Test: Collision Theory And Reaction Mechanism


22 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Collision Theory And Reaction Mechanism


Description
This mock test of Test: Collision Theory And Reaction Mechanism for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 22 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Collision Theory And Reaction Mechanism (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Collision Theory And Reaction Mechanism quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Collision Theory And Reaction Mechanism exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Collision Theory And Reaction Mechanism extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction (Q. Nos. 1-14) This section contains 14 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

A chemical reaction proceeds through the following steps :

Step I, 2A ⇌ X  fast
Step II, X+B ⇌ Y slow
Step III, Y+B ⇌ Product fast

Q. The rate law for the overall reaction is

Solution:

By slow step II,

By reversible fast step

∴ 
∴ 

QUESTION: 2

The following reaction obey rate law 

It can follow mechanism

I. NO2 + O3  NO3 + O2 ,   

NO3+NO2  N2O5

II.  NO2 + O  NO3

NO3+NO2  N2O5

Select the correct mechanism.

Solution:

 In I, slow step is

Thus,
 

∴ 
In fast reversible step,

∴ 
 

 

QUESTION: 3

A chemical reaction is said to take place through the various stages with ΔG° values indicated by the graph:

Stages I and II represent respectively

Solution:

I is reaction intermediate while II is transition complex.

QUESTION: 4

Following reaction takes place by mechanism:

Step I

Step II

Hence  for the given reaction is 

Solution:

Slow step I is the rate-determining step.

QUESTION: 5

For the reaction, 

Steps are 



Solution:

By slow step II,

By fast step l,
 
∴ 
 
Net reaction is 

Thus, rate law is based on the slow step.

QUESTION: 6

For the reaction,

A + 2B → C+ D

The rate law is k [A] [B] .
Select the correct statement.

Solution:

(a) Slow step is the rate-determining step, thus by
rate law = k[A][B]
Net reaction,

Thus, this mechanism is not consistent with the stoichiometry, but is consistent with rate law.
(b) By slow step,
Rate law = k3[A][B2]
By fast step, 

∴ 
∴ 
Thus, this mechanism is consistent with the stoichiometry of the net reaction but not with the rate law.
Thus, (b) is correct.

QUESTION: 7

For the reaction, 

Mechanism is given by

Rate law is true, if 

Solution:


If step II is fast and reversible, then

∴ 
∴ 

QUESTION: 8

For the following SN reaction, 

Rate-determining step is

Solution:


H2O is a weak nucleophile and cannot attack tertiary carbon of maximum electron density directly. Thus, rate-determining slow step is
step is
   
and rate law is  
and [H2O] is not involved.
It is SN1 reaction.

QUESTION: 9

Reaction between nitric oxide and hydrogen takes place by the following mechanism:



Q.

Rate of the overall reaction in terms of the concentration of the reactants is 

Solution:

Slow step II is the rate-determining step.
...(1)
By step I in equilibrium,
 
∴ 
Put the value of [N2O2] in Eq. (i), we get
∴ 

QUESTION: 10

Consider the following reaction,

The rate equation for this reaction is, rate = k[CI2] [H2S]
Which of these mechanisms is/are consistent with this rate equation?


[AIEEE2010]

Solution:

Slow step is the rate-determining step. 

and  

∴ 
which is not the rate law.

QUESTION: 11

The following mechanism has been proposed for the reaction,

It involves the following steps:

Q.

The order of the reaction w.r.t. NO(g) is

Solution:

From slow step,

From equilibrium step,

∴ 

QUESTION: 12

Consider the three following proposed mechanism for the overall equation.




 

Q.

Which mechanism predicts a third order reaction? 

Solution:


It is second order in A and first order in B thus, total order = 3. 
II. 
∴ 

Thus, it is second order in A and first order in B.
Total order = 3

Thus, it is second order in A and first order in B.
Thus total order = 3

QUESTION: 13

Consider the following proposed mechanism :

Solution:





QUESTION: 14

Based on the following steps:

Rate law is 

Solution:

Slow step (II) is the rate-determining step.

By fast step I in equilibrium.

∴ 
∴  

QUESTION: 15

Direction (Q. Nos. 15- 20) This section contains 3 paragraphs, each describing theory, experiments, data, etc., Six questions related to the paragraphs have been given. Each question has ONLY ONE correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage I

The ozone in the earth’s ozone layer decomposes according to the equation,

It involves

(Time is in seconds and concentration in mol L-1)

Q. 

Rate of disappearance of O3 is

Solution:

Step / is fast and reversible

Step // is slow and rate-determining step.
∴ 
∴ 
∴ 
where, k1 keq 



QUESTION: 16

Passage I

The ozone in the earth’s ozone layer decomposes according to the equation,

It involves

(Time is in seconds and concentration in mol L-1)

Q.

What is the rate at a time of 50% decomposition of O3, when [O3]0 = 1.0 M?

Solution:

Step / is fast and reversible

Step // is slow and rate-determining step.
∴ 
∴ 

 
where, 


QUESTION: 17

Passage II

N2O5 decomposes according to the following equation:

The following mechanism has been given:


Q.

Rate of formation of O2 is given by

Solution:




Half-life period is independent of [N2O5]. Hence, it is first order reaction.

QUESTION: 18

Passage II

N2O5 decomposes according to the following equation:

The following mechanism has been given:


Q.

Half-life period is independent of the concentration of N2O5. Thus,

Solution:




Half-life period is independent of [N2O5]. Hence, it is first order reaction.

QUESTION: 19

Passage III

is believed to proceed through the following three step mechanism:


Q.

Identify the false statement.

Solution:

Molecularity of each step is two thus, true.
Thus, (a) is correct.
The limiting step of a complex reaction is always the slowest, thus (b) is correct.
It involves more than one elementary step, thus, it is a complex reaction. Thus, (d) is also correct.
HOCl appears in step I and disappears in step II, Thus it is an intermediate.
HOI appears in step II and disappears in step III. Thus, HOI is also an intermediate.
Thus, (c) is incorrect.
Slow step il is the rate-determining step.



Note H2O as reactant is not taken in equilibrium and rate expression.

QUESTION: 20

Passage III

is believed to proceed through the following three step mechanism:


Q.

What is the rate equation of the reaction?

Solution:

Molecularity of each step is two thus, true.
Thus, (a) is correct.
The limiting step of a complex reaction is always the slowest, thus (b) is correct.
It involves more than one elementary step, thus, it is a complex reaction. Thus, (d) is also correct.
HOCi appears in step I and disappears in step II, Thus it is an intermediate.
HOI appears in step II and disappears in step III. Thus, HOI is also an intermediate.
Thus, (c) is incorrect.
Slow step il is the rate-determining step.


Note H2O as reactant is not taken in equilibrium and rate expression.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

Direction (Q. Nos. 21 and 22) This section contains 2 questions. When worked out will result in one integer from 0 to 9 (both inclusive).

Consider the following proposed mechanism:

 (rate constant =k ) to describe the overall equations

Q.

What is the order predicted by the proposed mechanism?


Solution:

Rate determining step is 




The reaction is third order in A and first order in B.
Total order = 3 + 1 = 4

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

For the overall reaction between A and 6 to yield C and D, two mechanisms are proposed.

Q.

At what concentration of A and/or B will the inherent rates be equal?


Solution:



Thus, is fast and rate-determining step is

Related tests