Test: Level - 1 Chemistry In Everyday Life - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Chemistry In Everyday Life - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Chemistry In Everyday Life - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Chemistry In Everyday Life - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Chemistry In Everyday Life - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Chemistry In Everyday Life - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Chemistry In Everyday Life - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The narcotic analgesic administered in medicinal doses is

Solution:

Morphine is the narcotic analgesic admininstered in medical doses.

QUESTION: 2

Penicillin is

Solution:

Penicilli is bactericidal.

QUESTION: 3

A sample of water was found to contain Ca2+ ions. Which of these will be preferred for washing clothes?

Solution:

Ca2+ ions present makes the water hard so detergents are used to wash clothes.

QUESTION: 4

The class of drugs used for the treatment of stress is

Solution:

Tranquilizers are used for the treatment of stress and mental diseases. These affect the central nervous system and induce sleep in the patients. Tranquilizers are also called psychotherapeutic drugs.

QUESTION: 5

Butylated – Hydroxy Toluene is added in packed foods to preserve fats because

Solution:

It itself get oxidized and prevent the food.

QUESTION: 6

Penicillin Fungus was discovered by

Solution:

Penicillin Fungus was discovered by Alexander Flemming.

QUESTION: 7

Hormones relating to birth control are

Solution:

Hormones related to birth control are Estrogen and progesterone.

QUESTION: 8

The disadvantage of using Penicillin is

Solution:

Pencillin causes allergic reactions.

QUESTION: 9

Some of the detergents are non – biodegradable because

Solution:

The branched carbon chain is difficult to degrade.

QUESTION: 10

Cimetidine and Ranitidine are better antacids mainly because

Solution:

The drug named Cimetidine (Tagamet) was designed which prevented the interaction between histamine and the receptors on the stomach wall.As a result, secretion of the hydrochloric acid decreases.

QUESTION: 11

Norethindrone is a

Solution:

Norethindrone is synthetic infertility drug. Norethindrone is a form of progesterone, a female hormone important for regulating ovulation and menstruation. Norethindrone is used for birth control (contraception) to prevent pregnancy. Norethindrone is also used to treat menstrual disorders, endometriosis, or abnormal vaginal bleeding caused by a hormone imbalance.

QUESTION: 12

Barbiturates are important class of

Solution:

Barbiturates are important class of Tranquilisers.

QUESTION: 13

The effective medicine to be given to a person suffering from hyperacidity is

Solution:

Cimetidine is effective in treating hyperacidity. Cimetidene is used to hyperacedity it is histamine H2 is antagonistic to produce acid in stomach, treatment for peptic ulcer and heart burn it's metabolism takes place in liver duration of action is 4-5 hours

QUESTION: 14

Anti – histamines stop allergic reactions by

Solution:

Anti – histamines stop allergic reactions by competing with histamine for binding sites of histamine receptor.

QUESTION: 15

Ortho – sulphobenzimide is

Solution:

Sodium saccharin (benzoic sulfimide) is an artificial sweetener with effectively no food energy. It is about 300–400 times as sweet as sucrose but has a bitter or metallic aftertaste, especially at high concentrations. Saccharin is used to sweeten products such as drinks, candies, cookies, and medicines.

QUESTION: 16

The element in soap which makes it soft on skin is

Solution:

Depending on the intended application of the soap, sodium hydroxide or potassium hydroxide is generally used as an alkali. If potassium hydroxide is used, it produces a more water-soluble product than its sodium-based counterpart, and is thus often called “soft soap”.

QUESTION: 17

Scum formation can be prevented by

Solution:

Scum formation happens in hard water. It can be avoided by adding water softners or by using detergents.

QUESTION: 18

The colloidal soap is precipitated by

Solution:

Colloidal soap is precipitated by adding NaCl.

QUESTION: 19

Chloramphenicol is used to treat typhoid, dysentery, acute fever, meningitis etc., because it is

Solution:

Chloramphenicol treats typhoid, dysentery, acute fever, meningitis etc.,as it is Bacteriostatic and broad spectrum antibiotic.

QUESTION: 20

Drugs, which inhibit the enzymes that catalyze the degradation of noradrenaline, are

Solution:

Anti-depressant drugs are needed to cure this problem. They inhibit enzymes that catalyze noradrenaline degradation. Hence, the metabolism of noradrenaline is slowed down and the neurotransmitter can activate its receptor for longer periods of time. Iproniazid and phenelzine are two such drugs.

QUESTION: 21

Persons allergic to Penicillin can be given

Solution:

Sulpha drugs is given to treat people who are allergic to pencillin.

QUESTION: 22

Sodium – bicarbonate is not a preferred antacid because

Solution:

NaHCO3 is basic and it increases ph above neutrality.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 23

Enzyme inhibitor drugs

Solution:

both option b and d are correct. Enzyme inhibitors drugs can block the binding site of the enzyme and prevent the binding of substrate, or can inhibit the catalytic activity of the enzyme.

QUESTION: 24

Liquid dishwashing agents are

Solution:

Liquid dishwashing agents are non ionic detergents.

QUESTION: 25

Zantac, Cimetidine, Ranitidine are all

Solution:

They all are Antacids