bridge

QUESTION: 17

Some statement(s) about dry-cell batteries are

I. Anode is a zinc metal and cathode is inert graphite in a paste of MnO2 and C-black.
II. Electrolyte is a moist paste of NH4CI and ZnCI2.
III. Oxidation product is Zn2+ and reduction product is Mn2O3.

Select the correct statement(s).

Solution:

In a dry-cell battery (also called Leclanche cell)
Anode Outer cover (cylindrical) is made of zinc. Oxidation takes place at anode.

Cathode Graphite (carbon) rod in a paste of MnO2 and carbon black.
Electrolyte Paste of NH4CI/ZnCI2 (with starch binder) Reduction takes place.

Thus, I, II and III are correct.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 18

One or More than One Options Correct Type

This section contains 3 multiple type questions. Each question has 4 choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Q.

In the protection of iron from the corrosion ,galvanisation is one of the mthods.In such case

Solution:

Fe can be protected by making a layer of zinc on it. It is called galvanisation. At the cost of Zn (which is oxidised), Fe is protected.

Thus, Fe which is cathode is protected.
It is called cathodic protection and active metal is thus, sacrified anode.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 19

The rechargeable cell used in calculators and battery-operated tools are based on nickel and cadmium electrodes.It may involve following cell reacion to make cell rection spontaneous

Solution:

If (a) and (d) are combined,
E° = + 0.89V, ΔG° < 0 
and E°cell is independent of (OH-).

*Multiple options can be correct
QUESTION: 20

For Edison storage battery,

Fe(s) | FeO(s) | KOH(aq) | Ni2O3(s) | Ni(s)
The half-cell reactions are  

Ni2O3 (s) + H2O(l) + 2e-  2NiO(s) + OH- (aq);   E0 = 0.40V

FeO(s) + H2O(l) + 2e- Fe(s) + 2OH-(aq);     E0 = -0.87V

Select the correct statement(s) about the cell.    

Solution:

To make cell reaction spontaneous, E° cell > 0

Thus, battery emf is independent on [OH-]
 ΔG° = - nF E°cell 
= - 2 x 96500x 1.27
= -245100 J 
= -245.1 kJ
Thus, energy obtained per mole of Ni2O3 consumed i s -245.1 kJ.

QUESTION: 21

Comprehension Type

This section contains a passage describing theory, experiments, data, etc. Two questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer out of the given 4 options (a), (b), (c) and (d)

Passage I

Silver tarnish is mainly Ag2S, which has the reduction potential 

A tarnish silver spoon is placed in contact with a commercial available metallic product in a glass baking dish.Hot NaHCO3 solution is added and tarnish part from silver spoon is removed.

Q.

What metal or metals do you think are in product?   

Solution:

Al metal is used to remove Ag2S.

NaHCO3 in hot water is used as electrolyte and dissolves displaced S2-

QUESTION: 22

Passage I

Silver tarnish is mainly Ag2S, which has the reduction potential 

A tarnish silver spoon is placed in contact with a commercial available metallic product in a glass baking dish.Hot NaHCO3 solution is added and tarnish part from silver spoon is removed.

Q.

Metal  used converts   

Solution:

Al metal is used to remove Ag2S.

NaHCO3 in hot water is used as electrolyte and dissolves displaced S2-.

QUESTION: 23

Passage II

The electrodes in a lead-storage battery are made of Pb and PbO2. During discharge following reactions occurs:

Pb +PbO2 + 2H2SO4 → 2PbSO4 + 2H2O (Pb = 207); E0 = 2.00v

Q.

[SO42-] due to 4.8 M H2SO4 in lead-storage battery is   

Solution:

In battery H2SO4 ionises as



QUESTION: 24

Passage II

The electrodes in a lead-storage battery are made of Pb and PbO2. During discharge following reactions occurs:

Pb +PbO2 + 2H2SO4 → 2PbSO4 + 2H2O (Pb = 207); E0 = 2.00v

Q.

Under zero load ,average voltage is 2.00 V,then ΔG° is  

Solution:

In battery H2SO4 ionises as



 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 25

One Integer Value Correct Type

This section contains a question, when worked out will result in an integer value from 0 to 9 (both inclusive)

Q.

An expensive but lighter alternate to the lead storage battery is the silver-zinc battery.

Ag2O(s) + Zn(s) + H2O(l) → Zn (OH)2 (s) + 2Ag(s);    E0 = 1.5544V

Numerical value of ΔG° in scientific notation is X x 10J.What is the value of X + Y?   


Solution:

ΔG°= -nFE° = -2 x 96500 x 1.5544 J
= -3 x 105 
= x x 10y
Thus,  x + y = 8

Related tests