Test: Level - 1 Haloalkanes And Haloarenes - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Haloalkanes And Haloarenes - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Haloalkanes And Haloarenes - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Haloalkanes And Haloarenes - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Haloalkanes And Haloarenes - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Haloalkanes And Haloarenes - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Haloalkanes And Haloarenes - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Alkyl halides are insoluble in water

Solution:

The force of attraction between the alkyl halide and water is weaker and cannot overcome the force of attraction between alkyl halide and alkyl halide as also that of water and water molecules.

QUESTION: 2

The most common freons in industrial use is manufactured by

Solution:

Most common Freon is synthesized by Swartz reaction.

QUESTION: 3

The best method for the conversion of an alcohol into an alkyl chloride is by treating the alcohol with

Solution:

This is SNreaction.

QUESTION: 4

AgCN reacts with haloalkanes to form isocyanide. Haloalkanes react with KCN to form alkyl cyanides as main product

Solution:

AgCN is covalent in nature while KCN is ionic so KCN produces CN- in the solution.

QUESTION: 5

Dichloromethane (Methylene chloride) is

Solution:

CHCl2 is organic solvent

QUESTION: 6

Which one of the following forms propanenitrile as the major product?

Solution:

QUESTION: 7

Bromomethane, Chloromethane, Dibromomethane, 1 – Chloropropane, Isopropyl chloride, 1 – Chlorobutaneare all

Solution:

These all are covalent compounds hence are soluble in organic solvents.

QUESTION: 8

In the reaction, R – X + NaOR’ → ROR’ + X (– ve ion). The main product formed is

Solution:

This is normal substitution reaction.

QUESTION: 9

Hydrocarbons are prepared from Grignard reagent by

Solution:

Grignard reagent abstracts acidic hydrogen from H2O forming alkane.

QUESTION: 10

Which one of the following is employed as antityphoid drug?

Solution:

Chloramphenicol is antityphoid drug.

QUESTION: 11

CH3=CH2CH3 + H – I → CH3CH2CH2I + CH3CHICH3 (major). This reaction is

Solution:

This is electrophilic addition reaction following Markovnikoffs rule.

QUESTION: 12

Grignard reagent should be prepared under anhydrous conditions because

Solution:

R—MgX is very reactive.

QUESTION: 13

If ‘n’ represents total number of asymmetric carbon atoms in a compound, the possible number of optical isomers of the compound is

Solution:
QUESTION: 14

Chlorination of ethane is carried out in presence of

Solution:

Chlorination of ethane is carried out in the presence of Ultraviolet light to form 1,2-hexachloro ethane. 

QUESTION: 15

Which one of the following is a synthetic halogen compound?

Solution:

Chloroquine is a synthetic halogen compound.

QUESTION: 16

Finkelstein reaction is

Solution:

Halide exchange reaction is Finkelstein reaction in which alkyl chloride is converted to alkyl iodide.

QUESTION: 17

Name the following aryl halide as per the IUPAC system

Solution:

At position 1 chloro group is present and at 2-methylpropyl is present.

QUESTION: 18

Carbon tetra chloride has a dipole moment_____.

Solution:

CCl4 is symmetrical hence dipole moment is zeo.

QUESTION: 19

Decreasing order of reactivity of hydrogen halide acids in the conversion of ROH →RX is

Solution:

Iis very good nucleophile.

QUESTION: 20

Chlorination of ethane is carried out in presence of

Solution:
QUESTION: 21

A hydrocarbon C5H10 does not react with chlorine in dark but gives a single monochloro compound C5H9Cl in bright sunlight. The hydrocarbon is

Solution:

A hydrocarbon with the molecular formula, C5H10 belongs to the group with a general molecular formula CnH2n. Therefore, it may either be an alkene or a cycloalkane. Since hydrocarbon does not react with chlorine in the dark, it cannot be an alkene. Thus, it should be a cycloalkane. Further, the hydrocarbon gives a single monochloro compound, C5H9Cl by reacting with chlorine in bright sunlight. Since a single monochloro compound is formed, the hydrocarbon must contain H−atoms that are all equivalent. Also, as all H−atoms of a cycloalkane are equivalent, the hydrocarbon must be a cycloalkane. Hence, the said compound is cyclopentane.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 22

Liver when chronically exposed to chloroform gets damaged because

Solution:


Phosgene is also called carbonyl chloride.
Both A and C are correct

QUESTION: 23

Which branched chain isomer of the hydrocarbon with molecular mass 72u gives only one isomer of mono substituted alkyl halide?

Solution:

Neopentane has all same type of hydrogen and has molecular weight 72u

QUESTION: 24

Methyl bromide is converted into ethane by heating it in ether medium with

Solution:

QUESTION: 25

p – Dichlorobenzene has than those of o – and m – isomers

Solution:

Halogens are deactivators but yet o/p director.