Test: Chemistry In Everyday Life - From Past 28 Years Questions


11 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Chemistry In Everyday Life - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Chemistry In Everyday Life - From Past 28 Years Questions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 11 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Chemistry In Everyday Life - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemistry In Everyday Life - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Chemistry In Everyday Life - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemistry In Everyday Life - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Diazo coupling is useful to prepare some       

[1994]

Solution:

Azo dyes are derived by coupling of a phenol adsorbed on the surface of a fabric with a diazonium salt. Dyes can be prepared by diazo coupling for example

 

QUESTION: 2

Commonly used antiseptic 'Dettol' is a mixture of               [1996]

Solution:

The mixture of chloroxylenol and terpenol
are dettol which is used as antiseptic

QUESTION: 3

Which one of the following can possibly be usedas analgesic without causing addiction and moodmodification ?       [1997]

Solution:

We know that N-acetyl-para-aminophenol
(or paracetamol) is an antipyretic which can
also be used as an analgesic to relieve
pains.

QUESTION: 4

Which of the following is water-soluble?        [2007]

Solution:

Vitamin B is water soluble whereas all other
are water insoluble.

QUESTION: 5

Which one of the following is employed as atranquilizer?       [2009]

Solution:

Tranquilizer are the chemicals that reduce anxiety and 'mental tension. Thus, they are sometimes called psychotherapeutic drugs. Equanil, valium and serotonin are some commonly used tranquilizers

QUESTION: 6

Which one of the following is employed as atranquilizer drug?          [2010]

Solution: Antraquilizer drug mean treat of anxiety -so treatment is Valium.
QUESTION: 7

Which one of the following is employed asAntihistamine ?       [2011]

Solution:

Diphenhydramine is an antihistamine used to relieve symptoms of allergy, hay fever, and the common cold. It is used by mouth, injection into a vein, and injection into a muscle.

QUESTION: 8

Which of the following is not a fat solublevitamin?         [2011]

Solution:

Vitamin B complex is water soluble vitamin
whereas vitamin A, D, E and K are fat
soluble vitamin.

QUESTION: 9

​Chloroamphenicol is an : [2012 M]

Solution:

Chloroamphenicol is a broad spectrum
antibiotic.

QUESTION: 10

Antiseptics and disinfectants either kill orprevent growth of microorganisms. Identifywhich of the following statements is not true:[NEET 2013]

Solution:

Dilute solutions of boric acid and
hydrogen peroxide are weak antiseptics.

QUESTION: 11

Dettol is the mixture of [NEET Kar. 2013]

Solution:

Dettol is a mixture of chloroxylenol and
terpineol.