Test: Chemical Properties


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Chemical Properties


Description
This mock test of Test: Chemical Properties for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Chemical Properties (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Properties quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Chemical Properties exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Properties extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In dehydrohalogenation reactions the preferred product is that alkene which has the greatest number of alkyl groups attached to the doubly bonded carbon atoms. This rule is known as:

Solution:

In dehydrohalogenation reactions the preferred product is that alkene which has the greatest number of alkyl groups attached to the doubly bonded carbon atoms. This rule is also known as Saytzeff’s rule.

QUESTION: 2

 Which one of the following is an organometallic compound?

Solution:

The correct answer is Option A.
Ethyl magnesium bromide: CH3CH2−Mg−Br
Organometallic compounds are those compounds in which carbon atoms are directly linked to metal. 
It contains at least one bond between a carbon atom and a metal.

QUESTION: 3

 Which one of the following compounds has zero dipole moment?

Solution:

The correct answer is Option A.

The compounds CCl4 have zero dipole moment as the individual bond dipoles cancel each other.

QUESTION: 4

Decreasing order of reactivity of alkyl halide is:

Solution:

On going down the group size of the halides increases and hence stability of the compound decreases as bond length is going to increase resulting in easy break down of the bond and hence reactivity increases. 

Thus the correct order of the reactivity is:

R-I >R-Br> R-Cl

QUESTION: 5

Which of the following compound does have chiral carbon atom?

Solution:

The correct answer is Option B.

The chiral carbon atom is one in which there are an unequal number of carbon atoms, this happens only in option (B) as it forms a non superimposable mirror image.

QUESTION: 6

The major product obtanined on interaction of phenol with sodium hydroxide and carbon dioxide is

Solution:

The correct answer is option C
The reaction of phenol with NaOH and CO2 is known as Kolbe-Schmidt or Kolbe’s reaction. The product formed is salicylic acid.

QUESTION: 7

 Vicinal and geminal dihalides are not distinguished by:

Solution:

The correct answer is Option B.
Both give the same product (alkene) on reaction with alc. KOH.
 

QUESTION: 8

 In the nucleophilic substitution reaction in alkyl halides (R-X) , the nucleophile replaces:

Solution:

QUESTION: 9

 Reactivity of alkyl halides towards SN1 nucleophilic substitution reaction is:

Solution:

The correct answer is option A
Reactivity of alkyl halides towards SN1 nucleophilic substitution reaction is 3o > 2o > 1o because in SN1 nucleophilic reaction, the first and the slow step is the formation of a carbocation. Tertiary carbocation is more stable than a secondary carbocation which is more stable than a primary carbocation. Greater the stability of the carbocation, greater will be the ease of formation of carbocation, and hence faster will be the rate of the reaction.

QUESTION: 10

The inversion of configuration of optically active alkyl halides occurs in

Solution:

The correct answer is option C
Nucleophilic substitution reaction on an optically active alkyl halide gives a mixture of enantiomers.
Because the reaction occurs by SN​1 mechanism.
SN​1 mechanism involves racemisation as the nucleophile can attack from either side. In SN​2 reaction, inversion of configuration is involved as the nucleophile can attack from the opposite side.

Related tests