Test: Level - 1 Isolation Of Elements - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Isolation Of Elements - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Isolation Of Elements - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Isolation Of Elements - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Isolation Of Elements - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Isolation Of Elements - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Isolation Of Elements - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The common impurity present in most of the ores is

Solution:

Silica is most common impurity present in ores.

QUESTION: 2

Which metal is also found in sea beds ?

Solution:

Manganese is found in sea beds.

QUESTION: 3

The sulphide ore of iron is

Solution:

FeS2 is iron pyrites.

QUESTION: 4

Carbonate ore of iron is

Solution:

FeCO3 is siderite.

QUESTION: 5

The process of separating gangue and other impurities from the metals is known as

Solution:

Process of removal of impurities from ore is known as concentration of ore or benefication of ore.

QUESTION: 6

Which technique utilizes the density difference between the ore and the impurity to concentrate the ore is

Solution:

Levigation is process of grinding an insoluble substance to a fine powder while wet. The material is introduced into mill together with water. It is based on the density difference between ore and impurity.

QUESTION: 7

Gravity separation technique is mainly applicable to

Solution:

Gavity separation is done maily for oxide ores.

QUESTION: 8

The diagram shows schematic representation of 

Solution:

This is hydraulic washing or gravity separation. Here whwn stream of water is passed it takes away all the impurity with it.

QUESTION: 9

In extraction of gold and silver, the metals is leached into aqueous solution using

Solution:

CN- forms complex with gold or silver.

QUESTION: 10

Liquation method is used for the metals which have

Solution:

Liquification is purification technique used for metals having low melting points.

QUESTION: 11

Ultrapurification method is used for

Solution:

Fact

QUESTION: 12

Which metal is used in paints and lacquers?

Solution:

Al is generally used in paints and lacquers.

QUESTION: 13

Extraction process of Bauxite is known as

Solution:

Hall – Heroult process of extraction of Al from Bauxite.

QUESTION: 14

Which among the following ores are not found on earth’s crust?

Solution:

Nitrides are not found in Earth crust.

QUESTION: 15

In the froth floatation process for the concentration of ore, the particles float because

Solution:

In froth floatation ore particles get wetted with oil and comes to the surface with froath.

QUESTION: 16

Which among the following act as froth stabilizer?

Solution:

Aniline stabalises the froath.

QUESTION: 17

Impurities associated with Bauxite ore is/are

Solution:

 

Bauxite ore have silica, Fe2O3, TiO2 as impurity.

QUESTION: 18

At 1123 K temperature in the blast furnace, CO reduces

Solution:

At this Temp range free energy for the process is negative.

Important Questions for Class 12 Chemistry Chapter 6 General ...

Hence A is correct.

QUESTION: 19

In the extraction of nickel by Mond’s process, the metal is obtained by

Solution:

Ni is first reacted with CO to form Nickel tetracarbonyl which is volatile. From this complex Nickel is extracted by thermal decomposition.

QUESTION: 20

Blister copper is about

Solution:

Blistter Cu is 98% Cu.

QUESTION: 21

Refining of silver is done by

Solution:

Cupellation is a process where ores are treated under high temperatures and controlled operations to separate noble metals like gold and silver, from base metals like led, copper, zinc, and others present in the ore or alloyed metal.

QUESTION: 22

Which of the following ore contains both Mg and Ca?

Solution:

Dolomite is MgCO3.CaCO3

QUESTION: 23

Leaching of gold is done by

Solution:

Cyanide forms soluble complex with the gold.

QUESTION: 24

Which among the following reaction takes place in zone of heat absorption?

Solution:

Reduction of CO2 to CO involves heat absorption.

QUESTION: 25

Calamine is an ore of

Solution:

Calamine is ore of zinc.

Related tests