Test: Conductivity of Solutions


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Conductivity of Solutions


Description
This mock test of Test: Conductivity of Solutions for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Conductivity of Solutions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Conductivity of Solutions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Conductivity of Solutions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Conductivity of Solutions extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Molar conductivity of solution is represented by:

Solution:

Molar conductivity of a solution is the conductivity of that volume containing 1 mole of an electrolyte when placed between two sufficiently large electrodes, which are 1 cm. apart. It is represented by Λm.

QUESTION: 2

According to the conductivity, pick the odd one out from the following:

Solution:

The correct answer is Option B.

Glass is an insulator while others are conductors.
 

QUESTION: 3

Which of the following statements is incorrect about cell constant?

Solution:

The correct answer is Option C.
Cell constant can be defined as the ratio of the distance between conductance-titration electrodes to the area of the electrodes, measured from the determined resistance of a solution of known specific conductance. It has dimension length-1

QUESTION: 4

The inverse of resistance is called:

Solution:

The correct answer is option D
The inverse quantity is electrical conductance, and is the ease with which an electric current passes. The SI unit of electrical resistance is the ohm (Ω), while electrical conductance is measured in siemens (S).
 

QUESTION: 5

The inverse of conductivity is called:

Solution:

The correct answer is option D
Electrical resistivity (also called specific electrical resistance or volume resistivity) and its inverse, electrical conductivity, is a fundamental property of a material that quantifies how strongly it resists or conducts electric current. ... The SI unit of electrical resistivity is the ohm-meter (Ω⋅m).
 

QUESTION: 6

Conductivity is represented by the symbol

Solution:

The correct answer is Option D.

It is commonly signified by the Greek letter σ (sigma), but κ (kappa) (especially in electrical engineering) and γ (gamma) are sometimes used.
 

QUESTION: 7

The internationally recommended unit for conductance is

Solution:

The internationally recommended unit for conductance is Siemens (S). 1 siemen = 1 ohm-1

QUESTION: 8

The cell constant G* is calculated by the expression:

Solution:

The quantity l/A is called cell constant denoted by the symbol, G*.It depends on the distance between the electrodes and their area of cross-section and has the dimension of length–1 and can be calculated if we know l and A. Measurement of l and A is not only inconvenient but also unreliable. The cell constant is usually determined by measuring the resistance of the cell containing a solution whose conductivity is already known. For this purpose, we generally use KCl solutions whose conductivity is known accurately at various concentrations and at different temperatures. The cell constant, G*, is then given by the equation:
G* =l/A= Rκ

QUESTION: 9

 Which of the following relations are not correct?

Solution:

The correct answer is Option B 
 
k =G*l/A      (Since, G = 1/R)
   = l/AR 
Therefore, kR = l/A 
So, l/A = kR not k/R

QUESTION: 10

The ionic conductivity of the cation and anion of the uni-univalent salt is 140 and 80 ohm-1 cm2 mol-1 respectively. The molar conductivity of the salt is:

Solution:

The correct answer is option D
The molar conductivity of uni-univalent electrolyte like AB = sum of their ionic conductivities = 140 + 80 = 220 ohm-1 cm2 mol-1
 

Related tests