Test: Bonding In Organometallic Compounds, Stability And Applications Of Coordination Compounds


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Bonding In Organometallic Compounds, Stability And Applications Of Coordination Compounds


Description
This mock test of Test: Bonding In Organometallic Compounds, Stability And Applications Of Coordination Compounds for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Bonding In Organometallic Compounds, Stability And Applications Of Coordination Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Bonding In Organometallic Compounds, Stability And Applications Of Coordination Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Bonding In Organometallic Compounds, Stability And Applications Of Coordination Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Bonding In Organometallic Compounds, Stability And Applications Of Coordination Compounds extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-10) This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q. A filter paper moistened with ammoniacal sodium nitroprusside solution turns violet on contact with a drop of alkaline Na2S solution .The violet colour is due to the formation of

Solution:

Na2S + Na2[Fe(CN)5NO] →

QUESTION: 2

Wilkinson’s catalyst is

Solution:

Wilkinson’s catalyst is a rhodium complex [(Ph3P)3RhCI] and it is used as a catalyst for hydrogenation of alkenes reactions.

QUESTION: 3

Tollen’s reagent contains

Solution:

Toilen’s reagent is ammoniacal silver nitrate solution. It is used to distinguish aldehydes and ketones, reducing and non-reducing sugars.

QUESTION: 4

The compound formed by dissolving gold and platinum in aqua-regia is

Solution:

QUESTION: 5

Among the following, which is not the n-bonded organometallic compound?

Solution:

(CH3)4 Sn is a σ-bonded organometaiiic compound.

QUESTION: 6

Which of the following biomolecules contain a non-transition metal ion?

Solution:

The pigment responsible for photosynthesis, i.e. chlorophyll is a coordination compound of magnesium.

QUESTION: 7

In black and white photography, the developed film is fixed by washing with hypo solution which dissolves the undecomposed AgBr to form a complex ion formed is

Solution:

2Na2S2O3 + AgBr → Na3[Ag(S2O3)2]+ NaBr

QUESTION: 8

In the estimation of hardness of water, the reagent used is

Solution:

The quantity of Ca, Mg salts in water is estimated by using standard EDTA solution using erichrome black T as an indicator.

QUESTION: 9

Which of the following is powerful cr-donor and n-acceptor ligand?

Solution:

CO as ligand is sigma donor and pi acceptor ligand.This is called pi-acid.

QUESTION: 10

Fe2+ and Fe3+ can be distinguished by

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

Orie or More than One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 11-15) This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Q. 

Which of the following forms a metal carbonyl corresponding [M(CO)6]?

Solution:

Stable complex is obtained when sum of metal d-electrons and electrons donated by ligands and the overall charge of the complex equals to 18. Chromium and tungsten obey 18-electron rule or effective atomic number rule.
In [Cr(CO)6]
Atomic number of chromium = 24
∴ Cr contains electrons = 24 e- 
6 CO ligand donate (6 x 2 electrons) = 12 e-
EAN of [Cr(CO)6] = 36e- 
Thus, it may be stated that the complex [Cr(CO)6] obeys EAN rule and it will be stable complex. [W(CO)6] can be solved same as above.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

In which of the following porphyrin acts as ligand?

Solution:

he porphyrin ring contains pyrrote unit are linked by four (—CH =)bridges. Porphyrine are derived from porphin, varying according to the nature of substituents. Porphyrin ring act as tetradentate ligands with four pyrole like nitrogens surrounding a central site of metals.. Iron complex of the substituted porphin is here. When magnesium lie at the centre of substituted porphin ring; the resulting complex is called chlorophyll.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

Which are π-bonded organometallic compounds?

Solution:

η6 -arene is 6-electron ligand, η2 — C2H4 is 2-electron ligand η6-cyclopentadienyl is 5-electron donor. All these 3 ligands creates π-bonded complex. CO as a ligand is sigma donor and pi-acceptor ligand.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

Which is the correct?

Solution:

[Fe(NCS)6]3-, [Fe(H2O)6]2+ ,[Cu(H2O)4]2+ are correct.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

How many of the following combinations in an aqueous medium will give a blue colour or precipitate?

Solution:


QUESTION: 16

Comprehension Type

Direction (Q. Nos. 16 and 17) This section contains a paragraph, describing theory, experiments, data, etc. Two questions related to the paragraph have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage

Coordination compounds play a vital role in our lives. The importance of these compounds can be realised from the fact that life would not have been possible without the existence of chlorophyll in plants and haemoglobin in the blood of the animals. The field of such compounds has expanded very fast in recent years and coordination compounds are playing important roles in analytical chemistry, polymerisation reactions, metallurgy and refining of metals, etc.

Q. 

The reagent used for identifying nickel ion is

Solution:

QUESTION: 17

Coordination compounds play a vital role in our lives. The importance of these compounds can be realised from the fact that life would not have been possible without the existence of chlorophyll in plants and haemoglobin in the blood of the animals. The field of such compounds has expanded very fast in recent years and coordination compounds are playing important roles in analytical chemistry, polymerisation reactions, metallurgy and refining of metals, etc.

Q. 

Which is used in cancer chemotherapy?

Solution:

cis-dia m m inedichlo roplatin um (II), [cis[Pt(NH3)2CI2] is used in cancer chemotherapy.
The mechanism of cis-platin is based on Pt-DNA interaction. Platinum binds with N7 of two intrastrand adjacent guanine bases of DNA.
Their binding changes the active conformation of DNA leading to inhibiting of DNA replication or cell division.
cis -Pt(NH3)2CI2 + H2O .......cis - [Pt(NH3)2(OH)2CI]+ + Cl- 
The hydrolysis reaction of cis-platin is an important aspect of the biological activity.
DNA coordinated trans complex begin to decrease after six hour whereas the cis-isomer is then accumulated in the cell nucleus.

QUESTION: 18

Matching List Type

Direction (Q. Nos. 18 and 19) Choices for the correct combination of elements from Column I and Column II are given as options (a), (b), (c) and (d) out of which one is correct.

Q. 

Match the Column I with Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:

(i) → (r), (ii) → (q), (iii) → (s), (iv) → (p)

QUESTION: 19

Match the Column I with Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:

(i) → (p,r), (ii) → (s), (iii) → (q), (iv) → (t)

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

One Integer Value Correct Type

Direction (Q. Nos. 20-24) This section contains 5 questions. When worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

The number of terminal carbonyl groups present in Fe2(CO)9 are


Solution:


Fe2(CO)9 contains 3 bridging CO groups placed symmetrically around the (Fe—Fe) bond and 6 terminal carbonyl groups.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

In Fe2(CO)9, the number of CO present between iron atoms ......


Solution:

Fe2(CO)9 has three bridging CO groups.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

In [Co2(CO)8], the number of CO molecules lying between the metal atoms are


Solution:


Each cobalt atom is bonded to three terminal CO group and share two CO ligands as bridging groups.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 23

The number of M—M bonds in [Ir4(CO)12] are


Solution:

Each Ir bonded to three iridium atoms and three CO molecules. The number of Ir— Ir bonds are 6.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 24

In Mn2(CO)10, the number of CO molecules in between the metal atoms are


Solution:

Mn(CO)5 is radical with 17-electron configuration. Therefore, it undergoes dimerisation through the formation of M—M single bonds and complex their valence shells to avoid ligand-ligand repulsion the Mn(CO)5 units acquire staggered configuration.

QUESTION: 25

Statement Type

Direction (Q. No. 25) This section is based on Statement I and Statement II. Select the correct answer from the codes given below.

Q. 

Statement I : Mn(π— C3H5)(CO)4, obey effective atomic number rule.

Statement II : π-allyl ligand act as a 3e- donor.

Solution:

In Mn(π -C3H5) (CO)4
Mn= 25
π-C3H5 = 3
4 (CO) = 8
Hence, EAN = 36
Hence, π-C3H5 ligand acts as a 3-electron donor and complex obey effective atomic number rule.