Test: E2 Reaction Advanced, E1 Cb & Hofmann's Elimination


21 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: E2 Reaction Advanced, E1 Cb & Hofmann's Elimination


Description
This mock test of Test: E2 Reaction Advanced, E1 Cb & Hofmann's Elimination for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 21 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: E2 Reaction Advanced, E1 Cb & Hofmann's Elimination (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: E2 Reaction Advanced, E1 Cb & Hofmann's Elimination quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: E2 Reaction Advanced, E1 Cb & Hofmann's Elimination exercise for a better result in the exam. You can find other Test: E2 Reaction Advanced, E1 Cb & Hofmann's Elimination extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-5) This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE option is correct.

Q. 

What is the major alkene product in the following reaction?

Solution:

QUESTION: 2

Which of the following gives 1-butene as the major product most easily on heating with AgOH?

Solution:


QUESTION: 3

1-butene would be formed most easily in the following reaction when X is

Solution:

Rate of reaction in E2 reaction depends on acidity of β—H as well as steric hindrance at β-carbon. When X is F, acidity is maximum and there is less steric hindrance at less substituted β-carbon.

QUESTION: 4

Which of the following compound is most likely to follow E1 cb mechanism when treated with C2H5ONa in ethanol?

Solution:

It forms resonance stabilised carbanion after abstraction of β—H hence, favours the most to E1cb mechanism.

QUESTION: 5

Consider the following reaction and the product formed.

Q. 

The most likely mechanism of the above reaction is

Solution:


Above equilibrium can explain the formation of given product, hence reaction must proceed by E1 cb mechanism

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

One or More than One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 6-8) This section contains 3 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Q. 

Which of the following gives methanol as the major product when heated with AgOH?

Solution:

All these lacks β—H undergo SN2 reaction giving methanol, b has β—H undergoes Hofmann’s elimination giving ethene.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Which of the following gives cis-2,3-diphenyl, 1-2-butene as the major E2 product, when treated with ethanolic KOH solution?

Solution:




*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

The following elimination reaction, if proceeds by E1cb mechanism, equilibrium mixture would consist of

Solution:




QUESTION: 9

Comprehension Type

Direction (Q. Nos. 9-17) This section contains 2 paragraphs, each describing theory, experiments, data, etc. Nine questions related to the paragraphs have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage I

The following E2 is carried out with different halogen substituent:

From the percentage yield of two products observed with different leaving group, it was concluded that both ease of leaving group and steric hindrance to the approach of base CH3O- to β-H affect the orientation of elimination reaction.

Q. 

Based to the above observation, which flask will have the largest amount of 1-hexene?

Solution:

Maximum elimination products would be formed in flask 1 and minimum elimination products would be formed in flask 4. Hence, even the 19% of total products in flask 1 would be much greater than 70% of total products in flask 4.

QUESTION: 10

Passage I

The following E2 is carried out with different halogen substituent:

From the percentage yield of two products observed with different leaving group, it was concluded that both ease of leaving group and steric hindrance to the approach of base CH3O- to β-H affect the orientation of elimination reaction.

Q. 

Highest percentage yield of 1-hexene in flask 4 leads us to conclude that

Solution:

Fluorine being the poorest leaving group, major product is one that is formed at fastest rate,

QUESTION: 11

Passage I

The following E2 is carried out with different halogen substituent:

From the percentage yield of two products observed with different leaving group, it was concluded that both ease of leaving group and steric hindrance to the approach of base CH3O- to β-H affect the orientation of elimination reaction.

Q. 

During formation of products in the given elimination reaction, the highest energy transition state would have been produced when methoxide ion reacts with

Solution:

Fluorine is poorest leaving group and formation of 2-hexene involve greater steric hindrance hence, highest energy transition state,

QUESTION: 12

Passage I

The following E2 is carried out with different halogen substituent:

From the percentage yield of two products observed with different leaving group, it was concluded that both ease of leaving group and steric hindrance to the approach of base CH3O- to β-H affect the orientation of elimination reaction.

Q. 

If we consider X to be iodine in the given elimination reaction, the number of different elimination products present in the flask-1 would be?

Solution:

QUESTION: 13

Passage I

The following E2 is carried out with different halogen substituent:

From the percentage yield of two products observed with different leaving group, it was concluded that both ease of leaving group and steric hindrance to the approach of base CH3O- to β-H affect the orientation of elimination reaction.

Q. 

Transition state with maximum double bond character will be formed when methoxide reacts with

Solution:

Iodine is best leaving group and 2-hexene is more substituted product, hence major product,

QUESTION: 14

Passage I

The following E2 is carried out with different halogen substituent:

From the percentage yield of two products observed with different leaving group, it was concluded that both ease of leaving group and steric hindrance to the approach of base CH3O- to β-H affect the orientation of elimination reaction.

Q. 

Transition state with least double bond character will be formed when methoxide reacts with

Solution:

 It forms the highest energy transition state.

QUESTION: 15

Passage II

When compound 1 is heated with C2H5ONa compound 2 and 3 are formed:


Two mechanisms were proposed for reaction I.
Mechanism A HBr is eliminated from compound 1 to form a symmetrical vinyl carbene intermediate A, which then rearranges to compound 2.

Mechanism B Ethoxide ion first abstract a proton to form a carbanion intermediate B which then rearranges with loss of bromide ion to form compound 2

To distinguish between the two machanisms, an isotopic labeling experiment was designed. Two compounds (Compound 4 and 5) were labelled with C-14 and each was treated separately with sodium ethoxide under identical experimental condition where following results were obtained.

 

Q. 

Based on the results of scheme 1, the chemist most likely ruled out mechanism A because they assumed that intermediate A should have formed

Solution:


QUESTION: 16

Passage II

When compound 1 is heated with C2H5ONa compound 2 and 3 are formed:


Two mechanisms were proposed for reaction I.
Mechanism A HBr is eliminated from compound 1 to form a symmetrical vinyl carbene intermediate A, which then rearranges to compound 2.

Mechanism B Ethoxide ion first abstract a proton to form a carbanion intermediate B which then rearranges with loss of bromide ion to form compound 2

To distinguish between the two machanisms, an isotopic labeling experiment was designed. Two compounds (Compound 4 and 5) were labelled with C-14 and each was treated separately with sodium ethoxide under identical experimental condition where following results were obtained.

 

Q. 

Compound 2 and 6 can be distinguished from each other by all of the following techniques except:

Solution:

2 and 6 are different compounds, can be separated by gas chromatography. They have different mass, can be distinguished by mass-spectrometry. 2 and 6 have different polarity, can be distinguished by dipole moment measurement. However both are achiral, cannot be distinguished by polarimetry.

QUESTION: 17

Passage II

When compound 1 is heated with C2H5ONa compound 2 and 3 are formed:


Two mechanisms were proposed for reaction I.
Mechanism A HBr is eliminated from compound 1 to form a symmetrical vinyl carbene intermediate A, which then rearranges to compound 2.

Mechanism B Ethoxide ion first abstract a proton to form a carbanion intermediate B which then rearranges with loss of bromide ion to form compound 2

To distinguish between the two machanisms, an isotopic labeling experiment was designed. Two compounds (Compound 4 and 5) were labelled with C-14 and each was treated separately with sodium ethoxide under identical experimental condition where following results were obtained.

 

Q. 

In reaction scheme 1, had the α-C to bromine be labelled with C-14

Solution:


QUESTION: 18

Matching List Type

Direction (Q. Nos. 18 and 19) Choices for the correct combination o f elements from Column I and Column II are given as options (a), (b), (c) and (d), out of which one is correct.

Q. 

Match the reaction from Column I with the type of m echanism from Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:

(i) Given halide is a primary, predominantly undergo SN2 reaction.

(ii) Given halide is secondary, can undergo SN2 reaction. Also, E2 reaction leads to a conjugated system. Also it may react by E1 cb mechanism because it forms resonance stabilised carbanion.

(iii) It is a 3° halide and in the presence of weak base H2O, weak nucleophile H2O , it may undergo unimolecular substitution (SN1) and elimination (E1) reaction.

(iv) It may form a stable benzylic carbocation after hydride shift, hence may react by SN1 mechanism. Also it is a secondary halide, may undergo SN2 reaction. It may also react by E2 reaction ai it gives conjugated system. Carbanion. formed at β-C will be stabilised by resonance from ring, hence may undergo E1 cb mechanism.

QUESTION: 19

Match the alkyl halides in the Column I with the properties of their products produced in E2 elimination reaction in Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:




*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

One Integer Value Correct Type

Direction (Q. Nos. 20 and 21) This section contains 2 questions. When worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

In the reaction given below how many elim ination products are formed in principle if reaction proceeds by E1 cb mechanism?


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 21

Consider the following reaction,

Q. 

How many different stereoisomers of the major elimination product Y are possible?


Solution:

The major elimination product is

Since, the diene above is symmetrical, only three geometrical isomers exist.

Related tests