Test: Introduction To D-Block Elements


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Introduction To D-Block Elements


Description
This mock test of Test: Introduction To D-Block Elements for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Introduction To D-Block Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To D-Block Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Introduction To D-Block Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To D-Block Elements extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following is a diamagnetic ion?

Solution:

Co+2 = [Ar] 3d7
Cu2+ = [Ar] 3d9
Mn+2 = [Ar] 3d5
Sc+3 = [Ar]
We can see that only Sc+3  has no unpaired electron, so it is a diamagnetic ion.

QUESTION: 2

The elements which lie between s and p block elements in the long form periodic table are called as:

Solution:
QUESTION: 3

 The inner transition elements are the elements in which the added electrons go to:

Solution:

The inner transition elements are the elements in which the added electrons go to (n-2) f-orbitals. These include lanthanoids and actinoids. In lanthanoids, the added electron goes to 4f orbital and in actinoids, the added electron goes to 5f orbital.

QUESTION: 4

The second series of transition element starts with:

Solution:

The second series includes the elements yttrium (symbol Y, atomic number 39) to cadmium(symbol Cd, atomic number 48). 

QUESTION: 5

Which form of silver is colourless?

Solution:

ilver in the form of Ag+ is colourless. For transition metal ions to exhibit color, their metal ions must have incompletely filled (n-1)d orbitals.

Ag+ =4d10,5s0

Ag+ has completely filled d orbitals hence is colourless.

QUESTION: 6

 Which among the following is colourless?

Solution:

Zn2+ has completely filled d-orbitals and there are no vacant d-orbitals for the transition of electrons, hence it is colourless.

QUESTION: 7

 Melting point of d block elements across a period:

Solution:

Till d5 unpaired electron are increasing so maximum bonding as unpaired electron take part in bonding. So melting point increases till d5 then start decreasing due to pairing which decreases metallic bond strength and thus melting point.

QUESTION: 8

Which of the following group of elements are not regarded as transition elements?

Solution:

Zn, Cd & Hg because the d-orbital of these elements are completely filled. So, they don't show the characteristics of transition elements (i.e. the d-orbital of transition elements is incomplete.

QUESTION: 9

The first ionization energy of the d-block elements are?

Solution:

The first ionization energy of the d-block elements are between s and p-block elements. Thus they are more electropositive than p-block elements and less electropositive than s-block elements.

QUESTION: 10

Which ion will show more paramagnetic behaviour ?

Solution:

Since the configuration of Fe3+ ion is (argon ) 3d5,which contains maximum number of unpaired electrons, hence more will be paramagnetic behavior.