Test: General Methods Of Preparation


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: General Methods Of Preparation


Description
This mock test of Test: General Methods Of Preparation for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: General Methods Of Preparation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: General Methods Of Preparation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: General Methods Of Preparation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: General Methods Of Preparation extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chlorobenzene is prepared commercially by

Solution:

The Raschig process is a chemical process for the production of hydroxylamine, developed by German chemist Friedrich Raschig. The main step in this process, patented by Raschig in 1887, is the reduction of nitrite with bisulfite towards hydroxylamine disulfonate, which is hydrolysed to hydroxylammonium sulfate.

QUESTION: 2

 Which of the following is major product of following reaction?
CH3CH = CH2 + HBr 

Solution:

The correct answer is Option D.
As HBr in the presence of a peroxide follows antimarkonikoff rule where the negative group should attach to the carbon having less no of hydrogen atoms.

QUESTION: 3

Which of the following compound will not give addition reaction with bromine?

Solution:

The correct answer is Option C.

For Addition reaction π bond is required .Iso butane has no pi Bond .

QUESTION: 4

RCl + NaI   R-I+NaCl


This reaction is known as:

Solution:

The correct answer is option D

where, X=Cl or Br.
This reaction is known as the Finkelstein reaction. Finkelstein's reaction is used to prepare alkyl iodides starting from alkyl chlorides and alkyl bromides.

QUESTION: 5

 What is the order of reactivity of following halogen acids on alcohols?
HI, HBr, HCl

Solution:

The correct answer is Option B.
Longer the bond length, lesser will be dissociation energy and hence, more reactivity. 
Among halogen acids, bond length increases from HCl to HI.
∴ Order of reactivity of halogen acids towards alcohol is
HI > HBr > HCl

QUESTION: 6

Which of the following is formed by Swarts Reaction?

Solution:

The correct answer is Option B.
When alkyl bromide or iodide are treated with metallic fluorides like AgF,HgF2, etc.They form alkyl fluoride. This reaction is called Swarts reaction and is an important method for the preparation of fluoro alkanes.

QUESTION: 7

On reacting ethene with HCl we get:

Solution:

hydrogen chloride adds to ethene to make chloroethane:

CH2=CH + HCl → CH3CH2Cl

QUESTION: 8

 Which of the following is formed in reaction mechanism of halogenation of alkanes in presence of UV light?

Solution:

Halogenation of alkanes in presence of UV light follows the free radical mechanis

QUESTION: 9

 Which of the following is intermediate in Sandmeyer’s reaction?

Solution:

The correct answer is option A
Diazonium salt
Aryl halides can be prepared by the decomposition of aryl diazonium salts in presence of copper halides solution dissolved in the corresponding halogen acid, the diazo group is replaced by a halogen atom. This reaction is known as the Sandmeyer reaction.

QUESTION: 10

Which of the following is the major product of following reaction?
CH3CH = CH2 + HBr  in the presence of peroxide gives:

Solution:

Correct Answer : c

Explanation : The double bond is broken and hydrogen and bromine are added to the given compound. 

Bromine will add up on secondary carbon. (Markovnikov's Rule)

CH3CH=CH2 + HBr → CH3CH(Br)−CH3(1 – bromopropane)                                  

Related tests