Test: Ideal Solutions


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Ideal Solutions


Description
This mock test of Test: Ideal Solutions for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Ideal Solutions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Ideal Solutions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Ideal Solutions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Ideal Solutions extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Solutions which show positive or negative deviation from the Raoult’s law are called

Solution:
QUESTION: 2

 Which of the following components form an ideal solution?

Solution:

The correct answer is option D
The solutions which obey Raoult's law over the entire range of concentration are known as ideal solutions.
For ideal solution, the enthalpy of mixing of the pure components to form the solution is zero and the volume of mixing is also zero, i.e.,
mix​H=0 and △mix​V=0
Thus, this type of solution is a solution of benzene and toluene.

QUESTION: 3

According to Raoult’s law the partial vapour pressure of each component in the solution is directly proportional to its

Solution:

The correct option is B.

According to Raoult's law; the partial vapour pressure of each component of an ideal mixture of liquids is equal to the vapour pressure of the pure component multiplied by its mole fraction in the mixture
So for solvent
P = PAoXA ; A→ solvent
P ∝ XA

QUESTION: 4

In a solution if the solute is non- volatile, p°A is the vapour pressure of pure solvent A and the mole fraction of A is xA , the vapour pressure of the solvent (pA) will be :

Solution:

The correct answer is option D
 
When a non - volatile solute is added into a volatile solvent to form an ideal solution. there will be a decrease in vapour pressure to that of solvent. According to roult's law the decrease in vapour is directly proportional to the mole fraction of solute in an ideal solution.
 

QUESTION: 5

 Which of the following solutions shows negative deviation from Raoult’s law?

Solution:

The correct answer is Option A.

(A – B) are stronger than the intermolecular interactions in A – A and B – B. 
For example, acetone and chloroform form a non-ideal solution showing negative deviation from Raoult's law. 
Volume of solution is less than the volume of solute and solvent.

QUESTION: 6

Ideal solution is formed when its components have

Solution:
QUESTION: 7

 For a binary ideal solution, the total pressure of the solution is given as

Solution:

The correct option C
The partial vapour pressure of each component of the solution is directly proportional to its mole fraction present in isolation.
Thus, for component 1
p1 ∝ x1 
And  p1 = pо1 x1
Where pо1 is the vapour pressure of pure component 1 at the same temperature.
Similarly, for component 2
p2 = pо2 x2
Where pо2 represents the vapour pressure of the pure component 2.
According to Dalton’s law of partial pressure, the total pressure ptotal over the solution phase in the container will be the sum of the partial pressures of the components of the solution and is given as:
ptotal =p1 + p2
Substituting the values of  p1 and p2, we get.
ptotal = x1p10 + x2p20
=(1-x2)p10 + x2p20
=p10  +(p20 - p10) x2

QUESTION: 8

 When a non-volatile solute is dissolved in a solvent, the relative lowering of vapour pressure is equal to:

Solution:

The correct answer is option A
The vapor pressure of a solvent is lowered when a non-volatile solute is dissolved in it to form a solution. The vapor pressure lowering relative to pure solvent is , which is proportional to the mole fraction of solute.
 

QUESTION: 9

 Which of the following statements is correct, if the intermolecular force of attraction between the particles in liquid A, B, C is in the order A < B < C?

Solution:

Inter molecular interaction cause to evaporation. When inter molecular interaction high, their evaporation power decrease.

QUESTION: 10

Which of the following forms an ideal solution?

Solution:

The correct answer is option D
chlorobenzene and bromobenzene
This mixture has two substances that only have dipole-dipole forces to exchange, and they therefore form essentially ideal solutions.

Similar Content

Related tests