Test: Level - 1 Surface Chemistry - 2


25 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 1 Surface Chemistry - 2


Description
This mock test of Test: Level - 1 Surface Chemistry - 2 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 1 Surface Chemistry - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 1 Surface Chemistry - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 1 Surface Chemistry - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 1 Surface Chemistry - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The substance that gets adsorbed on the surface of the solid is called?

Solution:

The substance that gets adsorbed on the surface is known as adsorbate.

QUESTION: 2

Water vapours are adsorbed by

Solution:

Water vapours gets adsorbed by Silica gel.

QUESTION: 3

Adsorption is accompanied by

Solution:

Adsorption involve decrease in entropy because gas when gas adsorbed randomness decreases. Also it is exothermic process.

QUESTION: 4

The phenomenon in which adsorption and absorption takes place simultaneously is called?

Solution:

Adsorption and absorption is commonly known as sorption.

QUESTION: 5

Which of the following is true about chemisorption?

Solution:

Chemical Reaction take place between adsorbate and adsorbent in chemisorptions. Therefore it is specific in nature.

QUESTION: 6

The physical adsorption is due to

Solution:

Vander waal forces are weak force of attractions, responsible for physisorption, as no chemical reaction taking place here.

QUESTION: 7

Substances that alter the rate of a chemical reaction without being used up in a chemical reaction is known as

Solution:

Catalyst only increases or decreases the activation energy of a reaction, It doesnot get used up in reaction.

QUESTION: 8

Enzymes are

Solution:

Enzymes are biological catalyst, they catalize different chemical reactions in body.

QUESTION: 9

The process of separation of colloids by passing through semi permeable membrane is called?

Solution:

Dialysis we use, salt solution of approximately same concentration outside the artificial blood capillary, so that urea comes out of the blood, but other useful substances like NaCl , blood cell etc does not. Blood is a colloid.

QUESTION: 10

Liquid – liquid sols are known as

Solution:

Liquid in liquid sols are emulsions

QUESTION: 11

Whipped cream is an example of

Solution:

Whipped cream is example of foam.

QUESTION: 12

The curve showing the variation of adsorption with pressure at constant temperature is known as

Solution:

Constant Temperature means isotherm.

QUESTION: 13

Which physical quantity remain unaffected when a reversible reaction is carried out in presence of a catalyst

Solution:

Equillibrium constant is independent of catalyst. Catalyst doesnot change equilibrium constant.

QUESTION: 14

Adsorption is a

Solution:

Adsorption is entirely a bulk phenomenon while absorption is bulk phenomenon.

QUESTION: 15

Which is correct in case of Vander waals adsorption?

Solution:

Physiadsorption is favoured only at low temperature and high pressure.

QUESTION: 16

Which adsorption takes place at low temperature?

Solution:

Physical adsorption is favoured at low temperature because it involves only vanderwall interactions between adsorbate and adsorbent.

QUESTION: 17

Pt and Pd adsorb large volume of hydrogen under specific conditions. The hydrogen so adsorbed is called?

Solution:

Adsorption of hydrogen by metal like Pt is occlution and hydrogen is known as occluded hydrogen.

QUESTION: 18

Which of the following is not exhibited by sols?

Solution:

Absorption, Tyndall effect and flocculation all are related to sol but paramagnetism is not represented by sol.

QUESTION: 19

Hydrophilic colloids are stable due to

Solution:

This makes the colloid stable.

QUESTION: 20

Which of the following methods is used for sol destruction?

Solution:

Electrolyte makes the colloid destroy.

QUESTION: 21

Flocculation value is expressed in terms of

Solution:

Fact

QUESTION: 22

In aerosol the dispersion medium is

Solution:

Dispersion medium is gas.

QUESTION: 23

Fog is a colloidal solution of

Solution:

Dispersed phase is liquid, dispersion medium is gas.

QUESTION: 24

The basic principle of Cottrell precipitator is

Solution:

It is used for decreasing air pollution by neutralizing the colloid.

QUESTION: 25

In which of the following systems, the dispersed phase and dispersion medium are both solid?

Solution:

It is a Sol type of colloid.