Test: Crystalline And Amorphous Solids


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Crystalline And Amorphous Solids


Description
This mock test of Test: Crystalline And Amorphous Solids for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Crystalline And Amorphous Solids (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Crystalline And Amorphous Solids quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Crystalline And Amorphous Solids exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Crystalline And Amorphous Solids extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 What are the basic particles of ice crystals?

Solution:

Ice is a hydrogen bonded molecular solid. It is a crystalline substance in which the constituent particels are molecules. These molecules are held together by hydrogen bonds.

QUESTION: 2

Which of the following solid is isotropic?

Solution:

Amorphous solids are isotropic in nature. It is because there is no long range order in them and arrangement is irregular along all directions. Therefore, value of any physical property would be same along any direction.

QUESTION: 3

In which of the following solids, ions of opposite charges are held together by strong electrostatic forces of attraction?

Solution:

Ionic solids or compounds are formed by transfer of electrons from one atom to another atom. Hence there is always formation of anion and cation. due to opposite charges electrostatic force of attraction formed between them which holds them together.

QUESTION: 4

Why some of the physical properties of solids show different values when measured along different directions in the same crystals?

Solution:

Crystalline solids have a sharp melting point. Crystalline solids are anisotropic in nature, that is, some of their physical properties like electrical resistance or refractive index show different values when measured along different directions in the same crystals.

QUESTION: 5

Which of the following crystalline solids have highest melting point?

Solution:

Diamond has a very high melting point (almost 4000°C). Very strong carbon-carbon covalent bonds have to be broken throughout the structure before melting occurs. Diamond is very hard.

QUESTION: 6

Which of the following properties is generally exhibited by amorphous solids?

Solution:

Due to random organization of particles, amorphous solids have same physical properties along all directions, or are isotropic. Random organization of particles also results in unequal bond strengths. Upon cooling, amorphous solids turn into brittle glass-like state from a flexible rubber-like state. This is called glass-transition.

QUESTION: 7

Why ancient glass becomes milky?

Solution:

Amorphous solids become crystalline on ageing e.g. ancient glass appears milky due to crystallization.

QUESTION: 8

Which of the following is NOT a molecular solid?

Solution:

Diamond, graphite, and buckey balls are not organic compounds, for they are not compounds. A diamond is not considered as a molecule because each carbon atom is covalently bonded with four other carbon atoms. This is what makes diamond a network solid.

QUESTION: 9

 Amorphous solids are also known as

Solution:

Correct Answer : a

Explanation :  Amorphous solids are isotropic in nature.

The structure of amorphous solids is similar to that of liquids. Hence these are also called pseudo solids or super cooled liquids.Isotropy of amorphous solids is due to same irregular arrangement of constituent particles along all the directions.

QUESTION: 10

Hydrogen bonding occurs in which type of crystalline solids?

Solution:

Molecular solids consist of atoms or molecules held to each other by dipole–dipole interactions, London dispersion forces, or hydrogen bonds, or any combination of these. 

QUESTION: 11

 Which of the following is an amorphous solid?

Solution:

An amorphous or non-crystalline solid is a solid that lacks the long-range order that is characteristic of a crystal. In Brief, An amorphous solid is any noncrystalline solid in which the atoms and molecules are not organized in a definite lattice pattern. Such solids include glass, plastic, and gel.
Quartz glass (SiO2) is an amorphous solid due to its short range order of constituent particles. Note Quartz is a crystalline solid while quartz glass is an amorphous solid.

QUESTION: 12

Which of the following solids are also called as super cooled liquids?

Solution:

Glass is sometimes called a supercooled liquid because it does not form a crystalline structure, but instead forms an amorphous solid that allows molecules in the material to continue to move. However, Scientific American indicates thatamorphous solids are neither supercooled liquids nor solids.

QUESTION: 13

Potassium chloride is:

Solution:

Potassium chloride is Ionic. The periodic table is split into three sections. Metals, metalloids, and non-metals.

Metalloids are neutral, so if a metal or a non-metal is mixed with a metalloid or mixed with a different element from the same section, it will be covalent, but if a metal is mixed with a non-metal, it is ionic. 

QUESTION: 14

Which type of solids are held by weak dispersion forces?

Solution:

Non polar Molecular Solids:

  • They are composed of either atom.
  • H2, Cl2 and I2.are some of the typical example.
  • In non-polar Molecular solids the comprised atoms or molecules are held together by weak dispersion forces or London forces.
  • They are soft and non-conductors of electricity.
  • They have low melting points and usually exist in liquid or gaseous state at room temperature and pressure.
QUESTION: 15

Zinc sulphide is crystalline solid:

Solution:

Zinc sulfide (or zinc sulphide) is an inorganic compound with the chemical formula of ZnS. This is the main form of zinc found in nature, where it mainly occurs as the mineral sphalerite.

QUESTION: 16

Which state of matter is incompressible?

Solution:

Magnitude of the repulsion rises very rapidly as the distance separating the molecules decreases. This is the reason that liquids and solids are hard to compress.

QUESTION: 17

Why do metallic solids conducts electricity?

Solution:

In a metal, the valence electrons are loosely held. They leave their “own” metal atoms, forming a "sea" of electrons surrounding the metal cations in the solid. Thus, metals are good conductors of electricity.

QUESTION: 18

Dry ice is an example of:

Solution:

Dry ice is solid carbon dioxide which is generally used in packing frozen items is an example of molecular solid.

QUESTION: 19

What are the basic constituent particles forming diamond crystals?

Solution:

In diamond carbon atoms are joined together by strong covalent bonds tetrahedrally.

QUESTION: 20

 The crystalline solids are:

Solution:

Some crystalline solids are anisotropic because despite showing periodicity they are not exactly the same in all directions. It all depends on the symmetry of the unit cell of the crystal. If its size in the x, y and z direction is the same, it would be isotropic and anisotropic otherwise.

QUESTION: 21

Which of the following is a non-conductor in solid state but good conductor in molten state?

Solution:

In order to conduct electricity a substance must have charge particles, such as electrons and ions, that are free to move freely through it. In the solid state, ionic compounds such as sodium chloride have their ions fixed in position and therefore these ions cannot move so solid ionic compounds cannot conduct electricity. However in the molten state, ions in ionic compounds are free to flow and therefore molten sodium chloride can conduct electricity.

QUESTION: 22

Which of the following properties is NOT exhibited by metallic solids?

Solution:

Low boiling point is the property which is not exhibited by metallic solids. the reason is metallic solid's atoms r bonded with strong molecular force of attraction coz of which the bond between the atoms doesn't breaks easily. Very high temp. is req. to break the bond between the atoms. though the boiling point varies from element to element. so, as a result, metallic solids have a strong molecular force of attraction, they do not have a low boiling point. 

QUESTION: 23

Among the following solids, which one shows the strongest bonding?

Solution:

The strongest type of covalent bonds are sigma bonds, which are formed by the direct overlap of orbitals from each of the two bonded atoms. Regardless of the atomic orbital type, sigma bonds can occur as long as the orbitals directly overlap between the nuclei of the atoms.

QUESTION: 24

Why ice is a crystalline compound?

Solution:

Crystalline compounds are those which particles/molecules are arranged in proper order as in ice particles/water molecules are arranged in cage like ordered manner so this ordered structure is called as crystalline compound.

QUESTION: 25

Which of the following is a covalent crystal?

Solution:

Quartz (SiO2), or silicon dioxide also known as silica has a giant covalent structure. In SiO2, each silicon atom is covalently bonded to four oxygen atoms. Each oxygen atom is covalently bonded to two silicon atoms and has an extended covalent structure similar to diamond. The overall ratio is two oxygen atoms to each silicon atom, giving the formula SiO2, Hence, option C is the correct answer.