Test: DNA And RNA


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: DNA And RNA


Description
This mock test of Test: DNA And RNA for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: DNA And RNA (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: DNA And RNA quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: DNA And RNA exercise for a better result in the exam. You can find other Test: DNA And RNA extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Synthesis of protein is controlled by:

Solution:

RNA can directly control the synthesis of proteins, hence can easily express the characters. DNA, however, is dependent on RNA for synthesis of proteins. The protein synthesising machinery has evolved around RNA.

QUESTION: 2

Which base is present in RNA but not in DNA?

Solution:

In DNA, four bases have been found. They are adenine (A), guanine (G), cytosine (C) and thymine (T). The first three of these bases are found in RNA also but the fourth is uracil (U). RNA contains cytosine and uracil as pyrimidine bases while DNA has cytosine and thymine. Both have the same purine bases i.e. guanine and adenine.

QUESTION: 3

Name the RNA molecules which is used to carry genetic information copied from DNA?

Solution:

Each type of RNA functions differently, among them mRNA which is also known as messenger RNA carries genetic information from DNA in the form of series of a three-base codon, which specifies the amino acid.

QUESTION: 4

RNA is different from DNA because RNA contains:

Solution:

RNA is ribonucliec acid, it contains ribose sugar and uracil. In DNA molecules, the sugar is 2-deoxyribose. In DNA, four bases have been found. They are adenine (A), guanine (G), cytosine (C) and thymine (T). The first three of these bases are found in RNA also but the fourth is uracil (U).

QUESTION: 5

Nucleoside differs from nucleotide with the absence of:

Solution:

Both nucleotide and nucleoside have pentose sugar and nitrogenous base. Nucleotide differs from nucleoside with the presence of phosphoric acid as nucleoside do not have phosphoric acid.

QUESTION: 6

In DNA the complementary bases are:

Solution:

Each nucleotide base can hydrogen-bond with a specific partner base in a process known as complementary base pairing: Cytosine forms three hydrogen bonds with guanine, and adenine forms two hydrogen bonds with thymine.

QUESTION: 7

Purine derivative among the following bases is:

Solution:

Guanine is a purine derivative. All others are pyrimidines

QUESTION: 8

Process which leads to the synthesis of RNA is called

Solution:

The correct answer is option C
RNA synthesis, or transcription, is the process of transcribing DNA nucleotide sequence information into RNA sequence information. RNA synthesis is catalyzed by a large enzyme called RNA polymerase.

QUESTION: 9

Alpha helix is found in

Solution:

The alpha helix (α-helix) is a common motif in the secondary structure of proteins and is a right hand-helix conformation in which every backbone N−H group hydrogen bonds to the backbone C=O. group of the amino acid located three or four residues earlier along the protein sequence.

QUESTION: 10

Nucleotides are joined together by 5′ and 3′ carbon atoms of pentose sugar. The linkage is known as:

Solution:

Nucleotides are joined together by phosphodiester linkage between 5′ and 3′ carbon atoms of pentose sugar.

Similar Content

Related tests