Test: Level - 1 Polymers - 1


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Polymers - 1


Description
This mock test of Test: Level - 1 Polymers - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Polymers - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Polymers - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Polymers - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Polymers - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For macromolecules to form, one more of the following criteria are essential

Solution:

Macromolecule is made by joining smaller molecules(monomers)by covalent bond formation.

QUESTION: 2

One of the statements below is not true for the classification of polymers can be classified on the basis of their

Solution:

Polymer cannot be classified on the basis of their resistance to different agents.

QUESTION: 3

Identify the type of polymer. —A—B—B—A—A—A—B—A—

Solution:

This is copolymer is polymer made up of different monomers.

QUESTION: 4

Which of the following polymers have tetrafluoroethene monomer units?

Solution:

Teflon has CF2=CF2 as monomer unit.

QUESTION: 5

Cellulose acetate (rayon) and cellulose nitrate are __________ polymers

Solution:

It is semi synthetic polymer.

QUESTION: 6

One of the following rubbers is used in making oil seals, tank lining, etc.

Solution:

Buna N is used in making oil seals , tank linings.

QUESTION: 7

Which of the following polymer can be formed by using the monomer unit represented below?

Solution:

Nylon – 6, 6 Caprolactum is monomer of nylon 6.

QUESTION: 8

Which branched chain isomer of the hydrocarbon with molecular mass 72u gives only one isomer of mono substituted alkyl halide?

Solution:

Since we are getting monosubstituted alkyl halide so it is neopentane.

QUESTION: 9

Polythene is not one of the following?

Solution:

Polymer is not semi synthetic. It is synthetic.

QUESTION: 10

Melamine is

Solution:

QUESTION: 11

Nylon – 2 – Nylon – 6 is

Solution:

They both are biodegradable polymer.

QUESTION: 12

Which of the following statements about low density polythene is FALSE?

Solution:

Low density polythene : It is obtained by the polymerisation of ethene under high presure of 1000-2000 atm. at a temp. of 350 K to 570 K in the pressure of traces of dioxygen or a peroxide initiator (cont). Low density polythene is chemically inert and poor conductor of electricity. It is used for manufacture squeeze bottles. toys and flexible pipes.

QUESTION: 13

One of the following is used in speciality packaging, orthopaedic devices and in controlled release of drugs.

Solution:

PHBV [Poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate)] find its applications in controlled release of drugs, medical implants and repairs, speciality packaging, orthopaedic devices and manufacturing bottles for consumer goods.

QUESTION: 14

Formation of Buna – S, involves polymerization of

Solution:

Buna S involves the polymerization of 1, 3 butadiene and styrene.

QUESTION: 15

In the following reaction, the polymer formed is ?

Solution:

These monomers form PHBV.

QUESTION: 16

Dacron is manufactured by heating a mixture of ethylene glycol and terephthalic acid with one of the Conditions given below.

Solution:

Dacron is manufactured by heating a mixture of ethylene glycol and terephthalic acid at 420 to 460K in presence of SnO3 as catalyst.

QUESTION: 17

Painting material among the following is

Solution:

Painting material is Gyptal.

QUESTION: 18

Which one of the following is not a condensation polymer?

Solution:

The correct answer is Option B.
Neoprene is not a condensation polymer. It is an additional polymer.
Neoprene is made from monomer chloroprene (2-chlorobuta-1,3-diene). 
Dacron, Melamine and Glyptal are condensation polymers.
Dacron ( also known as terylene) is a polyester made by condensation polymerisation of ethylene glycol and dimethyl terephthalate.
Glyptal is a copolymer of ethylene glycol and phthalic acid.
Melamine ( or formaldehyde melamine polymer) is obtained from condensation polymerisation of melamine with formaldehyde.

QUESTION: 19

The below molecule is called?

Solution:

This polymer is polyvinylchloride.

QUESTION: 20

In vulcanisarion of rubber,

Solution:

In vulcanization of rubber sulphur crosslinking is introduced.

QUESTION: 21

Bakelite is used for making

Solution:

Bakelite is used in making electrical switches.

QUESTION: 22

The correct name of the polymer below is: 

Solution:

The correct answer is Option B.
Novolac
-> Linear structure formed as a product of condensation reaction between phenol and formaldehyde with excess of phenol.
-> It is used in paints

QUESTION: 23

Rubber tree is found in

Solution:

Rubber tree is found in India.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 24

Which of the following monomers form biodegradable polymers?

Solution:

Poly-β−hydroxybutyrate co-β− valerate (PHBV). It is obtained by the copolymerization of 3−hydroxybutanoic acid and 3−hydroxypentanoic acid. PHBV is used in specially packaging orthopedic devices and in controlled release of drugs. PHBV undergoes bacterial degradation in the environment.
Nylon−2−. It is an alternating polyamide copolymer of glycine (H2​N−CH2​−COOH) and aminocaproic acid [NH2​(CH2​)5COOH] and is biodegradable.

QUESTION: 25

Which polymers occur naturally in nature

Solution:

Starch and cellulose occur naturally.

Similar Content

Related tests